10 April 2017

// // Leave a Comment

ICDS SUPERVISOR EXAM DATE:25-03-2017

ICDS SUPERVISOR
EXAM DATE:25-03-2017
PDF FILE DOWNLOAD     DOC FILE DOWNLOAD

1.Pepsin is an enzyme helped in the digestion of
A.Carbohydrate
B.Protein
C.Lipid
D.Minerals
Ans:B

2.EEG is a test for detecting diseases of
A.Heart
B.Liver
C.Lungs
D.Brain
Ans:D
3.The filament of an incandescent light bulb is made of
A.Copper
B.Iron
C.Aluminium
D.Tungsten
Ans:D
4.Dermatitis is a disease affecting
A.Skin
B.Liver
C.Heart
D.Brain
Ans:A
5.Deuteium is an isotope of
A.Oxygen
B.Nitrogen
C.Hydrogen
D.Carbon
Ans:C
6.Daltonism is
A.Night blindness
B.Colour blindness
C.Atherosclerosis
D.Arteriosclerosis
Ans:B
7.Insulin hormone is secreted by the gland
A.Pancreas
B.Liver
C.Thyroid
D.Pituitary
Ans:A
8.Sicke cell Anaemia is a
A.Deficiency disease
B.Genetic disease
C.Contageous disease
D.Mental disease
Ans:B
9.The metal present in Haemoglobin
A.Iron
B.Copper
C.Calcium
D.Magnesium
Ans:A
10.’The powerhouse of a cell’is
A.Ribosome
B.Centrosome
C.Mitochondria
D.Lysosome
Ans:C
11.One of the ------------------come for the special class
A.Girl has
B.Girls have
C.Girls has
D.Girl have
Ans:C
12.Every boy and girl---------the offer tendered by the sales executive
A.Accepts
B.Accept
C.Shall accept
D.Shall be accepting
Ans:A
13.If it--------------,the cricket match will be postponed
A.Will rain
B.Rains
C.Rained
D.Has rained
Ans:B
14.The principal along with the staff ---------him---------his victory
A.Congratulate,on
B.Congratulates,on
C.Congratulate,over
D.Congratulates,over
Ans:B
15.When I met my friend John Varghese in 1995,he ------a novel for three years
A.Was writing
B.Has been writing
C.Had been writing
D.Has written
Ans:C
16.The recent judicial report makes ‘ult{ext(oblique)}’reference to the shady past of the accused
A.Direct
B.Indirect
C.Critical
D.Concrete
Ans:B
17.The fans have heaped ‘ult{ext{encomiums}}’on their team
A.Criticisms
B.Slander
C.Encouragement
D.Praises
Ans:D
18.It was ‘ult{ext{raining cats and dogs}}.’
A.Heavy rain
B.Lack of rain
C.Dogs and cats are playing in the rain
D.Thunder and lightening
Ans:A
19.Why did your sister  write such a letter?(Give the passive voice)
A.Why such a letter came into existence?
B.Why such a letter your sister wrote?
C.Why was such a letter written by your sister?
D.Why such a letter was written?
Ans:C
20.---------cat and ---------------cheetah belong to-----------same species of animals
A.the,the,a
B.a,a,the
C.a,a,a
D.the,the,the
Ans:D
21.Which is the sports related to ‘Hopman Cup’?
A.Football
B.Tennis
C.Badminton
D.Cricket
Ans:B
22.Who is the President of Iran?
A.Hassan Rouhani
B.Leekay Chiang
C.Javad Shereef
D.Manohar Pareekar
Ans:A
23.Name the Chairman of U.N Habitat Alliance?
A.David Hampey
B.Samuel Lara
C.W.W.Hobs
D.Dr.CV.Ananda Bose
Ans:D
24.Identify the person who is known as”Bengal’s Greata Garbo”?
A.Amaravati
B.Kanan Devi
C.Suchitra Sen
D.Bharathi Shirodkor
Ans:C
25.Which is the City associated with “The Kala Ghoda Arts Festival”?
A.Mumbai
B.Kochi
C.Mysore
D.Pune
Ans:A
26.What is the Theme of the World Water Day(WWD)of 2016?
A.The World’s Water is there enough
B.Water and Culture
C.Better Water,Better Jobs
D.Clean Water and War
Ans:C
27.Who is the first CEO of BCCI?
A.Mohan Dalmia
B.Rahul Johri
C.Suresh Kalmady
D.Misra Singh
Ans:B
28.Name the New name of “Gurgaon”?
A.Nuh
B.Mewat
C.Haryana
D.Gurugram
Ans:D
29.Who is the winner of Pulitzer Prize of 2016 in Biography?
A.William Finnegan
B.Henry
C.Manuel Miranda
D.T.J.Stiles
Ans:A
30.Name the poet whose 400th death anniversary is celebrated on 23rd April 2016?
A.William Shakespeare
B.Cervantes
C.T.S.Eliot
D.Wordsworth
Ans:B
31.Art.21 A which provides the right to free and compulsory education for children between 6 to 14 years  is inserted through which amendment of the constitution?
A.42nd Amendment
B.44th Amendment
C.82nd Amendment
D.86th Amendment
Ans:D
32.Under Right to Information Act,the language of an application may be
A.In English
B.In Regional Language
C.In Hindi
D.All the above
Ans:D
33.Which House represents the Units of Indian Federation?
A.Lok Sabha
B.Rajya Sabha
C.Both Rajya Sabha and Lok Saba
D.None of these
Ans:B
34.Who appoints the chairman and other members of this joint public service commission?
A.Governor
B.Prime Minister
C.President
D.Parliament
Ans:C
35.Which of the Five Year Plans stressed the need for National Policy for the Empowerment of Women?
A.Eighth
B.Ninth
C.Tenth
D.Eleventh
Ans:B
36.Which article of the Indian Constitution provides provision for a National Commission  for SC and ST?
A.Article 337
B.Article 334
C.Article 338
D.Article 339
Ans:C
37.Under the Indian Constitution,what does ‘Adult suffrage’signifies?
A.Children
B.All adult persons
C.Any Indian citizen who have completed the age of 18 years and above
D.None of the above
Ans:C
38.Which writ is issued by a HighCourt or Supreme Court to compel an authority to perform a function that it was not performing?
A.Writ of Mandamus
B.Writ of Certiorari
C.Habeas Corpus
D.Quo Warrants
Ans:A
39.Citizenship provisions of Indian Constitution are contained in
A.Part I
B.Part I
C.Part III
DPart IV
Ans:B
40.What is the Quorum laid down to constitute a meeting of either of the Houses of Parliament?
A.One-tenth of the total number of members of that House
B.One-fourth of the total number of members of that House
C.One-fifth of the total number of members of that House
D.One-half of the total number of members of that House
Ans:A
41.As per which scheme food grains are made available to every poor families at cheaper rate
A.Food for work programme
B.Anthyodaya Anna Yojana
C.Kudumbasree
D.Prime Ministers Rozgar Yojana
Ans:B
42.Which is the scheme that was implemented by the government of India to provide telephone and electricity to every village?
A.Area Development Approach
B.Sampoorna Grama Rozgar Yojana
C.Bharat Nirman
D.Samagra Awas Yojana
Ans:C
43.An example of a self help group
A.Jansree Mission and Kudumbasree
B.Balika Samrudhi and Mahila Samrudhi
C.Jandhan Yojana and Jawahar Rozgor Yojana
D.Betti Bachao and Narmada Bachao
Ans:A
44.Rural Landless Employment Guarantee Programme started in
A.August 15,1993
B.December 14,2000
C.January 14,1985
D.November 15,1997
Ans:A
45.Programme that tackless malnutrition and health problem in children below six years and their mothers
A.Mahila Samrudhi Yojana
B.Integrated Child Development Scheme
C.Balika Samrudhi
D.Integrated Rural Development Programme
Ans:B
46.Samagra Awas Scheme in rural areas coordinated and monitored by
A.Thaluk Officer
B.Minister of Public Work
C.Panchayat Secretary
D.District Collector
Ans:D
47.In 1980 Food for Work Programme which provided ‘Offseason employment as well as 2 square meals a day’was replaced by
A.National Rural Employment Programme
B.Integrated Rural Development Programme
C.National Rural Development Programme
D.National Food for Work Programme
Ans:A
48.Mahila Samrudhi Yojana is beneficent to
A.Improve malnutrition of women
B.Women belonging to minority communities with preference to widows and destitute
C.Women below poverty line
D.Provide houses in the name of women
Ans:B
49.Scheme started by a group of volunteers to help the poor and low income communities in the jurisdiction of district Narowal
A.National Rural Development Programme
B.National Rural Employment Programme
C.National Sample Survey Organisation
D.National Bank for Agriculture and Rural Development
Ans:A
50.A social welfare programme to provide houses for women
A.Valmiki Ambedkar Awas Yojana
B.Bharat Nirman
C.Indira Awas Yojana
D.Kudumbsaree
Ans:C
51.The greatest number of 5 digits which is divisible by 15,20,45 and 70 is
A.90000
B.99540
C.99750
D.94500
Ans:B
52.Present ages of Shreya and Shambu are in the ratio of 4:3 respectively.After 4 years the ratio of their ages will become 9:7 respectively.What is Shambhu’s present age in years?
A.21
B.24
C.32
D.None of these
Ans:B
53.Rekha types 600 words during half an hour.How many words would she types in 6 minutes?
A.200
B.160
C.120
D.180
Ans:C
54.The length of a rectangle is increased by 50%.By what percent should the width be decreased to maintain the same area?
A.33 1/3%
B.37 ½%
C.59%
D.None of these
Ans:A
55.How many 5 cm cubes can be obtained from a cube whose edge is 20 cm?
A.4
B.125
C.64
D.80
Ans:C
56.If 1936 February 5 is Wednesday,then 1937 February 5 is
A.Friday
B.Wednesday
C.Thursday
D.Saturday
Ans:A
57.2,4,3,6,7,8,46,10,-----------
A.12
B.18
C.3126
D.2112
Ans:D
58.If’(125)^x=3125’,then’x’equals
A.3/5
B.5/3
C.1/4
D.1/5
Ans:B
59.A car running at 70 km/hr takes  one hour to cover a distance.If the speed is reduced by 10 km/hr,then in how much time it will cover the distance
A.65 minutes
B.68 minutes
C.70 minutes
D.74 minutes
Ans:C
60.At 3.50,the hour hand and the minute hand of a clock  form an angle of
A.1800
B.1850
C.1900
D.1750
Ans:B
61.Identify the next number in the series 1,14,12,27,--------
A.36
B.49
C.50
D.51
Ans:D
62.Identify the missing  term in the series
VFB,-,PHG,MIK,JJP
A.TGD
B.SGD
C.SGE
D.SGF
Ans:B
63.In a certain code language,BIoGRAPHY is written as YIQBSHPJB,How is MICROWAVE written in that code?
A.EWBXPSDJM
B.EJDSPXBWM
C.NIESBXPRV
D.NIVAWORCV
Ans:A
64.Choose out the odd one
A.Fortnight
B.Deeade
C.Century
D.Million
Ans:D
65.In the list of synonyms given below,which one is incorrect?
A.Revoke-Withdraw
B.Abduct-Kidnap
C.Ingenious-Foolish
D.Solemn-Sacred
Ans:C
66.Find out the option that has the same type of relationships as COURT:JUSTICE
A.HOSPITAL:DISEASE
B.SCHOOL:EDUCATION
C.VEHICLE:LICENSE
D.HOME:MONEY
Ans:B
67.Six children A,B,C,D,E,F are sitting in a row facing towards North.D is the only child sitting between A and E.C is not at the end.B is sitting immediate right to E.F is not at the right end.How many persons are there to the right of C?
A.Four
B.Three
C.Two
D.One
Ans:A
68.Which of the given conclusions logically follow from the given statements,disregarding commonly known facts?
Statements:All rats are cats.All cats are toys.No toy is a tiger.
Conclusions:
I.No tiger is a cat
II.No tiger is a rat
III.Some toys are cats
IV.Some toys are rats
A.None follows
B.Only I and II follow
C.Only I and IV follow
D.All follow
Ans:D
69.A man walks 25 metres towards North. Then he turns right and walks 40 metres.Then he again turns right and walks 40 metres.he then turns left and walks 20 metres.He then turns left and walks 20 metres.Then he again turns  left and walks 15 metres.In which direction and how many metres away is he,from his original position?
A.60 metres East
B.60 metres North
C.40 metres East
D.20 Metres West
Ans:A
70.If January 5,2004 was Monday,What was the day on 14the April,2004?
A.Monday
B.Tuesday
C.Wednesday
D.None of these
Ans:C
71.The correct descending order of  states in terms of population density is
A.West Bengal,Bihar,Kerala,Uttar Pradesh
B.Bihar,West Bengal,Kerala,Uttar Pradesh
C.Kerala,West Bengal,Bihar,Uttar Pradesh
D.Uttar Pradesh,Bihar,West Bengal,Kerala
Ans:B
72.The child mortality rate concerns children who die before their
A.First birthday
B.Second birthday
C.Fifth birthday
D.Tenth birthday
Ans:C
73.The moist air masses that cause winter rains in the north western region of India are part of-----------
A.Trade winds
B.Retreating monsoons
C.Local Disturbances
D.Westerlies
Ans:D
74.The Paithan Hydro-Electric project completed with the help of Japan is on the river
A.Ganga
B.Cauvery
C.Narmada
D.Godavari
Ans:D
75.Khadir is the tem given to
A.Black soil of Deccan Plateau
B.Older alluvium of Northern Plains
C.Newer alluvium of Northern plains
D.Alluvial soil of coastal plains
Ans:C
76.Which scheme was started in 1993 to create self employment opportunities for educated unemployed youth in rural areas and small towns?
A.Prime Minster Rozgar Yojana
B.National Rural Employment Guarantee Act
C.Rural Employment Generation Programme
D.Swarnajayanti Gram Swarozgar Yojana
Ans:A
77.Which Five Year Plan is also known as ‘Gadgil Yojana’?
A.Second Five Year Plan
B.Fourth Five Year Plan
C.Third Five Year Plan
D.Sixth Five Year Plan
Ans:C
78.Who was the founder of the ‘Bihar Provincial Kisan Sabha’?
A.Swami Sahjanand
B.Panchanan Sharma
C.Yadunandan Sharma
D.Rahul Sankritayan
Ans:A
79.The lady representative from India who attended the Second Round Table Conference
A.Sucheta Kripalani
B.Aruna Asaf Ali
C.Vijaya Lakshmi  Pandit
D.Sarojini Naidu
Ans:D
80.Who was the First Secretary of ‘Punjab Naujawan Bharat Sabha’?
A.Shiv Varma
B.Sukhdev
C.Bhagat Singh
D.Chandrasekhar Azad
Ans:C
81.Name the book  written by Chattambi Swamikal which unveils the history of the casteless society existed in Ancient Kerala
A.Jeevitha Karunya Nirupanam
B.Sarvamatha Samrasyam
C.Advaitha Chintha Paddhathi
D.Pracheena Malayalam
Ans:D
82.Which social reformer is known as  Kumaraguru devan?
A.Shubhananda Gurudevan
B.Poykayil Yohannan
C.Vagbhatanandan
D.Agamananda Swamikal
Ans:B
83.Who is the author of the book’Jathikummi’?
A.Pandit Karuppan
B.V.T.Bhattathirippad
C.Sahodaran Ayyappan
D.Kumaranasan
Ans:A
84.Name the Arab-Malayalam Magazine published by Vakkam Abdul Khadir Maulavi
A.Al-Arab
B.Al-Islam
C.Al-Amin
D.Al-Hind
Ans:B
85.Which one among the following does not belong to the ancient sea port in Kerala?
A.Muziris
B.Nelcynda
C.Kochi
D.Tyndis
Ans:C
86.Who founded Ananda Mahasabha?
A.Brahmananda Sivayogi
B.Ayyankali
C.K.Kelappan
D.T.K.Madhvan
Ans:A
87.When did Ezhava Memorial under the leadership of Dr.Palpu submit to Sree Moolan Thirunal?
A.1896 October 3
B.1896 November 12
C.1896 September 3
D.1896 January 12
Ans:C
88.Where does the important Rock Shelter with Pre-historic paintings and artistic representation situtate in kerala?
A.Kodungallur
B.Edakkal
C.Porkalam
D.Thirunelli
Ans:B
89.Name the social reformer who actively participated in the Non-Liberation Movement in 1959
A.C.Kesavan
B.A.K.Gopalan
C.Mannath Padmanabhan
D.K.P.Keshava Menon
Ans:C
90.Name the renaissance leader in South India who protested against the forced labour of feudal lords with the slogan’if we work,we should be paid’
A.Vaikunda Swamikal
B.Thaikkad Ayya Guru
C.G.P.Pillai
D.Velluthambi Dalawa
Ans:A
91.The bus speed is directly tied to the speed of the computer’s --------
A.RAM
B.CPU
C.ROM
D.DIMM
Ans:B
92.----------type of connection  lests a computer  communicate with,control and record electronic musical instruments
A.DIMI
B.MIDI
C.DIIM
D.MDII
Ans:B
93.If you regularly backup your data,this is a ---------against the threat of data loss
A.Firewall
B.Class
C.Security
D.Countermeasure
Ans:D
94.Which abbreviation is used to refer to DSL service in general?
A.aDSL
B.xDSL
C.yDSL
D.nDSL
Ans:B
95.Firewire is another name for the ----------interface
A.Parallel
B.IEEE1394
C.MIDI
D.USB
Ans:B
96.In the right setting ,a thief can try--------information by listening in while the victim gives credit card or other personal information to a legitimate agent
A.Sniffing
B.Spoofing
C.Snagging
D.Slipping
Ans:C
97.The -----------Act of 1974 places universal restrictions on sharing of information about you by Federal agencies without written consent
A.Freedom of Information Act
B.Privacy Act
C.Fair Credit Reporting Act
D.Financial Modernization Act
Ans:B
98.------------is a term used for a practice where people travel around the city with a specialized device,searching for unprotected WLAN
A.Hot spots
B.WEP
C.WPA
D.WWAN
Ans:A
99.--------is a form of warfare which is used by the cyber terrorists to harm or gain control of important computer systems
A.Cyberhacking
B.Cybertapping
C.Cybercrime
D.Cyberterrorism
Ans:D
100.--------continually look for new web pages and send their addresses back to the search engine’s data base
A.Robots
B.Crawlers
C.Turtles
D.Snakes
Ans:B




Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email