7 October 2015

// // Leave a Comment

KERALA PSC ASSISTANT,FINANCE(SR FOR SC/ST ONLY) SOLVED PAPER 2015

ASSISTANT,FINANCE(SR FOR SC/ST ONLY)
EXAM DATE:22-08-2015
PDF FILE DOWNLOAD     DOC FILE DOWNLOAD

1.Ajith and Salam do 20% of a work in first 3 days.Then Ajith returns because of some physical problem.Then Salam Alone finishes the remaining work in 20 days.How many days will Ajith alone take to do the whole work?
A.40 ½ days
B.37 ½ days*
C.37 days
D.40 days
Ans:B

2.2.11.2003 is the first Monday .Which is the fourth Wednesday of November 2003?
A.24-11-2003
B.25-11-2003*
C.23-11-2003
D.22-11-2003
Ans:B
3.It takes eight hours for a 600 km journey,if 480 km is done by train and the rest by car.It takes 20 minutes more,if 400 km is done by train and the rest by car.The ratio of the speed of the train to that of the cars is:
A.3:4
B.2:3
C.3:2
D.4:3*
Ans:D
4.The compound interest on Rs.4,000 for 2 years at 10% per annum is double the Simple interest on a certain sum of money for 3 years at 8 % per annum.The sum placed on simple interest is:
A.Rupee 1,750*
B.Rupee 1,850
C.Rupee 1,650
D.Rupee 1,950
Ans:A
5.If 8:x=0.5:0.75,then x is equal to:
A.0.12
B.1.2
C.12*
D.0.012
Ans:C
6.The length of a rectangle is twice its breadth .If its length is increased by 11 cm and breadth is decreased by 5 cm,the area of the rectangle is increased by 75 sq.cm.What is the length of the rectangle?
A.24 cm
B.26 cm
C.2.6 cm*
D.2.4 cm
Ans:C
7.Reshma is aged three times more than his son Aman,After 8 years,he would be two and a half times of Aman’s age.After further 8 years,how many times would she be of Aman’s age?
A.4 times
B.2 times*
C.2 and ½ times
D.3 times
Ans:B
8.864 can be expressed as a product of primes as:
A.2*2*2*2*2*3*3*3            {answer}
B.2*2*2*2*3*3*3*3
C.2*2*3*3*2*3*3*3
D.2*3*2*3*2*3*2*3
Ans:A
9.What will be the least number which when doubled will be exactly divisible by 24,18,21 and 10?
A.2520
B.1260*
C.630
D.5040
Ans:B
10.The greatest number of 3 digits which divisible by 5,15,21 and 49 is:
A.715
B.765
C.785
D.735*
Ans:D
11.A cuboid has six sides of the different colours.The blue side is adjacent to white.The red side is opposite to black.The brown side is adjacent to blue.The red side is face down.Which one of the following would be the opposite to brown?
A.Red
B.Black
C.White*
D.Blue
Ans:C
12.Yard is to inch as quart is to:
A.Gallon
B.Ounce*
C.Milk
D.Liquid
Ans:B
13.X started to walk straight towards south.After walking 6m he turned to the left and walked 5m.Then he turned to the right and walked 5m.Now to which direction X is facing?
A.North-East
B.South-West
C.North
D.South*
Ans:D
14.If PENCIL is OGMEHN and CAMEL is BCLGK,then APPLE is:
A.ZROND*
B.COONG
C.COOKG
D.ZOONG
Ans:A
15.Get odd man out:
A.Crimson
B.Cardinal
C.Vemilion
D.Golden*
Ans:D
16.Look at this series:8,6,9,23,87,What number should come next?
A.128
B.226
C.324
D.429*
Ans:D
17.Pointing to a photograph Anjali said,”He is the son of the only son of my grandfather.”How is the main the photograph related to Anjali?
A.Uncle
B.Brother*
C.Son
D.Father
Ans:B
18.Six friends are sitting in a circle and are facing the centre of the circle.Deepa is between Prakash and Pankaj.Priti is between Mukesh and Lalit.Prakash and Mukesh are opposite to each other .Who is sitting opposite to Priti?
A.Prakash
B.Pankaj
C.Deepa*
D.Lalit
Ans:C
19.Fill the series:QPO,NML,KJI,-------,EDC
A.GHI
B.CAB
C.JKL
D.HGF*
Ans:D
20.Choose the word which is different from the rest.
A.Pottassium
B.Silicon*
C.Gallium
D.Zirconium
Ans:B
21.Leucoplasts are responsible for
A.Respiration
B.Photosynthesis
C.Conduction
D.Storage*
Ans:D
22.At sunset,the sun looks reddish:
A.Dispersion of light
B.Diversion of light
C.Scattering of light*
D.Refraction of light
Ans:C
23.Sudden and heritable change occurs in chromosome:
A.Mutualism
B.Mutation*
C.Guttation
D.Predation
Ans:B
24.Loss of water in the form of vapour through stomata:
A.Transportation
B.Translocation
C.Transpiration*
D.Evaporation
Ans:C
25.Gens are located in:
A.Mitochondrion
B.Chromosome*
C.Golgi bodies
D.Chloroplast
Ans:B
26.Chemical name of:AJINOMOTO”:
A.Monosodium glutamate*
B.Disodium glutamate
C.Trisodium glutamate
D.Glutamate
Ans:A
27.Focal length of a plane mirror is:
A.Small
B.Very small
C.Infinite*
D.Long
Ans:C
28.Common name of acetic acid is:
A.Soda gas
B.Vanaspathi
C.Citric acid
D.Vinegar*
Ans:D
29.Type of lense used in magnifying glass:
A.Concave
B.Convex*
C.Plane
D.Oblique
Ans:B
30.Metal,which kept in Kerosene:
A.Sodium*
B.Pottasium*
C.Mercury
D.Calcium
Ans:A,B
31.Which film is the 2013 Oscar best picture winner?
A.12 years a slave*
B.American Hustle
C.Gravity
D.Dallas Buyers Club
Ans:A
32.Who are the  two former Popes of Catholic Church declared saints by Pope Francis on April 27,2014?
A.John Paul II & Stephen II
B.Francis I & Fabian I
C.John XXIII & John Paul II*
D.Clement X & Innocent XI
Ans:C
33.Which country is hosting the FIFA World Cup 2014?
A.South Africa
B.England
C.Argentina
D.Brazil*
Ans:D
34.Who won the national award for best actor 2013 for his role in Perariyathavar
A.Salim Kumar
B.Mohan Lal
C.Suraj Venjaramoode*
D.Suresh Gopi
Ans:C
35.Which Indian writer was killed by Taliban in Afganistan?
A.Rita Sabu
B.Susmitha Banergy*
C.Amish Thripadi
D.Anitha Desai
Ans:B
36.Prime  Minister Narendra Modi belong to which national coalition?
A.NDA*
B.UPA
C.Federal Front
D.Third Front
Ans:A
37.Who among the following Prime Ministers of Thailand was ordered to step down by Constitutional court of Thailand on 7 May 2014?
A.Somchai Wongsawat
B.Chuan Leekpai
C.Yingluck Shinawartra*
D.Abhisit Vejjajiva
Ans:C
38.Which date was observed as “Malala Day”by United Nations in 2013?
A.12th July*
B.12th September
C.25th December
D.30th January
Ans:A
39.The world’s biggest building “New Century Global Centre “is built in which city?
A.New York
B.Chengdu*
C.Dubai
D.Chennai
Ans:B
40.Which part of Ukrain is voted to Join Russia?
A.Kharkiv
B.Kiev
C.Volya
D.Crimea*
Ans:D
41.The Satyagraha which is considered to be the forerunner of Gandhiji’s hunger strikes in India:
A.Chmaparan*
B.Bardoli
C.Ahmedabad
D.Kaira
Ans:A
42.The nationalist leader who exposed the exploitation of the  British Rule in India:
A.W.C.Banerjee
B.G.K.Gokhale
C.M.G.Ranade
D.Dadabhai Naoroji*
Ans:D
43.Asia’s largest road cum rail bridge is built across the river:
A.Mahanadi
B.Krishna
C.Tungabhadra
D.Godavari*
Ans:D
44.The Manchester of India:
A.Ludhiana
B.Tirupur
C.Ahmedabad*
D.Mumbai
Ans:C
45.Which monsoon brings the dry,cool and dense Central Asian air masses to large parts of India?
A.South East Monsoon
B.South West Monsoon
C.North East Monsoon*
D.North West Monsoon
Ans:C
46.The scheme  started by the Indian government in order to provide food to senior citizens who cannot take care of themselves.
A.National Family Benefit Scheme
B.Annapurna*
C.Integrated Rural Development Programme
D.Jawahar Gram Samridhi Yojana
Ans:B
47.The oldest Indian mountain range:
A.Western Ghats
B.Aravalli Range*
C.Satpura Range
D.Himalayan Range
Ans:B
48.Which type of soil constitutes most of the total land surface in India?
A.Red Soil
B.Laterite Soil
C.Black sod
D.Alluvial Soil*
Ans:D
49.The City which is known to be the Kashmir of Rajasthan?
A.Udaipur*
B.Jaipur
C.Jodhpur
D.Ranakpur
Ans:A
50.The British governor general in India during the great Rebellion:
A.Lord Dalhousie
B.Lord Hardinge
C.Lord Canning*
D.Lord Wellesly
Ans:C
51.The Vaikom Sathyagraha was started on:
A.1924 April 20
B.1924 November 10
C.1924 February 28
D.1924 March 30*
Ans:D
52.The most important incident of Quit India Movement in Kerala was:
A.Wagon tragedy
B.Kizhariyur bomb case*
C.Aikya Kerala Movement
D.Hunger March
Ans:B
53.The author of ‘Atmopadesa Satakam’:
A.Sree Narayana Guru*
B.Sankaracharya
C.Swami Vivekananda
D.Ayya Vaikundar
Ans:A
54.’Hortus Malabaricus’was the contribution of:
A.Portuguese
B.French
C.Dutch*
D.English
Ans:C
55.Which is known as ‘Magnacarta of Travancore’?
A.Temple entry proclamation*
B.Kundara proclamation
C.Malayali memorial
D.Trippadidanam
Ans:A
56.The Abstention Movement was started in:
A.1931
B.1932*
C.1930
D.1933
Ans:B
57.’Yokashema Sabha’was founded by:
A.Pandit Karuppan
B.Chattampi Swamikal
C.V.T.Bhattatirippad*
D.Vagbhatananda
Ans:C
58.The leader of ‘Ezhava Memorial’:
A.A.K.Gopalan
B.C.Krishnan
C.G.P.Pillai
D.Dr.Palpu*
Ans:D
59.The lines connecting places of equal air pressure:
A.Isobars*
B.Isohyets
C.Isotherms
D.Isohels
Ans:A
60.Pedology is the scientific study of:
A.Rocks
B.Soils*
C.Bricks
D.Fossils
Ans:B
61.The member of a state public commission can be removed by:
A.The Governor of the state
B.The High Court of the state
C.The Legislature of the State
D.The President of India*
Ans:D
62.The following article of the Indian constitution can be amended only with the ratification of states:
A.Article=14
B.Article-4
C.Article -54*
D.Article-240
Ans:C
63.Identify the officer with a right to speak in both houses of parliament.
A.Comptroller General of India
B.Governor
C.Attorney General*
D.Supreme Court Chief Justice
Ans:C
64.The minimum number of judges required for hearing a presidential reference under Article 143 is:
A.25
B.2
C.5*
D.9
Ans:C
65.The following is a subject included in  concurrent list:
A.Electricity*
B.Public health and sanitation
C.Census
D.Taxes on agricultural income
Ans:A
66.The idea of unified personal laws is associated with:
A.Article 14
B.Article 15
C.Article 39
D.Article 44*
Ans:D
67.How many schedules are there in the Indian Constitution?
A.10
B.12*
C.16
D.None of the above
Ans:B
68.The term ‘Socialist’was added to the Indian constitution by:
A.The 25th amendment
B.74th amendment
C.44th amendment
D.none of the above*
Ans:D
69.In the case of preventive detention the maximum period of detention without the recommendation of advisory board is:
A.Six months
B.One year
C.Two years
D.None of the above*
Ans:D
70.The following is not a power of the Indian President:
A.Declaration of War
B.Issue of ordinances
C.Appointment of Prime Minister
D.None of the above*
Ans:D
71.Give a one word substitute for  a person who leaves his own country to settle in another.
A.Emigrant*
B.Exile
C.Migrant
D.Resident
Ans:A
72.Give the synonym of Benevolent:
A.Beautiful
B.Rude
C.Generous*
D.Unkind
Ans:C
73.Find out the antonym for modest
A.Reserved
B.Frank
C.Immodest*
D.Cynic
Ans:C
74.A wild goose chase means:
A.A useful attempt
B.A foolish attempt*
C.Chasing a goose
D.Killing a goose
Ans:B
75.Which of the following sentence is correct?
A.My brother has returned from Bombay yesterday
B.My brother had returned  from Bombay yesterday
C.My brother  returns from Bombay yesterday
D.My brother returned from Bombay yesterday*
Ans:D
76.Let them build a hospital here(Change the voice):
A.Let a hospital be build by them
B.Let a Hospital be built by them,here
C.Let a hospital be build by them here
D.Let a hospital be built here by them*
Ans:D
77.There is-----------hoursly bus from here to the capital city(Insert the correct article)
A.the
B.an*
C.a
D.none of these
Ans:B
78.I must apologize-------you for the delay in reaching here.(Insert the correct preposition)
A.for
B.to*
C.of
D.from
Ans:B
79.As he is unemployed,he has ---------money to buy a scooter.(Choose the correct adjective)
A.The little
B.A little
C.little*
D.least
Ans:C
80.The stranger said to me,’which is the shortest route to the railway station?’(Turn to indirect speech)
A.The stranger asked me which is the shortest route to the railway station
B.The stranger asked me which route was the shortest to the railway station.*
C.The stranger  told me the shortest route to the railway station
D.The stranger told me the shortest route to the railway station
Ans:B
81.The first executive director of Kudumbasree mission?
A.T.K.Jose
B.K.B.Valsala Kumary
C.James Varghese*
D.Sharada Muraleedharan
Ans:C
82.The recognition for innovative practices of Kudumbasree was awarded by UN in 1995 is:
A.We the People*
B.UNCHS
C.EMPI
D.CAPAM
Ans:A
83.Sampoora Grameen Rozar was implemented through:
A.State Government
B.Urban local bodies
C.Labour welfare department
D.Panchayat Raj institutions*
Ans:D
84.Valmiki Ambedkar Awas Yojana launched by:
A.Narendra Modi
B.Manmohan Singh
C.A.B.Vajpayee*
D.Pranab Mukherjee
Ans:C
85.Kudumbasree literally means:
A.Prosperity of family*
B.Prosperity of women
C.Prosperity of Children
D.None of these
Ans:A
86.Which was the first state to enact an employment guarantee act in the 1970s?
A.Kerala
B.Tamilnadu
C.Punjab
D.Maharashtra*
Ans:D
87.The integrated Child Development scheme was first set up in which district of Kerala:
A.Thiruvanathapuram
B.Thrissur
C.Malappuram*
D.Ernakulam
Ans:C
88.Antyodaya Anna Yojana was launched on:
A.25th December 2000*
B.25th Nov 2000
C.29th September 2000
D.28th Jan 2000
Ans:A
89.The project Bharath Nirman was mainly intended to the development of:
A.Urban planning
B.Rural Infrastructure*
C.Child development
D.Food and sanitation
Ans:B
90.Jawahar Rozgar Yojana mainly intended to promote ----------among rural people
A.Education
B.Housing facility
C.Life skills
D.Employment opportunities*
Ans:D
91.iRAM stands for:
A.Independent Random Access Memory
B.Integrated Random Access Memory*
C.Interdependent Random Access Memory
D.Integrated Random Axis Memory
Ans:B
92.In which year was Cyber law implemented in India?
A.2003
B.2000*
C.2002
D.2001
Ans:B
93.FTP means:
A.Flat Transmission Protocol
B.Fast Transmission Protocol
C.File Transfer Protocol*
D.File Transmission Protocol
Ans:C
94.RISC stands for :
A.Regular Instructions Set Computer
B.Repeated Instruction Set Computer
C.Random Instruction Set Computer
D.Reduced Instruction Set Computer*
Ans:D
95.DMA refers to:
A.Direct Memory Addition
B.Direct Memory Access*
C.Direct Multiplication Array
D.Direct Memory Application
Ans:B
96.In TCP protocol header “Checksum”is of:
A.16 bits*
B.8 bits
C.32 bits
D.64 bits
Ans:A
97.A flip-flop is a binary cell capable of storing information of:
A.One bit*
B.Zero bit
C.Four bit
D.Eight bit
Ans:A
98.Which of the following is a Universal Gate?
A.AND
B.XNOR
C.NAND*
D.OR
Ans:C
99.The term gigabytes refers to:
A.1024 bytes
B.1024 Kilobytes
C,1024 Megabytes*
D,1024 Terabytes
Ans:C
100.Which Layer is not present in TCP/IP model?
A.Application Layer
B.Internet Layer
C.Transport Layer
D.Presentation Layer*
Ans:D


Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email