30 May 2017

// // Leave a Comment

SOLVED PAPER OF KERALA PSC JUNIOR EMPLOYMENT OFFICER

JUNIOR EMPLOYMENT OFFICER,NATIONAL EMPLOYMENT SERVICES(KERALA)/ASSISTANT JAILOR GRADE I,JAIL
EXAM DATE:20-05-2017
Choose the correct answer from the four options A,B,C,D given in brackets.
1.A and B are two cities.A man travels from A to B at a speed of 10 km/hr and returns back at the speed of 30 km/hr.Find his average speed for whole journey.
A.12 km/hr
B.15 km/hr
C.20 km/hr
D.22.5 km/hr
Ans:B

2.A train 220 m long is running at 30 km/hr.How long will it take to cross a bridge 80 meters long?
A.10 seconds
B.14/3 seconds
C.36 seconds
D.16.8 seconds
Ans:C
3.A and B together can finish  a work in 16 days,while B can do the same work alone in 24 days.In how many days can A alone finish the work?
A.25 days
B.20 days
C.48 days
D.42 days
Ans:C
4.The ratio of ages of Anil and Ashima is 3:5.The sum of their ages is 48 years.What is the age of Ashima?
A.18 years
B.30 years
C.16 years
D.10 years
Ans:B
5.Today is Monday.After 100 days what day it will be?
A.Wednesday
B.Tuesday
C.Thursday
D.Sunday
Ans:A
6.65-5x7+(8x4-2-1)-?
A.75
B.45
C.428
D.70
Ans:B
7.10 ¾+2 3/5=5 1/10=?
A.8 ¼
B.4 1/8
C.1 4/8
D.8 1/20
Ans:A
8.Meena,Arun and Gopu divide a sum of Rs.6,000 in such a way that Arun gets ½ of what Meena gets and Gopu gets ¾ of what Arun gets.Then what is Arun’s share?
A.Rs.1,200
B.Rs.1,480
C.Rs.1,600
D.Rs.3,000
Ans:C
9.The cost of a machine is estimated to be increasing at the rate of 10% every year.If it cost Rs.12,000 now,what will be the estimated value after 3 years?
A.Rs.19572
B.Rs.15972
C.Rs.17952
D.Rs.15792
Ans:B
10.There are 30 students in a class.One student weighing 25kg goes away and a new student joins the class.If the average weight is then increased by 200 grams,what is the weight of new student?
A.32 kg
B.31 kg
C.30 kg
D.29 kg
Ans:B
11.If PRLN:XZTV::JLFR:?
Which one of the answer would replace the question mark?
A.NPRT
B.NRPT
C.NTRP
D.RTNP
Ans:D
12.If ?:Vegetable::?:Wheat Which one of the following is the correct pair for question marks?
A.Plant,Cake
B.Barley,Flour
C.Cabbage,Com
D.Leves,Rice
Ans:C
13.In the following four numbers,three are same in certain way,while the rest one is different.Find out the different one.
A.28
B.14
C.49
D.43
Ans:D
14.Out of four words,three are same in certain way,while the rest one is different.Find out the different one.
A.Bird
B.Crow
C.Kite
D.Pigeon
Ans:A
15.Which of the alternative figures would correctly fill in the blank space in following series of numbers?
1,5,10,16,23,31,------
A.38
B.50
C.39
D.40
Ans:D
16.In a certain code FIRE is coded as DGPC.What will be the last letter of the coded word for’SHOT’?
A.Q
B.P
C.R
D.S
Ans:C
17.After starting from a point,a man walks 3 km towards East,then turning his left he moves 3 km.After this he again turns left and moves 3 km.Which choice given below indicates the correct direction in which he is from his starting point?
A.North
B.East
C.West
D.South
Ans:A
18.If 8th of the month falls 3 days after Sunday,what day will be on 17th of that month?
A.Thursday
B.Tuesday
C.Wednesday
D.Friday
Ans:D
19.A,B,C and D distribute some cards among themselves in a manner that A gets 1 less than B;C gets 5 more than D,while D gets as many as B.Who gets the least number of cards?
A.B
B.C
C.D
D.A
Ans:D
20.If the letters of the word S A R B S are rearranged so that a name of metal is obtained.What will be the first letter of that word?
A.A
B.S
C.R
D.B
Ans:D
21. A mixture of two gases are calld’Syn gas’ Identify the mixture
A.CO and N2
B.CO2 and N2
C.CO and H2
D.CO2 and H2
Ans:D
22.The compound called blue vitriol is
A.BaSO42H2O
B.CO2 and N2
C.CaSO41/2H2O
D.BaC122H2O
Ans:B
23.What is the hybridization of carbon in HC-N?
A.SP3d
B.SP3
C.SP2
D.SP
Ans:D
24.Human body is an example for
A.Open system
B.Closed system
C.Isolated system
D.Adiabatic system
Ans:A
25.What is the internal energy change of a system when it absorb 15 KJ of heat and does 5 KJ of work?
A.10 KJ
B.20 KJ
C.0 KJ
D.5 KJ
Ans:A
26.Which temperature is called absolute zero?
A.-273.15 Degree C
B.-273.15 K
C.O Degree C
D.None of these
Ans:A
27.Choose a water soluble Vitamin
A.Vitamin A
B.Vitamin D
C.Vitamin C
D.VitaminE
Ans:C
28.The metal present in chlorophyl is
A.Iron
B.Cobalt
C.Magnesium
D.Nickel
Ans:C
29.A peptide hormone is
A.Estrone
B.Corticoid
C.Progesterone
D.Insulin
Ans:D
30.Which of the following is not found DNA?
A.Uracil
B.Adenine
C.Thymine
D.Guanine
Ans:A
31.GST(Goods and Service Tax)is set to be introduced by the Union Govt.on
A.April 1st 2017
B.May 1st 2017
C.June 1st 2017
D.July 1st 2017
Ans:D
32.Indian Sports Research Institute is located at
A.Delhi
B.Patiala
C.Mohali
D.Ranchi
Ans:B
33.The first cinema scope film in India
A.Deewana
B.Bazigar
C.Kagaz Ke Phool
D.Dangal
Ans:C
34.The power to decide an election petition is vested with
A.High Court
B.Supreme Court
C.Election Commission
D.Parliament
Ans:A
35.World First Bank to deploy a robot for customer service
A.HSBC
B.Axis Bank
C.HDFC
D.ICICI
Ans:C
36.Who wrote the famous book ‘Who Wants To be Millionaire’?
A.Agathe Christie
B.Emile Zola
C.Vikram Seth
D.Chethan Bhagath
Ans:A
37.Who wrote the famous book’Who Wants To be Millionaire’?
A.Dubai
B.San Paulo
C.London
D.Zurich
Ans:D
38.Name of the first solar ferry boat of India between Vaikom Tavanakkadavu
A.Pinaka
B.Aaditya
C.Ushas
D.Jalareni
Ans:B
39.Which team is the second highest winning FIFA World Cup?
A.Italy
B.Germany
C.Argentina
D.England
Ans:A
40.The President can dismiss a member of the Council of Ministers
A.On his own
B.With the consent of the Speaker
C.On recommendating the Prime Minister
D.Only under emergency conditions
Ans:C
41.V.T.Bhattathirippad and his friends conducted a “Yachana Yathra”in 1931 from
A.Trissur to Kasargod
B.Palakkad to Kasargod
C.Varkala to Kasargod
D.Varkala to Palakkad
Ans:A
42.Name of the person who is related to the foundation of the “Servants of the Mary Immaculate”
A.Poikayil Yohanan
B.St.Kuriakose Alias Chavara
C.Sr.Alphonsa
D.Amos Pathiri
Ans:B
43.The name of the social reformer who was called abusively as “Pandiparayan” by the Savarnas(high caste people)
A.Vaikunda Swamikal
B.Vagbhatananda
C.Thycaud Ayya Swamikal
D.Ayyankali
Ans:C
44.Name of the Diwan who banned and confiscated the newspaper “Swadeshabhimani”in 1910
A.P.Rajagopalachari
B.Ramayan Dalawa
C.C.P.Ramaswami
D.Veluthambi Dalawa
Ans:A
45.Which river is also known as Thalavar?
A.Kunthi River
B.Karamanayar
C.Pambar
D.Sirumani
Ans:C
46.The place”Muziris”was known in ancient Kerala history as
A.Capital city
B.Chera village
C.Harbour city
D.Urban centre
Ans:C
47.The first mass struggle against untouchability in Kerala was
A.Guruvayur Satyagraha
B.Paliyam Satyagraha
C.Channar Revolt
D.Vaikom Satyagraha
Ans:D
48.The name “Karindhandan”is associated with
A.Kuttiyadi pass
B.Thamarasseri pass
C.Periyar pass
D.Nadukkani pass
Ans:B
49.Mention the main feature of “Chinnar”
A.Gold deposit in Kerala
B.Hottest region in Kerala
C.Rain shadow region in Kerala
D.Mica deposit in Kerala
Ans:C
50.The famous “Mamankam Festival”was celebrated on the bank of the river
A.Periyar
B.Kabani
C.Pamba
D.Bharathapuzha
Ans:D
51.The name of person who persuaded Gandhiji to include women in Salt sathyagraha
A.Sarojini Naidu
B.Urvasi Bhatalia
C.Kamaladevi Chadhopadhyaya
D.Subhadrakumari Chauhan
Ans:C
52.In which Sathyagraha did Gandhiji interfere for labours in factory for the first time?
A.Kheda Sathyagraha
B.Bardoli
C.Chambaran
D.Ahmedabad
Ans:D
53.Congress Session which decided to celebrate 26th January as Independence Day all over the country
A.Amaravathi Congress
B.Bombay Congress
C.Lahore Congress
D.Belgaum Congress
Ans:C
54.Mahatma:Life of Mohandas Karamchand Gandhi the biography of Gandhiji is written by
A.D.G.Tendulkar
B.Sasi Tharoor
C.Ruskin Bond
D.Dr.S.Radhakrishnan
Ans:A
55.Who organized the group called “Khudaikhitmatgars”?
A.Khan Abdul Ghafar Khan
B.Moulana Azad
C.Syed Ahammed Khan
D.Agha Khan
Ans:A
56.Who is known as the mother of Indian Revolutions?
A.Captain Lakshmi
B.Annie Besant
C.Rani Gaidilieu
D.Madam Bhikaji Rustom Cama
Ans:D
57.Who among the following was not a member of the Cabinet Mission?
A.Strafford Cripps
B.A.V.Alexander
C.John Simon
D.Pethic Lawrence
Ans:C
58.The famous book”Annihilation of  Caste”was written by
A.Jyothi Rao Phule
B.Raja Ram Mohan Roy
C.B.R.Ambedkar
D.Periyar Ramaswamy
Ans:C
59.The Chairman of the State Reorganization Commission
A.H.N.Khunsra
B.Fasal Ali
C.K.M.Panikkar
D.V.P.Menon
Ans:B
60.The first sitting of Constituent Assembly of India was held on
A.9 December 1946
B.26 November 1946
C.14 August 1947
D.26 January 1950
Ans:A
61.The Comptroller and Auditor General of India is appointed by
A.Speaker of Lok Sabha
B.Governor
C.Prime Minister
D.President of India
Ans:D
62.Constitution of India was adopted by Constituent Assembly on
A.26th January 1950
B.26th November 1949
C.29th August,1947
D.9th December,1946
Ans:B
63.Subject to the Provisions of any law made byParliament or any rules made under Article 145,which Article of the Constitution permits the Supreme Court to review its own judgement or order?
A.Article 134
B.Article 135
C.Article 130
D.Article 137
Ans:D
64.Which Article is inserted in the Constitution of India by the Constitution of India by the Constitution(Ninety seventh Amendment)Act 2011?
A.Article 43B
B.Article 39A
C.Article 338A
D.Article 361B
Ans:A
65.Which of the following is not a Constitutional Body?
A.Finance Commission
B.State Public Service Commission
C.State Human Rights Commission
D.Election Commission
Ans:C
66.The Constitution of India provides free and compulsory education of all children in the age group of six to fourteen years as a
A.Moral Right
B.Political Right
C.Fundamental Right
D.Natural Right
Ans:C
67.Who was the second Chairperson of National Human Rights Commission?
A.Justice K.G.Balakrishnan
B.Justice M.N.Venkatachallah
C.Justice S.Rajendra Babu
D.Justice J.S.Verma
Ans:B
68.How many Schedules are there in the “Right to Information Act 2005”?
A.2 Schedules
B.4 Schedules
C.5 Schedules
D.3 Schedules
Ans:A
69.Which of the following Committees was formed by the Government of India in the year 1979 to study the issue of child labour and to suggest measures tackle it?
A.Ravindra Verma Committee
B.R.N.Malhotra Committee
C.Justice V.S.Malimath Committee
D.Gurupadaswamy Committee
Ans:D
70.The protection of women from Domestic Violence Act was passed in the year
A.2006
B.2009
C.2005
D.2008
Ans:C
71.Choose the suitable form of the  adjective:It is important to understand what makes one typeface----------------than another.
A.Legibly
B.More legible
C.Most legible
D.Legible
Ans:B
72.Choose a suitable interpretation for the idiom ‘hand and glove’.
A.Very friendly
B.In confusion
C.Earnestly
D.Entirely
Ans:A
73.It was a steep-----------into the cave
A.Descend
B.Dissent
C.Decent
D.Descent
Ans:D
74.Find the appropriate reported speech for the following:The stranger said to me,”What is your name?”
The stranger asked me------------------
A.What my name is
B.What is my name
C.What my name was
D.What was your name
Ans:C
75.The universe---------------a vast number of galaxies and it-------------since its creation in the Big Bang about 13 billion years ago.
A.His contained,expanded
B.Contains,had been expanding
C.Had contained,had explained
D.Contains,has been expanding
Ans:D
76.Give a one word substitute for :One who is filled with excessive and mistaken enthusiasm about religious matters
A.Altruist
B.Atheist
C.Fanatic
D.Fatalist
Ans:C
77.The old man was overwhelmed------------ grief at his son’s death
A.In
B.With
C.Of
D.By
Ans:B
78.Choose the correct sentence from the following.
A.Neither of the two plans was approved
B.Neither of the two plan was approved
C.Neither of the two plans were approved
D.Neither of the two plans are approved
Ans:A
79.Choose the word which is spelt correctly
A.Maintanance
B.Maintainance
C.Maintenance
D.Maintinance
Ans:C
80.Change the voice
One may accomplish anything with a little effort
A.One can accomplish anything with effort
B.With a little effort anything can be accomplished
C.One can accomplish anything with a little effort
D.With a little effort anything is accomplished
Ans:B
81.Which of the following is not the object of the Bharat Niraman Yojana?
A.Connect 40% of total rural area with telecommunication and broad band
B.Built roads to connect all remote places
C.To provide drinking water to all developing areas
D.To provide employment opportunities to atleast one person in each family
Ans:D
82.The ICDS  aims at
A.Providing supplementary nutrition to children
B.Provide elementary education
C.To prevent female infanticide
D.None of the above
Ans:A
83.Kudumbasree Movement is launched in
A.1997
B.1998
C.1996
D.1999
Ans:B
84.The Pradhan manthri Adarsh Grama Yojana was initially implemented in
A.Rajasthan
B.Madhya Pradesh
C.Karnataka
D.Meghalaya
Ans:A
85.Sampoorna Grameen Rozgar Yojana is implemented by
A.District Panchayat
B.Grama Panchayat
C.Block Panchayat
D.All the above
Ans:D
86.Antyodaya Anna Yojana was launched on
A.13th April 2003
B.15th August 2000
C.25th December 2000
D.25th December 2001
Ans:C
87.Under VAMBAY the Dwelling Unit shall be registered in the name of
A.Wife
B.Husband
C.Elder Member of the family
D.None of the above
Ans:A
88.Mahila Samridhi Yojana is launched in
A.1993
B.1994
C.1995
D.1996
Ans:A
89.The eligible persons under  the Indira Awaas Yojana are
A.Freed Bonded Labourer
B.Widows of Defense Personnel
C.Both A and B
D.None of the above
Ans:C
90.NRDP is organized in
A.1991
B.1992
C.1993
D.1994
Ans:B
91.One nibble is equal to
A.2 bits
B.4 bits
C.8bits
D.16 bits
Ans:B
92.’Sleep’in computers refers to
A.Restart the computers in safe mode
B.Restart the computers in normal mode
C.Shutdown the computer terminating all the running applications
D.Shutdown the computer without closing the running applications
Ans:D
93.To process data computers use
A.High level language
B.MachineLanguage
C.Assembly language
D.All the above
Ans:B
94.Which one of the following is not an operating system?
A.Safari
B.Android
C.Macintosh
D.Linux
Ans:A
95.Who are the founders of Whatsapp?
A.Brian Acton and Tim Cook
B.Brian Acton and Mark Zuckerberg
C.Brian Acton and Jan Koum
D.Jan Koum and Tim Cook
Ans:C
96.Software that aims to gather information about a person or organization without their knowledge,that may send such information to another entity without the consumer’s consent or that asserts control over a device without the consumer’s knowledge
A.Spyware
B.Firmware
C.Trojan horse
D.All the above
Ans:A
97.Section which provides punishment for sending offensive messages through communication services
A.Section 66 A
B.Section 66 B
C.Section 66 C
D.Section 66 D
Ans:A
98.IBM stands for
A.Integrated Business Machine
B.Internal Business Machine
C.Indian Business Machine
D.International Business Machine
Ans:D
99.Computer which stores the different web pages is called
A.Service Provider
B.Web browser
C.Web Server
D.Terminal
Ans:C
100.The very high speed semiconductor memory which can speed semiconductor memory which can speed up CPU is
A.Main Memory
B.Cache Memory
C.Primary Memory
D.Secondary Memory
Ans:B




Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email