24 June 2015

// // Leave a Comment

SET 2014 EXAM SOLVED PAPER

SET 2014 EXAM SOLVED PAPER
 PDF FILE DOWNLOAD     DOC FILE DOWNLOAD

1.The remote controls in TVs operate using
A.Radio waves
B.Ultrasound waves
C.Infrared light
D.UV light
Ans:C
2.Beautiful bands of colour appear on oil films atop puddles on a rainy day because of
A.Dispersion
B.Interference
C.Diffraction
D.Reflection
Ans:B

3.The luster of a metal is due to
A.Its high density
B.Its high polishing
C.Its chemical inertness
D.Presence of free electrons
Ans:D
4.The APGAR test is administered to:
A.Pre-school children
B.Newborns
C.Mentally retarded children
D.Primary school children
Ans:B
5.Identify the scientist,the only person to have been awarded the Nobel Prize in Chemistry twice,who died in November 2013.
A.Linus Pauling
B.Martin Karplus
C.Frederick Sanger
D.Peter Agre
Ans:C
6.To convert ammonia into urea,the liver cells require:
A.Water
B.Sulphur
C.Carbon dioxide
D.Oxygen
Ans:C
7.Bacterial decomposition of biological material under acrobic condition is:
A.Fermentation
B.Fertilization
C.Contamination
D.Composting
Ans:A
8.The realm of the earth made up of solid rock and soil is called
A.Atmosphere
B.Lithosphere
C.Hydrosphere
D.Stratosphere
Ans:B
9.The population of a town is  1,44,000.It increases by 5% during the 2nd year,it decreases by 10% and increases by 15% during the 3rd year.What is the population after 3 years?
A.1,56,492
B.1,65,249
C.1,45,925
D.1,54,925
Ans:A
10.Rema is twice as old as Suma.Three years ago,she was three times as old as Suma.How old is Rema now?
A.6 years
B.7 years
C.8 years
D.12 years
Ans:D
11.If A stands for +,B stands for -,C stands for x,D stands for  then,14C10A42D2B8=?
A.153
B.216
C.248
D.83
Ans:A
12.The total adults in a city is 60000.The various section of them are indicated below in the circle diagram.





I-1620
II-1080
III-540
IV-180
V-180
I-employees in the public sector
II-employees in the private sector
III-employees in the corporate sector
IV-Self employed
V-Unemployed
What percentage of the employed persons is self-employed?
A.5 5/19
B.19 1/5
C.5 1/19
D.None of these
Ans:A
13.In ancient India,which one of the following universities was established first?
A.Vikramsila
B.Nalanda
C.Takshashila
D.Somapura Mahavihara
Ans:C
14.Right to Education has been included in the Indian Constitution as a Fundamental Right vide the 86th Amendment of the Constitution.Which Article in the Constitution of India declares ‘Right to Education’as Fundamental Right?
A.Article 19-A
B.Article 17-A
C.Article 231-A
D.Article 21-A
Ans:D
15.Which Educational Document advocated ‘Downward Filtration Theory of Education’in India during British Period?
A.Charter Act
B.Wood’s Despatch
C.Macaulay’s Minutes
D.Hunter Report
Ans:C
16.The only active volcano in India
A.Etna
B.Barren Island
C.Vesuvius
D.Stromboli
Ans:B
17.Who officially declared Kannur as the first zero-landless district in the country?
A.Oommen Chandy
B.Jairam Ramesh
C.Sonia Gandhi
D.Dr.Manmohan Singh
Ans:B
18.Who coined the famous slogan ‘Inquilab Zindabad’?
A.Hasrat Mohani
B.Bhagat Singh
C.A.K.Gopalan
D.Chandrasekhar Azad
Ans:A
19.What is the importance of the day 12th March 1930?
A.Non-co-operation Movement
B.Chauri Chaura Incident
C.Quit India Movement
D.Salt Satyagraha
Ans:D
20.Who was selected for the Ezhuthachan Award 2013?
A.M.K.Sanu
B.O.N.V.Kurup
C.Sarah Joseph
D.Padmanabhan
Ans:A
21.Thillana is a format of
A.Kuchipudi
B.Odissi
C.Bharathanatyam
D.Kathak
Ans:C
22.Amjad Ali Khan is a famous player of which musical instrument?
A.Violin
B.Flute
C.Tabala
D.Sarod
Ans:D
23.The Man Booker Prize 2013  winner,Eleanor Catton,the youngest winner in the Prize’s history,belongs to which country?
A.USA
B.New Zealand
C.UK
D.Australia
Ans:B
24.The founder of the Nyaya School of philosophy
A.Kapila
B.Gautama
C.Jaimini
D.Kanada
Ans:B
25.According to Indian philosophy,the main goal of existence is
A.Darshana
B.Karma
C.Salvation
D.Rebirth
Ans:C
26.What does the “Judicial Review”function of the Supreme Court mean?
A.Review of the judgement of a lower court
B.Review of the functioning of Judiciary  in the country
C.Examination of the Constitutional validity of the laws
D.Undertaking of periodic review of the Constitution
Ans:C
27.The Jawaharlal Nehru Fellowship 2013 awarded by the Jawaharlal Nehru Memorial Fund on the occasion of the 124th birth anniversary of the former Prime Minister on 14th November 2013,was conferred on:
A.Prof.Babu Mathew
B.Prof.Mushirul Hasan
C.Shri.T.N.Ninan
D.Prof.(Mrs)Poonam Batra
Ans:B
28.According to a recent survey conducted by the Department of Non-Resident Keralites’Affairs,with the assistance of the Bureau of Economics and Statistics,the number of Keralites living abroad is
A.24.83 lakh
B.16.25 lakh
C.12.54 lakh
D.34.82 lakh
Ans:B
29.Which Indian film won the maximum  number of National Film Awards in the year 2013?
A.Dekh Indian Circus
B.Paan Singh Tomar
C.Dhag
D.Chittagong
Ans:A
30.The Election Commission has decided to introduce a NOTA option in the EVM/ballot paper.What will happen if the number of electors who utilizes the NOTA option in the EVM/ballot papers exceeds the number of votes scored by a candidate who scores the highest number of votes?
A.The election in that constituency will be declared as null and void and the seat will be kept vacant till the next general election
B.The candidate with the highest number of votes will be declared as the winner
C.The election will be cancelled and re-election will be held within a period of 60 days from the date of that election
D.The election will be cancelled and a re-election will be held within a period of 30 days from the date of that election
Ans:B
31.The founder Vice-Chancellor of Thunchath Ezhuthachan  Malayalam University
A.Raju Narayanaswamy
B.K.Jayakumar
C.M.T.Vasudevan Nair
D.A.Jayaprasad
Ans:B
32.------------------will host the 2014 Common Wealth Games.
A.Dhaka
B.Mumbai
C.Toronto
D.Glasgow
Ans:D
33.The bowler to take Sachin’s wicket in his(Sachin’s)last Test Match held in Mumbai
A.Chris  Gayle
B.Narsingh Deonarine
C.Kieron Pollard
D.Fidel Edwards
Ans:B
34.Who among the following from Kerala was first honoured by issuing a Commemorative coin by the government?
A.Vallathol
B.Sree Narayana Guru
C.EMS Namboothirippad
D.Saint Alphonsa
Ans:B
35.Prime Minister Manmohan Singh has recently expressed his willingness to be questioned by the CBI in an alleged irregularity in the allocation of coal blocks to a company .Identify the company from the following
A.Reliance Industries
B.Hindalco
C.Coal India Ltd
D.Birla Power Corporation
Ans:B
36.Which of the following statements about ISRO’s Mars Mission is/are correct?
I.The Spacecraft was launched on 5th November 2013
II.It was launched from  Wheeler Island  near the coast of Odisha
III.According to the existing Programme,the spacecraft will land on Mars after 300 days of the launch
IV:This mission is also known as Mars Atmosphere and Volatile Evolution Mission(MAVEN)
A.I and II only
B.I only
C.I,II,III only
D.I,II,III and IV
Ans:B
37.A nodal agency established by the UGC for providing Education to students across the country through electronic media
A.GLAS
B.DOT
C.CEC
D.CIET
Ans:C
38.’Kurukshethra’the place related to the epic Mahabharatha is situated in
A.Haryana
B.Bihar
C.Uttar Pradesh
D.Uttaranchal
Ans:A
39.’Cultural lag’ is the term used by Ogburn to describe how
A.Moral changes occur
B.Cultural changes occur
C.Social changes occur
D.One phase of culture may change more rapidly than another phase
Ans:D
40.Superstitious beliefs are generally formed through
A.Operant conditioning
B.Classical conditioning
C.Traditional beliefs
D.Natural learning
Ans:C
41.What is the aim of the ASAP(Additional Skill Acquisition Programme)launched  by the Kerala Government?
A.A training programme for teachers for improving their teaching skills
B.Imparting soft skills to graduates seeking employment
C.Encouraging extra –curricular activities from primary school level
D.Improving the employability of higher secondary and college graduates in the State
Ans:D
42.The Supreme Court of India on 9th November 2013 stayed the verdict of the Guwahati High Court that the formation of the CBI was unconstitutional.The urgent petition  for the stay of the above verdict was filed by
A.The Home Ministry
B.The CBI
C.The Department of Personnel and Training
D.The Prime Minister’s Office
Ans:C
43.Transmitting a pre-existing set of values to the young generation is known as
A.Moralization
B.Value Analysis
C.Value Clarification
D.Incidential Approach
Ans:A
44.Even with education,the poor in the villages cannot easily give up their old ways of thinking due to
A.High rate of non-material changes
B.High rate of material changes
C.Low rate of material changes
D.Low rate of non-material changes
Ans:D
45.The essence of effective communication is that
A.Sender and receiver both attribute the same meaning to a message
B.Sender and receiver both exchange information
C.The receiver gives feedback to the sender
D.None of the above
Ans:A
46.The main reason  for failure of communication in the classroom is
A.The students are in attentive
B.The students are not interested in the lesson being taught
C.Instruction is in the mother tongue
D.There is so much noise in and around the classroom
Ans:B
47.One of the main objectives of Rashtriya Uchchatar Shiksha Abhiyan is to
A.Improve the professional  skills of teachers at Higher Secondary level by organizing intensive training programmes to be sponsored by the central government
B.Standardize the Higher Secondary courses in India on par with international institutions
C.Bring higher education in India in line with and at the frontiers of global trends in higher education and knowledge development
D.Impart training in life skills and  thus improve the employability of higher Secondary students in the job market in India and abroad
Ans:C
48.The ‘Report on Currency and Finance’for each of the financial year in India is published by
A.Reserve bank of India
B.Ministry of Finance
C.Planning Commission
D.Central Statistical Organization
Ans:A
49.A computer program that converts assembly language to machine language is
A.Compiler
B.Interpreter
C.Assembler
D.Comparator
Ans:C
50.What is the difference between ‘Google’and ‘Google Chrome’?
A.Google is a search engine whereas Google Chrome is a web browser
B.Google is a web site whereas Google Chrome is a search engine
C.Google is designed for use in table top computers whereas  Google Chrome is designed for mobile devices
D.Google Chrome is an upgraded version of Google
Ans:A
51.ISP stands for?
A.International Server Protocol
B.Internal Storage Protocol
C.Internet Service Provider
D.Internet Storage Provider
Ans:C
52.You are asked to edit a report prepared using MS Word.Your task is to convert all paragraph headings typed in lower case to upper case.What shortcut key combination would you use to accomplish this task,instead of retyping the headings?
A.Ctrl+F7
B.Ctrl+Shift+C
C.Ctrl+Shift+A
D.Ctrl+Alt+U
Ans:C
53.Which among the following is an example of computer simulated environment?
A.Audio visual Aids
B.Video Conference
C.Social Networking groups
D.Virtual Reality
Ans:D
54.Match the following
LIST-I
i.Indra Nooyi
ii.Chanda Kochhar
iii.Marissa Mayer
iv.Usha Ananthasubramanian
v.Arundhati Bhattacharya
LIST-II
a.Bhartiya Mahila Bank
b.Biocon Ltd
c.SBI
d.Pepsi Co
e.ICICI Bank
f.Yahoo
a)i-e,ii-b,iii-d,iv-c,v-a
b)i-d,ii-e,iii-f,iv-a,v-c
c)i-c,ii-e,iii-f,iv-b,v-a
d)i-d,ii-a,iii-f,iv-b,v-c
Ans:B
55.The -----------file format is a method of encoding pictures on a computer
A.HTML
B.URL
C.JPEG
D.DOC
Ans:C
56.The second part of a URL specifies the
A.Protocol
B.Resource id
C.Client name
D.Server name
Ans:D
57.The language used for creating webpages
A.Hyper Text Machine Language
B.Hyper Text Markup Language
C.Hyper Text Makeup Language
D.Hyper Text manage language
Ans:B
58.One of the main activities of the National Spot Exchange(of India)is
A.Providing on the spot buying and selling facilities of shares of foreign companies
B.Providing an electronic transparent spot trading platform for commodities
C.Facilitating on the spot exchange of foreign  currencies,avoiding the exploitation of middle men in the transactions
D.Providing the same facilities as in the National Stock Exchange,but in a more transparent manner
Ans:B
59.Which one of the following is not an operating system?
A.Windows XP
B.Microsoft Office
C.DOS
D.Linux
Ans:B
60.Which among the following field is used to send an email to a third party?
A.To
B.Copy to
C.BCC
D.Attach
Ans:C
61.Which of the following approaches  is not related to cognitive learning?
A.Problem solving
B.Learning by doing
C.Project method
D.Rote memory
Ans:D
62.Problem investigated in project method is
A.Theoretical and imaginary
B.Real and theoretical
C.Real and Practical
D.All of the above
Ans:C
63.A feeling of discomfort that accompanies fear of failure is
A.Arousal
B.Conflict
C.Anxiety
D.Catharsis
Ans:C
64.A child in your class always tries to attribute his failure to other children or materials ,what kind of defence mechanism does he use?
A.Rationalism
B.Projection
C.Repression
D.Compensation
Ans:A
65.Which of the following is true of learning?
A.Learning is relatively permanent
B.Learning involves a change in behavior
C.Learning occurs through experience
D.All the above
Ans:D
66.Forgetting can be explained as
A.The result of incorrect learning
B.A case of negative transfer
C.A case of mental dissociation
D.The result of all of the above
Ans:D
67.The COTPA prohibits sale of cigarette or any other tobacco product within a radius of----------of any educational institution,
A.Two hundred metres
B.One hundred yards
C.One hundred metres
D.One hundred and twenty yards
Ans:B
68.To make teachers accountable,they should be given
A.Freedom in the selection of content and methods of teaching
B.Training  in teaching and examining
C.Opportunities for professional growth
D.Transfer to the places where they want to serve
Ans:A
69.A student of your class is being ridiculed by his classmates because he gives foolish answers to all questions.What would you do?
A.Stop asking questions to him so that such situation can avoided
B.Advice the other students to be  sympathetic and not to ridicule him
C.Inform his parents and advice them to arrange for providing private tuition
D.Frequently ask very simple questions to him
Ans:D
70.The ‘Institutional planning’means that
A.Every educational institution should be pre-planned  for successful output
B.All the educational institutions must be  contracted by a central plan
C.Every educational institutions must be planned for its development according to its  own need and circumstances
D.Plans for running an educational institution must be made statewise rather than being central
Ans:C
71.A person can enjoy teaching as a profession  when he
A.Has control over students
B.Commands respect from students
C.Is more qualified than his colleagues
D.Is very close to higher authorities
Ans:B
72.Which type of school administration will help to promote national integration?
A.Autocratic
B.Laissez-faire
C.Bureaucratic
D.Democratic
Ans:D
73.If a teacher is not able to answer the question of a pupil in the class he should
A.Say that the question is wrong
B.Feel shy of his ignorance
C.Say that he will answer  after reference and consultation
D.Rebuke the pupil
Ans:C
74.If a really creative child is ignored in the classroom,it would result in
A.Submission
B.Withdrawal
C.Suppression
D.Aggression
Ans:D
75.The basic idea of democratic society is
A.Powerful leadership
B.Obedient followers
C.Might makes right
D.Respect for enlightened individual
Ans:D
76.A child wants respect and recognition in the class in order to satisfy his
A.Belongingness needs
B.Self actualization
C.Esteem needs
D.None of these
Ans:C
77.Assume that a student is given a list of correlated words to study and is asked to recall the words at a later time.Then according to Guilford’s structure of intellect model,the content of the test is
A.Symbolic
B.Iconic
C.Figural
D.Semantic
Ans:D
78.Integrative reconciliation is a step in the theory of
A.Skinner
B.Hull
C.Ausubel
D.Pavlov
Ans:C
79.The personality of teachers influence the personality of students through a process of
A.Observation
B.Imitation
C.Psycho-osmosis
D.Comparison
Ans:C
80.Causes for individual differences among the learners are
A.Emotional and social variations
B.Cognition and environmental variables
C.Genetic and environmental factors
D.Emotional  and environmental factors
Ans:C
81.What is guidance?
A.Helping a person to understand his/her difficulties
B.Helping an individual to understand his/her needs and  abilities
C.Helping a person to achieve more
D.Helping a person by giving advice
Ans:B
82.’Ego’ acts on the principle of
A.Pleasure
B.Reality
C.Conscience
D.Adjustment
Ans:B
83.According to Erik Erickson,the socio emotional stage of development in adolescence involves developing a sense of
A.Vision
B.Belonging
C.Identity
D.Courage
Ans:C
84.In Pavloc’s experiment with dog,the food was the
A.Unconditioned stimulus
B.Unconditioned response
C.Conditioned stimulus
D.Conditioned response
Ans:A
85.The famous quotation “Learning is learning to learn”is by
A.Ansubel
B.Piaget
C.Bruner
D.Gagne
Ans:C
86.The term’syntax’ is associated with
A.Methods of teaching
B.Strategies of teaching
C.Models of teaching
D.Approaches to teaching
Ans:C
87.Online learning does not have much scope for
A.Individualized  learning
B.Social learning
C.Experiential learning
D.Constructivist learning
Ans:B
88.Education is in the
A.State list
B.Centre list
C.Concurrent list
D.Common list
Ans:C
89.’A lamp cannot light another unless it continues to burn in its own flame’are the words of
A.Rabindranath Tagore
B.Mahatma Gandhi
C.Swami Vivekananda
D.Sri Aurobindo Ghosh
Ans:A
90.Chairman of Revised National Policy of Education Committee was
A.Ram Murthi
B.Manmohan Singh
C.Janardhan Reddy
D.Murali Manohar Joshi
Ans:C
91.Which of the following works as a powerful barrier against vertical mobility in India?
A.Caste
B.Class
C.Occupation
D.Job
Ans:A
92.Culture in its proper sense is
A.Civilized  behavior of educated  mass
B.Complex whole of whatever men achieved as a member of the society
C.Sophistications in Life style
D.Change in the setup of society
Ans:B
93.Who among the following favoured’the development of senses’ as aim of education?
A.Vivekananda
B.Gandhiji
C.Tagore
D.Aurobindo
Ans:D
94.The concrete operational stage is one of the development stages given by
A.Bruner
B.Piaget
C.Vygotsky
D.Gagne
Ans:B
95.Advanced organizer promotes
A.Group learning
B.Rote learning
C.Meaningful learning
D.Symbolic learning
Ans:C
96.Computer Viruses are
A.Antivirus
B.Hardware programmes
C.Software programmes
D.None of the above
Ans:C
97.Micro teaching is one of the trends in education insisting on
A.Teaching students by dividing them into small groups
B.Teaching  of minutes points of a subject
C.Finding out the subtle doubts in the minds of the students
D.Mastering of various skills of teaching with special attention
Ans:D
98.A statement that a researcher inserts in his thesis which he believes to be a fact,but cannot verify is termed as
A.A delimitation
B.An axiom
C.An assumption
D.A hypothesis
Ans:C
99.Every individual  has an equal chance of being selected by the  method of
A.Quota sampling
B.Purposive sampling
C.Systematic sampling
D.Random sampling
Ans:D
100.The best way for teaching values is
A.Preaching
B.Practicing
C.Sermonizing
D.Re-inforcing
Ans:B
101.Those attributes of a person that serve moral functioning but are not moral are called
A.Meta moral
B.Amoral
C.Non moral
D.Immoral
Ans:A
102.Hierarchy of values implies
A.Human rights over natural laws
B.Societal needs over individual needs
C.Adult needs over children needs
D.Child rights over adult needs
Ans:B
103.The repeated use of electronic communication to harass or frighten someone is
A.Cybercrime
B.Cyber smearing
C.Cyber stalking
D.Cyber defamation
Ans:C
104.The type of educational technology which has its origin in behavioural sciences
A.Hardware approach
B.Software approach
C.Systems approach
D.Modular approach
Ans:B
105.’Graphics ‘suits well for
A.Symbolic learning
B.Sensory motor learning
C.Iconic learning
D.Virtual learning
Ans:C
106.Cause-effect relationship between variables is studied through
A.Experiments
B.Surveys
C.Case studies
D.Observations
Ans:A
107.Standard deviation is calculated from the deviation of each score from
A.Mean
B.Median
C.Mode
D.Square of mean
Ans:A
108.When a group of individuals is studied over a long span of time,it is known as
A.Correlational approach
B.Field survey approach
C.Longitudinal approach
D.Cross sectional approach
Ans:C
109.Tje observable and measurable behavioural change is called
A.Objective
B.Specification
C.Aims
D.Goals
Ans:B
110.The most salient function of formative evaluation is to
A.Classify pupils
B.Get an exact picture of the standard of students
C.Motivate them to learn actively
D.Gather immediate feedback leading to diagnosis
Ans:D
111.An assessment system that covers all aspects of student’s  development and behavioural outcome refers to
A.Summative evaluation
B.Formative evaluation
C.CCE
D.Scholastic evaluation
Ans:C
112.’Criticism of data’ is related to
A.Experimental Research
B.Survey Research
C.Correlational Research
D.Historical Research
Ans:D
113.The Rorschach Inkblot test is used to assess
A.Emotional state of an individual
B.Intelligence level of an individual
C.Personality traits of an individual
D.Creative abilities of an individual
Ans:C
114.Team teaching was first initiated  in
A.USA
B.UK
C.France
D.Japan
Ans:A
115.Members of a group act,feel and think together in a way which is different from the normal acting,feeling and thinking of individuals who  compose it.It is known as
A.Group mind
B.Leadership
C.Mimesis
D.Co-operation
Ans:C
116.If a teacher has to establish his credibility in evaluating answer scripts he must ne
A.Objective
B.Lenient
C.Strict
D.Prompt
Ans:A
117.In a competitive examination,objective items are included in large scale .Why?
A.Fast scoring
B.Availability of manuals
C.High validity
D.Easiness in administration procedure
Ans:C
118.The rating scale would mostly be used in the evaluation of
A.Personality
B.Aptitude
C.Intelligence
D.Reading readiness
Ans:A
119.Meaningful learning takesplace when the teacher explain the concepts
A.Using audio-visual aids
B.In Students’ mother tongue
C.Linking with students’previous knowledge
D.Giving a Power Point presentation
Ans:C
120.Primary responsibility for the teacher’s adjustment lies with
A.The Principal
B.The students
C.The teacher himself
D.The community
Ans:C




Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email