5 November 2015

// // Leave a Comment

HIGH COURT ASSISTANT SOLVED PAPER 2015

HIGH COURT ASSISTANT
EXAM DATE:26-07-2015
PDF FILE DOWNLOAD     DOC FILE DOWNLOAD

1.A barrel contain 100 litres of oil.1/3rd of it was sold on the first day and 3/4th of the remaining was sold on the next day .What part of the original content remains at the end of the second day?
A.22.84%
B.1/6*
C.1/2
D.1/4
Ans: B

2.If 57 is multiplied by a certain number,that number is increased by 2016,Find the number:
A.75
B.36*
C.48
D.39
Ans:B
3.When the price of rice was reduced by 10% Hema could buy 5 kg more of the rice for Rs.800.What is the reduced price of the rice?
A.Rs.16*
B.Rs.18
C.Rs.20.50
D.Rs.21
Ans:A
4.IF the salary of a person is increased from Rs.200 per week to Rs.234 per week,what is the percent increase the person’s salary?
A.16%
B.18%
C.17%*
D.None of these
Ans:C
5.The average of 15 numbers(written serially)is 205.The average of the first 7 numbers is 185 and the average of the last 7 numbers is 248.What is the middle number?
A.121
B.200
C.136
D.44*
Ans:D
6.A man buys 1 kg of potato and 1 kg of onion paying Rs.59 as its price.Another man purchases 1 kg of potato and 2 kg of onion at the same rate and pays Rs.96 as its price.If you want to buy ½ kg of potato and 1 kg of onion,how much would you have to pay?
A.Rs.44
B.Rs.48*
C.Rs.46
D.Rs.39
Ans:B
7.The area of a square plot is 1 hectare.Find the cost for wire-fencing around the plot at the rate of Rs.350 per metre.
A.Rs.35,000
B.Rs.83,500
C.Rs.1,40,000*
D.Rs.1,35,000
Ans:C
8.The prime numbers from amongst the integers 2,9,19,29,30,37,45,49,51,83,90 and 91 are:
A.2,19,29,37 and 83*
B.19,29,37,49 and 91
C.19,37,49,51 and 83
D.None of the above
Ans:A
9.The ratio of men to women in a committee of 20 members is 3:2.How many members of the committee are women?
A.12
B.10
C.7
D.8*
Ans:D
10.’A’walks 8 km South then 6 km West and 2 km east and then walks 6 km north.How many kilometers away is he from his starting point?
A.2 km
B.5 km*
C.7 km
D.4 km
Ans:B
11.A certain amount deposited at compound interest (compounded annually)amounts to Rs.5,292 in two years and Rs.5,556.60 in three years.Find the rate of interest
A.4%
B.6%
C.5%*
D.7.5%
Ans:C
12.The distance between A and B is 540 km.A car travels from A to B at a speed of 90 kmph.On the return journey it travels at the speed of 60 kmph.Find the average speed of the whole  journey.
A.75 kmph
B.72 kmph*
C.80 kmph
D.None of these
Ans:B
13.If the average of 5,6,7 and x is 8,what is the value of x?
A.8
B.12
C.16
D.14*
Ans:D
14.An amount of Rs.1,330 has been divided in the ratio 2/3:3/5.Find the smaller part of this:
A.Rs.900
B.Rs.930
C.Rs.630*
D.Rs.840
Ans:C
15.Which is the largest fraction?
¾,7/8,8/9,7/10
A.8/9*
B.7/8
C.3/4
D.7/10
Ans:A
16.(2.5*0.085)/0.0017*0.05=
A.25
B.12.75
C.250
D.2500*
Ans:D
17.Find the sum of all numbers from 45 to 100(45+46+47+-------+100)
A.4060*
B.3895
C.2065
D.3540
Ans:A
18.One-fifth of a number is twelve times thirteen.What is the one-sixth of that number?
A.96
B.130*
C.148
D.210
Ans:B
19.Ram is now twice as old as Sita,but 6 years ago he was 5 times as old as Sita.How old is Ram now?
A.12
B.8
C.16*
D.18
Ans:C
20.If a triangle has sides in the ratio 3:4:5,one of its angels will always be
A.600
B.300
C.450
D.900 *
Ans:D
21.Pick the odd one from the following
A.Galnasy
B.Deny
C.Avow*
D.Oppose
Ans:C
22.Match List I and List II:
List 1
a.Propensity
b.Washing
c.Harangue
D.Ambulation
List 2
i-walking
ii-embodment
iii-disposition
iv-ablution
v-tirade
A.a-iv,b-i,c-ii,d-iii
B.a-iii,b-iv,c-v,d-i*
C.a-v,b-iv,c-i,d-ii
D.a-iii,b-i,c-v,d-ii
Ans:B
23.The meaning of the phrase interalia
A.Among other things*
B.Among enemies
C.In addition to
D.Between enemies
Ans:A
24.Choose the correctly spelt word.
A.Argument
B.Idiosyncracy
C.Irresistible*
D.Accomodation
Ans:C
25.The present participle of a verb when used as a noun is called:
A.Adverb
B.Modal verb
C.Gerund*
D.Pronoun
Ans:C
26.After she dropped her mobile phone,she carefully checked it--------to make sure it wasn’t damaged.
A.Over*
B.In
C.Through
D.For
Ans:A
27.Fill in the gaps in the following sentences using’a’/’an’/’the’/’x’(if no article is necessary)
How did you travel to ---------Sri Lanka?
By --------ship or by--------aeroplane?
A.the-a-an
B.x-a-an
C.x-a-a
D.x-x-x*
Ans:D
28.----his age he swims every day.
A.Despite*
B.Despite of
C.In spite to
D.In spite
Ans:A
29.In which of the following sentence,is the idiom shot in the arm’ correctly used?
A.The appreciation of the boss was a shot in the arm for John*
B.The drunkard was a shot in the arm for the poor family
C.The doctor administrated the medicine as a shot in the arm
D.Her husband’s premature death was a shot in the arm for Susan
Ans:A
30.We have been having----------terrible weather recently.
A.a
B.Few
C.Some*
D.a few
Ans:C
31.I haven’t found an accommodation in this city--------------The hotels around here are very expensive.
A.Already
B.Yet*
C.Till
D.Just
Ans:B
32.An example of a portmanteau word
A.Biopic*
B.Choleric
C.Bourgeois
D.Frenetic
Ans:A
33.Choose the odd one in the following adjectives.
A.Interesting
B.Intelligent
C.Beautiful
D.Absolute*
Ans:D
34.Memorandum:Memoranda::
A.Media:Medium
 B.Loci:Locus
C.Nebula:Nebulae*
D.Strata:Stratum
Ans:C
35.His heart attack was brought ----------by too much stress at work.
A.On*
B.Into
C.Out
D.Over
Ans:A
36.Choose one of the underlined word or phrase that would be considered  as incorrect in the following sentence.
A local councilor said(A)that she was worrying(B)by the continued(C) alarming rise(D)of rainwater at Thampanoor
A.C
B.B*
C.D
D.A
Ans:B
37.After several hours of discussion the committee agreed --------a plan.
A.Of
B.With
C.On*
D.For
Ans:C
38.After I had ------him farewell,I returned home.
A.Bid
B.Bidded
C.Bade
D.Bidden*
Ans:D
39.The idiom’throw the book at someone’means:
A.Give someone the maximum punishment*
B.Attack someone with the available weapon
C.Force someone to learn
D.Help someone in all possible manner
Ans:A
40.------------is a flow of electric current has been known since the late eighteenth century.
A.Lightning
B.Because lightning
C.Lightning,Which
D.That lightning*
Ans:D
41.Film -----------a movie great.
A.do the qualities that make
B.Are the qualities for making
C.Qualities to make
D.Qualities make*
Ans:D
42.In the second sentence given below the underlined word belongs to which word class?
You are in love with her.Why do you want to pretend otherwise?
A.Preposition
B.Adjective
C.Adverb*
D.Conjunction
Ans:C
43.The type of dress people wear tell us a lot about__________
A.Are they who
B.Who they are*
C.They are who
D.Who are they?
Ans:B
44.Maruti Suzuki------------the first air conditioning system for cars manufactured in India in 1998.
A.Installed*
B.Has installed
C.Has been installing
D.Had been installing
Ans:A
45.Choose the grammatical error in the underlined portions of the following sentence.
A person must be(A)at least twenty five (B)years age(C)in order to become eligible(D)to be elected as the President of India
A.D
B.B
C.A
D.C*
Ans:D
Read the following passage and answer questions 46 to 50 base on it.
If I were given carte blanche to write about any topic I could ,it would be about how much our ignorance,in general,shapes our lives in ways we do not know about.Put simply,people tend to do what they know and fail to do that which they have no conception of.In that way,ignorance profoundly channels the course we take in life.And unknown constitute a grand swath of everybody’s field of ignorance.
To me,unknown unknowns enter at two different levels.The first is at the level of risk and problem.Many tasks in life contain uncertainties that are known-------------so-called “Known unknowns”.These are potential problems for any venture,but they at least are problems that people can be vigilant about prepare for,take insurance on,and often head off at the pass.Unknown unknown risks,on the other hand,are problems that people do not know they are vulnerable to.
Unknown unknowns also exist at the level of solutions.People often come up with answers to problems that are O.K.,but are not the best solutions.The reason they don’t come up with those solutions is that they are simply not aware of them.Stefan Fatsis,in his book”Word Freak,”talks about this when comparing everyday Scrabble players to professional ones.As he says:”In a way ,the living room player is lucky-----He has no idea how miserably he fails with almost every turn,how many possible words or optimal plays slip by unnoticed.The idea of Scrabble greatness doesn’t exist for him.”
46.What is the meaning of the phrase ‘carte  blanche’ in the first sentence?
A.Adequate remuneration
B.Adequate recognition
C.Complete freedom*
D.Freedom of expression
Ans:C
47.How does ignorance profoundly channel the course we take in life?
A.By giving carte blanche to write about any topic and falling to do what we ought to do
B.By doing what we know and failing to do what we do not know*
C.By saying one thing and doing the opposite in real life
D.Ignorance makes our life miserable
Ans:B
48.What is the meaning of the phrase’head off at the pass’ in the second paragraph?
A.Forestalling the potential problems.*
B.Challenging ignorance and taking precautions
C.Facing the problems as and when we meet them
D.Succumbing to the unknowns in our life
Ans:A
49.How do unknown unknowns enter at the level of solutions?
A.They present a lot  of problems without solutions
B.People do not come up with the best solutions because they are unaware of them*
C.They present unknown risks to unknown problems
D.They compel people to take insurance
Ans:B
50.What is Scrabble play?
A.It is a word game*
B.It is gambling
C.It is a role playing game
D.It is logical problem solving game
Ans:A
51.The denomination of coins being issued by the Govt.of India to commemorate the International Day of Yoga
A.Rs.500 and Rs.100
B.Rs.100 and Rs.10*
C.Rs.10 and Rs.5
D.Rs.5 and Rs.2
Ans:B
52.What is the monthly contribution one has to pay under the Atal pension Yojana to get a monthly pension of Rs.5,000/-from the age of 60 years  if he joins the scheme at the age of 18 years?
A.Rs.175
B.Rs.42
C.Rs.100
D.Rs.210*
Ans:D
53.Which State in India produce the maximum  quantity of electricity from solar energy?
A.Gujarat
B.Rajasthan*
C.Tamil Nadu
D.Telengana
Ans:B
54.The Union Minister of Law and Justice (as on 1st July 2015)
A.M.Venkaiah Naidu
B.Ravi Shankar Prasad
C.D.V.Sadananda Gowda*
D.Arun Jaitley
Ans:C
55.The world’s biggest employer according to a report published by the World Economic Forum in 2015.
A.U S Department of Defence*
B.Indian Railways
C.Indian Army
D.People’s Liberation Army,China
Ans:A
56.Which among the following countries was not visited by Narendra Modi as the Prime Minister of India?
A.USA
B.Australia
C.U.K.*
D.S.Korea
Ans:C
57.The author of the book The Sixth Extinction:An Unnatural History ,Which demonstrates that the earth and humans are in the midst of sixth  mass extinction,and was awarded the Pulitzer price 2015 for General Non-Fiction Category.
A.Anand Chakrabarthy
B.Siddhartha Mukherjee
C.Anthony Doerr
D.Elizabeth Kolbert*
Ans:D
58.The SMILE initiative launched by the Kerala Police is aimed at
A.Reducing road accidents*
B.Preventing atrocities to women and children
C.Ensuring courteous behavior of police officers
D.Making educational campuses free of narcotics
Ans:A
59.What is the objective of’Operation Sulaimani’launched by the Kozhikode District Administration?
A.To provide free food to the needy*
B.To detect adulteration in food Horns
C.To provide quality tea in public places at affordable prices
D.To encourage new faces in cinema and television entertainments
Ans:A
60.Pakistan Govt.conferred its top civilian award ‘Nishan e-pakistan ‘on the Chinese President XI Jinping in April 2015.Has any Indian been honoured with this award?If so,name the recipient.
A.Former Prime Minister Jawaharlal Nehru
B.Former Prime Minister Morarji Desai*
C.V.K.Krishna Menon
D.No Indian has been honoured with this award
Ans:B
61.According to a report  released by FAO of the UN in may 2015,which  country in the world has the highest number of undernourished people?
A.S.Sudan
B.China
C.India*
D.Somalia
Ans:C
62.The POSCO Act of 2012 is intended for?
A.The welfare of children*
B.Suppression of antisocial activities
C.The welfare of senior citizens
D.The welfare of the police and civil service officials
Ans:A
63.The UN General Assembly has designated the Year 2015 As
A.The International Year of the Differently Abled
B.The International Year of Yoga
C.The International Year of Alternate Medicine
D.The International Year of Light and Light based Technologies and the International Year of Soils*
Ans:D
64.ON 24th April 2015 the Rajya Sabha unanimously passed the Rights of Transgender Persons Bill 2014.What is unique about this Bill(among the following option)?
A.The bill was moved on the direction of the Supreme Court of India
B.It is the first legislation in the world to protect the rights of transgender persons
C.It re establishes the right of franchise of the transgender persons
D.It was a private member’s bill*
Ans:D
65.The educational institution in India to issue ‘India’s first gender neutral certificate’to a student
A.IIT,Delhi
B.NALSAR,Hyderabad*
C.Nalanda University
D.NLSIU,Bangalore
Ans:B
66.The first country in the world to legalise same sex marriage
A.Swedan
B.Ireland*
C.USA
D.Netherlands
Ans:B
67.What kind of crisis exists in Greece at present?
A.Illegal immigration
B.Terrorism
C.Financial crisis*
D.Natural calamities
Ans:C
68.The recipient of Japan’s highest civilian award Order of the Rising Sun,Gold and Silver star?
A.Sachin Tendulkar
B.CNR Rao*
C.Narendra Modi
D.Sushma Swaraj
Ans:B
69.According to the Land Boundary Act passed by the Indian Parliament recently how many bordor enclaves in India will be transferred to Bangladesh in exchange for 51 border enclaves in Bangladesh?
A.111*
B.89
C.34
D.98
Ans:A
70.What is the objective of the IAP Health Phone Programme launched by the Government of India in June 2015?
A.To eradicate narcotics from educational campuses
B.To address malnutrition in women and children*
C.To create awareness about prevention of AIDS
D.To act as a mobile platform for addressing rural healthcare issues.
Ans:B
71.Who is considered as the ‘Father of Modern Chemistry’?
A.John Dalton
B.Antoine Lavoisier*
C.Robert Boyle
D.Linus Pauling
Ans:B
72.If a particle has a constant speed
A.It must have a constant deceleration
B.It must have a constant acceleration
C.It need not have a constant velocity
D.It must have a constant velocity*
Ans:D
73.Find the odd one in the following which does not belong to the group of the other four?
A.Helium
B.Krypton
C.Hydrogen*
D.Argon
Ans:C
74.Nephrons are seen in which part of the human body?
A.Kidney*
B.Liver
C.Heart
D.Nervous System
Ans:A
75.Which of the following  process(es)is/are part of the carbon cycle in an ecosystem?
i.Photosynthesis
ii.Microbial decomposition
iii.Formation of fossil fuels
iv.Combusion in cars
A.i and ii only
B.i,ii and iii only*
C.ii and iii only
D.i,ii ,iii and iv
Ans:B
76.The nutrients from the food absorbed by the intestines go directly to the
A.Heart
B.Lungs
C.Liver*
D.Brain
Ans:C
77.What is the percentage of lead in the writing core of a lead pencil?
A.3
B.2
C.4
D.0*
Ans:D
78.The cross-platform mobile messaging application WhatsApp is owned by
A.Facebook*
B.Microsoft
C.Intel
D.Samsung
Ans:A
79.In computer memory 1 TB is equal to
A.1000 MB
B.1000 GB*
C.1024 GB
D.100 GB
Ans:B
80.A programme in a personal computer that manages data flow from the computer’s operating system and attached devices such as hard disk,key board,mouse and printer
A.Mother board
B.Cache memory
C.BIOS*
D.CPU
Ans:C
81.How many Round Table Conferences were held  by the British Government to discuss constitutional reforms in India and mention the place(s)where such conference(s)was/were held?
A.One-London
B.Three-All in London*
C.Two-One in London and the other in Delhi
D.One in London,one in Bombay and one in Delhi
Ans:B
82.The nationalization of fourteen major banks in India was in the year
A.1960
B.1955
C.1972
D.1969*
Ans:D
83.Operation Vijay by the Indian Army is connected with
A.Liberation of Goa
B.Liberation of Kargil
C.Liberation of Kashmir
D.Both(a)and (b)*
Ans:D
84.The author of the historical novel Kerala Simham
A.K.M.Panikkar*
B.C.V.Raman Pillai
C.Elamkulam Kunjan Pillai
D.K.P.P.Menon
Ans:A
85.The historical Teresappally Copper plate was issued by
A.Cheraman Perumal
B.Marthanda Varma
C.Ayyan Atikal Thiruvantikal*
D.Nedum Cheralathan
Ans:C
86.The High Court of Travancore was established in the year
A.1901 AD
B.1921 AD
C.1897 AD
D.1887 AD*
Ans:D
87.Which of the following word(s)was/were added to the Preamble of the Indian Constitution through the 42nd Amendment to the Constitution?
A.Socialist,Secular,Integrity
B.Socialist,Secular*
C.Socialist only
D.Secular only
Ans:B
88.The Article in the Indian Constitution which guarantees the Right to Education
A.38-A
B.21-A*
C.147
D.11-B
Ans:B
89.The 100 the Amendment to the Constitution of India was passed in the year
A.2013
B.2012
C.2015*
D.2014
Ans:C
90.Which of the following is not true about greenhouse gases?
A.O3(Ozone)is a greenhouse gas
B.Water vapour is a greenhouse gas
C.Greenhouse gases absorb heat and warm the atmosphere
D.Greenhouse gases are a threat to life on earth*
Ans:D
91.The Head Quarters of the United Nations Environment Programme is in
A.Nairobi*
B.New York
C.Zurich
D.Paris
Ans:A
92.Which Country has filed a case against India’s Nuclear Weapons Programme in the International Court of Justice?
A.Pakistan
B.Maldives
C.Italy
D.Marshall Islands*
Ans:D
93.Which State in India has started excavation to find the mythical river Saraswathy?
A.Himachal Pradesh
B.Haryana*
C.Punjab
D.Uttar Pradesh
Ans:B
94.Sariska Wild Life Sanctuary is in which State in India?
A.Madhya Pradesh
B.Rajasthan*
C.Gujarat
D.Telangana
Ans:B
95.India-born Nikesh Arora was appointed as the President and COO of the Soft Bank Corporation,Japan in June 2015.What is the main area of activity of the Soft Bank?
A.Foreign Exchange
B.Personal Banking
C.Telecommunication and Internet*
D.Industrial Credit Service
Ans:C
96.Which country holds the major share in the newly formed Asian Infrastructure Investment Bank(AIIB)?
A.China*
B.USA
C.Japan
D.India
Ans:A
97.Dheepan,the film which won the Palme d’Or at the 2015 Cannes Film Festival is a ----------film
A.Indonesian
B.Hindi
C.Sinhalese*
D.French
Ans:C
98.The name of the painting by Pablo Picasso which was auctioned for US$ 179.3  million in May 2015.
A.Guernica
B.L’Hommeau doigt
C.Les Femmes dAlger*
D.The Weeping Woman
Ans:C
99.Who won the Men’s Singles Title in the 2015  French Open Tennis Championships?
A.Novak Djokovic
B.Roger Federer
C.Stan Wawrinka*
D.Andy Murray
Ans:C
100.How many languages in India have been given’Classical Language’ status by the Union Government and the language that was selected last for the status?
A.6-Odia*
B.5-Malayalam
C.6-Tamil
D.5-Kannada
Ans:A


Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email