11 September 2015

// // Leave a Comment

JUNIOR ASSISTANT CUM TYPIST,LIVESTOCK DEVELOPMENT BOARD SOLVED PAPER 2015


JUNIOR ASSISTANT CUM TYPIST,LIVESTOCK DEVELOPMENT BOARD
STENOGRAPHER GRADE IV,AUTOCAST LIMITED.STENOGRAPHER,PHARMASEUTICAL CORPORATION KERALA LIMITED
1.Name the dramatist who wrote the drama”Aswamedham”:
A.Thoppil Bhasi*
B.K.Damodaran
C.C.J.Thomas
D.N.Krishnapillai
Ans:A
2.The “Rajapramukh”of Aikya Kerala:
A.Sree Visakham Tirunal
B.Sree Chitira Tirunal*
C.Sree Moolam Tirunal
D.None of these
Ans:B

3.”Pracheena Malayalam”is a scholarly work of which saint?
A.Sree Narayana Guru
B.Vaghbhatananda
C.Brahmananda Sivayogi
D.Chattampi Swamikal*
Ans:D
4.The poet in Kerala noted for the spirit of nationalism:
A.Ullur S.Parameshwara Aiyer
B.Kumaranasan
C.Vallathol*
D.Changampuzha
Ans:C
5.”Karuna”is an elegant poem having social relevance.Who wrote it?
A.Kamaranasan*
B.Vallathol
C.G.Sankara Kurup
D.Vaioppilli Sreedhara Menon
Ans:A
6.The first Railway line in India was during the Governor Generalship of ------
A.Lord Canning
B.Lord Wellesley
C.Lord Cornwallis
D.Lord Dalhousie*
Ans:D
7.The single oil field,which we have in pre independent India was at which place?
A.Bombay High
B.Silchar
C.Digboy*
D.Bhilai
Ans:C
8.The National Forest Policy declared in 1952 aims to preserve  the total forest area of India should be about------------of total Geographical Area.
A.1/4
B.1/6
C.1/5
D.1/3*
Ans:D
9.The South West Monsoon in Kerala begins in which month?
A.October
B.June*
C.July
D.November
Ans:B
10.The noted feature of social life in India at the beginning of 20th Century was based on which family pattern?
A.Joint family
B.Nuclear family*
C.Extended family
D.Micro family
Ans:B
11.Radcliffe Line is the boundary between India and---------
A.Bangladesh
B.Pakistan*
C.China
D.Bhutan
Ans:B
12.The unpopular Viceroy who loved animals and encouraged heritage conservation:
A.Lord Canning
B.Lord Dalhousie
C.Lord Curzon*
D.Lord Ripon
Ans:C
13.Who planted “The Tree of Liberty at Seringapatam”?
A.Tipu Sultan*
B.Hyder Ali
C.Potti Sreeramalu
D.Narasimha Wadayar
Ans:A
14.R.D.Banarjee is related with which of the following?
A.Numismatics
B.Philately
C.Epigraphy
D.Archaeology*
Ans:D
15.”Pratyaksha Reksha Daiva Samiti”(P.R.D.S)is associated with whom?
A.Swami Agamananda
B.Brahmananda Sivayogi
C.Poikayil Kumara Deva*
D.Evu pressiamma
Ans:C
16.The founder of Brahma  Samaj was----------
A.Raja Ram Mohan Roy *
B.Vivekananda
C.Ramana Maharshi
D.Mother Teresa
Ans:A
17.Sister nivedita associated with which saint?
A.Swami Shraddhanada
B.Swami Vivekananda*
C.Ramana Maharshi
D.Mother Teresa
Ans:B
18.”Back to Vedas”is the motto of--------------------
A.Swami Dayanand Saraswati*
B.Swami Vivekanada
C.Raja Ram Mohan Roy
D.Chattampi Swamikal
Ans:A
19.The Indo-Norwegian venture for Fisheries Project is at----------- in Kerala.
A.Ezhimala
B.Neendakara*
C.Fort Cochin
D.Vizhinjam
Ans:B
20.Theeco-system of Kuttanadu is based on which river?
A.Pampa*
B.Nila
C.Periyar
D.Minachilar
Ans:A
21.Name the Indian leader who earned the title “Frontier Gandhi”:
A.Khan Abdul Gahhur Khan*
B.Maulana Abdul Kalam Azad
C.Hasan Imam
D.Abdul Rasool
Ans:A
22.”Kappirikaluda Nattil”is a travelogue authored by------------
A.M.P.Veerendrakumar
B.Paramel Thomakathanar
C.S.K.Pottakkadu*
D.P.Kesavadev
Ans:C
23.”Ryotwari system”in Madras was introduced by----------
A.Colonel Munroe*
B.Lord Comwallis
C.Lord Wellesley
D.Reed
Ans:A
24.Who signed the Subsidiary system of alliance on behalf of the Native State of Travancore?
A.Ummini Tampi
B.Mathu Tarakan
C.Velu Tampi
D.Raja Kesavadas
Ans:-------
25.The father of Western Education in India was----------
A.Lord Macaulay *
B.Lord Dalhousie
C.Charles Metcalfe
D.Thomas Munroe
Ans:A
26.All India Radio was originally known as-------------
A.Sabda Vahini
B.Roopavani
C.Akashavani*
D.Jayavani
Ans:C
27.Who wrote the famous lullaby “Omana Thinkal Kidavo”?
A.Swathi Thirunal
B.Irayimman Tampi*
C.Tyaga Raja Swamikal
D.Shyama Sastrikal
Ans:B
28.The first Education Minister of Kerala:
A.Dr.A.R.Menon
B.K.R.Gouriyamma
C.Joseph Mundasseri*
D.C.H.Muhammed Koya
Ans:C
29.The establishment of Ayurveda college at Thiruvananthapuram was during the regime of ------------
A.Sree Chitira Tirunal
B.Sree Mulam Tirunal*
C.Sree Uthradam Tirunal
D.Swathi Thirunal
Ans:B
30.The Hindu Succession act in Kerala was passed in the year-----------
A.1956*
B.1957
C.1958
D.1959
Ans:A
31.The nearest letter of ‘L’ affixed in a computer keyboard:
A.W
B.C
C.K*
D.Y
Ans:C
32.Pick out the odd one from the following:
A.Single line spacing
B.Double line spacing
C.Tripple line spacing
D.Multiple line spacing*
Ans:D
33.Which finger is used to move the space bar?
A.Left thumb
B.Right thumb*
C.Left Index finger
D.Right index finger
Ans:B
34.Function button for repeat action:
A.F4*
B.F2
C.F3
D.F5
Ans:A
35.The expanded form of ISDN:
A.Integrated Services Dial up Network
B.Integrated Services Digital Network*
C.Identified Systems Dial-up Network
D.Identified Services Digital Network
Ans:B
36.For creating a hanging Indent Press:
A.Ctrl+C
B.Ctrl+H
C.Ctrl+I
D.Ctrl+T*
Ans:D
37.Instead of ‘Yesterday’you typed ‘yesteday’.Which is the best suitable option to correct it?
A.Delete
B.Retype
C.Insert
D.Edit*
Ans:D
38.The roman letter ‘L’ stands for:
A.50*
B.500
C.100
D.1000
Ans:A
39.Drop cap is in------------menu.
A.Edit
B.Tools
C.Insert
D.Format*
Ans:D
40.To  find the synonym of a word ---------is used.
A.Wizard
B.Templates
C.Mail merge
D.Thesarus*
Ans:D
41.What is the default number of lines to drop for drop cap?
A.8
B.3*
C.5
D.1
Ans:B
42.A character that is raised and smaller above the baseline is known as:
A.Superscript*
B.Outlines
C.Subscript
D.Raised
Ans:A
43.Which of the following is not a type of page margin?
A.Right
B.Left
C.Center*
D.Top
Ans:C
44.The Shift keys should be depressed by the ------------of either hand
A.Index finger
B.Small finger*
C.Middle finger
D.Thumb
Ans:B
45.--------------------envelope save time and labour
A.Covered
B.Window*
C.Open
D.None of the above
Ans:B
46.The shortcut key for undo the last action:
A.Ctrl+L
B.Ctrl+V
C.Ctrl+Z*
D.Ctrl+A
Ans:C
47.Alt+F10 helps to------------the program window.
A.Minimise
B.Quit
C.Restore*
D.Maximise
Ans:C
48.A single cell in a table can be splitted into:
A.Coloumns
B.Rows
C.Two
D.All of the above*
Ans:D
49.The option to adopt vertically align the contents of the table cell is:
A.Text direction*
B.Drop cap
C.Change case
D.Auto text
Ans:A
50.The start button is in---------bar
A.Title
B.Task*
C.Tool
D.Menu
Ans:B
51.The shortcut key to create a new document in Word Processing is:
A.Ctrl+N*
B.Ctrl+O
C.Ctrl+C
D.None of the above
Ans:A
52.-----------is also called as volatile memory.
A.RAM*
B.ROM
C.Secondary memory
D.None of the above
Ans:A
53.Tab stops move------space by default.
A.0.25”
B.0.50”*
C.0.75”
D.0.10”
Ans:B
54.To set the document’s margins,indentsandtabs------------
Bar is used.
A.Status
B.Task
C.Ruler*
D.Title
Ans:C
55.------------helps to reduce the number of pages.
A.Auto correct
B.Gridlines
C.Mail Merge
D.Shrink to fit*
Ans:D
56.To centre a paragraph,use:
A.Ctrl+C
B.Ctrl+E*
C.Alt+C
D.Alt+E
Ans:B
57.How many basis types of tab stops are there?
A.3
B.5*
C.7
D.8
Ans:B
58.----------substitutes new taxt for the existing
A.Find
B.Replace*
C.Go to
D.Locate
Ans:B
59.The shortcut key for beginning of a document:
A.Ctrl+Up arrow
B.Ctrl+pg up
C.Alt+Home
D.Ctrl+Home*
Ans:D
60.To emphasise a letter,use:
A.Bold
B.Italic
C.Underline
D.All of the above*
Ans:D
61.Pressing Shift+Tab in a table causes,cursor to:
A.Move to the next cell
B.Move to the firt cell in the column
C.Move to the preceding cell*
D.Move to the last cell in the column
Ans:C
62.To select from the insertion point to the same position in the previous line:
A.Shift+down arrow
B.Shift+Ctrl+up arrow
C.Shift+up arrow*
D.Shift+Ctrl+down arrow
Ans:C
63.Assembly level language is also known as:
A.Low level language*
B.High level language
C.Procedural language
D.Symbolic language
Ans:A
64.Envelopes and  labels are in ----menu.
A.Edit
B.Window
C.Table
D.Tools*
Ans:D
65.-----------is not an example of section breaks
A.Previous*
B.Odd page or even page
C.Continuous
D.Next page
Ans:A
66.Paper table is also called-------
A.Paper guide
B.Paper bail
C.Paper rest place*
D.Paper release lever
Ans:C
67.-----------key is known as Master key in a type writer.
A.N*
B.A
C.M
D.H
Ans:A
68.The system of typing,without looking to the keyboard is known as:
A.Press System
B.Sight System
C.Touch System*
D.Type System
Ans:C
69.The paper which is used for taking carbon copies are:
A.Manifold
B.A4*
C.Stencil
D.A3
Ans:B
70.Thumb wheels are also known as---------
A.Platen Knobs*
B.Pinion Wheels
C.Draw Cord Knobs
D.Paper Wheels
Ans:A
71.Excess of oil in the way rode channel causes-----------movement.
A.Lengthwise
B.Sluggish
C.Up and Down
D.Automatic reversal
Ans:-------
72.To protect a cylinder,a ----should always be used.
A.Backing sheet*
B.Single indenting
C.Base board
D.Silk carrier
Ans:A
73.Before Comma-----------space should be left.
A.1
B.2
C.No*
D.1/2
Ans:C
74.-----------are useful to type on post cards.
A.Type guide
B.Card holders*
C.Card Spring
D.Draw cord
Ans:B
75.Vertical movement is not closely  related with:
A.Ribbon lifting Arm
B.Ribbon Carrier
C.Ribbon throw adjuster*
D.Ribbon coupler
Ans:C
76.The shape of segment is:
A.Circular
B.Semi circular*
C.Square
D.Triangular
Ans:B
77.The alphabet ‘O’ is used for ‘ZERO’ in -----------type keyboard.
A.Scientific
B.Ideal
C.Universal*
D.None of the above
Ans:C
78.While typing a business letter,’Stet’ means:
A.Type in another place
B.Insert correction
C.Do not type
D.Ignore correction*
Ans:D
79.Main spring tension is also known as ---------tension.
A.Cylinder
B.Backing sheet
C.Base board
D.Carriage*
Ans:D
80.Ribbon position indicator can be adjusted in---------ways.
A.2
B.5
C.4
D.3*
Ans:D
81.Who is known as the “Architect of Modern India”?
A.Gandhiji
B.Nehru*
C.Ambedkar
D.Sardar Vallabhai patel
Ans:B
82.Who among the following is the first elected Chief Minister of “Aikya Kerala”?
A.K.Karunakaran
B.E.K.Nayanar
C.E.M.S.Namboothirippad*
D.R.Sankar
Ans:C
83.Who organized Savarna Jatha in Vaikom Satyagraha?
A.Mannath Padmanabhan*
B.Chattambi Swamikal
C.K.Kelappan
D.A.K.Gopalan
Ans:A
84.The famous Temple entry proclamation was issued in the year----------
A.1924
B.1931
C.1936*
D.1941
Ans:C
85.Who among the following founded’Sadhu Jana Paripalana Yogam”?
A.Ayyankali*
B.K.Ayyappan
C.C.Krishnan
D.T.K.Madhavan
Ans:A
86.Who is known as the “Grand Old man of India”?
A.R.C.Dutt
B.Dadabhai Naoroji*
C.S.N.Banerjee
D.Firozsha Mehta
Ans:B
87.Which Indian revolutionary organized “Abhinav Bharath”in 1904?
A.Bhagat Singh
B.V.D.Savarkar*
C.Lala Hardayal
D.Ajith Singh
Ans:B
88.Name the person who framed Wardha Scheme of education:
A.Nehru
B.Gandhiji*
C.Dr.S.Radhakrishnan
D.Ambedkar
Ans:B
89.Which Indian leader gave the famous slogan “Delhi Chalo”?
A.Bhagat Singh
B.V.D.Savarkar
C.Subhash Chandra Bose*
D.Madam Cama
Ans:C
90.Name the Indian Nationalist who became famous as “Desabandhu”:
A.C.F.Andrews
B.R.C.Dutt
C.Vinoba Bhave
D.C.R.Das*
Ans:D
91.The Industrial policy of 1948 adopted a----
A.Liberal Economy
B.Socialist Economy
C.Capitalist Economy
D.Mixed Economy*
Ans:D
92.The Kerala Agrarian Relation Act was  In the year----------
A.1963
B.1967
C.1957*
D.1969
Ans:C
93.Name the father of”White Revolution “in India:
A.Dr.M.S.Swaminathan
B.Dr.Vargheese Kurian*
C.Dr.C.V.Raman
D.Dr.J.C.Bose
Ans:B
94.The recent Malayalam movie “Culluloid” was about the life of which Malayalam director?
A.J.C.Daniel*
B.P.J.Antony
C.M.S.Sathyu
D.Aravindan
Ans:A
95.The famous Dutchpublication “Hortus Malabaricus”was originally compiled be An Ezhava physician named---------
A.Vagbhata
B.Ranga Bhatt
C.Itti Achuthan*
D.Mallan Sankaran
Ans:C
96.Who wrote the famous novel “Anandamath”?
A.Rabeendra Nath Tagore
B.S.N.Banarjee
C.B.C.Pal
D.Bankim Chandra Chatterjee*
Ans:D
97.”Amar Sonar Bangla”is the national Anthem of which country?
A.Pakistan
B.Bangladesh*
C.Bhutan
D.Sri Lanka
Ans:B
98.The Ganapati festival in Maharashtra was initiated by which Indian Nationalist?
A.B.C.Pal
B.Arbindo Ghosh
C.B.G.Tilak*
D.Lala Lajpat Rai
Ans:C
99.Name the revolutionary,who organized Chittagong Armoury Raid.
A.Surya Sen*
B.B.K.Dutt
C.Bhagat Singh
D.Jatin Das
Ans:A
100.The head quarters of Southern Railway Zone is at which place?
A.Hyderabad
 B.Bangalore
C.Thiruvanathapuram
D.Chennai*
Ans:D

Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email