18 September 2015

// // Leave a Comment

SUB ENGINEER,KSEB KERALA PSC SOLVED PAPER 2015

SUB ENGINEER,KSEB

EXAM DATE:26-08-2015
PDF FILE DOWNLOAD     DOC FILE DOWNLOAD

1.Who among the following is known as Grand Father of Indian Nation
A.Raja Ram Mohan Roy
B.Dayananda Saraswathi*
C.Swami Vivekananda
D.Bala gangadhar Tilak
Ans:B
2.Which Indian river is known as sorrow of Orissa
A.Mahanadi*
B.Narmada
C.Tapti
D.Padma
Ans:A

3.Dr.Babasaheb Ambedkar International Airport is in
A.Ahammadabad
B.Hyderabad
C.Indore
D.Nagpur*
Ans:D
4.Lord Curzon’s Partition of Bengal came to effect on
A.18 October 1905
B.16 October 1905*
C.19 October 1905
D.17 October 1905
Ans:B
5.Sangai is the state animal of
A.Tripura
B.Meghalaya
C.Manipur*
D.Arunachal Pradesh
Ans:C
6.Who was the commissioner of  India Census 2011
A.Vinod Rai
B.C.Chandramouli*
C.Suryaprakash
D.K.T.M. Iqbal
Ans:B
7.Ajantha cave paintings depict scenes from the
A.Ramayana
B.Mahabharatha
C.Rigveda
D.Jataka tales*
Ans:D
8.The Sansad Adarsh Gram Yojana was launched on  the birth anniversary of
A.Sardar Vallabhai Patel
B.Syamaprasad Mukherjee
C.Mahathma Gandhi
D.Jayaprakash Narayan*
Ans:D
9.Who among the following published the daily namely ‘voice of India’
A.W.C.Banarjee
B.Annie Basant
C.Dada Bai Navaroji*
D.Firoz Shah Mehta
Ans:C
10.Name the Indian sports woman selected as the brand ambassador of Telengana state
A.Sania Mirza*
B.Saina Nehwal
C.P.V.Sindhu
D.Koneru Hampi
Ans:A
11.J.C.Daniel award 2014 was awarded to
A.Adoor Gopala Nair
B.M.T.Vasudevan nair*
C.Amal Neerad
D.Ashique Abu
Ans:B
12.The revolt held to wear upper cloth for lower caste women in Kerala is
A.Channar agitation*
B.Guruvayur satyagraha
C.Paliyam stayagraha
D.Malabar riot
Ans:A
13.Which district of Kerala speaks more number of languages?
A.Kozhikode
B.Malappuram
C.Kannur
D.Kasaragod*
Ans:D
14.Which of the following team are behind the Malayali Memorial Movement?
A.K.P.Shankara menon,Dr.Palpu, G.P.Pillai*
B.Chattambi Swamikal,C.V.Ramanpillai,V.T.Bhattathirippad
C.T.K.Madhavan,Dr.Palpu,K.kelappan
D.Mannath Padmanabhan.K.P.Kesava Menon,P.Krishnapillai
Ans:A
15.Which among the following is known as the first college in India?
A.CMS College Kottayam*
B.BCM College Kottayam
C.University College
D.Maharajas College
Ans:A
16.Cochin Stock Exchange came in to being:
A.1959
B.1969
C.1979*
D.1989
Ans:C
17.The largest back water in Kerala is
A.Ashtamudi
B.Chaliyar
C.Vembanad*
D.Punnamada
Ans:C
18.The total number of wildlife sanctuaries in Kerala is
A.12
B.13*
C.14
D.15
Ans:B
19.The gold medalist among  malayalees in Asian Games 2014 is
A.Preeja Sreedharan
B.Dipika Pallikkal
C.O.P.Jaisha
D.Tintu Luka*
Ans:D
20.The co-operative dairy products entrepreneurship MILMA was established in the year------
A.1980*
B.1970
C.1960
D.1950
Ans:A
21.A free electron means?
A.All the electrons in an atom
B.The electrons not belongs to the atom itself
C.Valance electrons which are loosely attached to the nucleus*
D.All the above
Ans:C
22.The speed with which the effect of emf is experienced at all parts of a conductor resulting the flow of current is
A.Velocity of charge
B.Velocity of propagation of electric field*
C.Speed of response
D.None of above
Ans:B
23.When a potential difference is applied to a resistor the heat is produced by
A.Due to the collision of free electrons with the molecules or atoms of the resistor*
B.Power dissipation
C.Speed of response
D.None of above
Ans:A
24.On application of heat on electrolyte it exhibit
A.Positive temp.coefficient
B.No change in its resistance
C.Resistance will increase
D.Negative temp.Coefficient*
Ans:D
25.An operational amplifier is a
A.Dependent source*
B.Independent source
C.Model source
D.None of above
Ans:A
26.A wire of resistance of 6 ohms is bent in the form of a circle,the effective resistance between two points on any diameter is
A.6 Ohm
B.12 Ohm
C.1.5 Ohm*
D.9 Ohm
Ans:C
27.A wire of resistance R Ohm is stretched to double its length,then its resistance become
A.R/4
B.R/2
C.2R
D.4R*
Ans:D
28.Two parallel wires carrying current in opposite direction
A.Attracts each other
B.Repel each other*
C.Cancel each other
D.None of the above
Ans:B
29.A coil has a resistance of 25 ohm and inductance of 5H is connected to a DC source of 50 V is suddenly switched off what will be the value of current at the time of switching off
A.2A*
B.10A
C.1.96A
D.0.5A
Ans:A
30.The inductive reactants of an inductor in a DC circuit is
A.2nfL
B.Zero*
C.wL
D.m
Ans:B
31.In a circuit element if the p.d. is higher than the applied voltage of the source then it will be
A.DC circuit
B.Neither AC nor DC circuit
C.AC Circuit*
D.For both circuite
Ans:C
32.The moving system of an indicating type of electrical instrument is subjected to
A.A deflecting torque
B.Controlling torque
C.Damping torque
D.All the above*
Ans:D
33.The most efficient damping employed in electrical instrument is
A.Air friction
B.Fluid friction
C.Eddy current*
D.None of the above
Ans:C
34.In thermocouple ammeter the heat produced is proportional to
A.Current
B.Square root of current
C.Square of current*
D.Voltage
Ans:C
35.In a cross coil megger,when two currents are passing through them The torque acting up on the coil
A.Opposite direction*
B.Same direction
C.Tan O
D.None of the above
Ans:A
36.The frequency error in induction type ammeter is compensated by
A.Self compensated
B.Not required
C.Non inductive shunt*
D.Inductive shunt
Ans:C
37.An Induction watt meter consist of
A.Series electromagnet
B.Shunt electromagnet
C.Permanent magnet
D.Series and shunt electromagnet*
Ans:D
38.The efficiency of a solar cell is
A.High
B.Very High
C.Low
D.Very low*
Ans:D
39.In core type transformers the number of flux paths are
A.2
B.more than 2
C.half of the path
D.Single*
Ans:D
40.The relation between the excitation current and magnetic flux of  a transformer is
A.Current leads flux*
B.Flux leads the current
C.They are in phase
D.None of the above
Ans:A
41.The equivalent resistance and leakage reactance of a transformer can be found out by
A.Open circuit test
B.Short Circuit test*
C.Polarity test
D.None of the above
Ans:B
42.Hydro generator is the commercial name of
A.Round rotor generator
B.Cylindrical rotors synchronous generator
C.Salient poles synchronous generator*
D.All the above answer
Ans:C
43.An electrical machine with lower efficiency will have
A.Less losses
B.More losses*
C.No losses
D.Low operating cost
Ans:B
44.The effect of armature reaction under the pole shoes can be limited by
A.Inter poles
B.High reluctance pole tips
C.Compensating windings*
D.All the above
Ans:C
45.DC motors are started by using starters because
A.To increase the starting current
B.To reduce the starting current*
C.To increase the speed
D.None of the above
Ans:B
46.Swinburne’s test can not be performed on
A.Shunt motor
B.Compound motor
C.Series motor*
D.All the above
Ans:C
47.Which of the following are used as constant speed drive
A.DC shunt motor*
B.DC series motor
C.DC compound motor
D.All the above
Ans:A
48.No load slip of an induction motor is
A.Large
B.No slip
C.Very small*
D.None of the above
Ans:C
49.The relative advantage of a cage motor over a wound rotor motor of same power is
A.Cage motor is more efficient
B.Cage Motor is less cost
C.Better operating power factor
D.All the above*
Ans:D
50.The maximum torque of an induction motor is proportional to
A.Square of supply voltage*
B.Supply voltage
C.Reciprocal of the square of supply voltage
D.None of the above
Ans:A
51.As synchronous motor runs on
A.AC only
B.DC only
C.Both ac and dc*
D.None of the above
Ans:C
52.If the armature coil of a DC machine is N turns then Number of conductors of any coil side
A.2N
B.N/2
C.N2
D.N*
Ans:D
53.The distance between two consecutive and similar top coil side  is called
A.Back pitch
B.Front pitch
C.Winding pitch*
D.Commutator pitch
Ans:C
54.In lap wound machine the number of brushes used is equal to
A.Number of poles*
B.2
C.Number of turns
D.Number of commutator segments
Ans:A
55.A moving iron instrument can measure
A.AC
B.AC & DC*
C.DC
D.Pulse
Ans:B
56.The emf developed in any physical system act in such a direction to tend to
A.Decrease co energy at constant mmf
B.Decrease the co energy at constant flux
C.Increase the co energy at constant mmf*
D.Increase the co energy at constant flux
Ans:C
57.The factor to be considered while selecting the site of a hydel power plant
A.Quantity of water available
B.head of water
C.Accessibility of the site
D.All the above*
Ans:D
58.Specific speed of a turbine is the speed at which it develop 1 mteric HP under the head of
A.1 metric meter
B.1 meter *
C.1 feet
D.1 cubic meter
Ans:B
59.The active recovery voltage depends on
A.Power factor
B.Armature reaction
C.Circuit condition
D.All the above*
Ans:D
60.The highest current that a circuit breaker is capable of breaking at recovery and re striking voltage is
A.Breaking capacity*
B.Making capacity
C.Recovery current
D.Recovery voltage
Ans:A
61.Circuit breaker intended for rapid auto re closing with rated operating duty  o-m-co in which m represents
A.Making
B.Breaking
C.Dead time*
D.Re closing
Ans:C
62.The heat produced by an electric heating element is according to
A.Ohm’s law
B.Stefan’s law*
C.Snell’s law
D.Faraday’s law
Ans:B
63.Ajax Wyatt furnace make use of a crucible in
A.Horizontal
B.At an angle of 1200
C.Vertical*
D.None of the above
Ans:C
64.High frequency capacitance heating method is employed for heating
A.Plastic
B.Wood
C.Dehydration of foods
D.All the above Answer*
Ans:D
65.In carbon arc welding the carbon electrode with respect to work is
A.Negative*
B.Positive
C.As positive or negative
D.Non of the above
Ans:A
66.The filament lamp work at a pf of
A..5
B.1*
C..7
D.0
Ans:B
67.Which lamp has the highest luminous efficiency
A.Filament
B.Neon
C.Mercury vapor
D.Sodium vapor*
Ans:D
68.In illumination space to height ratio is
A.1 to 2*
B.1
C.less than 1
D.None of the above
Ans:A
69.The induction motor cannot run at synchronous speed because if so
A.Rotor emf would be zero
B.Rotor current would be zero
C.Rotor torque would be zero
D.All the above*
Ans:D
70.Semi closed or totally closed slots are used in 30 induction Motor essentially to
A.Reduce magnetizing current*
B.Increase efficiency
C.Improve starting torque
D.Increase magnetizing current
Ans:A
71.In DC machine the armature windings are placed on the rotor for effective.
A.Generation of voltage
B.Development of torque
C.Commutation*
D.Energy conversion
Ans:C
72.The most powerful electromagnet in a normal DC machine operating at full load condition is
A.Field winding*
B.Armature winding
C.Inter pole winding
D.Compensateing winding
Ans:A
73.Which of the following is called as stray flux
A.Armature flux
B.Field flux
C.Leakage flux*
D.None of the above
Ans:C
74.When a coil moves through a time varying flux the induced emf present in the coil is
A.Dynamically induced
B.Statically induced
C.Motional emf
D.Both dynamically and Statically induced*
Ans:D
75.A 30 SCIM stator rewound for 6 poles without any alteration in the rotor will run at a speed
A.<1000 rpm*
B.<1500 rpm
C.<1200 rpm
D.0 rpm
Ans:A
76.A 30 star connected IM takes 20 A from supply .When connected in delta the motor will take a current of
A.20v3
B.20/v3A
C.20A*
D.10A
Ans:C
77.The armature core of a DC machine is laminated to minimize
A.Hysteresis loss
B.Eddy current loss*
C.Mechanical loss
D.Temperature loss
Ans:B
78.Which part of a DC motor has the maximum flux
A.Pole core
B.Interpole
C.Leading pole tip*
D.Trailing pole tip
Ans:C
79.The air blast circuit breaker have best application in system of operating voltage
A.Below 132 KV
B.132 KV to 400 KV*
C.Above 400 KVA
D.None of this
Ans:B
80.The cheapest shielding  material used in Nuclear plant is
A.Concrete*
B.Brick
C.Boron
D.Cadmium
Ans:A
81.Superposition Theorem is essentially based on the concept of
A.Reciprocity
B.linearity*
C.Duality
D.Non linearity
Ans:B
82.Form factor for DC supply voltage is always
A.Zero
B.Unity*
C.Infinity
D.Any value between zero and one
Ans: B
83.In purely resistive circuits
A.Power factor is unity *
B.Power consumed is zero
C.Heat produced is zero
D.Power factor is zero
Ans:A
84.In a series resonant circuit ,the impedance below resonant frequency is
A.Capacitive*
B.Inductive
C.Resistive
D.Dependa on values of circuit components
Ans:A
85.The figure of merit of RLC circuit will increase if
A.R decreases*
B.R increases
C.Voltage increases
D.Voltage decreases
Ans:A
86.In an Intrinsic Semiconductor,Fermi Level represents the energy with probability of its occupation of
A.0%
B.25%
C.50%*
D.100%
Ans:C
87.An Infra Red LED is usually fabricated from
A.Ge
B.Si
C.GaAs
D.GaAsP*
Ans:D
88.Avalanche Photo diodes are preferred over PIN diodes in optical communications systems because of
A.Speed of operation
B.Higher Sensitivity
C.Larger bandwidth
D.Larger power handling capacity*
Ans:D
89.Power Transistors are invariably provided with
A.Heat sink*
B.Metallic casing
C.Soldered connections
D.Fan for heat removal
Ans:A
90.In a JFET,beyond Pinch Off Voltage,as the drain voltage increases,the drain current
A.Decreases
B.Remains constant*
C.Increases
D.May increase or decrease
Ans:B
91.After firing an SCR,if the gate pulse is removed,the SCR current
A.Remains the same*
B.Reduces to zero
C.Rises up
D.Rise a little,then falls to zero
Ans:A
92.One of the characteristic of the Emitter Follower is its
A.Low input resistance
B.Low current gain
C.Low voltage gain*
D.High output resistance
Ans:C
93.Cross over Distortion in Class B push pull amplifier is eliminated by
A.Class C operation
B.Class AB operation*
C.Elimination of output transformer
D.Reducing transistor bias
Ans:B
94.A high Q turned circuit in a turned amplifier permits it to have high
A.Selectivity*
B.Fidelity
C.Sensitivity
D.Frequency range
Ans:A
95.Which of the following Op-Amp system is non linear?
A.Current to Voltage Converter
B.Logarithmic Amplifier*
C.Active Filter
D.Delay Equalizer
Ans:B
96.At microwave frequencies,the size of the antenna becomes
A.Very large
B.Large
C.Small
D.Very small*
Ans:D
97.In a single phase full converter,the number of SCRs conducting during overlap is
A.1
B.2
C.3
D.4*
Ans:D
98.A sinusoidal voltage of amplitude 1 kv is amplitude modulated by another sinusoidal voltage to produce 30% modulation.The ampltitude of each sideband term is
A.300 volts
B.150 volts*
C.500 volts
D.250 volts
Ans:B
99.An interrupt in which the external device supplies its address as well as the interrupt request is known as
A.Vectored interrupt*
B.Maskable interrupt
C.Non-maskable interrupt
D.Designated interrupt
Ans:A
100.Logic 1 in negative logic system is represented by
A.Zero level
B.Lower voltage level*
C.Higher voltage level
D.Negative voltage
Ans:B


Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email