30 August 2013

// // Leave a Comment

LD CLERK KSRTC SOLVED PAPER 2010

EXAM DATE:24-11-2010

1.The Chairman of the National Human Rights Commission:
A.Justice Mohan Kumar
B.Justice Anand
C.Justice Balakrishnan K.G
D.Justice V.R.Krishna Iyer
Ans:C

2.The scientist who won Nobel prize for chemistry in the year 2009:
A.Amarthya Sen
B.S.Chandrasekharan
C.Mother Theresa
D.Venkata Raman Ramakrishnan
Ans:D

3.The Medical University of Kerala is at:
A.Kannur
B.Thrissur
C.Alappuzha
D.Thiruvanathapuram
Ans:B

4.The Govt.servants in India can:
A.Directly participate in politics
B.Not participate in politics
C.Become MLAs
D.Become members of Panchayats
Ans:B

5.The Deputy Chairman of the National planning commission is:
A.Manmohan Singh
B.S.Y.Qureshi
C.Montegsingh Aluvalia
D.Sonia Gandhi
Ans:C

6.The next Olympics is in:
A.Delhi
B.London
C.Beiging
D.Montreol
Ans:B

7.The State Election Commission is:
A.Nalini Netto
B.Naveen Choula
C.N.Sambat
D.P.Kamalkutty
Ans:D

8.The economic planning proposed by eight leading industrialists in 1945 is known as:
A.Peoples plan
B.Five year plan
C.Bombay plan
D.Columbo plan
Ans:C

9.The word’Pakistan’was invented by a Cambridge student namely:
A.Mohamed Ali Jinnah
B.Choudhari Rahmat Ali
C.Sir Syed Ahammed Khan
D.Moulana Azad
Ans:B

10.Dada Saheb Falke Award winner of 2009:
A.D.Rama Naidu
B.Adoor Gopalakrishnan
C.Shaji.N.Karun
D.Razool Pookutty
Ans:A

11.The National Youth’s Day is:
A.January 12
B.December 10
C.July 11
D.May 31
Ans:A

12.The union territory in which the number of women is greater than that of men:
A.Pondicherry
B.Lakshadeep
C.Andaman Nicobar
D.Delhi
Ans:A

13.The 2010 ‘SAARC’summit was held at:
A.Delhi
B.Thimpu
C.Dhaka
D.Lahore
Ans:B

14.’Wings of Fire’is the biography of:
A.K.R.Narayanan
B.E.K.Nayanar
C.A.P.J.Abdul Kalam
D.V.S.Achuthanandhan
Ans:C

15.The Chairman of the Constituent Assembly of India was:
A.Dr.Ambedkar
B.Dr.Rajendra Prasad
C.Nehru
D.Moulana Abdul Khalam
Ans:B

16.’Horthus Malabaricus’was produced by the:
A.British
B.Portuguese
C.French
D.Dutch
Ans:D

17.The’Kulachal’war was in the year:
A.1857
B.1741
C.1757
D.1740
Ans:B

18.Pazhassi Raja was attacked and killed by the British at:
A.Mananthavadi
B.Pulpalli
C.Mavilayithode
D.Pazhassi
Ans:B

19.’Advaita Ashram’was established by:
A.Sankaracharya
B.Ayyankali
C.Srinarayana Guru
D.Vagbhatananda
Ans:C

20.Malabar came under the British rule as per the treaty of:
A.Mysore
B.Srirangapattanam
C.Mangalore
D.Kannur
Ans:C

21.The first travelogue in Malayalam:
A.Oru Desathintae Katha
B.Raja Samacharam
C.Varthamana Pusthakam
D.Samshepavethartham
Ans:C

22.St.Angelo Fort at Kannur was built by:
A.Francisco Almeida
B.Vascoda Gama
C.Zamorin
D.Tippusulthan
Ans:A

23.’Silent Valley’is in:
A.Malappuram District
B.Palghat District
C.Thrissur District
D.Idukki District
Ans:B

24.The Nilgiri Tahr is seen in:
A.Ernakulam
B.Wynad
C.Nilgiri
D.Idukki
Ans:D

25.The Tamil Leader who participated in the ‘Vaikom Satyagraha’:
A.MGR
B.Annadurai
C.Ramaswami Naicker
D.Karunanidhi
Ans:C

26.Which among the following rivers flows to the west?
A.Krishna
B.Godavari
C.Cauveri
D.Narmada
Ans:D

27.The first cement factory was established in 1904 at:
A.Chennai
B.Gujarat
C.Bombay
D.Pune
Ans:A

28.”The Father of Modern Industry’in India is:
A.Rethan Tata
B.Jamshedji Tata
C.Swaraj Paul
D.Amithab Bachan
Ans:B

29.Black soil is found in:
A.Malappuram  District
B.Palakkad District
C.Thrissur District
D.Idukki District
Ans:B

30.Bhakranangal project is in:
A.West Bengal
B.Orissa
C.Haryana
D.Punjab
Ans:D

31.Rajaram Mohan Roy died at:
A.Calcutta
B.New York
C.Varanasi
D.Bristol
Ans:D

32.The first war of Independence in India lasted for almost:
A.Two weeks
B.Two years
C.Two days
D.One year
Ans:D

33.’Kesari’was the newspaper published by:
A.B.G.Tilak
B.Gandhiji
C.Nehru
D.Patel
Ans:A

34.The Jallian Wala Bagh Massacre was on:
A.April 13th 1919
B.April 11th 1913
C.April 19th 1913
D.April 13th 1913
Ans:A

35.The ‘Milk Man of India’:
A.M.S.Swaminathan
B.Varghese Kurien
C.Narendra Moti
D.None of these
Ans:B

36.The ‘Champaron Satyagraha’was led by
A.Nehru
B.Tilak
C.Subhash Chandra Bose
D.Gandhi
Ans:D

37.The National Human Rights Commission Chairperson will be
A.A former judge of the Supreme Court
B.A sitting judge of the Supreme Court
C.A former chief justice of the Supreme Court
D.A former chief justice of the High Court
Ans:C

38.”Do or Die”the slogan was raised by
A.Nehru
B.Patel
C.Gandhiji
D.Indira Gandhi
Ans:C

39.1 GB=?
A.256 MB
B.512 MB
C.2048 MB
D.1024 MB
Ans:D

40.’RAM’means
A.Random Access Memory
B.Random Activity Memory
C.Read Access Memory
D.Random Access Module
Ans:A

41.The headquarters of ‘Intel’is in
A.Washington
B.Arizona
C.Virgonia
D.California
Ans:D

42.The women in India got 33% reservation in Panchayats as per
A.73rd Amendment of the Constitution
B.74th Amendment of the Constitution
C.44th Amendment of the Constitution
D.93rd Amendment of the Constitution
Ans:A

43.The National Policy for the empowerment of women was issued in the year
A.1998
B.2000
C.2001
D.2005
Ans:C

44.Which article of the Indian Constitution abolishes untouchability?
A.Art.14
B.Art.15
C.Art 16
D.Art 17
Ans:D

45.Baba Saheb Dr.Ambedkar Foundation was established in the year
A.1992
B.1990
C.1995
D.2000
Ans:A

46.The National Commission for Sheduled caste and Scheduled tribe came into existence as per ------------amendment of the constitution
A.65th
B.42nd
C.66th
D.93rd
Ans:A

47.The Ozone Day is observed on
A.June 5
B.August 16
C.May 31
D.September 16
Ans:D

48.75% of the total volume of atmosphere is in
A.Stratosphere
B.Mesophere
C.Troposphere
D.Thermoshpere
Ans:D

49.The Novel ‘Chirasmarana’is written by
A.U.R.Ananda Moorthi
B.Sivarama Karanth
C.S.K.Pottakadu
D.Niranjana
Ans:D

50.’God of Small Things’is a novel of
A.Medha Padkar
B.Arundhathi Roy
C.Kiran Desai
D.Muhammed Yunus
Ans:C

51.The acid produced in human stomach is
A.Nitric Acid
B.Sulphuric Acid
C.Acetic Acid
D.Hydrochloric Acid
Ans:D

52.Which of the following is present in maximum is acid rain?
A.HNO3
B.H2SO4
C.H2CO3
D.HCI
Ans:B

53.Bile Juice is stored in
A.Liver
B.Gall Bladder
C.Pancrease
D.Heart
Ans:B

54.’The gas used in the manufacture of Vanaspathi from Vegetable
A.Hydrogen
B.Chlorine
C.Carbondioxide
D.Carbon Monoxide
Ans:A

55.Pesticide ingredient which killed thousands of people in Bhopal gas tragedy
A.Mustard gas
B.Methyl Isocyanate
C.Carbon Monoxide
D.Carbon tetrachloride
Ans:B

56.EEG Provides information on electrical activity of:
A.Brain
B.Heart
C.Kidney
D.Liver
Ans:A

57.Common bread mould is
A.Neurospora
B.Rhizopus
C.Pencillium
D.Mucor
Ans:B

58.Western Blot/Elisa Test is for determining
A.Malaria
B.Diabetics
C.Aids
D.Chikkun Guinea
Ans:C

59.The fundamental duties were incorporated in the constitution by
A.42nd Amendment
B,44th Amendment
C.61st Amendment
D.93rd Amendment
Ans:A

60.The Constitutional provision for the declaration of emergency is
A.Art 356
B.Art 395
C.Art 51
D.Art 352
Ans:D

61.In a certain code,PARENTS is written as RCTGPVU,How is CHILDREN written in that code?
A.WJKNFGTO
B.EJKNEGTP
C.EJKNFHTP
D.EJKNFTGP
Ans:D

62.Which is the next in the series 2,6,14,30,62,----------
A.92
B.124
C.126
D.132
Ans:C

63.Four persons attended a party.Every member had shaken hands with all other members.The number of hand shakes exchanged is
A.6
B.8
C.16
D.None of these
Ans:A

64.If the first and second letters in the word’COMMUNICATIONS’were interchanged,also the third and fourth letters,the fifth and sixth letters and so on,which letter would be the tenth letter from left?
A.N
B.T
C.I
D.A
Ans:D

65.Fill in the blank space from the alternatives
Newspaper:Press::Lock:
A.Door
B.Factory
C.Shop
D.Key
Ans:B

66.Find the Odd one out
A.KJL
B.FEG
C.QSR
D.VUW
Ans:C

67.In a row of students,Sunil stands in the 15th position from both ends.How many students are there?
A.29
B.30
C.31
D.28
Ans:A

68.If A is less than B,C is less than D,B is greater than E and less than D,which is the greatest?
A.A
B.B
C.C
D.D
Ans:D

69.In a certain code 13479 is written as AGEFT and 5268 as MPNX,How is 369824 written in that code?
A.GNTXEP
B.GNTXPE
C.GNTPXE
D.GNTEPX
Ans:B

70.A man starts from P,walks 13 metres towards east,turns left and walk 15 metres,then turn right and walk 8 metres,again turns right and walks 15 metres and reaches Q.The distance between P and Q is:
A.51 metres
B.23 Metres
C.21 Metres
D.28 Metres
Ans:C

71.If 3/2+2x-5=1/2,the value of x is:
A.1
B.2
C.3
D.4
Ans:B

72.6 x 0.6 x0.006=
A.0.0216
B.0.216
C.0.00216
D.2.16
Ans:A

73.The sum of two numbers is 16 and the sum of their  squares is 146.The larger number is:
A.9
B.10
C.11
D.12
Ans:C

74.(512)1/3-(125)1/3=
A.129
B.13
C.40
D.3
Ans:D

75.The investments of three persons A,B and C in a business are in the ratio 2:3:4.If the total investment is Rs.2,70,000,the share of B is:
A.60000
B.6000
C.90000
D.9000
Ans:C

76.The average of three numbers is 20.If the sum of the first two numbers is 42,the third number is:
A.18
B.28
C.14
D.20
Ans:A

77.In a box containing 120 bulbs,35% are defective.The number of non-defective bulbs is:
A.68
B.42
C.72
D.78
Ans:D

78.A man travels at a speed of 6 km/hr for five hours and at a speed of 4 km/hr for 10 hours.His average speed is:
A.5
B.4 2/3
C.4 ½
D.4 1/3
Ans:B

79.If f(a)=a(Square)+2a-1,then f(8)-f(5)=
A.43
B.45
C.14
D.3
Ans:B

80.The savings of an employee is 1/5th of his salary.when he changes his savings to 1/6th of the salary,there is a difference of Rs.200.His salary is:
A.6,000
B.7,000
C.9,000
D.12,000
Ans:A

81.Jack and Jill -----------to the same family.
A.Belong
B.Belongs
C.Belonging
D.Has belonged
Ans:A

82.Roy prefers novels --------short stories
A.For
B.To
C.And
D.Into
Ans:B

83.He went home,-------------?
A.Did he
B.Didn’t he
C.Doesn’t he
D.Hadn’t he
Ans:B

84.Ram----visited me yesterday
A.Has
B.Have
C.Had
D.None
Ans:C

85.A -----------of flowers
A.Bundle
B.Group
C.Bunch
D.Cluster
Ans:C

86.Choose the synonym of polytheism
A.Belief in spirits
B.Respect for all religions
C.Belief in many births
D.Worship of many gods
Ans:D

87.Choose the synonym of vindicate
A.Justify
B.Open
C.Recommend
D.Ventilate
Ans:A

88.Choose the antonym of introduction
A.End
B.Termination
C.Conclusion
D.Deduction
Ans:C

89.Choose the antonym of modesty
A.Vanity
B.Arrogance
C.Hypocrisy
D.Superiority
Ans:B

90.Sony said that her friends-------------very helpful
A.Are
B.Were
C.Will be
D.Shall be
Ans:B

91.The newspaper---------------on the table
A.Is lying
B.Have been lying
C.Are lying
D.None
Ans:A

92.The Old Testament gives the---------------Jews made with God
A.Convenant
B.Convennant
C.Covenent
D.Covanant
Ans:A

93.Choose the word that is spelt right
A.Annomalos
B.Anomalous
C.Anamollas
D.Anomaloas
Ans:B

94.’Crocodile tears’means:
A.Tears that are insincere
B.Tears that are sincere
C.Tears of sorrow
D.Crocodile’s sorrow
Ans:A

95.This garden is -----------beautiful
A.Too
B.To
C.Very
D.Of
Ans:C

96.How fast he speaks!(Change to assertive sentence).
A.He speaks fast
B.He spoke very fast
C.He speaks very fast
D.He has spoken very fast
Ans:C

97.”Thank you”,he said(Change to indirect speech)
A.He said that he thanked me
B.He told me thanks
C.He said that he thanked you
D.He thanked me
Ans:A

98.All love him(Change to passive voice)
A.He is loved  by all
B.He loved all
C.He was loved by all
D.He had been loved by all
Ans:A


99.The ------------window was repaired
A.Breaking
B.Broken
C.Broke
D.Breaken
Ans:B

100.He--------in  a bank(Use simple present tense)
A.Is working
B.Has worked
C.Works
D.Has been working
Ans:C






Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email