29 February 2016

// // Leave a Comment

TRADESMAN-WIREMAN(TECHNICAL EDUCATION) 26-02-2016 KERALA PSC SOLVED PAPER

TRADESMAN-WIREMAN(TECHNICAL EDUCATION)
EXAM DATE:26-02-2016

1.If the area of a metal wire of a given  length is doubled,its resistance will be:
A.Doubled
B.Halved*
C.Remains same
D.Four times more
Ans:B

2.Which one of the following is called as valance electron in an atom?
A.No.of electrons in inner orbit
B.No.of electrons in the N shell
C.No.of electrons in the outer most orbit*
D.No.of electrons in the M shell
Ans:C
3.Interpoles  are connected in:
A.Series with armature*
B.Series with field
C.Parallel with armature
D.None of these
Ans:A
4.In three phase delta connection,line voltage is
A.Square root of 3 Vph
B.Vph/Square root of 3
C.Same as phase voltage*
D.Same as line current
Ans:C
5.Cells are connected in series to get:
A.More voltage*
B.More current
C.More power
D.None of these
Ans:A
6.No load test on a transformer is conducted to measure:
A.Copper loss
B.Core loss*
C.Total loss
D.Efficiency
Ans:B
7.1 micro ohm is -----------ohm.
A.1/1000000*
B.1/100000
C.1/10000
D.1/1000
Ans:A
8.In SI unit one coloumb  of electricity corresponds to a quantity of electrons about:
A.6.24 x 1018*
B.6.24 x 108
C.62.4 x 108
D.62.4 x 1018
Ans:A
9.Which of  the following does not depend on the resistance of a conductor?
A.Length
B.Material
C.Voltage*
D.Temperature
Ans:C
10.Which of the following material have negative temperature coefficient of resistance?
A.Copper
B.Aluminium
C.Tungsten
D.Carbon*
Ans:D
11.How many 6 volt lamps are required to make a  decorative serial set of operating voltage of 240 V?
A.38
B.40*
C.42
D.36
Ans:B
12.What is the use of Eureka wire?
A.Rheostat*
B.Heating element
C.Earth wire
D.Winding wire
Ans:A
13.Which is not a property of an insulator?
A.High heat conductivity
B.High permittivity*
C.High dielectric strength
D.High mechanical strength
Ans:B
14.In Leclanche cell manganese dioxide acts as:
A.Positive electrode
B.Negative electrode
C.Depolarizer*
D.Electrolyte
Ans:C
15.Positive electrode in a dry cell is:
A.Zinc
B.Copper
C.Carbon*
D.None of these
Ans:C
16.In a lead acid battery 6 positive electrodes are there.The numbers of negative plates are:
A.4
B.5
C.7*
D.8
Ans:C
17.The capacity of the storage battery is expressed in:
A.Voltage rating
B.Ampere rating
C.Ampere-hour rating*
D.None of these
Ans:C
18.Permanent magnets are made from:
A.Soft iron piece
B.Alnico*
C.Nichrome
D.Graphite
Ans:B
19.The material slightly repelled by a magnet is called:
A.Magnetic
B.Paramagnetic
C.Diamagnetic*
D.Ferromagnetic
Ans:C
20.The unit of magnetic reluctance is:
A.Ampere-turns
B.Weber/m2
C.Ampere turns/Weber*
D.None of these
Ans:C
21.Tesla is the unit of:
A.Flux
B.Flux density*
C.MMF
D.Reluctance
Ans:B
22.The rule used to determine the direction of induced current in a dc generator:
A.Fleming’s  left hand rule
B.Lenz’s law
C.Right hand thumb rule
D.Fleming’s right hand rule*
Ans:D
23.Split rings are made from:
A.Gun metal
B.Brass
C.Hard drawn copper*
D.Bronze
Ans:C
24.The winding have many turns of thin wire in dc generator is:
A.Series field winding
B.Armature winding
C.Shunt field winding*
D.None of these
Ans:C
25.The dc generator used for welding purpose is:
A.Cumulative compound
B.Shunt
C.Differential compound *
D.Series
Ans:C
26.The type of dc motor used for traction purpose is:
A.Shunt motor
B.Long shunt motor
C.Series motor*
D.Short shunt motor
Ans:C
27.The connection of no volt coil in dc 3 point starter across dc supply is in series with:
A.Armature
B.Starting resistor
C.Over load relay
D.Shunt field*
Ans:D
28.Ward-Leonrd system of speed control is used in dc shunt motor to get:
A.Above normal speed only
B.Below normal speed only
C.From zero to desired value*
D.Normal constant speed
Ans:C
29.The fuse unit is made from:
A.Bakelite
B.Porcelain*
C.Ceramic
D.Iron
Ans:B
30.The joint used in over head lines for extending the length is:
A.Rat tail joint
B.Married joint*
C.Western union joint
D.Aerial tap joint
Ans:B
31.As Per IE Rules how much load is permitted in a power sub circuit:
A.2500 W
B.4000 W
C.3000 W*
D.5000 W
Ans:C
32.The colour used for neutral wire in supply system is:
A.Blue
B.Yellow*
C.Black
D.Green
Ans:B
33.The recommended length of pipe used as earth electrode is:
A.Not less than 2.25 m
B.Not less than 2.5 m*
C.Not less than 2 m
D.None of these
Ans:B
34.The size of the plate used for earthing electrode is:
A.60 cm x 60 cm*
B.50 cm x 50 cm
C.45 cm x 45 cm
D.40 cm x 40 cm
Ans:A
35.The test used to check whether the switches are connected in live wire or not is:
A.Continuity test*
B.Earth test
C.Polarity test
D.Insulation test
Ans:A
36.2 pin sockets should not be used in domestic wiring unless the appliance  to be connected is:
A.Double earthed
B.Double insulated
C.Controlled by ELCB
D.Controlled by MCB*
Ans:D
37.IRMS value is equal to:
A.0.637 IMAX
B.0.707 IMAX*
C.6.37 Imax
D.7.07 Imax
Ans:B
38.Form factor of a sinusoidal wave is:
A.11.1
B.1.11*
C.0.111
D.None of these
Ans:B
39.The unit of inductive reactance is:
A.Henry
B.Ohm*
C.Ampere turn
D.Susceptance
Ans:B
40.The phase difference between any two adjacent phases in a three phase system is:
A.900
B.1200*
C.1800
D.3600
Ans:B
41.To provide inductance in a circuit which is used?
A.Resistor
B.Choke*
C.Capacitor
D.All of these
Ans:B
42.In which load power factor may be unity?
A.Inductive reactance with resistance
B.Non inductive resistance*
C.Capacitive reactance
D.None of these
Ans:B
43.The reciprocal of impedance is:
A.Susceptance
B.Conductance
C.Admittance*
D.Inductance
Ans:C
44.The effect of low power factor in an electrical system is:
A.Efficiency will be more
B.Current will be increased*
C.Current will be reduced
D.None of these
Ans:B
45.In a 3 phase system voltage across phase to phase is called:
A.Phase voltage
B.Line voltage*
C.EMF
D.Terminal voltage
Ans:B
46.Line voltage of a star connected 3 phase circuit is 415 V.The phase voltage will be:
A.415 V
B.210 V
C.220 V
D.240 V*
Ans:D
47.The formula for reactive power in a 3 phase system is:
A.3 VLILCos(Theta)
B.Square root of 3 VLILCos(Theta)
C.Square root of 3 VLILSin(Theta)*
D. Square root of 3 VpIpSin(Theta)
Ans:C
48.The number of slip rings required for a rotating field type 3 phase alternator is:
A.2*
B.3
C.12
D.6
Ans:A
49.Alterantors are rated in:
A.KW
B.KVA
C.HP*
D.KVAR
Ans:C
50.The speed of 6 pole  60 Hz alternator is:
A.600 rpm
B.1200 rpm*
C.1800 rpm
D.800 rpm
Ans:B
51.Core loss in a transformer is constant during:
A.Quarter load
B.Half load
C.Full load
D.All load*
Ans:D
52.Condition for maximum efficiency of a transformer is:
A.Copper loss is equal to iron loss*
B.Copper loss is more than iron loss
C.Copper loss is zero
D.None of these
Ans:A
53.The full load copper loss in  a transformer is 900 watts.What will be the copper loss at half load?
A.1300 W
B.500 W
C.225 W*
D.450 W
Ans:C
54.In which part of a transformer hysteresis loss will occur?
A.Core*
B.Transformer oil
C.Windings
D.Conservator
Ans:A
55.The standard secondary rated voltage of a potential transformer is:
A.150 V
B.110 V*
C.200 V
D.75 V
Ans:B
56.The direction of rotation of stator magnetic field depends up on:
A.Supply Voltage
B.Phase sequence of the supply
C.Type of stator winding*
D.All of these
Ans:C
57.When speed of induction motor increases the rotor frequency will?
A.Decreases*
B.Increases
C.Remains constant
D.Zero
Ans:A
58.Inching operation is also called as:
A.Starting
B.Braking
C.Stopping
D.Jogging*
Ans:D
59.How many contactors are there in a fully automatic star delta starter?
A.1
B.3*
C.4
D.6
Ans:B
60.The device used to store electrical energy in the form of electro static energy is:
A.Inductor
B.Resistor
C.Thermistor
D.Capacitor*
Ans:D
61.The type of capacitor used in capacitor start motor is:
A.Electrolytic capacitor
B.Ceramic Capacitor
C.Disc Capacitor
D.Mica Capacitor*
Ans:D
62.Universal motor is used in:
A.Fan
B.Refrigerator
C.Jet Pump
D.Food mixer*
Ans:D
63.The unit of sensitivity of meter is:
A.Volt/ohm
B.Amp/Ohm
C.Ohm/amp
D.Ohm/volt*
Ans:D
64.Control spring used in an instrument is made from:
A.Bronze
B.Copper
C.Phospheric bronze*
D.Brass
Ans:C
65.The unit of luminous flux is:
A.Candela
B.Lux
C.Lumen*
D.Lumen/watt
Ans:C
66.In the following which is not a passive component?
A.Resistor
B.Capacitor
C.Transistor*
D.Inductor
Ans:C
67.Which element is used as semiconductor material?
A.Copper
B.Plastic
C.Silicon*
D.Brass
Ans:C
68.What is the abbreviation of PILC cable?
A.Paper Insulated Length Core
B.Polymer Insulated Lead Core
C.Paper Insulated Lead Covered*
D.None of these
Ans:C
69.The size of the ceiling fan is generally expressed by its:
A.Number of blades
B.Pitch angle
C.Length of the blade
D.Sweep*
Ans:D
70.Line insulators are made from:
A.Mica
B.Porcelain Clay*
C.Granite
D.Asbestos
Ans:B
71.Which of the following fire extinguisher is suitable for a live electrical fire?
A.Halon*
B.Water
C.Foam
D.Liquefied chemical
Ans:A
72.The pliers used to make wire hooks and loops is:
A.Combination pliers
B.Long nose pliers*
C.Round nose pliers
D.Flat nose pliers
Ans:B
73.When temperature of carbon increases,its resistance?
A.Decreases*
B.Increases
C.Remains same
D.None of these
Ans:A
74.The specification of a given screwdriver is (75 mm x 0.4 mm x 2.5 mm)0.4 mm stands for.
A.Length
B.Thickness of tip of blade*
C.Diameter
D.Handle length
Ans:B
75.The unit of Specific resistance is:
A.Ohm-meter*
B.Ohm/meter
C.Ohm
D.None of these
Ans:A
76.The  unit of dielectric strength is:
A.kV/mm*
B.kW/mm
C.Ohm/mm
D.Ampere
Ans:A
77.The resistance of 100W,250V electric lamp is:
A.62.5 Ohms
B.625 Ohms
C.6250 Ohms
D.325 Ohms
Ans:-----
78.Three 30 ohms resistors are connected in parallel.The effective resistance of the combination will be:
A.10 Ohms*
B.90 Ohms
C.25 Ohms
D.15 Ohms
Ans:A
79.Three resistors 27 ohms,47 ohms and 68 ohms are connected in parallel.What is the total resistnace?
A.Less than 27 ohms*
B.Greater than 68 ohms
C.Between 27 and 47 ohms
D.None of these
Ans:A
80.The type of watt meter suitable to measure DC power is:
A.Induction type
B.Dynamo meter type*
C.LPF type
D.None of these
Ans:B
81.Alathur Sidhasramam was founded by:
A.Sree Narayana Guru
B.Brahmananda Sivayogi*
C.Chattambi Swami
D.Kumara Guru
Ans:B
82.Prathyaksha Raksha Daiva Sabha was founded by:
A.Pambadi John Joseph
B.M.C.Joseph
C.Poikayil Yohannan*
D.Abraham Malpan
Ans:C
83.’Misrabhojanam’or interding was a method introduced by:
A.Ayyankali
B.K.Ayyappan*
C.Pandit Karuppan
D.Vagbhadananda
Ans:B
84.The ‘Ezhava Memorial’was prepared under the leadership of:
A.Dr.Palpu*
B.G.P.Pillai
C.KP.Sankara Menon
D.KP.Kesava Menon
Ans:A
85.The play ‘Adukkalayil Ninnu Arangathekku’exposed the condition of women among
A.Nairs
B.Pulayas
C.Ezhavas
D.Nambuthiris*
Ans:D
86.The present Vice Chairman of ‘Niti Ayog’
A.Aravind Pangariya*
B.Radha Mohan Singh
C.Bibek Debroy
D.Prabhat Patnaik
Ans:A
87.Vyapam Scam is an admission and recruitment scam in the state of-------------------
A.Uttar Pradesh
B.Madhya Pradesh*
C.Rajasthan
D.Gujarat
Ans:B
88.The Copa America Football tournament 2015 was held in:
A.Brazil
B.Argentina
C.Chile*
D.Uruguay
Ans:C
89.The famous scientist Stephen Hawking belonged to:
A.America
B.Germany
C.France
D.England*
Ans:D
90.The 2014 Nobel Prize for literature was won by:
A.Mo Yan
B.Alice Munro
C.Patrick Modiano*
D.Thomas Transtromer
Ans:C
91.When the time in India is 10.30 AM,the time of Sri Lanka is?
A.10 AM
B.10.30 AM*
C.11 AM
D.12.30 PM
Ans:B
92.The number of Union Territories in Indi:
A.7*
B.8
C.9
D.10
Ans:A
93.Which of the following states have no coastline?
A.Gujarat
B.Maharashtra
C.Rajasthan*
D.Karnataka
Ans:C
94.14th Indian Census conducted in the year:
A.2001*
B.1981
C.1991
D.2011
Ans:A
95.Who is known as the ‘Grand Old Man of India’?
A.Gopala Krishna Gokhale
B.Bala Gangadhar Tilak
C.Lala Lajpat Rai
D.Dadabhai Naoroji*
Ans:D
96.’Discovery of India’is authored by:
A.R.P.Dutt
B.R.C.Dutt
C.V.D.Savarkar
D.Jawaharlal Nehru*
Ans:D
97.The first women president of Indian National Congress:
A.Annie Besant*
B.Sarojini Naidu
C.Indira Gandhi
D.Sonia Gandhi
Ans:A
98.The historic ‘Dandi March’was in connection with:
A.Non Co-operation Movement
B.Quit India Movement
C.Khilafat Movement
D.Civil Disobedience Movement*
Ans:D
99.Which among the following is an east-flowing river in Kerala?
A.Periyar
B.Pambar*
C.Chaliyar
D.Pamba
Ans:B
100.The Ezhimala Naval Academy is  located in the district of:
A.Thrissur
B.Kasaragod
C.Kannur*
D.Kozhikode
Ans:C




Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email