20 October 2013

// // Leave a Comment

TOURIST INFORMATION OFFICER,TOURISM SOLVED PAPER

EXAM DATE:10-09-2013
1.Which of the following is a Tiger Reserve in Kerala
A.Aralam
B.Wayanad
C.Silent Valley
D.Parambikulam
Ans:D
2.The  UNESCO World Heritage site brihadeswara Temple is located in
A.Karnataka
B.Tamil Nadu
C.Andra Pradesh
D.Orissa
Ans:B
3.The International Air Transport Association was formed:
A.1942
B.1944
C.1945
D.1946
Ans:C
4.Which of the following is an Endogenous Tourism Project site in Kerala?
A.Thekkady
B.Thusharagiri
C.Aranmula
D.Bekal
Ans:C
5.The Calico Museum of Textiles is located in:
A.Allahabad
B.Aurangabad
C.Ahmedabad
D.Secunderabad
Ans:C
6.The model of allocentricity and psychocentricity in tourism was introduced by:
A.Stanley C.Plog
B.Anne Adams
C.Krippendorf
D.Kenneth F.Backman
Ans:A
7.The tourism activities at Gavi is managed by:
A.kTDC
B.DTPC
C.KFDC
D.TEPS
Ans:C
8.The theme state for the Surajkund Crafts Mela organized in 2013 was:
A.Kerala
B.Karnataka
C.Andra Pradesh
D.Tamil Nadu
Ans:B
9.The National Institute of Water Sports is located in:
A.Andhra Pradesh
B.Karnataka
C.Tamil Nadu
D.Goa
Ans:D
10.Which of the following is recognized as the model tourism village project of Kerala?
A.Anakkara
B.Kumbalanghi
C.Kalady
D.Aranmula
Ans:B
11.The Elephanta island is located in the state of:
A.Madhya Pradesh
B.Maharashtra
C.Andhra Pradesh
D.Orissa
Ans:B
12.The Incheon International Airport is in:
A.Japan
B.Vietnam
C.South Korea
D.North Korea
Ans:C
13.Which of the following sites is promoted as the first planned eco tourism project in India?
A.Thenmala
B.Periyar
C.Mangayam
D.Ranipuram
Ans:A
14.The Birla Planetarium is situated in the city of:
A.Ahmedabad
B.Delhi
C.Kolkata
D.Mumbai
Ans:C
15.The Green Passport Campaign was launched by:
A.UNDP
B.UNEP
C.UNWTO
D.UNESCO
Ans:B
16.The Nehru Trophy Boat Race is conducted every year on the second Saturday of:
A.June
B.July
C.August
D.September
Ans:C
17.Bastar is one of the Rural Tourism Project sites in:
A.Andhra Pradesh
B.Orissa
C.Madhya Pradesh
D.Chhattisgarh
Ans:D
18.Train a Grande Vitesse is the high speed train of:
A.France
B.Spain
C.Switzerland
D.Sweden
Ans:A
19.The Ananthapura Lake Temple is situated at:
A.Thiruvanathapuram
B.Thrissur
C.Wayanad
D.Kasaragod
Ans:D
20.CIndue Island is part of:
A.Rani Jhansi Marine NP
B.Mahatma Gandhi Marine NP
C.Gulf of Kutch Marine NP
D.Gulf of Mannar Marine NP
Ans:B
21.The Chicago Convention was organised in the year:
A.1941
B.1942
C.1943
D.1944
Ans:D
22.The Keralam Museum of History and Heritage is located at:
A.Thiruvanathapuram
B.Ernakulam
C.Thrissur
D.Kozhikode
Ans:A
23.Lahaul and Spiti are major tourism destinations in the state of:
A.Uttarakhand
B.Himachal Pradesh
C.Uttar Pradesh
D.Jammu Pradesh
Ans:B
24.On which day did the UNWTO  announce the arrival of the one-billionth tourist of the 2012:
A.13th Dec
B.15th Dec
C.25th Dec
D.31st Dec
Ans:A
25.Which of the following is a Community Reserve?
A.Akkulam
B.Kumarakom
C.Athirappally
D.Kadalundi
Ans:D
26.The country that has become the largest spender in international tourism globally in 2012:
A.Britain
B.China
C.USA
D.Germany
Ans:B
27.The Pushkar Cattle Fair is conducted in the state of :
A.Jharkhand
B.Bihar
C.Uttar Pradesh
D.Rajasthan
Ans:D
28.An irrational deep rooted fear of or antipathy towards foreigners:
A.Xerophobia
B.Agoraphobia
C.Claustrophobia
D.Xenophobia
Ans:D
29.The river which forms the Thusharagiri waterfalls is:
A.Chalipuzha
B.Meenachil
C.Kallai
D.Korapuzha
Ans:A
30.The first stage of the Butler’s Destination  Life Cycle Model is:
A.Involvement
B.Exploration
C.Rejuvenation
D.Consolidation
Ans:B
31.The Harmandir Sahib is located in:
A.Jalandhar
B.Amritsar
C.Patiala
D.Firozpur
Ans:B
32.The acronym TSA stands for:
A.Tourism Satellite Account
B.Tourism Source Account
C.Tourism Savings Account
D.Travel Source Account
Ans:A
33.Arakkal Palace is located in:
A.Malappuram
B.Kozhikode
C.Kannur
D.Kasaragod
Ans:C
34.The terminology ‘Grey Panther Tourists’represents:
A.Elderly tourists
B.Back packers
C.Wildlife tourists
D.Family tourists
Ans:A
35.The ST-EP initiative is launched by:
A.WTTC
B.PATA
C.UNEP
D.UNWTO
Ans:D
36.The Teak Museum of Kerala is located in:
A.Nilambur
B.Konni
C.Palarauvi
D.Bhoothathankettu
Ans:A
37.The International Year of Ecotourism was celebrated in the year:
A.1996
B.2000
C.2002
D.2008
Ans:C
38.The Tawang Buddhist Monastery is situated in:
A.Jammu Kashmir
B.Sikkim
C.Himachal Pradesh
D.Arunachal Pradesh
Ans:D
39.The expansion of the acronym GATS is:
A.General Agreement on Tourism in Services
B.General Agreement on Tariff in Services
C.General Agreement on Trade in Services
D.General Agreement on Travel in Services
Ans:C
40.The khonoma Green Village is an ecotourism project in:
A.Sikkim
B.Nagaland
C.Arunachal Pradesh
D.Manipur
Ans:B
41.The current Secretary General of UNWTO is:
A.Robert Lonati
B.Taleb D.Rifai
C.Francesco Frangialli
D.Jeffrey Lippmann
Ans:B
42.In which district is the Kottoor Elephant Rehabillitation Centre located?
A.Thiruvanathapuram
B.Kollam
C.Pathanamthitta
D.Idukki
Ans:A
43.The sanctuary which would soon catch tourist attraction with the shifting of Asiatic Lions from Gir National Park:
A.KaneWLS
B.KunoWLS
C.KawalWLS
D.KodermaWLS
Ans:B
44.The country that hosts World Tourism Day 2013 celebrations is:
A.South Africa
B.Nepal
C.China
D.Maidives
Ans:D
45.Pakshipathalam is located in:
A.Kozhikode
B.Wayanad
C.Idukki
D.Pathanamthitta
Ans:B
46.Bihu is the harvest festival of:
A.Madhya Pradesh
B.Jharkhand
C.Chhattisgarh
D.Assam
Ans:D
47.The Hotel Carbon Measurement Initiative is launched by:
A.UNEP
B.UNWTO
C.WTTC
D.WWF
Ans:C
48.Which of the following is not an officially declared bird sanctuary?
A.Mangalavanam
B.Thattekkad
C.Kumarakom
D.Vedanthangal
Ans:C
49.The popular hill station Nainital is in the state of:
A.Sikkim
B.Uttar Pradesh
C.Himachal Pradesh
D.Uttarakhand
Ans:D
50.The headquarters of PATA is in:
A.Bangkok
B.San Francisco
C.Hawail
D.Maldives
Ans:A
51.Information passed among employees that has not been officially circulated by the company is described as:
A.Ersatz
B.Faux Pas
C.Grapevine
D.Hyperbole
Ans:C
52.-------------------is described as an attempt to influence the members of Parliament for favourable legislation
A.Lobbying
B.Spinning
C.Corporate Communication
D.Muckraking
Ans:A
53.The expression voxpopuli,voxdei was coined by ancient:---------------
A.Greeks
B.Romans
C.Alexandrians
D.Babylonians
Ans:B
54.Which of the following is not a Public Relations firm?
A.Saatchi and Saatchi
B.Burston –Marsteller
C.Shandwick
D.Hill and Knowlton
Ans:A
55.Who among the following is one of the founders of modern-day public relations practices in United Kingdom?
A.Allen H.Centre
B.Scott M.Cutlip
C.George Creel
D.Sam Black
Ans:D
56.A press kit is a:
A.Packet containing pen,notebook and press release
B.Package of information
C.Package of gifts distributed to the journalists
D.Package of stylebook and other essential references for the trainee journalist
Ans:B
57.The UK’s leading professional body for Public Relations practitioners is known as:
A.The United Kingdom Institute of Public Relations
B.Royal Institute of Public Relations
C.Chartered Institute of Public Relations
D.None of the above
Ans:C
58.The effort of a spokesperson to avoid answering questions posed by reporters is described as:
A.Sandbagging
B.Parachuting
C.Bulldozing
D.None of the above
Ans:A
59.Which of the following  Indian cities had the first chapter of the Public Relations Society of India (PBSI)?
A.Mumbai
B.Calcutta
C.New Delhi
D.Madras
Ans:A
60.When is national PR day observed in India?
A.January 21
B.February 21
C.March 21
D.April 21
Ans:D
61.Which of the following is an e-newsletter of PRSI?
A.Public Relations
B.Relations Matter
C.Effective Public Relations
D.Harmony
Ans:D
62.One of the earliest books on Public Relations by Edward  L.Bernays is known as:
A.Fundamentals of Public Opinion and Public Relations
B.Crystallizing Public Opinion
C.Crystallizing Public Relations
D.The Engineering of Consent
Ans:B
63.--------------------is generally referred to as the father of Public Relations
A.Theodore Roosevelt
B.James E.Grunig
C.Ivy Lee
D.George F.Parker
Ans:C
64.The code of ethics for Public Relations professionals is known as:
A.Code of Rome
B.Code of Alexandria
C.Code of Athens
D.Code of Madrid
Ans:C
65.----------------is a publication by the Department of Information and Public Relations,Govt.of Kerala
A.Kerala Interface
B.Kerala Calling
C.Voice of Kerala
D.Travancore Calling
Ans:B
66.Kinesics is another term for:
A.Space language
B.Body language
C.Para language
D.Touch language
Ans:B
67.Short summary statement of one’s background ,skill,education etc.Formatted in bullet form and chronological order is called:
A.Resume
B.Curriculum vitae
C.Bio-data
D.None of these
Ans:A
68.Which of the following is not an external business written communication?
A.Complaint letter
B.Enquiry letter
C.Memo
D.Letter Placing order
Ans:C
69.Which of the following is NOT a component in the Communication Model?
A.Sender
B.Messenger
C.Encoding
D.Receiver
Ans:B
70.Which of the following is NOT an example of non-verbal communication?
A.Pictures
B.Computer Graphics
C.Company logos
D.An e-mail messages
Ans:D
71.All of the following are criteria for effective business writing EXCEPT:
A.The message is clear
B.The message is accurate
C.The message is what the reader wants to hear
D.The message builds goodwill
Ans:C
72.Internal communication refers to:
A.Letters from outsiders to people inside the organization
B.Exchange of ideas and information within an organization
C.E-mail communication
D.Letters from insiders to people outside the organization
Ans:B
73.Which of the following is a communication barrier that often exists between people?
A.Difference in perceptions
B.Deadlines
C.Incorrect choice of medium
D.Inadequate communication structures
Ans:A
74.E-Commerce  is:
A.Use of electronic media to sell the products
B.Use of electronic media to purchase products
C.Electronically mediated communication between an organization and its Stakeholders
D.None of these
Ans:C
75.Oral channels:
A.Give you more control over a message than paper documents typically do
B.Are more formal than paper documents
C.Are better for group decision making than paper documents
D.Are not as effective as paper documents in clearing  up misunderstandings
Ans:C
76.Which of the following is another name of cover letter?
A.Transmittal letter
B.Follow-up letter
C.Remittance letter
D.Request letter
Ans:A
77.Specialised –vocabulary is also called:
A.Jargon
B.Trigger words
C.Biased language
D.Equivocal terms
Ans:D
78.Lateral communication is basically the:
A.Communication between employees at the same level in various departments
B.Communication between the CEO and the manager’s
C.Communication through body language
D.Communication within department
Ans:A
79.Grapevine is the network of
A.Internal communication
B.Informal communication
C.Formal communication
D.Gestural communication
Ans:B
80.Semantic barriers happen on account of:
A.Use of jargons
B.Faulty translation
C.Badly expressed message
D.All the above
Ans:D
81.Highest peak in western ghats:
A.Vindhya
B.Satpura
C.Anamudi
D.Neelagiri
Ans:C
82.The movement that lead to the formation of the public service commission :
A.Malayali memorial
B.Ezhava memorial
C.Thiruvithamear state congress
D.Nivarthana Agitation
Ans:D
83.The extensive popularity of the Ayurvedic system of treatment in Kerala is a gift of:
A.Buddhism
B.Jainism
C.Saivism
D.Vaishnavism
Ans:A
84.St.Thomas landed in Kerala at:
A.Kochi
B.Maliyankara
C.Perumana
D.Chavara
Ans:B
85.The literary assembly of Calicut Zamorins:
A.Salas
B.Pattathanam
C.Viharas
D.Sangham
Ans:B
86.The First Chief Minister of Travancore:
A.Ramayyan Dalava
B.Mangattachan
C.Paluyathachan
D.Raja Kesavadasan
Ans:D
87.Kautilya was a Brahmin from:
A.Magadha
B.Pataliputra
C.Rajgriha
D.Taxila
Ans:D
88.What was the name of the Delhi Sultan who laid the foundation of permanent standing army?
A.Balben
B.Iltutmish
C.Alaudin Khilji
D.Muhammed-bin-Tughlaq
Ans:C
89.In which year Hindu marriage Act passed:
A.1856
B.1757
C.1857
D.1763
Ans:A
90.The Indians celebrated the Independence day for the first time on:
A.January 26,1930
B.January 1,1939
C.August 15,1947
D.January 26,1950
Ans:A
91.Which  was East India Company’s first presidency in India?
A.Surat
B.Bengal
C.Lucknow
D.Cochi
Ans:A
92.The beginning of English Education in Travancore is associated with the king:
A.Swathy Thirunal
B.Sree Moolam Thirunal
C.Visakham Thirunal
D.Sree Chithira Thirunnal
Ans:A
93.Total coastal length of Kerala:
A.680 km
B.580 km
C.760 km
D.670 km
Ans:B
94.The most outstanding poetess who lived in Sangam Age:
A.Kottavi
B.Panini
C.Auvaivar
D.Kannaki
Ans:C
95.The author of ‘Mukundamala’:
A.Puhkesi II
B.Harshavardhana
C.Kulasekhara Alwar
D.Sthanu Ravivarma
Ans:C
96.Which of the following metal was not known to Indus Valley people?
A.Copper
B.Iron
C.Gold
D.Bronze
Ans:B
97.The capital of Brahmini kingdom was:
A.Kosala
B.Avanti
C.Magadha
D.Warangal
Ans:D
98.Fresco painting of Ajenda caves is the art of:
A.Pallavas
B.Cholas
C.Mauryas
D.Guptas
Ans:D
99.The Venitian traveler who gave a complete account of Vijaya Nagar empire:
A.IbenBetuta
B.Fahian
C.Nicolo condi
D.Albiruni
Ans:C
100.How many people accompanied Mahatma Gandhi in Dandi March?
A.67
B.78
C.92
D.76
Ans:B



Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email