25 September 2015

// // Leave a Comment

FIELD SUPERVISOR STATE FARMING CORPORATION SOLVED PAPER 2015

FIELD SUPERVISOR STATE FARMING CORPORATION
EXAM DATE:13-08-2015
   PDF FILE DOWNLOAD     DOC FILE DOWNLOAD

1.’Ca’,’Mg’,and ‘S’ utilized by the plant from the soil are considered as:
A.Major nutrients
B.Secondary nutrients*
C.Micro nutrients
D.Trace elements
Ans:B
2.Class of seed designed for use by farmers in sowing:
A.Registered Seeds
B.Certified Seeds*
C.Breeder Seeds
D.Foundation Seeds
Ans:B
3.-----------is not a mechanical method of weed control:
A.Hoeing
B.Hand pulling
C.Smother Crops*
D.Mowing
Ans:C
4.Emitters,filter unit etc.are associated with:
A.Drip irrigation*
B.Spinkler Irrigation
C.Over Head Irrigation
D.Flood Irrigation
Ans:A
5.Layering type in plants with flexible branches:
A.Air Layering
B.Simple layering*
C.Mount layering
D.Trench layering
Ans:B
6.Pepper variety cultivated in comparatively open areas
A.Panniyur-1*
B.Panniyur-2
C.Panniyur-4
D.Pournami
Ans:A
7.Kerachandra is also known as:
A.Andaman Ordinary
B.Phillippines Ordinary*
C.Lakshadweep Ordinary
D.Java
Ans:B
8. Most appropriate propagating material for banana:
A.Sword sucker*
B.Water sucker
C.Seeds
D.Pseudostem
Ans:A
9.Micro organism used for the coirpith composting:
A.Bacillus Sp
B.Eudrillus Sp
C.Pleurotus Sp*
D.Glomus Sp
Ans:C
10.Irrigation suitable for potato,sugar beat,raddish:
A.Check Basin
B.Ring basin
C.Flooding
D.Furrow*
Ans:D
11.Best species of earthworm for vermit technology:
A.Perinonyx escavatus
B.Pleurotus Sp
C.Eudrillus euginae*
D.Isenia foetida
Ans:C
12.Which of the essential elements imparts dark green colour of the Leaves and promote vegetative growth?
A.Pottassium
B.Phosphorus
C.Nitrogen*
D.Magnesium
Ans:C
13.Maximum permissible moisture content of rice:
A.13%*
B.15%
C.18%
D.20%
Ans:A
14.A Transplanted Crop:
A.Cotton
B.Pottato
C.Chilly*
D.Maize
Ans:C
15.Reporting of bush pepper is done in every:
A.One year
B.Three Years
C.Two years*
D.Five years
Ans:C
16.A poisonous weed:
A.Parthenium*
B.Lantana
C.Cynodon
D.Cyperus
Ans:A
17.Trickle Irrigation is:
A.Ring Irrigation
B.Spinkler Irrigation
C.Over Head Irrigation
D.Drip Irrigation*
Ans:D
18.A mobile element:
A.Calcium
B.Iron
C.Sulphur
D.Magnesium*
Ans:D
19.Most beneficial form of soil structure for plant growth:
A.Loamy soil
B.Silty soil
C.Granular soil*
D.Platy soil
Ans:C
20.A Selective herbicide for controlling broad leaved weeds:
A.2,4-D*
B.Dalapon
C.Giyphosphate
D.Paraquat
Ans:A
21.Operation that is not related with the processing of rice:
A.Whitening
B.Milling
C.Polishing
D.Dehusking*
Ans:D
22.The C:N ratio of coirpith after composting is:
A.112:1
B.32:1
C.55:1
D.24:1*
Ans:D
23.Water applied to the soil in the form of thin spray from above:
A.Sprinkler Irrigation*
B.Drip Irrigation
C.Trickle Irrigation
D.Flood Irrigation
Ans:A
24.Whiptail in cauliflower is caused by the deficiency of:
A.Zinc
B.Manganese
C.Molybdenum*
D.Boron
Ans:C
25.Weeds valued for religious purposes:
A.Eichhornia crassipes
B.Amaranthus Sp
C.Imperata cylindrical
D.Ocimum sanctum*
Ans:D
26.Generally virippu season of rice extends from:
A.April-May to Sep-Oct*
B.Sept-Oct to Dec-Jan
C.Dec-Jan to Mar-April
D.April to Aug
Ans:A
27.Intensive tapping in rubber tress prior to replanting is called:
A.Rain guarding
B.Tapping
C.Slaughter tapping*
D.Tapping rest
Ans:C
28.A Banana variety suitable for intercropping in coconut:
A.Poovan
B.Palayan Kodan
C. Robusta*
D.Cavendish
Ans:C
29.Tag to Identify registered seed is:
A.Purple*
B.Blue
C.White
D.Yellow
Ans:A
30.Fore wings of bug are called:
A.Elytra
B.Membranous
C.Halteres
D.Hemelytra+*
Ans:D
31.Water Hyacinth is controlled using:
A.Cryptobagous weevil
B.Neochitinia weevil*
C.Zygogramma beetle
D.Crocidosema moth
Ans:B
32.A good quality coconut seedling have a collar girth of:
A.5 to 6 cm
B.10 to 12 cm*
C.17 to 18 cm
D.20 cm
Ans:B
33.Whole rice  panicle is transformed into cylindrical rod in-----------disease
A.Udbatta*
B.False smut
C.Stack Burn
D.Brown spot
Ans:A
34.Which is not a predator?
A.Lady bird beetle
B.Cricket
C.Spider
D.Trichogramma*
Ans:D
35.Which among the following is not a green manuring ‘insitu’?
A.Dhaincha
B.Cow pea
C.Sunnhemp
D.Leucaena*
Ans:D
36.A bio fertilizer which improves the uptakes of phosphorous by inoculated plant
A.Rhizobium
B.VAM*
C.Azotobacter
D.Azospirillum
Ans:B
37.Disease free planting material in banana is obtained through:
A.Tissue culture*
B.Suckers
C.Seeds
D.Sword sucker
Ans:A
38.Legless larva:
A.Caterpillar
B.Maggot*
C.Nymph
D.Grub
Ans:B
39.Tunnels seen and stunting of rhizome are associated with:
A.Banana Pseudo stem weevil
B.Banana rhizome weevil*
C.Aphid
D.Spindle bug
Ans:B
40.Which among the following is not a low analysis fertilizer?
A.Single super phosphate
B.Sodium citrate
C.Urea*
D.Calcium nitrate
Ans:C
41.Praparing seed bed,reducing ped size,weed control,incorporating fertilizer are associated with:
A.Primary tillage
B.Secondary tillage*
C.Inter tillage
D.Summer tillage
Ans:B
42.----------------refers to the amount of water required by a crop in its whole production period
A.Consumptive Use
B.Water requirement*
C.Critical stages
D.Evapotranspiration
Ans:B
43.Biocontrol agent against Quick Wilt disease of pepper
A.Pottasium phosphonate
B.Rordeaux mixture
C.Mancozeb*
D.Trichoderma
Ans:C
44.In honey bees honey wax is secreted from the wax gland of:
A.Drones
B.Queen
C.Worms
D.Workers*
Ans:D
45.The period taken by black pepper from flowering to harvest is:
A.2-3 months
B.10-12 months
C.6-8 months*
D.12-14 months
Ans:C
46.Annual leaf fall of rubber is known as:
A.Wintering*
B.Refoliation
C.Flowering
D.Replacing
Ans:A
47.Annapurna,Jyothy,revathy are:
A.Early duration rice varieties*
B.Medium duration rice varieties
C.Late duration rice varieties
D.First crop rice varieties
Ans:A
48.Fruit rot,heavy defoliation are seen in-------------disease of rubber:
A.Powdery mildew
B.Abnormal leaf fall*
C.Pink disease
D.Shoot rot
Ans:B
49.Coconut belongs to the order:
A.Piperaceae
B.Euphorbiaceae
C.Palmae*
D.Musaceae
Ans:C
50.The method of feeding nutrients to  the plants by applying fertilizer to the Foliage:
A.Basal dressing
B.Foliar application*
C.Start solution
D.Fertigation
Ans:B
51.Total desertion of honey bee colony from its nest due to pest/disease attack is known as:
A.Absconding*
B.Swarming
C.Smoking
D.Migratory bee keeping
Ans:A
52.A rice weed that is not a grass:
A.Varinellu
B.Kavada
C.Polla
D.African payal*
Ans:D
53.Rhinolure is the pheromone trap used against:
A.Red palm weevil
B.Ricestem Borer
C.Mango Fruit fly
D.Rhinocerous Beetle*
Ans:D
54.The only method of producing new varieties in plants:
A.Asexual propagation
B.Sexual propagation*
C.Vegetative propagation
D.Leaf cutting
Ans:B
55.Cardamom research station is located at:
A.Odakkali
B.Anakkayam
C.Pampadumpara*
D.Konni
Ans:C
56.Bryophyllum is propagated by:
A.Leaf bud cutting
B.Leaf cutting*
C.Stem cutting
D.Root cutting
Ans:B
57.Thula varsham is:
A.South-west monsoon
B.North-east monsoon*
C.North-west monsoon
D.South-east monsoon
Ans:B
58.Rice varieties Vytilla-1,Vytilla-2 are suitable for
A.Pokkali Area*
B.Kole region
C.Wayanad
D.Onattukara
Ans:A
59.Invitro method of plant propagation is:
A.Sexual propagation
B.Asexual propagation
C.Micro propagation*
D.Vegitative propagation
Ans:C
60.Fungal polluis is also known as:
A.Anthracnose*
B.Pollu beetle
C.Quick wilt
D.Nematode
Ans:A
61.A non flowering tree:
A.Azadirachta indica*
B.Delonix regia
C.Cassia fistula
D.Michalea chempaca
Ans:A
62.Which  is not a bacterial disease?
A.Potato Scab
B.Leaf spot of chilly
C.Citrus Canker
D.Blast of rice*
Ans:D
63.King of spices:
A.Cardamom
B.Ginger
C.Coffee
D.Pepper*
Ans:D
64.Lemom grass,Vetiver etc.are example of:
A.Spices
B.Plantation Crop
C.Aromatic plant*
D.Condiment
Ans:C
65.Parent plant used in asexual propagation is known as:
A.Clones
B.Mother plan
C.Stock plant*
D.Stolons
Ans:C
66.Rapid browning and death of leaves floral parts:
A.Wilt
B.Dieback
C.Blight*
D.Damping off
Ans:C
67.System of rice cultivation where mixture of Non-photosensitive and photosensitive varieties are used in virippu season:
A.Mundakan
B.Oorumundakan
C.Kootumundakan*
D.Pokkali
Ans:C
68.A viral disease of banana:
A.Brunchy top*
B.Panama wilts
C.Sigatoka
D.Spindle leaf minor
Ans:A
69.A variety of tomato released by IIHR Banglore
A.Arka Alok*
B.Pusa early dwarf
C.Pusa ruby
D.Sakthi
Ans:A
70.Little leaf of Brinjal is caused by:
A.Fungi
B.Virus
C.Mycoplasma*
D.Bacteria
Ans:C
71.Nest of honey bee:
A.Kennel
B.Shed
C.Comb*
D.Division Board
Ans:C
72.Budding in which  a ring of bark is removed:
A.I-buding
B.Yemma budding
C.Forket budding
D.Annular budding*
Ans:D
73.West coast tall is not a parent of the following Hybrid Coconut:
A.Kerasree
B.Kerasawbhagya
C.Chandralaksha*
D.Keraganga
Ans:C
74.Silk is secreted by--------------gland of silk worm.
A.Silk gland
B.Salicary gland*
C.Wax gland
D.Thyroid
Ans:B
75.Ananthan,a variety of mushroom takes----------days from spawning to harvest
A.12
B.8*
C.20
D.4
Ans:B
76.Most severe form of rain water erosion:
A.Sheet
B.Rill
C.Splash
D.Gully*
Ans:D
77.A form of Multiple cropping were one crop starts after the growing season for the previous crop has ended:
A.Relay cropping
B.Double cropping*
C.Inter cropping
D.Mono Cropping
Ans:B
78.Alternanthera,dwarf mari gold are example of:
A.Hedge
B.Edge*
C.Flowering tree
D.Flowering
Ans:B
79.Balsam,Begonia are propagated by:
A.Hard wood cutting
B.Soft wood cutting
C.Semi hard wood cutting
D.Herbaceous cutting*
Ans:D
80.Powdered pesticide formulation containing wetting and dispersing agent
A.Dust
B.Granule
C.Emulsifiable concentrate
D.Wettable powder*
Ans:D
81.The first woman president  of Indian National Congress:
A.Sarojini Naidu
B.Sucheta Kripalani
C.Annie Besant*
D.Indira Gandhi
Ans:C
82.Who led the revolt of 1857 at Kannur?
A.Nana Sahib*
B.Kunwar Singh
C.Bahadur Shah II
D.Rani Laxmi  Bai
Ans:A
83.’Ananda Mutt’,the first novel in Bengali was written by:
A.Rabindranath Tagore
B.Kesav chandrasen
C.Rajaram Mohan Roy
D.Bankim Chandra Chatterjee*
Ans:D
84.The newspaper published by Bala Gangadhar Tilak:
A.Common wheal
B.Kesari*
C.Sambad Kaumudi
D.Viveka Vardhini
Ans:B
85.The viceroy who partitioned Bengal:
A.Lord Curzon*
B.Lord William Bentick
C.Lord Hardinge
D.Lord Wellesley
Ans:A
86.Write the name of the river which flows towards the west:
A.Mahanadi
B.Godawari
C.Narmada*
D.Kaveri
Ans:C
87.Founder of Hindustan Democratic Federation:
A.J.M. Chatterjee
B.Sachindra Sanyal*
C.V.D.Savarkar
D.Pramod mittar
Ans:B
88.The Konark sun temple is situated in:
A.Karnataka
B.Odisha*
C.Gujarat
D.Madhya Pradesh
Ans:B
89.Who presided over the Lahore congress in 1929?
A.Mottilal Nehru
B.Surendranath Banerjee
C.Dr.Ansari
D.Jawaharlal Nehru*
Ans:D
90.The states re-organization act was passed by the Indian parliament in:
A.1955*
B.1952
C.1950
D.1956
Ans:A
91.The national highway which connects Varanasi-Kanyakumari:
A.NH-15
B.NH-5
C.NH-7*
D.NH-8
Ans:C
92.The installation at Aruvippuram by Sree Narayanaguru was in the year:
A.1885
B.1882
C.1887
D.1888*
Ans:D
93.The mountain pass which connects Tirunelveli in Tamilnadu is Thiruvanathapuram in Kerala:
A.Bodinayakanur pass
B.Aramboli pass*
C.Thamarasseri pass
D.Kambam pass
Ans:B
94.Thirunavai,the place where the famous pan-kerala assembly ‘Mamankom’was conducted is situated on the banks of the river:
A.Bharatapuzha*
B.Periyar
C.Chaliyar
D.Pamba
Ans:A
95.Sankara Narayana,the famous astronomer of south  India was lived in the court of:
A.Kulasekhara Varman
B.Rajasekhara Varman
C.Bhaskara Varman
D.Stanu Ravi Varman*
Ans:D
96.The first President of Travencore State Congress:
A.Mannath Padmanabhan
B.T.M.Varghese
C.Pattom Thanupillai*
D.N.V.Joseph
Ans:C
97.The ruler who abolished the Devadasi system in Travancore:
A.Rani Sethu Lakshmi Bai*
B.Sri Mulam Thirunal
C.Rani Gowri Parvathi Bai
D.Swathi Thirunal
Ans:A
98.Who was the editor of the Malayalam journal ‘Mitavadi’ which fought against untouhability in Kerala?
A.C.V.Kunchiraman
B.A.K.Gopalan
C.C.Krishnan*
D.T.K.Madhavan
Ans:C
99.Sri Poikayil Yohannan was later  known as:
A.Vagbhadanandan
B.Chattampi swamikal
C.Aagamananda swamikal
D.Sree Kumara gurudevan*
Ans:D
100.The person who is known as the ‘Subhash Chandra Bose of Kerala’:
A.Ali musaliyar
B.Muhammed Abdul Rahman*
C.Vakkom Abdul Khader Maulavi
D.C.H.Muhammed Koya
Ans:B


Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email