5 July 2013

// // Leave a Comment

ASSISTANT GRADE 2008-SOLVED PAPER

ASSISTANT GRADE(COMPANY/CORPORATION)2008-SOLVED PAPER
EXAM DATE:23-02-2008

1.The Author of’Prithvi Raj Raso’was:
A.Chandra Vardai
B.Gopal Nayak
C.Gorak Nath
D.Amir Khusrau
Ans:A

2.The first Carnatic war came to an end with the:
A.Treaty of Pondicherry
B.Treaty of Parts
C.Treaty of Aix-la-Chapelle
D.Treaty of Srirangapatnam
Ans:C

3.Permanent land Revenue settlement was introduced in Bengal by:
A.Robert Clive
B.Warren Hastings
C.Lord Wellesley
D.Lord Cornwallis
Ans:D



4.’Doctrine of Lapse’was applied by:
A.Lord Wellesley
B.Lord Canning
C.Lord Dalhousie
D.Lord William Bentinck
Ans:C

5.Principles of Panchasheel were framed in:
A.Bandung
B.Hong Kong
C.Columbo
D.Moscow
Ans:A

6.The Author of ‘India Today’
A.Dadabhai Navaroji
B.Deenabandhu Mitra
C.R.P.Dutt
D.M.N.Roy
Ans:C

7.Local self Govt.in India,for the first time was introduced by
A.Lord Rippon
B.Lord Lytton
C.Lord Curzon
D.Lord Minto
Ans:A

8.The President of Pakistan who signed the Tashkent Agreement after the Indo-Pak War of 1965 was:
A.Yahya Khan
B.Ayub Khan
C.Zulfiker Ali Bhuto
D.Mujibur Rahman
Ans:B

9.The war between India and China took place in:
A.1960
B.1961
C.1962
D.1963
Ans:C

10.Tashkent –Pact was signed between:
A.Indira Gandhi and Mr.Bhuto
B.Nehru and Firoz Khan
C.Gulsarilal Nanda and Iskand Mirsa
D.Lal Bahadur Sastri and Ayub Khan
Ans:D

11.Mamamkam,the great ancient regional festival was held at:
A.Parappanadu
B.Thirunavai
C.Vettathunadu
D.Nedunganad
Ans:B

12.Kollam Era began
A.A.D.78
B.A.D.825
C.A.D.53
D.A.D.622
Ans:B

13.The longest river in Kerala
A.Bharathapuzha
B.Periyar
C.Chandragiripuzha
D.Pampa
Ans:B

14.Mixed colony system was introduced by:
A.Almeda
B.Albuquarq
C.Robert Clive
D.Carbral
Ans:C

15.Sathujana Paripalana Yogam was started by:
A.C.Kesavan
B.K.Kelappan
C.Ayyankali
D.Sree Narayana Guru
Ans:C

16.The first Chief Minister of Travancore popular ministry:
A.T.K.Narayanapillai
B.C.Kessavan
C.T.M.Varghese
D.Pattam Ranupillai
Ans:D

17.The temple entry proclamation was issued by:
A.Chithira Tirunal Balarama varma
B.Sreemulam Tirunal
C.Swathi Tirunal
D.Ayilam Tirunal
Ans:A

18.Malayalee Sabha  was organized by:
A.Barrister G.P.Pillai
B.Paramupillai
C.C.Krishna Pillai
D.Mannath Padmanabhan
Ans:C

19.Cochin State prajamandal was formed in:
A.6th Jan.1935
B.16th Jan.1941
C.12th Aug.1945
D.7th July 1946
Ans:B

20.Electricity Agitation of Cochin was against the decision of the Diwan:
A.Nanjappayyan
B.Sankara Warrier
C.Venkata Subbayya
D.Sir.R.K.Shanmukham Chetti
Ans:D

21.A Thermos falsk is polished well:
A.To make it more attractive
B.For shining
C.To absorb all radiation from outside
D.To reflect all radiation from outside
Ans:……………..

22.Co-efficient of thermal conductivity depends on:
A.Heat produced
B.Atmospheic pressure
C.Difference in temperature
D.Nature of material
Ans:D

23.A device used to detect heat radiation is known as:
A.Barometer
B.Thermo couple
C.Thermopile
D.Thermo electric generator
Ans:B

24.Which of the following is a compound ?
A.Milk
B.22 Carat gold
C.Steam
D.Diamond
Ans:C

25.Hardest naturally occurring substance:
A.Gold
B.Tungsten
C.Black diamond
D.Magnesium
Ans:C

26.A form of carbon used in Gas masks:
A.Activated charcoal
B.Wood charcoal
C.Sugar charcoal
D.Lamp black
Ans:A

27.The gas used in the Refrigerator is:
A.Argon
B.Krypton
C.Freon
D.Neon
Ans:C

28.Estimation of halogens in organic compound is done by:
A.Duna’s method
B.Messenger’s method
C.Carrius method
D.Kjeldahls’method
Ans:C

29.The metal which does not react with dilute sulphuric acid:
A.Iron
B.Tin
C.Magesium
D.Lead
Ans:D

30.In free state,hydrogen is present in:
A.Natural gas
B.Sun
C.Petroleum
D.Mineral salts
Ans:B

31.The disease caused by the deficiency of Vitamin A:
A.Xerophthalmia
B.Scurvy
C.Rickets
D.Beri beri
Ans:A

32.The insect which lays eggs in water is:
A.butterfly
B.Housefly
C.Sandfly
D.Dragonfly
Ans:D

33.The mosquito that spreads malaria in man is named:
A.Male anopheles
B.Female anopheles
C.Stagomia
D.Culex
Ans:B

34.Which is the function of the white  blood corpuscles?
A.To produce anti-toxin
B.To carry excretory material
C.To carry oxygen
D.To carry  microbes that causes disease
Ans:A

35.Which of the following process liberates energy?
A.Digestion
B.Respiration
C.Photosynthesis
D.Osmosis
Ans:C

36.During the solar eclipse,which of the following represents the relative position of the sun,moon and earth correctly:
A.The sun in between the earth and the moon
B.The moon in between the sun and the earth
C.The sun,moon and earth are not in a single line
D.The earth between the sun and the moon
Ans:B

37.A degree of Longitude has about the same length as a degree of latitude at:
A.Equator
B.Antartic circle
C.North pole
D.Tropical
Ans:A

38.The supersonic aircraft find it most convenient to fly in the :
A.Ionosphere
B.Mesosphere
C.Troposphere
D.Stratosphere
Ans:C

39.Seismograph is used to measure:
A.Atmospheric pressure
B.Earthquake
C.Rain
D.Storm
Ans:B

40.Which one among the following is known as ‘Pitsburg of India’?
A.jamshedpur
B.Rourkela
C.Baroda
D.Durgapur
Ans:A

41.The first political leader who got Nobel prize for literature:
A.Gorbanchev
B.Mahatma Gandhi
C.Winston Churchil
D.George Bush
Ans:C

42.The winner of Women’s Wimbledon Championship of 2007?
A.Maria Sharappova
B.Justine Henin
C.Bartholi Yelina Yancowich
D.Veenus Williams
Ans:D

43.Present secretary general of United Nations:
A.Kofi Annan
B.Banki-Moon
C.Kurtwaldaim
D.Butross Butrose Gail
Ans:B

44.Jim Corbett national Park is in:
A.Punjab
B.Orissa
C.West Bengal
D.Uttaranjal
Ans:D

45.The country used paper currency first in the world:
A.India
B.America
C.Russia
D.China
Ans:D

46.Father of cell phone:
A.Alexander Graham Bell
B.Martin Cooper
C.Samuel F.B.Morse
D.J.P.Reis
Ans:B

47.The modern quantity theory of money was developed by:
A.Milton Friedman
B.Walker
C.Schumpeter
D.Karl marx
Ans:A

48.Consumer Protection Act was enacted in the year:
A.1956
B.1976
C.1986
D.1996
Ans:C

49.National Flag of India was designed by:
A.B.R .Ambedkar
B.Jawaharlal Nehru
C.Mahatma Gandhi
D.Pingali Venkayya
Ans:D

50.Human Rights  day is observed all over the world every year on:
A.10th December
B.25th December
C.7th November
D.24th October
Ans:A

51.Gautama Buddha was born at:
A.Saranath
B.Rajagriha
C.Kusinagar
D.Lumbini
Ans:D

52.The Chera king known as’Red Chera’
A.Senkuttuvan
B.Karikala
C.Nedunjeraladan
D.Elara
Ans:A

53.Alexander the great defeated:
A.Ambhi
B.Selucus
C.Darius III
D.Porus
Ans:C and D

54.Indica was written by:
A.Asoka
B.Megasthenes
C.Chandragupta Maurya
D.Kautilya
Ans:B

55.The second Buddhist council was held at:
A.Vallabhi
B.Vaisali
C.Pataliputre
D.Rajagriha
Ans:B

56.Who is popularly known as the Indian Napolean?
A.Asoka
B.Samudragupta
C.Sreegupta
D.Chandragupta i
Ans:B

57.Last king of the Kakatiya dynasty:
A.Prataparudra II
B.Rudramadevi
C.Mahadeva
D.Ganapatideva
Ans:A

58.In the second battle of Tarrain in 1192,Mohammed Gori defeated:
A.harsha
B.Pulakesin II
C.Prithviraj Chauhan
D.Mohammed Gazni
Ans:C

59.The king on the throne of Vijayanagar at the time of the battle of Talikota:
A.Krishnadevaraya
B.Sadasivaraya
C.Achutadevaraya
D.Ramaraya
Ans:D

60.Quib-ud-din Aibek built the Quwaat-ul-Islam mosquet to commemorate his capture of:
A.Aligarh
B.Ajmer
C.Delhi
D.Kanauj
Ans:C

61.The wiset fool of medieval India is:
A.Giasuddin Balben
B.Alauddin Khilji
C.FIroz Shah Tughlaq
Ans:D

62.”Tarikh-i-Firoz Shahi’was written by:
A.Al-Biruni
B.Ziaudin Barani
C.Firoz Shah Tughlaq
D.Abul Fazal
Ans:B

63.Ibn Batuta,the famous Arab Scholar visited India during the reign of:
A.Akbar
B.Alauddin khilji
C.Qutb-ud-din Aibek
D.Mohammed bin Tughlaq
Ans:D

64.’Purana Qila’in Delhi was build by:
A.Humayun
B.Qutb-ud-din Aibek
C.Shajahan
D.Shersha
Ans:D

65.’Ashtapratan’was the council of Ministers of:
A.Delhi Sultans
B.Mughals
C.Marathas
D.Vijayanagar rulers
Ans:C

66.’Zapti’is the land revenue system introduced by:
A.Shersha
B.Akbar
C.jahangir
D.Aurangazeb
Ans:B

67.Jahangir the Mughal ruler murdered the Sikh Guru:
A.Guru Tegh bahadur
B.Guru Arjun Singh
C.Guru Hare Rai
D.Guru Hare Govind
Ans:B

68.The Mughal Gardens-Shalimar and Nishad in Srinagar built by:
A.Shajahan
B.Aurangazeb
C.Jahangir
D.Akbar
Ans:C

69.Ustad Isa was the Architect of:
A.Peter Mosque
B.Jamma Masjid
C.Red Fort
D.Taj Mahal
Ans:D

70.Hariharan and Bukka laid the foundation of:
A.Hoysala empire
B.Kakatiya empire
C.Vijayanagar empire
D.Yadava kingdom
Ans:C

71.If the driver…………….the brake,the car would have hit the old man
A.Did not apply
B.has not applied
C.Had applied
D.Had not applied
Ans:D

72.There weren’t any hotels nearby,……………..?
A,Were they
B.Was there
C.Were there
D.Wasn’t it
Ans:C

73.It was with great difficulty he gained entry to the auditorium,but he made a sudden…………..
A.Exit
B.Departure
C.Arrival
D.Passage
Ans:A

74.The thieves not only robbed the travelers………….,beat them up
A.But
B.And
C.Also
D.But also
Ans:D

75.I……….him the truth,If I were you
A.Will tell
B.Would tell
C.Told
D.Shall tell
Ans:B

76.Would you mind………….the door?
A.To shut
B.To have shut
C.Shut
D.Shutting
Ans:D

77.I wish he……….settle the issue soon
A.Will
B.Would
C.Shall
D.may
Ans:B

78.The approximate meaning of run-of –the mill’
A.Running a mill
B.Exciting
C.Very important
D.Ordinary
Ans:D

79.Midhun said’Do you enjoy cricket’?
(Change into indirect speech)
A.Midhun asked me if I enjoyed cricket
B.Midhun asked me if I enjoy cricket
C.Midhun asked me if I did not enjoy cricket
D.Midhun asked me if I had enjoyed cricket
Ans:A

80.One must always be careful in…………dealings with others
A.His
B.Their
C.One’s
D.Our
Ans:C

81.Rahul is very rich.He can buy a car(Combine using’enough’)
A.Rahul is rich enough to buy a car
B.Rahul is enough rich to buy a car
C.Rahul is enough rich and he can buy a car
D.Rahul is very rich enough to buy a car
Ans:A

82.Meaning of the Phrase’Ad hoe’
A.Permanent
B.Initial
C.Formed for some special purpose
D.Substitute
Ans:C

83.Everyone looked up to him(Change into passive voice)
A.He was looked up to by everyone
B.He is looked up to by everyone
C.He is being looked up to by everyone
D.He was being looked up to by everyone
Ans:A

84.This juice is made………….fresh oranges
A.Of
B.By
C.With
D.From
Ans:D

85.Our Chief Minister is a person of long experience in politics(use one word for the words underlined)
A.Expert
B.Leader
C.Veteran
D.Master
Ans:C

86.The mis-spelt word among the following words Synonym,Synagogue,Symposiam,Symptom
A.Synagogue
B.Symposiam
C.Symptom
D.Synonym
Ans:B

87.When the police interrogated the thief, he made a clean breast of everything(Meaning of the idiom underlined)
A.Pleaded innocent
B.Denied
C.Confessed
D.Contradicted
Ans:C

88.It is five years…………..I retired
A.After
B.When
C.From
D.Since
Ans:D

89.The bundle is so heavy that I cannot lift it(Use ‘too’instead of’so that’)
A.The bundle is too heavy for me to lift
B.The bundle is too heavy that I cannot lift it.
C.The bundle is too heavy not to lift it.
D.The bundle is too heavy that I can lift it.
Ans:A

90.The word which is nearest in meaning to the word ‘profound’?
A.Mysterious
B.Profitable
C.Deep
D.Complex
Ans:C

91.The government has decided to …….all unauthorized buildings
A.Pull up
B.Pull down
C.Pull off
D.Pull through
Ans:B

92…………….you apologize,he won’t forgive you
A.If
B.Till
C.until
D.unless
Ans:D

93.The mother was well as her three children ………….taken to the hospital
A.Was
B.Were
C.Have been
D.Were being
Ans:A

94.The old man was too weak to travel …………..himself
A.For
B.On
C.With
D.By
Ans:D

95.Roshan was so absorbed …………..his work that he didn’t even raise his head.
A.On
B.At
C.In
D.By
Ans:C

96.It…………heavily when I woke up yesterday
A.Is raining
B.Was raining
C.Has been raining
D.Had been raining
Ans:B

97.Mahatma Gandhi appealed to the people to…………the cruelties of British  authorities.
A.Put out
B.Put up with
C.Put off
D.put down
Ans:B

98.Opposite of the word’rigid’
A.Flexible
B.Rough
C.Smooth
D.Soft
Ans:A

99.Few students knew the answer……………..?
A.didn’t they
B.did they
C.aren’t they
D.isn’t it
Ans:B

100.The word which is nearest in meaning to the word economical
A.Extravagant
B.Wealthy
C.Thrifty
D.Lavish
Ans:C






Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email