1 March 2016

// // Leave a Comment

STENOGRAPHER GR.II STEEL & INDUSTRIAL FORGINGS SOLVED PAPER 2014

STENOGRAPHER GR.II STEEL & INDUSTRIAL FORGINGS
EXAM DATE:16-07-2014

1.The Temple Entry Proclamation was issued by:
A.Swathi Thirunal
B.Marthanda Varma
C.Uthradam Thirunal
D.Sree Chithira Thirimal Balarama varma*
Ans:D

2.The First  Malayalee to become the President of the Indian National Congress:
A.Sankaran Warrior
B.C.Sankaran Nair*
C.K.Kelappan
D.Pattom Thanu Pillai
Ans:B
3.The venue decided by ICC to host the 2023 World Cup Cricket:
A.England
B.Australia
C.India*
D.Newzealand
Ans:C
4.An archeological structure in India contains the world’s second largest dome.Name the structure:
A.Gol gumbaz*
B.Juma Masjid
C.Charminar
D.Akbar’s tomb at Sikandara
Ans:A
5.Who among the following has not received Jnanapeedam?
A.Vaikom Muhammed Basheer*
B.Thakazhi Sivasankara Pillai
C.G.Sankara Kurup
D.S.K.Pottakkadu
Ans:A
6.The Malayalam film Director who received the Data Saheb Phalke Award
A.Ramu Karyat
B.Vinayan
C.Jayaraj
D.Adoor Gopala Krishnan*
Ans:D
7.Who constructed the Palghat Fort?
A.Hyder Ali*
B.Tipu Sultan
C.Marthanda Varma
D.Sakthan Thampuran
Ans:A
8.The old name of Ghana:
A.Rhodesia
B.Poking
C.Formosa
D.Gold coast*
Ans:D
9.The President of the Indian National Congress at the time of Indian Independence
A.Mahatma Gandhi
B.Acharya J.B.Kripalani*
C.Maulana Abul Kalam Azad
D.Pattabhi Sita Ramayya
Ans:B
10.Indian National Congress was founded in:
A.1857
B.1868
C.1884
D.1885*
Ans:D
11.Instrument for recording and measuring earth quakes:
A.Seismograph*
B.Periscope
C.Cardiograph
D.Anemometer
Ans:A
12.The ruler of Travancore at the time of the Channar Agitation:
A.Uthram Thirunal*
B.Uthradam Thirunal
C.Ayilyam Thirunal
D.Swathi Thirunal
Ans:A
13.Gandhiji stopped Non Co-operation Movement after the:
A.Montague Chemsfold reforms
B.Jalian Walabagh Massacre
C.Chowri Chowra Incident*
D.Surat Split
Ans:C
14.Which place is called “The City of Golden Gates”?
A.Rome
B.Newyork
C.Delhi
D.San Francisco*
Ans:D
15.Ottovan Bismarck is known in History as:
A.Fuhrer
B.Black Pearl
C.Little Corporal
D.Iron Chancellor*
Ans:D
16.When was the capital of India transferred from Culcutta to Delhi?
A.1121
B.1911*
C.1921
D.1771
Ans:B
17.The only political leader who attended the three Round Table conferences:
A.Gandhiji
B.Sardar Patel
C.B.R.Ambedkar*
D.Sarojini Naidu
Ans:C
18.Gandhiji described it as ‘post dated cheque’:
A.Simon Commission
B.Round Table Conferences
C.Cripps Mission*
D.Cabinet Mission
Ans:C
19.The founder of Tolstoy Farm:
A.Tolstoy
B.Gandhiji*
C.Jawaharlal Nehru
D.Subhash Chandra Bose
Ans:B
20.The first British man who became the President of Indian National Congress?
A.A.O.Hume
B.Annie Basent
C.George Yule*
D.None of these
Ans:C
21.The political guru of Subhash Chandra Bose:
A.C.R.Das*
B.Rajagopalachari
C.Jawaharlal Nehru
D.Madan Mohan Malavya
Ans:A
22.The author of ‘Advaita Chinta Padhati’:
A.Sankaracharya
B.Sree Narayana Guru
C.Vivekananda
D.Chattampi Swamikal*
Ans:D
23.The first struggle led by Gandhiji in India was at:
A.Champaran*
B.Kheda
C.Ahmedabad
D.Payyannur
Ans:A
24.Identify the annual Congress meeting in which Mahatma Gandhi became the President:
A.1887 at Chennai
B.1897 at Surat
C.1907 at Surat
D.1924 at Belgaum*
Ans:D
25.Misrabhojan was associated with:
A.C.Kesavan
B.K.V.Kunhiraman
C.M.C.Joseph
D.Sahodaran Ayyappan*
Ans:D
26.Who introduced the Suddhi Movement:
A.Sankaracharya
B.Chattampi Swamikal
C.Vivekananda
D.Swamy Dayananda Saraswathy*
Ans:D
27.The social reformer who wrote Soundarayalahari:
A.Sree Narayana Guru
B.Sankaracharya*
C.Vivekananda
D.Chattampi Swamikal
Ans:B
28.Indian political leader who was killed in police attacks while fighting against the Simon Commission:
A.Gopala Krishna Gokhale
B.Lala Lajpat Rai*
C.Bipin Chandra Pal
D.Balagangadhar Tilak
Ans:B
29.Abhinav Bharat was formed by:
A.V.D.Savarkar*
B.Lala Har Dayal
C.Bhagat Singh
D.Sugh Dev
Ans:A
30.Partition of Bengal took place in:
A.1900
B.1905*
C.1906
D.1911
Ans:B
31.Who founded the Sadhu Jana Paripalana Sangham?
A.Ayyankali*
B.Sree Narayana Guru
C.Chattampi Swamikal
D.Mannathu Padmanabhan
Ans:A
32.The ship connected with the terrorist activities in India:
A.Lusitania
B.Pearl Harbour
C.Komagata Maru
D.None of these*
Ans:D
33.The movement started in 1942 in connection with the freedom movement in India:
A.Non Co-operation
B.Civil Disobedience
C.Quit India*
D.Swadeshi
Ans:C
34.The Chairman of Indian Planning Commission:
A.President
B.Prime Minister*
C.Finance Minister
D.Home Minister
Ans:B
35.Which country is called as The Land of Thousand Lakes?
A.Bhutan
B.Finland*
C.Japan
D.Myanmar
Ans:B
36.Telegraph came to an end in India on:
A.2013 July 15*
B.2013 August 15
C.2013 July 10
D.2013 September 15
Ans:A
37.The owner of the newspaper Swadeshabhimani:
A.Ramakrishna Pillai
B.Vakkom Abdul Khader Moulavi*
C.K.Kelappan
D.Muhammed Abdur Rahman
Ans:B
38.The political party formed by Actor Chiranjeevi:
A.K.J.P
B.D.M.K
C.Akali Dal
D.Praja Rajyam*
Ans:D
39.The caste organization founded on the pattern of Servants of India Society:
A.Nair Service Society*
B.Sadhu Jana Paripalana Yogam
C.SNDP
D.Yogashema Sabha
Ans:A
40.The First Woman President of UN General Assembly
A.Vijaya Lakshmi Pandit*
B.Margret Thatcher
C.Sirimao Bandaranayake
D.Aruna Asaf Ali
Ans:A
41.Gandhiji visited Kerala in 1925 in connection with:
A.Temple Etnry Proclamation
B.Channar Agitation
C.Vaikom Stayagraha*
D.Guruvayur Sathyagraha
Ans:C
42.The holy book of the Jews:
A.Bible
B.Thora*
C.Zend Avesta
D.Tripeedika
Ans:B
43.The highest award given to Malayalam poetry:
A.Mathrubhoomi Award
B.Ezhuthachan Award
C.Asan Prize*
D.Vallathol Award
Ans:C
44.Name the former Chief Minister of Kerala who later became the Governor of Punjab:
A.A.K.Antony
B.R.Shanker
C.C.Achutha Menon
D.Pattom Thanu Pillai*
Ans:D
45.Savarna Jatha was a highlight of:
A.Chamar Agitation
B.Nivarthana Agitation
C.Vaikom Satyagraha*
D.Guruvayur Sathyagraha
Ans:C
46.The First War of Indian Independence took place in:
A.1757
B.1857*
C.1885
D.1905
Ans:B
47.The social reformer of Kerala who attained Samadhi at Panamana:
A.Sree Narayana Guru
B.Chattampi Swamikal*
C.Vagbhadananda
D.Brahmananda Sivayogi
Ans:B
48.Name the memorial constructed in India to the Indian soldiers who sacrificed their life in World War I:
A.Gate Way of India*
B.India Gate
C.Charminar
D.Qutab Minar
Ans:A
49.Who constructed the Agra Fort?
A.Humayun
B.Akbar
C.Jahangir
D.Shah Jahan*
Ans:D
50.The temple with the shape of a lotus:
A.Shore temple
B.Khajuraho Temple
C.Bahai Temple*
D.Kailasanath Temple
Ans:C
51.-----Cylinders are generally used in Typewriter.
A.Soft rubber
B.Medium-hard rubber*
C.Hard rubber
D.None of these
Ans:B
52.How many Carriage Release levers are in Typewriter?
A.3
B.1
C.2*
D.4
Ans:C
53.Feed Rollers are made up of:
A.Steel
B.Iron
C.Rubber*
D.Fiber
Ans:C
54.-----------Salutation is used before the name of Governor
A.Hon’ble
B.His Holiness
C.His Excellence*
D.Messrs
Ans:C
55.Example of Character Key is
A.D*
B.Space Bar
C.Shift Key
D.Back space key
Ans:A
56.For taking copies on a duplicator -------paper is used
A.Carbon Paper
B.A4 Paper
C.A5 Paper
D.Stencil Paper*
Ans:D
57.-------------Line spacing is used for typing Legal documents.
A.Single line spacing
B.One and half line spacing
C.Double line Spacing
D.Triple line spacing*
Ans:D
58.Looking at the keys,while typing is called:
A.Touch method
B.Sight method*
C.Printing method
D.None of these
Ans:B
59.How many fingers of each hand are used in Touch method of Typewriting?
A.4
B.5
C.3
D.2
Ans:--------
60.Which part is used for moving Typewriter carriage to right side?
A.Key board
B.Tabulator Bar
C.Back Space Key*
D.Space Bar
Ans:C
61.Every data and instruction that enters or leaves the computer passes through the:
A.Hardware
B.Central Processing Unit*
C.Internet
D.Software
Ans:B
62.In M.S.Office,Top of the Window contains a coloured bar is called:
A.Menu Bar
B.Title Bar*
C.Standard Tool Bar
D.Work Area
Ans:B
63.In Computer typing,page number of every sheet should be shown by which of the following option?
A.Header and Footer*
B.Alignment
C.Format
D.Edit
Ans:A
64.When super script typing,short cut is?
A.Ctrl+Shift+=*
B.Ctrl+D+=
C.Ctrl+A+=
D.Ctrl+F1+=
Ans:A
65.Who invented by World Wide Web?
A.Ada King
B.Maruan Edward
C.J.S.Kilby
D.Tim Berners Lee*
Ans:D
66.Example of Out Put device:
A.Key Board
B.Mouse
C.Bar Code Reader
D.Printer*
Ans:D
67.LCD Stand for:
A.Liquid Crystal Display*
B.Long Crystal Display
C.Latest Crystal Display
D.Liquid Color Display
Ans:A
68.The device presently used in most departmental stores,for unequally identifying articles:
A.Bar Code Reader*
B.Joy Stick
C.Light Pen
D.Card Readers
Ans:A
69.-------option is used previously saved document with a new name.
A.Save
B.Undo
C.Redo
D.Save as*
Ans:D
70.Short cuts of Paste is:
A.Ctrl+C
B.Ctrl+X
C.Ctrl+V*
D.Ctrl+P
Ans:C
71.Borders and shading command is in the ----------Menu.
A.View
B.Tables
C.Format*
D.Edit
Ans:C
72.In M.S.Word,Text change in one case to another,which keys are used?
A.Shift+F1
B.Shift+F2
C.Shift+F3*
D.Shift+F4
Ans:C
73.The physical equipments and components which one can see,touch and feel in a computer system are called:
A.Software
B.Hardware*
C.Central Processing Unit
D.Control Unit
Ans:B
74.In a paragraph begin with a Large initial Capital Letter is used----------Option.
A.Shift Key
B.Shift Lock Key
C.Drop Cap*
D.Word Art
Ans:C
75.The person who look after repairs and maintenance of computer parts is called:
A.Software Engineer
B.Hardware Engineer*
C.Computer Operator
D.Data Entry Operator
Ans:B
76.Arithmetic and Logic Unit and control Unit jointly are known as:
A.RAM
B.ROM
C.CPU*
D.HDD
Ans:C
77.1024 byte is:
A.10 Kilo Byte
B.100 Kilo Byte
C.1 Kilo Byte*
D.1 Giga Byte
Ans:C
78.DOS Stands for:
A.Duration of Operating System
B.Distance of Operating System
C.Disk Operating System*
D.Damage of Operating System
Ans:C
79.Which of the following is not of the merge process?
A.Preview the merge process
B.Up date labels*
C.Format Main document
D.High light merge field
Ans:B
80.In MS Word you can insert hyperlink by pressing:
A.Ctrl+Shift+K
B.Ctrl+K*
C.Ctrl+Alt+K
D.Alt+K
Ans:B
81.In MS Word show’s red underline for showing:
A.Spelling Mistake*
B.Font Mistake
C.Grammar Mistake
D.Meaning Mistake
Ans:A
82.Short cut of Align select to the Cetnre is:
A.Ctrl+A
B.Ctrl+E*
C.Ctrl+M
D.Ctrl+F
Ans:B
83.Page Setup option in MS Word is-------Menu.
A.Format
B.File*
C.Insert
D.Tools
Ans:B
84.Which of the following is not a Computer Language?
A.COBOL
B.FORTRAN
C.PASCAL
D.None of the above*
Ans:D
85.The number of bits of a Computer word depends on the --------design.
A.Software design*
B.Hardware design
C.Key Board design
D.None of the above
Ans:A
86.Type cleaning brush is also known as:
A.Long handled brush*
B.Wire brush
C.Hard brush
D.None of these
Ans:A
87.Which device is used for oiling the interior parts of the Typewriter?
A.Long handled brush
B.Chamois Leather
C.Sharp pin
D.Touch Oiler*
Ans:D
88.Typewriter can be taken care of by cleaning:
A.Daily*
B.Fortnightly
C.Monthly
D.Once in  a week
Ans:A
89.Which of the following is not seen in Rocker Mechanism?
A.Loose Dog
B.Way rod*
C.Escapement Wheel
D.Pinion Wheel
Ans:B
90.Type guide is fixed at the ----------of the segment.
A.Bottom
B.Left side
C.Right side
D.Top centre*
Ans:D
91.The bell rings in Typewriter:
A.5 spaces after the right margin stop
B.5 spaces before the right margin stop*
C.5 spaces after the left margin stop
D.5 spaces before the left margin stop
Ans:B
92.Which the following is a Guide key of an English Typewriter?
A.N
B.A*
C.F
D.L
Ans:B
93.Which prevents injury to the type bars?
A.Bevel Gear
B.Cylinder Ratchet Wheel
C.Type Bar Cushion*
D.Line space Pawl
Ans:C
94.Sluggish Movement is caused in Typewriter by:
A.Low Tension of the Main Spring*
B.Applying fresh oil
C.Over tension of the Main Spring
D.None of these
Ans:A
95.Cylinder Ratchet wheel is situated in Typewriter on the :
A.Right side of the carriage
B.Back side of the carriage
C.Left side of Cylinder*
D.Right side of Cylinder
Ans:C
96.In duplicator handle is always rotated in the:
A.Clockwise direction*
B.Anti-clockwise direction
C.Left to right
D.None of these
Ans:A
97.Impression Roller in duplicator is placed:
A.Above the Cylinder Drum
B.Below the Cylinder Drum*
C.Left side of the Cylinder Drum
D.Right side of the Cylinder Drum
Ans:B
98.Which parts helps to adjust the top and bottom margin in duplicator?
A.Margin Adjusting knobs*
B.Printing Screw
C.Feed Roller
D.Operating Lever
Ans:A
99.In Typewriter variable line space button is fixed at the centre of:
A.Key board
B.Type Basket
C.Left Thumb wheel*
D.Carriage
Ans:C
100.-----prevents the paper from the oily parts of the Typewriter.
A.Type Basket
B.Keyboard
C.Paper table*
D.Cylinder
Ans:C


Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email