15 February 2016

// // Leave a Comment

TRADESMAN-CIVIL,TECHNICAL EDUCATION 12 FEBRUARY 2016 SOLVED QUESTION PAPER

TRADESMAN-CIVIL,TECHNICAL EDUCATION
EXAM DATE:12-02-2016

1.The mix corresponding to M20 grade concrete is:
A.1:5:10
B.1:1 1/2 :3*
C.1:2:4
D.1:1:2
Ans:B

2.The thin radial fibres extending from pith to cambium is
A.Sapwood
B.Bark
C.Medullary rays*
D.Heartwood
Ans:C
3.The defect in timber due to abnormal growth:
A.Knots
B.Rind galls*
C.Shakes
D.Druxiness
Ans:B
4.Which one is not a defect due to seasoning?
A.Dry rot*
B.Bow
C.Case hardening
D.Cup
Ans:A
5.Thin sheets of wood of superior quality are called:
A.Ledges
B.Veneers*
C.Batten
D.Log
Ans:B
6.As per IS code,size of concrete cube for compression test is:
A.5 cm
B.10 cm
C.15 cm*
D.25 cm
Ans:C
7.The process by which limestone is heated to redness to form lime is called
A.Hydraulicity
B.Slaking
C.Setting
D.Calcination*
Ans:D
8.Which one is a solvent used in paint?
A.White lead
B.Linseed oil
C.Graphite
D.Turpentine*
Ans:D
9.The process of Preventing loss of moisture from  concrete:
A.Bulking
B.Curing*
C.Bleeding
D.Guniting
Ans:B
10.The basic value of span to effective depth ratio for span upto 10m for Cantilever beam is:
A.10
B.20*
C.7
D.26
Ans:B
11.I.S.Code of practice for plain and reinforced concrete:
A.LS.962-1989
B.LS.800-1984
C.LS.456-2000*
D.L.S.458-2003
Ans:C
12.The layout of existing and proposed water supply,electricity,drainage lines are given in:
A.Site plan
B.Service plan*
C.Building plan
D.Key plan
Ans:B
13.Maximum permissible coverage for a assembly building is
A.65
B.40*
C.35
D.30
Ans:B
14.The difference between the forebearing and backbearing  of a line is:
A.1800*
B.2700
C.3600
D.00
Ans:A
15.The horizontal angle between the magnetic meridian and geographical meridian is called
A.Azimuth
B.Declination*
C.Latitude
D.Dip
Ans:B
16.The apparent movement of the image relative to the cross hairs is called
A.Foresight
B.Parallax*
C.Tilting
D.Refraction
Ans:B
17.The length of revenue chain:
A.29 m
B.100 ft
C.33 ft*
D.66 ft
Ans:C
18.It is difficult to replot the map on a different scale in---------survey
A.Compass
B.Chain
C.Theodolite
D.Plain Table*
Ans:D
19.The principle of chain survey is:
A.Triangulation*
B.Whole to part
C.Fixing up of points
D.Traversing
Ans:A
20.Which one is not an ablution fitting?
A.Wash basin
B.Sink
C.Bath tub
D.Trap*
Ans:D
21.------prevents the entry of sewer gases from the public sewer line into the house drain:
A.Floor trap
B.Gully trap
C.Intercepting trap*
D.None
Ans:C
22.--------is a type of riveted joint.
A.Scarfed joint*
B.Single cover butt joint
C.Tabled joint
D.Double tenon joint
Ans:A
23.Brickwork is measured in:
A.Cu.m*
B.Sq.m
C.dm
D.10 Sq.m
Ans:A
24.Size of A2 drawing sheet in mm is.
A.420 x 594*
B.841 x1189
C.594 x 841
D.210 x 297
Ans:A
25.Hatching or section lines are generally drawn at an angle of:
A.300
B.600
C.900
D.450*
Ans:D
26.The eccentricity of an ellipse is:
A.Equal to 1
B.Greater than 1
C.Less than 1*
D.Zero
Ans:C
27.A road provided around congested area is called:
A.By-pass road
B.Ring road*
C.Trunk road
D.Loop road
Ans:B
28.The convexity provided to the surface of carriage way:
A.Kerb
B.Camber*
C.Gradient
D.Super elevation
Ans:B
29.The width of a broad gauge railway track:
A.1.676m*
B.1m
C.0.762 m
D.1.483 m
Ans:A
30.A system of tracks at a station used for storing,Sorting and dispatching vehicle
A.Station
B.Signals
C.Yard*
D.Crossing
Ans:C
31.Semaphore signals are also called as:
A.Warner signals
B.Ground signals
C.Routing signals
D.Stop signals*
Ans:D
32.The flooring of bridge is supported on the top of supports in:
A.Deck bridge*
B.Through bridge
C.Slab bridge
D.Semi through bridge
Ans:A
33.Seismic load is checked for ---------resistance.
A.Dead weight
B.Wind
C.Snow
D.Earth quake*
Ans:D
34.EDM Stands for:
A.Esay Direct Measurement
B.Electronic Direct Measurement
C.Electronic Distance Measurement*
D.Electronic Direct Management
Ans:C
35.The size of letter is described by its:
A.Height*
B.Length
C.Breadth
D.Thickness
Ans:A
36.An example for Kharif crop is:
A.Wheat
B.Rice*
C.Barley
D.Gram
Ans:B
37.Cross drainage work provided when the bed level of canal is higher than the HFL of drainage:
A.Aqueduct*
B.Weir
C.Level crossing
D.Super passage
Ans:A
38.Building drawings are prepared in:
A.Full scale
B.Enlarged scale
C.Plain scale
D.Reduced scale*
Ans:D
39.All type of house waste and garbage in dry form is called:
A.Sewage
B.Sullage
C.Drainage
D.Refuse*
Ans:D
40.The distance between the surfaces of bars and concrete is called:
A.Slump
B.Lap
C.Cover*
D.Rebate
Ans:C
41.The Logitudinal movement of rails in a track is:
A.Cant
B.Creep*
C.Coning
D.Packing
Ans:B
42.The watering applied to the land before sewing of a crop is called:
A.Paleo*
B.Kor watering
C.Duty
D.Delta
Ans:A
43.Delta is measured in:
A.Hectares/cumecs
B.Cumees
C.Days
D.Metre*
Ans:D
44.A large artificial lake created by constructing a dam across a river is called a:
A.Canal
B.Pond
C.Reservoir*
D.Still pocket
Ans:C
45.The process of cutting stones into suitable sizes and surfaces after quarrying is called:
A.Dressing*
B.Seasoning
C.Curing
D.Finishing
Ans:A
46.A cut made inside a frame to receive the shutter is known as:
A.Reveal
B.Sash
C.Jamb
D.Rebate*
Ans:D
47.The triangular space formed in an arch between the extrados and crown is termed as:
A.Soffit
B.Spandrill
C.Haunch*
D.Skewback
Ans:C
48.In------------arch,the depth at crown is more than that at the springing line.
A.Venetian*
B.Florentine
C.Horse shoe
D.Stilted
Ans:A
49.Which one of the following is not a one centred arch?
A.Bull’s eye
B.Segmental
C.Pointed*
D.Stilted
Ans:C
50.The wedge shaped units forming the courses of an arch:
A.Winder
B.Springer
C.Crown
D.Voussoirs*
Ans:D
51.The window which project outside the external wall is a:
A.Dormer window
B.Skylight
C.Bay window*
D.Lanterns
Ans:C
52.The edge of a gable running between the eaves and ridge is known as:
A.Valley
B.Verge*
C.Gutter
D.Hip
Ans:B
53.The triangular upper part of a wall farmed at the end of pitched roof is a:
A.Gable*
B.Valley
C.Quoin
D.Truss
Ans:A
54.Small blocks of wood which are fixed on the truss to prevent sliding of purlins is:
A.Batten
B.Template
C.Ridge
D.Cleat*
Ans:D
55.Total length of stair in a horizontal plane is called:
A.Run*
B.Pitch
C.Width
D.Landing
Ans:A
56.An ordinary step of rectangular shape in plan is a:
A.Winder
B.Flier*
C.Bull nose step
D.Commode step
Ans:B
57.The projection of tread beyond the riser is:
A.Scotia
B.Flier
C.String
D.Nosing*
Ans:D
58.A sloping surface adapted as a substituted for stair:
A.Ladder
B.Winders
C.Ramp*
D.Escalator
Ans:C
59.A Quarter turn stair branched into two flights at a landing is a:
A.Spiral stair
B.Bifurcated stair*
C.Half turn stair
D.Dog legged stair
Ans:B
60.Pile suitable for black cotton soil:
A.Raymond pile
B.Monotube pile
C.Under reamed pile*
D.Vibro pile
Ans:C
61.Bond with alternate courses of stretchers and headers:
A.English bond*
B.Flemish bond
C.Facing bond
D.Monk bond
Ans:A
62.External corners or angles of a wall:
A.Junctions
B.Facing
C.Quoins*
D.Corbel
Ans:C
63.Sides of openings such as doors,windows:
A.Reveal
B.Rebate
C.Jamb*
D.Head
Ans:C
64.The process of strengthening and existing foundation is:
A.Shoring
B.Underpinning*
C.Scaffolding
D.Centering
Ans:B
65.The running of concrete through form work is termed as:
A.Bleeding*
B.Laitance
C.Segregation
D.Creep
Ans:A
66.A horizontal projection including a handrail to serve as a passage or sitting out place:
A.Courtyard
B.Balcony*
C.Porch
D.Corridor
Ans:B
67.Chain thin lines are used to denote:
A.Centre lines*
B.Visible outlines
C.Long break
D.Hidden outlines
Ans:A
68.A small room provided adjacent to dining room for keeping cooked food is called a:
A.Lobby
B.Box room
C.Pantry*
D.Work area
Ans:C
69.Building used a shops,store,market etc.included in the group.
A.Mercantile*
B.Business
C.Assembly
D.Industrial
Ans:A
70.F.A.R is obtained by dividing total covered  area of all floors by the:
A.Carpet area
B.Plinth area
C.Built up area
D.Plot area*
Ans:D
71.Corundum is an example of -------------material.
A.Adhesive
B.Binding
C.Reinforcing
D.Abrasive*
Ans:D
72.Which one is not a lubricant?
A.Graphite
B.Mica*
C.Talc
D.Varnish
Ans:B
73.Marble is an example of ---------rocks.
A.Igneous
B.Calcareous*
C.Argillaceous
D.Silicious
Ans:B
74.Substances that are able to resist high temperature are called:
A.Refractories*
B.Encaustic tiles
C.Terracotta
D.Porcelain
Ans:A
75.The lime commonly used in whitewashing is:
A.Hydraulic lime
B.Fat lime*
C.Poor lime
D.Slaked lime
Ans:B
76.Volcanic ash containing about 80% clay is known as:
A.Surkhi
B.Slag
C.Fly ash
D.Pozzolana*
Ans:D
77.----increase the initial setting time of cement.
A.Lime
B.Silica
C.Gypsum*
D.Alumina
Ans:C
78.Vicat apparatus is used to test ----------of cement
A.Fineness
B.Compressive strength
C.Consistency*
D.Soundness
Ans:C
79.The process of adding cement to lime mortar to improve its quality is called:
A.Guniting
B.Bulking
C.Slaking
D.Gauging*
Ans:D
80.Which is -----------not a method of proportioning concrete?
A.Arbitrary method
B.Fineness modulus method
C.Working stress method*
D.Minimum Voids method
Ans:C
81.Mahatma Gandhi suspended Non-Cooperation Movement in the year:
A.1922*
B.1921
C.1923
D.1920
Ans:A
82.The Government of India has replaced Planning Commission  with a new institution named:
A.NITI Aayog*
B.Bharatiya Aasutran Aayog
C.National Development and Planning Council
D.ICDP
Ans:A
83.When was the Council of States named as Rajya Sabha in Hindi?
A.3rd April 1952
B.26th January 1950
C.15th August 1950
D.23rd August 1954*
Ans:D
84.Which among the following guarantees 100 days of wage employment in a financial year to a rural household whose adult members volunteer to do  unskilled manual work?
A.NOAPS
B.NFBS
C.MGNREGA*
D.IRDP
Ans:C
85.The southernmost tip of India the Indira point is situated on:
A.Lakshadweep
B.Great Nicobar Island*
C.Willingdon Island
D.Rameswaram Island
Ans:B
86.Who is the winner of men’s singles final Wimbledon 2015?
A.Andy Murray
B.Rafael Nadal
C.Roger Federer
D.Novak Djokovic*
Ans:D
87.Ajanta Caves which is included in UNESCO World Heritage List is located in the state of:
A.Madhya Pradesh
B.Maharashtra*
C.Rajasthan
D.Uttar Pradesh
Ans:B
88.Name the Prime Minister of India when India conducted its second nuclear test May 1988:
A.A.B.Vajpayee*
B.I.K.Gujral
C.Indira Gandhi
D.P.V.Narasimha Rao
Ans:A
89.The oldest functioning Jewish synagogue in India is:
A.Magen Hassidim Synagogue(Mumbai)
B.Magen David Synagogue(Kolkata)
C.Paradesi Synagogue(Mattancheri)*
D.Ohel David Synagogue(Pune)
Ans:C
90.Which among the following is not a work of Chattampi Swamikal?
A.Dharsanamala*
B.Pracheena Malayalam
C.Advaitha Chinthapaddhtathi
D.Vedadikara Niroopanam
Ans:A
91.The organization Samatva Samajam was founded by:
A.Swami Vagbhatananda
B.Brahmananda Swami Sivayogi
C.Pandit karuppan
D.Vaikunta Swami*
Ans:D
92.Who owned the newspaper Swadeshabimani?
A.Ramakrishna Pillai
B.Vakkom Moulavi*
C.Thycaud Ayya
D.K.Kelappan
Ans:B
93.Ramon Magasaysay Award are named after Ramon Magasaysay who was:
A.The former President of Malaysia
B.An eminent scientist of Malaysia
C.The former President of Philippines*
D.An eminent scientist of Philippines
Ans:C
94.Which among the following rivers originates in Anaimalai?
A.Bharatapuzha*
B.Pampa
C.Chaliyar
D.Periyar
Ans:A
95.The famous speech Tryst with destiny was made by:
A.Mahatma Gandhi
B.Subash Chandra Bose
C.Jawaharlal Nehru*
D.Swami Vivekananda
Ans:C
96.Who became the first women President of Indian National Congress?
A.Sarojini Naidu
B.Annie Besant*
C.Vijayalakshmi Pandit
D.Indira Gandhi
Ans:B
97.Name the social reformer who founded Prathyaksha Raksha Daiva Saba:
A.Vagbhatananda
B.Kumara Guru
C.Ayyankali
D.Poikayil Yohannan*
Ans:D
98.The day proclaimed by United Nations as International Yoga day is:
A.22 July
B.21 June*
C.15 June
D.16 July
Ans:B
99.Who is the author of Jati Mimamsa?
A.Kumaranasan
B.Kumara Guru
C.Vallathol
D.Sri Narayana Guru*
Ans:D
100.Who won the 62nd national award for best actress?
A.Shabana Azmi
B.Tabu
C.Kangana Ranaut*
D.Vidya Balan
Ans:C


Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email