31 October 2015

// // Leave a Comment

ELECTRICIAN GRADE II,PRINTING(GOVT.PRESS) SOLVED PAPER 2015

ELECTRICIAN GRADE II,PRINTING(GOVT.PRESS)
1.In two watt meter method of power measurement one Watt meter (W2)shows negative reading to get actual reading
A.W1+W2
B.W1-W2*
C.W1 only
D.W2 only
Ans:B
2.The condition for maximum running torque for a 3 phase induction motor is:
A.R2=SX2
B.R2=X2*
C.R2=Xo2
D.X2=Xo2
Ans:B
3.In a vibrating reed type frequency meter the frequency  of supply reads through vibration,the vibration of desired frequency depends upon:
A.Width of the reed
B.Voltage
C.Type of core
D.Length of the reed*
Ans:D
4.In Induction type watt meter the copper shading Band used for :
A.Uniforms flux distribution
B.Damping purpose
C.Produce exact *
D.To reduce stray magnetic error
Ans:C
5.-------------is not a standard sweep of ceiling fan.
A.1250 mm*
B.1400 mm
C.1050 mm
D.1200 mm
Ans:A
6.What are the tests conducted to draw the circle diagram of an induction motor?
A.SC test and OC test
B.Swim bearns test
C.No load test,short circuit test,stator resistance test*
D.Short circuit test,back to back test
Ans:C
7.The joint used in over head line where considerable tensile strength required is:
A.Brittania joint*
B.Straight married joint
C.Straight running joint
D.Brittania T Joint
Ans:A
8.In Electricians solder the percentage  of tin and lead is:
A.60% lead 40% tin
B.60% tin 40% lead*
C.40% tin 60% copper
D.40% zinc 60% tin
Ans:B
9.In an induction motor the phenomenon found that the motor having a tendency to rotate 1/7th of its normal speed is called:
A.Cogging
B.Phase locking
C.Hunting
D.Crowling*
Ans:D
10.In repulsion motor the direction of rotation changed by changing:
A.Brush position*
B.Field position
C.Armature position
D.By interchanging any winding connection
Ans:A
11.The speed of universal motor at no load in about:
A.3000 rpm
B.1500 rpm
C.1000 rpm
D.20000 rpm*
Ans:D
12.As per IE rule the load in each power sub circuit not exceed:
A.2500 W
B.3000 W*
C.8000 W
D.4000 W
Ans:B
13.The Socket outlet shall be provide in a bathroom at  a height not less than:
A.1.2 meter
B.1.5 meter
C.1.3 meter*
D.2 meter
Ans:C
14.The speed control obtained in domestic mixer grinder is:
A.Variable voltage control
B.Tapped field control*
C.Flux control method
D.Armature diverter method
Ans:B
15.Plummet is a measuring tool used for:
A.Horizontal distance
B.Vertical distance
C.True Horizontal position
D.True vertical position*
Ans:D
16.The speed of turbo generator is usually:
A.300 rpm
B.1000 rpm
C.3000 rpm*
D.6000 rpm
Ans:C
17.Among them which is not a standered size in PVC conduct:
A.15 mm*
B.19 mm
C.32 mm
D.25 mm
Ans:A
18.V curve of a three phase synchronous motor is the relation between:
A.Voltage and current
B.Speed and No of poles
C.Voltage and No.of poles
D.Field current and armature current*
Ans:D
19.The head of high head hydroelectric power plant:
A.100 m
B.200 m*
C.80 m
D.30 m
Ans:B
20.Pumped storage power plant belongs:
A.Base load power plant
B.Peak load power plant*
C.Either peak load or base load power plant
D.None of these
Ans:B
21.The coolant used in fast breeder reactor is:
A.Cadmium
B.Water
C.Hard water
D.Sodium*
Ans:D
22.In long and medium Tran’s mission line the receiving  end voltage is greater than sending end voltage  this effect is called:
A.Ferranti effect*
B.Corona effect
C.Strobe-scopic effect
D.Skin effect
Ans:A
23.The type of insulator used submarine cable is:
A.Rubber
B.PVC
C.Gutta –percha*
D.Impregnated paper
Ans:C
24.SL type cables are used up to:
A.66 KV*
B.33 KV
C.11 KV
D.132 KV
Ans:A
25.The fusing factor of HRC fuse is:
A.1.11
B.1.21
C.1.1*
D.1.25
Ans:C
26.The correct sequence of the conducting material on the basis of conducting is:
A.Silver,copper,gold,aluminium*
B.Silver,gold,copper,aluminium
C.Silver,copper,aluminium,gold
D.Silver,aluminium,copper,gold
Ans:A
27.Among them which material having highest die electric strength:
A.Porcelain
B.Mica*
C.Ebonite
D.Rubber
Ans:B
28.For a human body  the ear to ear resistance is about----------ohm.
A.100 ohm*
B.500 Ohm
C.1000 Ohm
D.800 Ohms
Ans:A
29.The limiting temperature of class a insulator is:
A.1200C
B.1050C*
C.950C
D.1350C
Ans:B
30.Constantum is the alloy contain:
A.60% copper & 40 % tin
B.40% nickel & 60% zinc
C.40% copper & 60% zinc
D.60% copper & 40%nickel*
Ans:D
31.The insulating material used for the preparation of cable joint is:
A.Coal tar compound
B.Rubber compound
C.PVC Compound
D.Bitumenes compound*
Ans:D
32.The ratio of mmf to reluctance is called:
A.Flux density
B.Permeability
 C.Flux*
D.Magnetic leakage
Ans:C
33.The tumbrule of measurement of insulation resistance of an installation should be not less than:
A.500 kilo ohm
B.2 mega ohm
C.1 mega ohm*
D.50/no of outlets
Ans:C
34.The average voltage drop of a soft graphate brush in a DC generator is:
A.2 volt
B.1.6 volt*
C.1.1 volt
D.2.2 volt
Ans:B
35.A magnetic material having large area of hysteresis loop,the material having:
A.Low permeability high retentivity*
B.High permeability low retentivity
C.Low permeability low retentivity
D.High permeability high retentivity
Ans:A
36.Flashing means:
A.Create residual magnetism in a dc generator*
B.Making permanent magnet
C.Initial charging method of lead acid battery
D.Failure of insulator in transmission line
Ans:A
37.The equation for back emf in a DC generator Eb=:
A.(Phi)ZN/600*P/A
B.V+la Ra
C.(Phi)ZN/60*P/A*
D.IARa-V
Ans:C
38.In the case of extra high voltage how much voltage can be permissible in the case of higher voltage regulation:
A.12%
B.12.5%
 C.10%*
D.6%
Ans:C
39.Smoothening is the fire exchanging process by which:
A.Use water for fire exhausting
B.Cooling the fire using fire extinguishers
C.Prevent the supply of fuel to the fire
D.Isolate the fire from the supply of oxygen*
Ans:D
40.The current through the holding coil of a 4 point starter is limited by:
A.Field coil
B.Resistance*
C.Starting resistance
D.Holding coil only
Ans:B
41.The class of measuring instrument that used for industrial and panel board application is:
A.Class 0.1
B.Class 1*
C.Class 0.5
D.Class-2
Ans:B
42.Among them which method of measured is not for low resistance measurement:
A.Kelvins bridge
B.Pottentiometer method
C.Wheat stone bridge*
D.Ammeter volt meter method
Ans:C
43.The effective value of alternating current is:
A.0.707 I max*
B.0.6061 max
C.1.11 max
D.1.4141 max
Ans:A
44.The IS code of earthing is:
A.IS 3034
B.IS 0334
C.IS 3043*
D.IS 3304
Ans:C
45.The depolarizer used in leclanche cell is:
A.Zn2O2
B.ZnO2
C.MnO2 *
Ans:D
46.When four no of 2v,4 Ah cells are connected in parallel,what will be it’s Ah capacity:
A.4 Ah
B.8 Ah
C.2 Ah
D.16 Ah*
Ans:D
47.Boost charging method of battery is used to the battery for charging:
A.Over discharge battery*
B.Initial charging of battery
C.For charging a dead cell
D.For normal charging of a battery
Ans:A
48.For magnetic shielding which material is used:
A.Steel
B.Iron*
C.Cobalt
D.Nickel
Ans:B
49.Mica  capacitors are best suited for:
A.Low frequency application
B.Low captors value required application
C.As a low pass filter
D.High frequency application*
Ans:D
50.For a line hacksaw blade the pitch is:
A.0.8 mm*
B.1.0 mm
C.1.4 mm
D.1.2 mm
Ans:A
51.In a megger the current coil develop torque under the influence of permanent magnet is:
A.Anti clockwise direction
B.No torque produced
C.Clockwise direction*
D.This clockwise or anti clockwise
Ans:C
52.The apparent power mentioned in the name plate of a CT in volt ampere at specified power factor is:
A.CT rating
B.Burden*
C.Fault KVA
D.KVA rating
Ans:B
53.The primary and secondary voltage of a Delta-star transformer is out of phase with a degree of:
A.600
B.900
C.1200
D.300 *
Ans:D
54.A 6 pole 5 KW,5 KW,50 Hz 3(Phi)motor having a full load slip of 3%,what will be the  speed at full load:
A.1200 rpm
B.1164 rpm*
C.970 rpm
D.1000 rpm
Ans:B
55.While testing  a capacitors with the help of ohm meter the needle deflects towards zero and then goes to infinity the capacitor is:
A.Shorted
B.Leaky
C.Open
D.Good*
Ans:D
56.The instrument used for measuring RPM is:
A.Tacho-meter*
B.Tong
C.Wheat stone Bridge
D.Grouler
Ans:A
57.From the following which is not characteristic of a capacitor start capacitor run motor?
A.High starting torque
B.Good starting PF
C.Noise operation*
D.High running Torque
Ans:C
58.Among them which light source having high lumen efficiency :
A.Hallogen lamp
B.Sodium vapour lamp
C.LED*
D.Mercury vapour lamp
Ans:C
59.BT-136 is a semi conductor device,the device is.
A.Diac
B.Triac*
C.Transistor
D.Zener diode
Ans:B
60.While using GI wire as earth continuity conductor the minimum Gauge is:
A.10SWG*
B.8SWG
C.12SWG
D.14SWG
Ans:A
61.The voltage not exceeding 250 V is called:
A.Very low voltage
B.Medium voltage
C.Low tension
D.Low voltage*
Ans:D
62.While erecting a pole to the ground the minimum depth kept bellow the ground level is:
A.1/6th part of the pole*
B.1/5th part of the pole
C.1/4th part of the pole
D.1/7th part of the pole
Ans:A
63.In a Gyser which material used in between the outer core and inner tank:
A.Mica
B.Glass wool*
C.Asbetos
D.Impregnated paper
Ans:B
64.1 KWH is equal to:
A.868 Calori
B.36*105Calori
C.860 Calori*
D,3.6*106Calori
Ans:C
65.The mass of an electron is approximately:
A.1/1480 part of proton
B.1/4180 part of Neutron
C.01/4108 part of proton
D.1/1840 part of proton*
Ans:D
66.The value of absolute permittivity is:
A.8.854*10-12 H/M
B.8.854*10-12 F/M*
Ans:B
67.The equation for find out the energy stored in a coil is:
A.1/2 LI2
Ans:A
68.The Dummy coil used in a DC generator:
A.To compensate Demagnetizing effect
B.To compensate cross magnetizing effect
C.To reduce commutation
D.For mechanical balancing*
Ans:D
69.The transformer oil used in transformer provides:
A.Insulation and lubrication
B.Cooling and lubrication
C.Insulation and cooling*
D.Cooling,Insulation and Lubrication
Ans:C
70.The critical resistance of a DC shunt generator is the resistance of:
A.Armature
B.Field
C.Load
D.None of these*
Ans:D
71.The polarity of interpole in the case of a DC generator is:
A.Same as that of main pole ahead*
B.Same as that of main pole behind
C.North pole or South pole
D.None of these
Ans:A
72.Which characteristic of a motor is mainly considered for its industrial application?
A.Electrical characteristic
B.Power of motor
C.Speed torque characteristic*
D.Over all characteristics
Ans:C
73.Ward-Leonard Method of Speed control is basically a :
A.Frequency control method
B.Voltage control method*
C.Current control method
D.Flore control method
Ans:B
74.The primary equivalent of Secondary current I2 of a transformer in the equivalent circuit of transformer is:
Ans:KL2
75.In a transformer the half load copper loss is 600 W.It’s full load copper loss will be:
A.600 Watt
B.1200 Watt
C.2400 Watt*
D.300 Watt
Ans:C
76.Condition for maximum efficiency in a transformer is:
Ans:…
77.When the frequency is doubled,what are the change in eddy current and hysteresis loss:
A.Hysteresis loss doubled ,Eddy current loss doubled
B.Hysteresis loss doubled ,Eddy current loss quadrappled*
C.No change in hysteresis and Eddy current loss
D.Hysteresis remaining same Eddy current loss reduced to half
Ans:B
78.The most economical connection for small and high voltage transmission is:
A.Star-Delta
B.Delta-Star
C.Star-Star*
D.Delta-Delta
Ans:C
79.A 100 KVA Delta transformer one of the phase of secondary is get out of order.How much load it can carry:
A.100 KVA
B.50 KVA
C.67.3 KVA
D.57.7 KVA*
Ans:D
80.The frequency of Rotor Current at the time of starting of an induction Motor is:
A.Supply frequency *
B.Slip frequency
C.1/Slip frequency
D.None of these
Ans:A
81.’The Indian Struggle’is the Autobiography of:
A.Lala Lajpath  Rai
B.Bhagat Singh
C.Subhash Chandra Bose*
D.Nehru
Ans:C
82.The Prime Minister of India who presided continuously three times as a Chairman of the planning commission of India:
A.Jawaharlal Nehru*
B.Rajiv Gandhi
C.Indira Gandhi
D.Lal Bahadur Sastri
Ans:A
83.The sudden withdrawal of Non-cooperation movement led to the formation of:
A.Ghadar party
B.Swarajist Party*
C.Hindu Maha Sabha
D.Muslim League
Ans:B
84.The Partition of India was accepted on the basis of:
A.Mount batten plan*
B.Cripps Mission
C.Cabinet Mission
D.Independence Act of India
Ans:A
85.In which of these cities did Jallian Wallabagh Massacre,one of the  most tragic event in the history of our freedom struggle took place?
A.Lucknow
B.Kanpur
C.Amritsar*
D.Lahore
Ans:C
86.Kerala Sastra puraskar of 2014 was awarded to:
A.G.Madhavan Nair
B.K.P.Gopinadhan*
C.K.Radhakrishnan
D.J.C.Bose
Ans:B
87.Who was the freedom fighter other than Gandhiji,who died in 1948?
A.Tagore
B.Sarojini Naidu
C.M.A.Finnah*
D.Sardar Patel
Ans:C
88.Red panda is the state animal of which Indian State:
A.Sikkim*
B.Meghalaya
C.Arunachal Pradesh
D.Tripura
Ans:A
89.Who chairs the joint sitting of the parliament?
A.President of India
B.Prime Minister
C.Supreme Court Chief Justice
D.Lok Sabha Speaker*
Ans:D
90.The term Handicap is related to:
A.Hockey
B.Football
C.Polo*
D.Cricket
Ans:C
91.Sadhujana Paripalana Sangam later popular as:
A.Pulaya Mahajana Sabha*
B.Harijana Sabha
C.Pulaya Sangam
D.Harijan Yojana Sabha
Ans:A
92.Integration of Indian states was a great achievement of:
A.Subhs Chandra Bose
B.Nehru
C.Surendranath Banerjee
D.Sardar Patel*
Ans:D
93.The author of ‘My Music,My Life’:
A.Yesudas
B.Pandit Ravi Sankar*
C.Subhalakshmi
D.K.S.Chitra
Ans:B
94.Who is the chair person of National Women’s Commission?
A.Mamta Sharma
B.Jayanthi Patnaik
C.Lalitha kumaramangalam*
D.Sushma Singh
Ans:C
95.Which state known as ‘Land of Bio diversity’?
A.Kerala*
B.Gujarat
C.Tamilnadu
D.Punjab
Ans:A
96.Who constituted Theertha Pada Matham?
A.Dr.Palpu
B.Kumaranasan
C.Chattampi Swami*
D.Vaghbhatananda
Ans:C
97.The major type of soil found in Deccan plateau:
A.Alluvial soil
B.Black soil*
C.Red soil
D.Laterite soil
Ans:B
98.When and where was Jana-Gana Mana first sung?
A.Calcutta session of INC in 1911*
B.Lahore session of INC in 1929
C.Lucknow session of INC in 1916
D.Nagpur session of INC in 1922
Ans:A
99.The drama ‘Balakalesam’ written by:
A.Ayyankali
B.V.T.Bhattathiripad
C.Pandit Karuppan*
D.Narayanaguru
Ans:C
100.Chathrapathi Shivaj International Airport is located in:
A.Pune
B.Mumbai*
C.Chennai
D.Madurai
Ans:B


Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email