23 January 2014

// // Leave a Comment

SET EXAM PREVIOUS YEAR 2011 SOLVED PAPER

PDF FILE DOWNLOAD     DOC FILE DOWNLOAD
1.Which of the following is the international unit of length?
A.Centimetre
B.Metre
C.Mile
D.Kilometre
Ans:B
2.which among the following elements has the smallest atom?
A.Helium
B.Hydrogen
C.Chlorine
D.Oxygen
Ans:B
3.B.O.D. test is for measuring which of the following?
A.Noise pollution
B.Soil pollution
C.Water pollution
D.Air pollution
Ans:C
4.The thinnest material in the world
A.Graphene
B.Platinum
C.Palladium
D.Cobweb
Ans:A
5.Taj Mahal is threatened due to the presence of------------------in the atmosphere?
A.Hydrogen
B.Sodium
C.Sulphur dioxide
D.Chlorine
Ans:C
6.A book is lying on the table.What is the angle between the actions of the book on the table and the reaction of the table on the book?
A.0 Degree
B.45 Degree
C.90 Degree
D.180 Degree
Ans:D
7.The smallest bone in human body is
A.Malleus
B.Stapes
C.Incus
D.Saccule
Ans:B
8.The volume of a cylinder of radius ‘r’cm ,and height’h’cm us (pie)r(square)hcm(cube).What is the volume of the cylinder of diameter 4 cm and height 10 cm?
A.40(pie)cm(cube)
B.160(pie)cm(cube)
C.40 cm(cube)
D.160 cm(cube)
Ans:A
9.The houses of a street are numbered with even numbers from 56 to 140.How many houses will be there in  the street?
A.70
B.43
C.42
D.85
Ans:B
10.A literacy survey of Bohar village for the age group 15-35,made by college students is given below.From the given table find the total number of illiterate males other than the upper caste.
Literacy status
Upper Caste
Total
Backward caste
Total
Scheduled caste/ST
Total
Male
Female
Male
Female
Male
Female
Literate
2650
550
3200
1208
312
1520
453
52
505
Illiterate
2702
3498
6200
1625
1515
3140
404
606
1010
Total
5352
4048
9400
2833
1827
4660
857
658
1515
A.2702
B.1625
C.2029
D.404
Ans:C
11………….
12.What is the mode of the observations 25,24,40,37,40,40,24?
A.40
B.37
C.25
D.24
Ans:A
13.The first President of Indian National Congress
A.Dadabhai Navroji
B.W.C.Banerjee
C.Subhash Chandra Bose
D.S.N.Banerjee
Ans:B
14.Who was the first woman Governor in India?
A.Vijalakshmi Pandit
B.Padmaja Naidu
C.Sucheta Kripalani
D.Sarojini Naidu
Ans:D
15.Who appoints the Comptroller and Auditor General of India?
A.The Election Commission
B.The President of India
C.The Prime Minister
D.The Union Council of Ministers
Ans:B
16.Army Day of India is celebrated on which date?
A.January 15
B.January 26
C.January 12
D.January 30
Ans:A
17.Which Article of the Constitution of India says,’No child below the age of 14 years shalls be employed to work in any factory or mine or engaged in any other hazardous employment?
A.Article 24
B.Article 45
C.Article 130
D.Article 368
Ans:A
18.According to the Constitution of India,no person shall be eligible for election as Vice-President(of India)unless he has completed the age of-------------years
A.Twenty five
B.Thirty five
C.Thirty
D.Forty five
Ans:B
19.Who is known as the Father of Indian Cinema?
A.Satyajit Ray
B.Syam Senegal
C.Tapan Sinha
D.Dada Saheb Phalke
Ans:D
20.The river in the backdrop of the novel God of Small Things
A.Pamba
B.Meenachil River
C.Nila(Bharathapuzha)
D.Periyar
Ans:B
21.The novel written by the Indian English writer ,R.K.Naryan
A.Coolie
B.The Woman and the Cow
C.Swami and Friends
D.Kanthapura
Ans:C
22.The musical instrument in which Lalgudi Jayaraman was famous for
A.Violin
B.Sarod
C.Sitar
D.Shenhnai
Ans:A
23.Madhubani painting,whose main practitioners are women,relates to which State?
A.Madhya Pradesh
B.Gujarat
C.Bihar
D.West Bengal
Ans:C
24.According to Upanishads,the end product of education is
A.Value attainment
B.Salvation
C.Knowledge attainment
D.Materialistic progress
Ans:B
25.Jyotirmoy Dey,who was shot dead in broad day light in Mumbai in June 2011,was a senior correspondent of the daily
A.Times of India
B.India Today
C.Mid Day
D.Mumbai Patrika
Ans:C
26.The missile Prahaar successfully test-fired by India on 21st July 2011 is a/an
A.Sea-to-Sea Missile
B.Surface –to-Air Missile
C.Air-to-Air Missile
D.Surface-to-Surface Missile
Ans:D
27.What is the time limit prescribed for providing information,if the information sought is a matter of life and liberty of a person,according to the Right to Information Act 2005?
A.Within 3 days from the date of receipt of request
B.Within 48 hours from the time of request
C.Within 7 days from the date of receipt of request
D.As expeditiously as possible but within 72 hours from the time of request
Ans:B
28.The number of seats won by UDF in the 2011 Assembly Election of Kerala
A.71
B.72
C.73
D.74
Ans:B
29.In which event did Mayookha Johny from Kerala win the Gold in the 19th Asian Athletic
Championships held in Japan in July 2011?
A.10,000 metres
B.High jump
C.Long Jump
D.200 Metres
Ans:C
30.What is the literacy rate of Kerala according to Census 2011?
A.93.91%
B.96.02%
C.91.98%
D.89.77%
Ans:A
31.Who was selected for J.C.Daniel Award in 2011?
A.Padmasree Mammootty
B.Salim Kumar
C.Sreenivasan
D.Navodaya Appachan
Ans:D
32.2G scam,3G scam and KG scam.Of these,KG scam relates to which ministry in the Union Goveronment?
A.Ministry of Industries and Commerce
B.Ministry of Telecommunications
C.Ministry of Environment and Forests
D.Ministry of Petroleum and Natural Gas
Ans:D
33.Union Minister for Human Resources Development
A.Kapil Sibal
B.A.K.Antony
C.E.Ahamed
D.Jayaram Ramesh
Ans:A
34.Lucian Freud,the grandson of the great psychoanalyst ,who died on 20th July 2011 was a/an
A.Architect
B.Psychologist
C.Doctor
D.Painter
Ans:D
35.Which district in Kerala has the largest number of Local Self Government Institutions?
A.Thiruvanathapuram
B.Ernakulam
C.Malappuram
D.Palakkad
Ans:C
36.Bangladesh honoured the former Prime Minister of India,Indira Gandhi,Posthumously with
A.Swadhinata Sammanona
B.Banglabandhu Sammanona
C.Bangladeshbandhu title
D.Swatantratha Sammanona
Ans:A
37.Social change in India aiming at national unity and social progress is threatened by
A.Joint family system
B.Student unrest
C.Nuclear family system
D.Caste System
Ans:D
38.Which of the following is not true with respect to culture?
A.Culture is acquired
B.Culture is cumulative
C.Culture is diffusive
D.Culture is inborn
Ans:D
39.How many World Heritage Sites recognized by the UNESCO are there in Kerala?
A.2
B.3
C.4
D.None
Ans:D
40.’Culture-Lag’is associated with which of the following?
A.Social change
B.Social mobility
C.Modernisation
D.Socialisation
Ans:A
41.Secularism as one of the Constitutional values means
A.Control of religious fundamentalism by Government
B.Abolition of all personal religious laws.
C.Equal respect  for all religions and no religious discrimination
D.Encouragement for all religions by the Government
Ans:C
42.Which of the following contributes most to the modernization of a society?
A.Science and Technology based education
B.New Ways of living
C.Progressive schools
D.Enlightened citizenship
Ans:A
43.Grapevine communication
A.Gossip
B.Official communication
C.Telephonic messages
D.Newspaper communication
Ans:A
44.Which of the following is not an example of non-verbal communication?
A.Gestures
B.Letters
C.Handshake
D.Smile
Ans:B
45.The National Stock Exchange of India is located at
A.New Delhi
B.Chennai
C.Mumbai
D.Bangalore
Ans:C
46.Under core banking ,CDC stands for
A.Core Development Centre
B.Central Data Centre
C.Central Distribution Centre
D.Core Data Centre
Ans:B
47.NABARD(National Bank for Agricultural and Rural Development)came into existence in
A.1982
B.1988
C.1984
D.1992
Ans:A
48.DEMAT trading relates to which of the following?
A.Trading in foreign exchange
B.Trading of shares
C.Trading of softwares
D.Trading of automotives
Ans:B
49.India’s first exclusive educational satellite
A.METSAT
B.EDUSAT
C.HAMSAT
D.INSAT-IB
Ans:B
50.ICT(Information and Communication Technology)includes
A.E-mail
B.Internet
C.Educational TV
D.All the above
Ans:D
51.Where was the first computer installed in India?
A.Indian Statistical Institute,Kolkata
B.Indian Institute of Statistics,Delhi
C.Indian Institute of Science,Bangalore
D.Indian Institute of Management,Ahmedabad
Ans:A
52.A network that links across metropolitan,regional and national boundaries is called
A.MAN
B.LAN
C.WAN
D.VAN
Ans:C
53.The Father of Modern Computer is
A.Charles Babbage
B.Blaize Pascal
C.Howard Icons
D.Shanon
Ans:A
54.UNIX,DOS and Windows are examples of
A.Application Programmes
B.Operating  Systems
C.Word Processing
D.Commercial Computer Brands
Ans:B
55.Which is not a search engine?
A.Microsoft
B.Alta Vista
C.Google
D.Search Bug
Ans:A
56.The presentation package and slides are usually presented by
A.Power Point
B.Excel
C.MS Word
D.All the above
Ans:A
57.What is the storage capacity of a single layered Blue Ray Disc?
A.80 GB
B.50 GB
C.10 GB
D.25 GB
Ans:D
58.What combination of short cut keys will you use to change a text in upper case to lower case in MS Word?
A.Ctrl+L
B.Shift+F3
C.Ctrl+Shift+A
D.Shift+Alt+F5
Ans:B
59.Which Nobel Laureate is also known as the Father of Artificial Intelligence?
A.Herbert A.Simon
B.Howard Aiken
C.Charles Babbage
D.Alan Turing
Ans:A
60.The educational satellite EDUSAT was launched by ISRO ,in
A.September,2002
B.September,2004
C.September,2005
D.September,2001
Ans:B
61.Verbal guidance would be least effective in the learning of
A.Concepts
B.Skills
C.Facts
D.Relationships
Ans:B
62.Which of the following is not a phase in skill learning?
A.Cognitive phase
B.Autonomous phase
C.Associative phase
D.Affective phase
Ans:D
63.Which of the following is not a feature of learning?
A.Relatively permanent change in behaviour
B.Learning in inherited from ancestors
C.Learnig is an inferred process and is different from performance
D.Learning always involves some kind of experience
Ans:B
64.Which of the following theories emphasizes the role of learner’s feelings in learning?
A.Behaviourist  theory
B.Cognitive theory
C.Psycho-analytic theory
D.Humanistic theory
Ans:D
65.Best teaching should always aim for
A.Rote learning of the content
B.Increasing the quantity of learning
C.Transfer of learning
D.Drilling the content
Ans:C
66.Planning the lesson helps the teacher
A.In handling the students
B.In no way
C.In Memorizing the content
D.In knowing the mental processes involved in learning
Ans:D
67.What strategy would you adopt in a school with inadequate facilities for managing the educational process?
A.Request for a transfer
B.Wait,for facilities to be provided
C.Take the situation as a challenge and do the best
D.Avail help of locals,PTA etc.
Ans:C
68.For selecting a Monitor in your class,which criterion will you follow
A.The democractic way of election
B.Personal preference
C.Oral preference by the majority of the students
D.High achiever of the class
Ans:A
69.Suppose you make a mistake while teaching and your students point it out.How will you deal with the situation?
A.Will shout at the students for fault finding
B.Will appreciate the students for finding the mistake and pointing it out
C.Will apologise and leave the class
D.Will suggest the students to verify it again for correctness
Ans:B
70.Suppose an intelligent student of your class requests for a particular book from you.Which one of the following decisions will you take in this case?
A.Tell a lie that the book is not with you
B.Will scold him for asking for the book
C.Suggest him to purchase a book for himself
D.Will lend the book for a few days
Ans:D
71.Which of the following is a good home assignment?
A.That which supplements class room activities
B.That which is activity oriented
C.That which can be done with the help of parents/tutor
D.That which can be done without any effort
Ans:A
72.The main function of Educational Supervision is
A.Decision making
B.Controlling teachers
C.Guiding school functioning
D.Monitoring school functioning
Ans:C
73.Educational Psychology belongs to which branch of Psychology?
A.Pure Psychology
B.Clinical Psychology
C.Abnormal Pscychlogy
D.Applied Psychology
Ans:D
74.Behaviour is a collective name for all
A.Manifestations
B.Analysis
C.Obeservations
D.All the above
Ans:A
75.Leave the child to Nature,is the idea suggested by
A.Pestalozzi
B.Rousseau
C.Commenius
D.Froebel
Ans:B
76.The theory of self actualization was developed by
A.Maslow
B.Skinner
C.James
D.Burt
Ans:A
77.Which of the following theory is basic to Programmed Instruction?
A.Classical Conditioning
B.Trial & error theory of learning
C.Drive reduction theory
D.Instrumental conditioning
Ans:D
78.Animism is one of the characteristics of the child in the
A.Concrete operational stage
B.Preoperational stage
C.Sensory-motor stage
D.Formal operational stage
Ans:B
79.The ability to play cooperatively with other children occurs in the
A.Stage of formal operations
B.Stage of concrete operations
C.Preoperational stage
D.Sensory motor stage
Ans:C
80.The active process of interference of previous learning by subsequent learning is known as
A.Repression
B.Transference
C.Resistance
D.Retro active inhibition
Ans:D
81.The period of adolescence is often reffered to as
A.Period of imagination
B.Most dynamic period
C.A period of’storm and stress’
D.Period of moral development
Ans:C
82.An organism is said to be motivated when we observe
A.Goal directed behaviour
B.Anxiety and stress
C.Exploratory behaviour
D.That a psychological need exists
Ans:A
83.Which of the following is not a group guidance technique?
A.Career conference
B.Field visits
C.Orientation talks
D.Counselling
Ans:D
84.Personality ,according to Allport,is the organization of
A.Psychological systems
B.Psychological systems
C.Social Systems
D.Physical systems
Ans:B
85.Which is not a constraint in social change?
A.Caste
B.Education
C.Class
D.Religion
Ans:B
86.Reservation of seats for SC and ST for their education is based on
A.Political philosophy
B.Need for social change
C.Articles of the Constitution
D.Eradication of Illiteracy
Ans:B
87.Whcih of the following agencies is considered as a ‘cradle of social values’?
A.School
B.Family
C.Community
D.Peer Group
Ans:B
88.In its modern meaning,idealism has more to do with
A.Wisdom
B.Ideas as mental states
C.Religion
D.Knowledge
Ans:B
89.Which among the following is a key point of Indian Philosophy?
A.Ideals and ways of better living
B.Formulation of theoretical views of the universe
C.Means of satisfying intellectual doubt
D.Pursuit of wealth and physical well being
Ans:C
90.Who remarked,”The highest education is that which does not merely give us information but makes our life in harmony with all existence?
A.Gandhiji
B.Vivekananda
C.Tagore
D.Indira Gandhi
Ans:C
91.The first step in the problem solving approach is
A.Identification of the different steps
B.Identification of the problem
C.Use of the process skills of problem solving
D.Guessing solution of the problem
Ans:B
92.Which method is effective for the application of Heuristics?
A.Repetition
B.Projects
C.Remedial teaching
D.Teaching machines
Ans:B
93.Smart classrooms are setup in schools for the effective utilization of
A.Edusat programmes
B.ICT learning
C.Instructional technology
D.All the above
Ans:D
94.What is the aim of giving assignments?
A.Individual learning
B.Utilisation of libraries
C.Confirmation of classroom activities and learning
D.All the above
Ans:D
95.Akshaya Project aims at
A.Spreading information
B.Addressing the issue of ICT access
C.Providing mass education
D.Addressing the issue of  noon meals to classes –V-X
Ans:B
96.The name of the person associated with the emergence of standardized written examinations
A.Horace Mann
B.Spearman
C.Benjamin Bloom
D.Alfred Binet
Ans:A
97.’Boys are not superior to girls with regard to intelligence ‘is an example of
A.Non –directional hypothesis
B.Research hypothesis
C.Alternative hypothesis
D.Directional null hypothesis
Ans:D
98.The depth of any research can be judged by
A.Title of the research
B.Objectives of the research
C.Methodology of the research
D.Duration of the research
Ans:B
99.Who Popularised action research for classroom situations?
A.Stephen M.Corey
B.Robert Ebel
C.Cohen.L
D.Kerlinger
Ans:A
100.Which of the following question words is used for testing higher order thinking?
A.What
B.Who
C.Why
D.When
Ans:C
101.The basic purpose of an Achievement Test is
A.To improve student learning
B.To make the students write an examination
C.To determine how far the students have achieved the instructional objectives
D.To give feedback to teachers about their instruction
Ans:C
102.A teacher asks questions while teaching in the class  to get the feedback of his teaching.This kind of evaluation is known as
A.Summative evaluation
B.Formative evaluation
C.Comprehensive evaluation
D.Continuous evaluation
Ans:B
103.The best way to teaching values is
A.Preaching
B.Practising
C.Sermonising
D.Reinforcing
Ans:B
104.One of the following is not a Universal value.What is it?
A.Truth
B.Love
C.Peace
D.Patriotism
Ans:D
105.The craft centred education ,a value based one,was suggested by
A.Rabindranath Tagore
B.Gandhiji
C.Dr.S.Radhakrishnan
D.Vivekananda
Ans:B
106.Manifestation of perfection inherent in humans is the aim of education according to
A.Sri Aurobindo
B.Vivekananda
C.Plato
D.Tagore
Ans:B
107.Grant of the right to franchise to women on equal terms with men,is assertion of the principle of
A.Political equality
B.Civil equality
C.Natural equality
D.Social equality
Ans:A
108.Where does value education fit into the curriculum?
A.In co-curricular activities
B.In academic subjects
C.Everywhere
D.In the books
Ans:C
109.Teachers should know Psychological foundations of education in order to
A.Have knowledge of the different  theories of Psychology
B.Have Knowledge of the different Psychologists and  their contribution
C.Know how the child behaviour  will be in a Psychological perspective
D.Have a functional understanding of the learners and the learning processes
Ans:D
110.Which of the following  is least effective as a means of dealing with individual differences in the class room?
A.Ability grouping
B.Peer Tutoring
C.Lecture method
D.Differential assignments
Ans:C
111.The most important aspect to be borne in mind while selecting Learning Aids is
A.Suitability to achieve  the necessary  competencies
B.Attractiveness
C.Ease of operation
D.Low cost
Ans:A
112.A teacher’s primary responsibility lies in
A.Implementing policies
B.Keeping student’s record
C.Planning educational experience
D.All the above
Ans:C
113.In classroom communication,which is to be given more importance?
A.Feedback
B.Motivation
C.Two way communication
D.Classroom setting
Ans:B
114.As an instructional medium,the key attention of computers is on the
A.Storage facility of instructional materials
B.Availability of Internet facility
C.Applicability of digital technology
D.Potential for individualized instruction
Ans:D
115.Microteaching is for developing
A.Problem solving skills
B.Concept formation skills
C.Teaching skills
D.Motivation skills
Ans:C
116.To be a successful teacher,which of the following would you prefer?
A.Ability to make the student learn
B.Interaction with the students
C.Establish strict discipline in the class
D.Punish students at times
Ans:A
117.What is the basis of your priority for teaching profession?
A.Social prestige
B.Opportunity to work with and work for children
C.Works for individual and social development
D.Security of service
Ans:B
118.Which of the following does not suit an ideal teacher?
A.Fearlessness
 B.Desire for wealth
C.Professional ethics
D.Social Consciousness
Ans:B
119.Which of the following of a teacher is desirable in a context of social injustice?
A.Instigating conflicts
B.Creating public opinion
C.Exhorting to organize a bandh
D.Persuading to bear it patiently
Ans:B
120.Who will you consider as an ideal teacher?
A.One who is praised by all
B.One who is the Headmaster’s favorite
C.One who is helpful and competent
D.One who is conscious of his/her duties
Ans:C

.


Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email