25 September 2015

// // Leave a Comment

LIBRARIAN GRADE III,STATE CENTRAL LIBRARY SOLVED PAPER 2015

LIBRARIAN GRADE III,STATE CENTRAL LIBRARY
EXAM DATE:08-09-2015
 PDF FILE DOWNLOAD     DOC FILE DOWNLOAD

1.Who wrote ‘Bhakta Manjeri’?
A.Ezhuthachan
B.Swati Thirunal*
C.Chattampi Swamikal
D.Sree Narayana Guru
Ans:B
2.The first Deputy Chairman of Planning Commission:
A.Jawaharlal Nehru
B.Sardar Vallabhbhai Patel
C.Gulzarilal Nanda*
D.K.C.Neogi
Ans:C

3.Who was the oldest member of the constituent Assembly?
A.Dr.Sachchidananda Sinha*
B.Dr.Rajendra Prasad
C.Jawaharlal Nehru
D.Dr.B.R.Ambedkar
Ans:A
4.The Sanskrit Educational Centre called Tatwa Prakashika Ashram in 1898 was started by:
A.Sree Narayana Guru
B.Swami Vivekananda
C.Vagbhatananda Swami*
D.Chattampi Swamikal
Ans:C
5.Right to Information Act came fully into force on:
A.12 October 2005*
B.15 June 2005
C.12 November 2005
D.15 July 2005
Ans:A
6.The London Mission Society at Nagercoil established in 1896 under the patronage of:
A.Sethu Lekshmi Bai
B.Gowri Parvathi Bai*
C.Dharma Raja
D.Gowri Lakshmi Bai
Ans:B
7.’Unbreakable’ is the autobiography of:
A.Sachin Tendulkar
B.Viswanathan Anand
C.Mary Kom*
D.Sunil Gavaskar
Ans:C
8.The first President of Travancore State Congress was:
A.K.T.Thomas
B.Pattom Thanu Pillai*
C.P.S.Nataraja Pillai
D.None of these
Ans:B
9.Who at the Kakinada Session of the Indian National Congress of 1923,Moved a resolution requesting the congress leadership to take the initiative to work for the irradication of untouchability in Kerala:
A.K.Kelappan
B.C.Sankaran Nair
C.T.K.Madhavan*
D.E.M.Sankaran Nampoothiripad
Ans:C
10.The first characteristic Malayala Novel is:
A.Indulekha*
B.Marthanda Varma
C.Dharmaraja
D.Janaki Parinayam
Ans:A
11.Constitution declares India to be a sovereign,socialist,secular and democratic republic.Even though the terms secular and socialist were added only by the ---------Amendment.
A.44th Amendment
B.43rd amendment
C.46th amendment
D.42nd amendment*
Ans:D
12.The concept of five year plans was adopted from--------
A.America
B.China
C.Britain
D.Russia*
Ans:D
13.Who retained the FIDE world Chess title:
A.Magnus Carisen*
B.Viswanathan Anand
C.Garry Casparove
D.Lewis Hamilton
Ans:A
14.Who has been appointed as the Chairman of the Union Public Service Commission:
A.Justice Balakrishnan
B.Deepak Gupta*
C.Murali Deora
D.Bilal Tanweer
Ans:B
15.Who led the Bardoli Satyagraha of 1928 against the Introduction of tax reforms by the British?
A.Mahatma Gandhi
B.Jawaharlal Nehru
C.Subhash Chandra Bose
D.Vallabhai Patel*
Ans:D
16.The pivotal concept of Indian music is:
A.Thala
B.Raga*
C.Sruthi
D.Instruments
Ans:B
17.”Leave the child to its Nature”is  suggested by:
A.Anchengo*
B.Thalasseri
C.Bakel
D.Palakkad
Ans:A
18.”Leave the child to its Nature”is suggested by:
A.Pestalozzi
B.Voltaire
C.Montesquie
D.Rousseau*
Ans:D
19.’Palm Friday’ is celebrated by:
A.Christians*
B.Muslims
C.Jews
D.Zorastains
Ans:A
20.Who started ‘Lottery Systems’ in Kerala?
A.K.M.Mani
B.K.Karunakaran
C.C.Achutha Menon
D.P.K.Kunju Sahib*
Ans:D
21.’Prussian instructions’is related to:
A.Collection development
B.Cataloging*
C.Classification
D.Digitization
Ans:B
22.ISDN stands for:
A.International Standard for Digital Networks
B.Institute for serials and Digital Number
C.Integrated Service Digital Network*
D.International Series,Document Number
Ans:C
23.ARPANET is an example of:
A.LAN
B.RAN
C.MAN
D.WAN*
Ans:D
24.The Indian MEDLARS Centre is located at:
A.AIIMS ,New Delhi
B.IIT,Delhi
C.NIC,New Delhi*
D.INSDOC,New Delhi
Ans:C
25.The’Dictionary Catalogue Code’of S.R.Ranganathan was first published in:
A.1933
B.1934
C.1908
D.1945*
Ans:D
26.DELNET is developed by:
A.UGC
B.NISSAT*
C.INSDOC
D.Delhi University Library
Ans:B
27.The badwidth is measured  in:
A.Bytes per second
B.Numbers per second
C.Speed per second*
D.Cycle per second
Ans:C
28.ISBD(S)is the international Standard Bibliographic Description for:
A.Series
B.Serials*
C.Standards
D.Software
Ans:B
29.International MARC is a programme of:
A.Library of Congress
B.The British Library
C.IFLA*
D.FID
Ans:C
30.NISSAT has developed the software:
A.LIBSYS
B.TRISHNA*
C.KOHA
D.SOUL
Ans:B
31.Universal Decimal Classification was developed by:
A.FID*
B.IFLA
C.ALA
D.LA
Ans:A
32.NISCAIR is the publisher of:
A.Indian Library Science Abstract
B.Science Citation Index
C.Indian Science Abstract*
D.Index India
Ans:C
33.SIRNET is the network of:
A.CSIR Laboratories*
B.Industrial Research Institutions
C.IITs
D.IIScs
Ans:A
34.One of the editors of AACR II is:
A.Michel Gorman*
B.Libetzki
C.KGB Backwell
D.Ashworth
Ans:A
35.The national member of India to FID is:
A.NASSDOC
B.DESIDOC
C.SENDOC
D.INSDOC*
Ans:D
36.Kolkata (Calcutta)is the headquarters of:
A.ILA
B.IATLIS
C.IASLIC*
D.SLA
Ans:C
37.The concept Management by Objective was propounded by:
A.S.R.Ranganathan
B.Eugene Garfield
C.H.P.Luhn
D.Peter Drucker*
Ans:D
38.The Indian Press Index is published by:
A.Karnataka Library Association
B.Delhi Library Association*
C.Delhi University Library
D.National Library of India
Ans:B
39.Bibliographic classification is devised by:
A.J.D.Brown
B.C.A.Cutter
C.B.C.Vickery
D.H.E.Bliss*
Ans:D
40.Morocco leather is developed from:
A.Cow skin
B.Goat skin*
C.Calf skin
D.Deer skin
Ans:B
41.H.W.Wilson Book publishing Co. is the publisher of:
A.Sears list*
B.LC list
C.DDC
D.UDC
Ans:A
42.The first Public library in India is:
A.Trivandrum public library
B.Calcutta public library*
C.Delhi Public library
D.Madras public library
Ans:B
43.The Press and Registration of Books Act was passed in the year:
A.1947
B.1876
C.1867*
D.1933
Ans:C
44.Father of scientific management was:
A.F.W.Taylor*
B.Henry L.Gantt
C.Frank
D.Lillian Gilbert
Ans:A
45.Press Institute of India publishes:
A.Asian Recorder
B.Data India*
C.Index India
D.Africa Diary
Ans:B
46.Hawthorne study was conducted by:
A.F.W.Taylor
B.Henry Fayol
C.Elton Mayo*
D.Max Weber
Ans:C
47.LIBQUAL is a tool for measuring library service quality  developed by:
A.Association of Research Libraries*
B.IFLA
C.Library of Congress
D.ALA
Ans:A
48.Slack(spare time)is a concept used in:
A.MBO
B.CPM
C.PERT*
D.TQM
Ans:C
49.Time study is developed by:
A.F.W.Taylor*
B.S.R.Ranganathan
C.Henry Fayol
D.Lillian Gilbert
Ans:A
50.GRANTHALAYA is a software package developed by:
A.IASLIC
B.INSDOC*
C.NISSAT
D.UGC
Ans:B
51.The first librarian of the National Library of India,Calcutta was:
A.B.S.Kesavan*
B.John Macfarlane
C.Harinath De
D.J.A.Chapman
Ans:A
52.Peter  Pyhrr developed”
A.PPBS
B.ZBB*
C.Capital budgeting
D.Performance budgeting
Ans:B
53.List of Subject Headings for small Libraries was developed by:
A.Antony Panizzi
B.Lubetzki
C.C.A.Cutter
D.Minnie Earl Sears*
Ans:D
54.Henry Fayol is the father of:
A.Modern Management
B.Administrative Management*
C.Bureaucratic Management
D.Traditional Management
Ans:B
55.Dr.S.R.Ranganathan was honoured with Padmasree by Government of India in the year:
A.1935
B.1948
C.1957*
D.1972
Ans:C
56.From which language the term ‘classification’is derived?
A.German
B.Arabic
C.Persian
D.Latin*
Ans:D
57.The first book published by Dr.S.R.Ranganathan is:
A.Five laws of library science *
B.Colon classification
C.Classified catalogue code
D.Prolegomena to library  classification
Ans:A
58.The first University in Asia,which started a certificate course in Library Science is:
A.Delhi University
B.Madras University
C.Bombay University
D.Punjab University*
Ans:D
59.In which Law of Library Science User study is discussed as a necessity in libraries?
A.First Law
B.Second law*
C.Third law
D.Fourth law
Ans:B
60.In the formation of subjects.Cutting of the universe of entities to parts of coordinate status is known as:
A.Dissection*
B.Lamination
C.Denudation
D.Loose Assemblage
Ans:A
61.The standard size of a microfiche is:
A.3”*5”
B.5”*6”
C.3”*4”
D.4”*6”*
Ans:D
62.Power Shift is a famous book written by:
A.Kari Popper
B.Alvin Toffler*
C.William A Kartz
D.C.A.Cutter
Ans:B
63.The first optical video disc is developed by:
A.Philips*
B.Sony
C.Microsoft
D.Toshiba
Ans:A
64.The maximum capacity of a DVD is:
A.700 MB
B.1.44 MB
C.17.1 GB*
D.4.7 GB
Ans:C
65.The classification scheme developed by C.A.Cutter is:
A.Bibliographic Classification
B.Expansive Classification*
C.Universal Decimal Classification
D.Colon Classification
Ans:B
66.Information containing high proportion of images,graphics and animated information is called:
A.Hyper media
B.Hyper link
C.Hyper tonic
D.Hyper text*
Ans:D
67.The term ‘Cyberspace’was coined by
A.Alan Kay
B.Andy Lipman
C.Charles F.Goldfarb
D.William Gibson*
Ans:D
68.Vidyanidhi is a database of:
A.e-theses*
B.e-books
C.e-journals
D.e-zines
Ans:A
69.The central processor used in second generation computer was:
A.Integrated Chip
B.Vaccum Tube
C.Transistor*
D.Punched Card
Ans:C
70.The largest library network in the world is:
A.OCLC*
B.RLG
C.JANET
D.NICNET
Ans:A
71.Kinetica is an online information service offered by:
A.Indian Library Network
B.American Library Network
C.Australian Library Network*
D.British Library Network
Ans:C
72.The software for information storage and retrieval developed by CALBINET is:
A.SOUL
B.Sanjay
C.KOHA
D.Sanjuka*
Ans:D
73.IFLA developed:
A.MARC 21
B.INTERMARC
C.UNIMARC*
D.CANMARC
Ans:C
74.Information Technology Enabled Service(ITES) is the new name of:
A.ERNET
B.DELNET
C.INFONET
D.INDONET*
Ans:D
75.PC-DOS is developed by:
A.Apple
B.Microsoft
C.IBM *
D.Bell telephone Research  Laboratory
Ans:C
76.Science Direct is a database maintained by the publisher:
A.Elsevier*
B.Wiley
C.Kluwer
D.Macmillan
Ans:A
77.Which one of the following is a markup language?
A.ILL
B.PERL
C.XML*
D.UNAL
Ans:C
78.The blue-ray disc is developed by:
A.Hitachi
B.LG
C.Samsung
D.All*
Ans:D
79.Indian Patent Law came to force in the year:
A.1954
B.1972
C.1970*
D.1960
Ans:C
80.LEXIS is a subject database for:
A.Literature
B.Information Science
C.Languages
D.Law*
Ans:D
81.An example for the subject formed through the process of Fusion is:
A.Botany
B.Agriculture
C.Research Methodology*
D.Indology
Ans:C
82.Subject bundle is the former name of:
A.Cluster*
B.Array
C.Chain
D.Facet
Ans:A
83.Broad System of Ordering is an international switching language project developed by:
A.IFLA
B.FID
C.UNESCO
D.UNISIST*
Ans:D
84.In which indexing system table of role operators is used?
A.Chain indexing
B.PRECIS*
C.POPSI
D.Uniterm Indexing
Ans:B
85.The ISBN numbering agency in India is:
A.NISCAIR
B.National Library of India
C.ILA
D.RRRLF*
Ans:D
86.Canon of Synonym and Canon of Homonym are the canons for:
A.Idea plane
B.Verbal plane
C.Notational plane*
D.None of these
Ans:C
87.ISSN International Centre in India is:
A.National Science Library*
B.National Medical Library
C.National Library
D.NISCAIR
Ans:A
88.The CDS/ISIS software is written in:
A.COBOL
B.PASCAL*
C.C++
D.Java
Ans:B
89.Which device is newly added in CC7?
A.Chronological Device
B.Alphabetical Device
C.Subject Device
D.Enumeration Device*
Ans:D
90.The periodically if Index Medicus is:
A.Weekly
B.Monthly*
C.Quarterly
D.Annual
Ans:B
91.In New Encyclopedia Britannica,the outline of knowledge is given in:
A.Macropedia
B.Micropedia
C.Index
D.Propedia*
Ans:D
92.Common Auxillaries are used in:
A.CC
B.DDC
C.UDC*
D.BSO
Ans:C
93.The term ‘Dublin Core’ is related to:
A.Metadata*
B.Hypertext
C.Hypermedia
D.Bibliometric data
Ans:A
94.Subject indexing Language(SIL)is developed by:
A.S.R.Ranganathan
B.G.Bhattacharya*
C.H.P.Luhn
D.Eugine Garfield
Ans:B
95.Who studied the frequency distribution of scientific papers?
A.Lotka*
B.Bradford
C.Hume
D.Zipf
Ans:A
96.The 19th edition of the Sears List of subject Headings was published in the year:
A.1997
B.2000
C.2004
D.2007*
Ans:D
97.IFLA was formed in the annual meeting of:
A.ALA*
B.SLA
C.FID
D.UNESCO
Ans:A
98.The title of the American edition of Children’s Britanica is:
A.Junior  Britanica
B.Britanica Junior*
C.Britanica for kids
D.Kids Britanica
Ans:B
99.Indian Library Science Abstract is published by:
A.IASLIC*
B.ILA
C.National Library of India
D.INSDOC
Ans:A
100.Putting knowledge to work is the motto of:
A.ALA
B.SLA*
C.ILA
D.IASLIC
Ans:B




Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email