30 May 2017

// // Leave a Comment

TYPIST GRADE II,COMPANY/CORPORATION/BOARD 16-05-2017

TYPIST  GRADE II,COMPANY/CORPORATION/BOARD
EXAM DATE:16-05-2017
1.Which metal is called the ‘Jack of all trades’?
A.Aluminium
B.Iron
C.Bauxite
D.Manganese
Ans:D

2.The First Atomic Power Station in India was set up at
A.Tarapur
B.Narora
C.Kalpakkam
D.Kayamkulam
Ans:A
3.The NABARD was established in the year
A.1983
B.1980
C.1982
D.1981
Ans:C
4.In India experimental Television telecast started in
A.Delhi
B.Calcutta
C.Madras
D.Bombay
Ans:A
5.The Southern point of India is called Cape Camorin which is separated from the Island o Sri Lanka by the
A.Pak Strait
B.Panama Strait
C.Good Hope Strait
D.Gulf of Mannar
Ans:D
6.The small Mecca of Kerala
A.Thrissur
B.Manjeri
C.Ponnani
D.Kozhikode
Ans:C
7.The tourist place where rivers Muthirapuzha,Nallathanni and Kundala joins together
A.Munnar
B.Kuttalam
C.Athirapally
D.Ponmudi
Ans:A
8.The shortest river in Kerala
A.Bhavani
B.Achan Kovil
C.Manjeswaram Puzha
D.Kabani
Ans:C
9.Who discovered in 45 AD that the existing monsoon winds regularly blowing across the Indian ocean facilitate trade between Kerala and the West?
A.Coloumbs
B.Hippalus
C.Vasco da Gama
D.Cabral
Ans:B
10.Headquarter of Kerala Press Academy
A.Kochi
B.Thiruvananthapuram
C.Kozhikode
D.Thrissur
Ans:A
11.A galaxy of scholars and poets called the ‘Ashtadiggajas’patronised by
A.Akbar
B.Krishna Devaraya
C.Shivaji
D.Timur
Ans:B
12.Bal Gangadhar Tilak criticized the policies and the programmes o the British Government through his newspaper
A.Bengal Gazette
B.Samachar
C.Darpan
D.Kesari
Ans:D
13.K.B.Menon and twelve others were sentenced to rigorous imprisonment in connection with
A.Lahore Conspiracy
B.Kizhariyur Bomb Case
C.Meerut Conspiracy
D.Multan Conspiracy
Ans:B
14.Who was the elected President of Indian National Congress in 1925?
A.Sarojini Naidu
B.Annie Besant
C.Gopalakrishna Gokhale
D.Motilal Nehru
Ans:A
15.Government of Kerala launched  Department of NORKA (Non-Resident Keralites Affairs)
A.1997
B.1995
C.1996
D.1998
Ans:C
16.Minting of Coin in India is the responsibility of the
A.Reserve Bank of India
B.Government of India
C.Supreme Court
D.Planning Commission
Ans:B
17.The Constituent Assembly approved the Indian Constitution on
A.26 January 1950
B.15 August 1947
C.26 January 1949
D.26 November 1949
Ans:D
18.Who was the head of the National Planning Committee setup in 1938?
A.Jawaharlal Nehru
B.M.N.Roy
C.Subhashchandra Bose
D.Jayaprakash Narayan
Ans:A
19.’Mahalanobis model’is connected with
A.Sixth Five Year Plan
B.Second Five Year Plan
C.Seventh Five Year Plan
D.Third Five Year Plan
Ans:B
20.A social welfare programme to provide housing for the poor living in rural areas
A.Prime Minister’s Rozgar Yojana
B.Jawahar Rozgar Yojana
C.Indira Awas Yojana
D.Antyodaya Anna Yojana
Ans:C
21.In which year India introduced the Act for the Protection of Children from Sexual Offences(POCSO)?
A.2012
B.2010
C.2011
D.2000
Ans:A
22.------------------------Act provides a legal frame work to regulate internet use
A.Open Net Initiative Act
B.Freedom House Report Act
C.Open Cyber Act
D.The Information Technology Act
Ans:D
23.Government of India implemented the Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Act(MGNREGA)in
A.2001
B.2007
C.2005
D.2002
Ans:C
24.’When Mother is happy,family is happy.When family is happy,nation is happy’.These are the words of
A.A.P.J.Abdul Kalam
B.Betrend Russel
C.Gunter Grass
D.Oscar Wilde
Ans:A
25.Who was the tenth Prime Minister of India?
A.Manmohan Singh
B.Indira Gandhi
C.Atal Bihar Vajpayee
D.P.V.Narasimha Rao
Ans:D
26.Which film won the coveted Golden Peacock Award at the 47th International Film Festival of India at Panaji in 2016?
A.Daughter
B.Cold of Kaleder
C.The age of Shadow
D.The Apology
Ans:A
27.Father of Indian Library Science
A.Melvil Dewey
B.Nancy Pearl
C.S.R.Ranganathan
D.David Hume
Ans:C
28.26 July movement is associated with
A.Fidel Castro
B.Mussolini
C.Simon Bolivar
D.Hitler
Ans:A
29.P.V.Sindhu is associated with
A.Basketball
B.Chess
C.Football
D.Badminton
Ans:D
30.The Guindy National Park is in
A.Karnataka
B.Andhra Pradesh
C.Tamil Nadu
D.Telangana
Ans:C
31.’Chinthippikkunna Kavithakal’is the work of
A.Velukitty Arayan
B.Kumaranasan
C.Poikayil Kumaraguru
D.Sahodaran Ayyappan
Ans:A
32.Teacher of Neelakanda Theertha Pada Swamikal
A.Sivayogi
B.Thycaud Ayya
C.Sree Narayanaguru
D.Chattampi Swamikal
Ans:D
33.Kuriakose Elias Chavara was baptized in the church of
A.Kainakary
B.Chennamkari
C.Mannanam
D.Varappuzha
Ans:B
34.Mother of V.T.Bhattathirippad
A.Lakshmikunjama
B.Ammukuttyama
C.Vishnudatta
D.Sreedeviantharjanam
Ans:D
35.’Balakalesam’is the work of
A.Pampady John Joseph
B.Aagamananda
C.K.P.Karuppan
D.Subhanandaguru
Ans:C
36.The book “Moksha Pradeepam”written by
A.Ayyankali
B.Brahmananda Sivayogi
C.Dr.Palpu
D.Bodhananda Swamikal
Ans:B
37.The first publication of Al Amin by Muhammed Abdul Rahman started with the felicitation of
A.Vailoppilly
B.Ulloor
C.Vayalar Ramavarma
D.Vallathol
Ans:D
38.The newspaper ‘Abhinava Keralam’is associated with
A.Vakkam Moulavi
B.Kunjahammed Haji
C.Vagbhatananda
D.K.M.Seethe Sahib
Ans:C
39.The  founder of ‘Samatva Samajam’
A.Vaikunda Swamikal
B.C.V.Raman Pillai
C.T.K.Madhavan
D.Ramakrishna Pillai
Ans:A
40.’Darsanamala’is the work of
A.Ananda Theertha
B.Velayudha Panicker
C.G.P.Pillai
D.Sree Narayana Guru
Ans:D
41.Nuclear Security Summit of 2016 held at
A.Washington
B.Hege
C.London
D.Mosco
Ans:A
42.The World’s largest Radio Telescope launched in China is
A.GMRT
B.FAST
C.HERA
D.MSRT
Ans:B
43.The Principle of Optical Fibre (OFC)used in telecommunication system is
A.Refraction
B.Dispersion
C.Total Internal reflection
D.Interference
Ans:C
44.The main constituent of biogas is
A.Ethane
B.Ammonia
C.Hydrogen Sulphide
D.Methane
Ans:D
45.Isotope of Carbon formed in atmosphere due to cosmic rays
A.C-12
B.C-14
C.C-13
D.C-22
Ans:B
46.Radiation used in Digital Sound recording
A.Radio Waves
B.Microwaves
C.Laser
D.X-rays
Ans:C
47.Particles which are supposed to travel faster than light
A.Photons
B.Tachyons
C.Phonons
D.None of these
Ans:B
48.BARC(Bhabha Atomic Research Centre)is situated at
A.Trombay
B.Thumba
C.Sriharikkotta
D.Visakhapattanam
Ans:A
49.National Science day is celebrated in India on
A.Feb.10
B.Feb.28
C.Nov.10
D.Nov.28
Ans:B
50.In which  year Einstein Awarded Nobel Prize for the law of Photoelectric effect?
A.1931
B.1929
C.1930
D.1921
Ans:D
51.The shape of a PLATEN in a typewriter is
A.Pyramid
B.Rectangle
C.Triangle
D.Round
Ans:D
52.The name of typeface which gives 10 letters per inch
A.Pica
B.Point
C.Gothic
D.Script
Ans:A
53.The movement of the carriage is controlled by
A.Draw cord
B.Loose dog and rigid dog
C.Back spacer
D.Bell
Ans:B
54.In which keys are used for typing a single character in the upper case?
A.Master Key
B.Enter Key
C.Dead Key
D.Shift Key
Ans:D
55.Which kind of cylinder is generally used in a Typewriter?
A.Thread rubber
B.Soft rubber
C.Medium hard rubber
D.Thin rubber
Ans:C
56.Keyboard is fixed as per the arrangement of
A.Frequency of their occurrences
B.Convenience of the inventor
C.Alphabets
D.None
Ans:A
57.Pinion wheel is connected to
A.Thumb wheel
B.Ratchet wheel
C.Escapement wheel
D.Back spacer
Ans:C
58.The upper portion of the typewriter which moves while typing is called
A.Segment
B.Carriage
C.Cylinder
D.None
Ans:B
59.In a typewriter,the  position of bell is fixed
A.In the carriage
B.In the keyboard
C.Behind the typewriter
D.Under the keys
Ans:C
60.The carriage will stop suddenly,if
A.The cylinder is worn out
B.The ribbon is cut off
C.The carriage rack is worn out
D.The draw cord is cut off
Ans:D
61.Cylinder Ratchet Wheel is used for
A.Ribbon movement
B.Line spacing
C.Key movement
D.Carriage movement
Ans:B
62.Universal Bar is connected to -----------------of a typewriter
A.Dog Block
B.Main Spring
C.Carriage Rack
D.Type Bar Segment
Ans:A
63.What is the other name of Touch System method of typewriting?
A.Sight
B.Blind
C.Visual
D.Hearing
Ans:B
64.Taking copies of typewritten matter by means of carbon paper is called
A.Recording
B.Cyclostyling
C.Manifolding
D.Duplicating
Ans:C
65.In which parts of a typewriter located on the left side below the carriage?
A.Main Spring Drum
B.Dog Block
C.Cylinder
D.Type Basket
Ans:A
66.Which  of the following is used to rotate the  cylinder on either side?
A.Shift Lock
B.Thumb Wheels
C.Carriage
D.Centre Guide
Ans:B
67.The carriage rack rests on
A.Duplicator
B.Cylinder Ratchet Wheel
C.Card Holder
D.Pinion Wheel
Ans:D
68.(a)and(;)are------------keys in a typewriter
A.Home keys
B.Master key
C.Guide key
D.Character key
Ans:C
69.Which key is used for typing  upper case letters?
A.Shift key
B.Master key
C.Dead key
D.None
Ans:A
70.--------------is used to move carriage a degree towards right.
A.Dead key
B.Back space key
C.Tabulator set key
D.Margin release key
Ans:B
71.w.e.f.stands for
A.Without entry fees
B.World equity factor
C.What effect for
D.With effect from
Ans:D
72.Bell in the typewriter gives warning to caution that the
A.Right side margin is approaching
B.Ribbon is coming to the end
C.Line is coming to the end
D.Machine is reaching the last degree
Ans:A
73.The guide row of keyboard is arranged from the top as the
A.First row
B.Second row
C.Third row
D.Fourth row
Ans:C
74.In which direction the  handle of the typewriter is to be rotated?
A.Anti-clockwise
B.Clockwise
C.Round
D.None
Ans:B
75.What is the size of policy type carriage?
A.80
B.100
C.140
D.180
Ans:D
76.Capital letter ‘M’denotes which number from the following?
A.100
B.500
C.1000
D.2000
Ans:C
77.In which of the following the correct complimentary close used in the D.O.Letter?
A.Yours faithfully
B.Yours truly
C.Yours friendly
D.Yours sincerely
Ans:D
78.The expanded form of “On I.G.S”.
A.On Integrated Grade System
B.On International Gas Service
C.On India Government Service
D.On India Government System
Ans:C
79.What  is the use of shift lock in a typewriter?
A.To type upper case characters continuously
B.To type lower case characters continuously
C.To type only one number character
D.None
Ans:A
80.In which of the following salutation is used when  we type Messrs in the inside address of the business letter?
A.Sir
B.Dear Sir
C.Sirs
D.Dear Mr.
Ans:C
81.The arranging of data in a logical sequence is called
A.Sorting
B.Classifying
C.Reproducing
D.Summarizing
Ans:A
82.Block arrows Stars and  Banners,Callouts are all examples of
A.Picture Categories
B.Clip Art Categories
C.Auto Shapes Categories
D.Word Art Categories
Ans:C
83.The Word processing task  associated with changing the appearance of a document is
A.Editing
B.Formating
C.Writing
D.Inserting
Ans:B
84.What type of device is computer keyboard?
A.Memory
B.Output
C.Storage
D.Input
Ans:D
85.In the following  options,which would you choose to save a document with a new name in MS Word 2007?
A.Office Button,Save as
B.Office Button,Save
C.Ctrl+M
D.None of these
Ans:A
86.Which item appears dimly behind the main body text?
A.Water color
B.Background
C.Watermark
D.Back color
Ans:C
87.The printed output from a computer is called
A.Copy
B.Hard Copy
C.Soft Copy
D.Paper
Ans:B
88.In which Short Key is used for increase Font Size in a selected text?
A.Ctrl+Shift +?
B.Ctrl+Shift+<
C.Shift++
D.Ctrl+Shift+>
Ans:D
89.Which language does MS Word used to  create Macros?
A.Access
B.Visual Basic
C.C++
D.Visual C++
Ans:B
90.Computer Monitor is also known as
A.DVU
B.UVD
C.VDU
D.CCTV
Ans:C
91.Which of the following is called the Permanent Memory built into a Computer?
A.RAM
B.ROM
C.Flash Drive
D.None
Ans:B
92.------------------gives the information about No.of pages,Present Page Number,Cursor position in a page.
A.Stats Bar
B.Menu Bar
C.Ribbon
D.View bar
Ans:A
93.The default language of  Microsoft word is:
A.Australian English
B.UK English
C.Canadian English
D.U.S.A.English
Ans:D
94.Which key deletes the  characters to the left of the cursor?
A.Home
B.Back space
C.Space
D.Delete
Ans:B
95.Draw a line through the  middle of the selected text is knownas
A.Subscript
B.Change case
C.Strikethrough
D.None of these
Ans:C
96.Find out the odd man out.
A.Mouse
B.Printer
C.Monitor
D.Plotter
Ans:A
97.Tabloid,Legal,Letter,are included in the ------------option
A.Orientation
B.Margins
C.Paper size
D.None of these
Ans:C
98.In which shortcut key used to undo the document?
A.Ctrl+U
B.Ctrl+Z
C.Ctrl+Y
D.Ctrl+D
Ans:B
99.A peripheral which is used to accept data and send it to processing unit is called
A.Input devices
B.Output devices
C.Data services
D.Processing device
Ans:A
100.Recently deleted files are stored in 
A.Desktop
B.C-Drive
C.My Computer
D.Recycle bin
Ans:D



Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email