10 November 2015

// // Leave a Comment

LEGAL ASSISTANT GRADE II LAW(GOVT.SECRETARIET) SOLVED PAPER 2015

LEGAL ASSISTANT GRADE II LAW(GOVT.SECRETARIET)
EXAM DATE:08-10-2015
PDF FILE DOWNLOAD     DOC FILE DOWNLOAD

1.The constitutional provision which lays down the responsibility of Govt.towards environmental protection:
A.Article 48A*
B.Article 45A
C.Article 21A
D.Article 51A
Ans:A

2.In India the conciliation proceedings are adopted on the model of:
A.No specific model
B.UNCITRAl*
C.Paris Convention
D.None of the above
Ans:B
3.For applying limitation period:
A.The limitation should be pleaded in defence
B.The limitation need not be pleaded in defence
C.Both(a)and (b)*
D.None of the above
Ans:C
4.Under Payment of Bonus Act,an employee is eligible to get bonus if he had worked for not less than-----------days in the preceding year.
A.180
B.60
C.45
D.30*
Ans:D
5.The Article which provides constitutional protection to the civil servants:
A.Article 301
B.Article 311*
C.Article 309
D.Article 312
Ans:B
6.The concept of corporate social responsibility is embodied in:
A.Section 165 of Companies Act 2013
B.Section 156 of Companies Act 2013
C.Section 153 of Companies Act 2013
D.Section 135 of Comapanies Act 2013*
Ans:D
7.A public company may issue securities by:
A.Public offer
B.Private Placement
C.Bonus issue
D.All the above*
Ans:D
8.Where a forest offence has been any forest produce,it can be seized by:
A.Forest officer
B.Police officer
C.Both(A)and (B)*
D.Magistrate
Ans:C
9.The right to free and compulsory education is provided to the children between---------under The Right of Children to Free and Compulsory Education Act,2009
A.5 to 14
B.6 to 14*
C.7 to 14
D.5 to 15
Ans:B
10.The maximum number of public companies in which  a person can be appointed as a director
A.20
B.15
C.10*
D.5
Ans:C
11.’Operation Anantha’ is a Thiruvanathapuram based project aimed at:
A.Liberating the city from mafia
B.Spreading awareness against drug abuse
C.Scientific treatment of city’s waste
D.Preventing floods in the city*
Ans:D
12.”India is my country.All Indians are my brothers and sisters,”Which is the national pledge,are the words of:
A.Bankim Chandra Chatterjee
B.Subash Chandra Bose
C.Venkita Subba Rao*
D.Rabindranath Tagore
Ans:C
13.Provisional Government of free India was Proclaimed in 1943 from:
A.Burma
B.Singapore*
C.Japan
D.Germany
Ans:B
14.What historic incident took place in Meerut on May 10,1857?
A.Communal Riots
B.Sepoy Mutiny*
C.Battle of Plassey
D.Indian National Congress Formed
Ans:B
15.Which Travancore ruler abolished slave trade?
A.Rani Gowri Lakshmi Bai*
B.Rani Gown Parvati Bai
C.Swati Tirunal Rama Varma
D.Bala Rama Varma
Ans:A
16.NITI Aayog is a new arrangement .What institution did it replace?
A.National Integration Council
B.National Development Council
C.Planning Commission*
D.Finance Commission
Ans:C
17.Government of India observes December 25 as:
A.Anti-Terrorism Day
B.National Awakening Day
C.Good Governance Day*
D.Communal Harmony Day
Ans:C
18.The Bengal revolutionaries took shelter in a North-Eastern State(the then princely state)which took active participation in the freedom struggle.Which state?
A.Tripura*
B.Nagaland
C.Mizoram
D.Sikkim
Ans:A
19.What revolutionary incident took place on 10th March 1888 in Travancore?
A.Channar Rebellion
B.Attack against Sir C.P Ramaswamy Iyer
C.Ezhava Memorial
D.Aruvippuram Prathishta*
Ans:D
20.The Constituent Assembly was formed based on the proposals off:
A.Simon Commission
B.Nehru Report
C.Cripps Mission
D.Cabinet Mission*
Ans:D
21.The opening article of Indian Constitution declares that”India,that is Bharat,shall be a--------
A.Unitary State
B.Union of States*
C.Federal State
D.Quasi-Federal State
Ans:B
22.86th Constitutional amendment .What institution did it replace?
A.Right to Education*
B.Right to Information
C.Right to work
D.Right to Property
Ans:A
23.Basic structures of the Constitution a reunamendable according to the verdict in:
A.Golak Nath Case
B.Kesavananda Bharathi Case*
C.Minerva Mills Case
D.Shah Banoo Case
Ans:B
24.Who among the following was not a Prime Minister of India?
A.Charan Singh
B.Chandrasekhar
C.Jagjivan Ram*
D.Morarjee Desai
Ans:C
25.National emergency was declared in India:
A.Only once*
B.Twice
C.Many times
D.Never
Ans:A
26.Representation of a State in Rajya Sabha is based on:
A.Size of the state
B.Population of the state*
C.Importance of the state
D.Material resources of the state
Ans:B
27.The practice of  transferring the law making powers to the executive by the legislature due to lack of time and expertise is known as:
A.Ordinance making
B.Legislative initiative
C.Delegated legislation*
D.Administrative adjudication
Ans:C
28.Which of the following constitutional provisions cannot be amended by the Parliament by passing a law by simply majority?
A.Abolition off Legislative Councils in States
B.Changes in name and boundary  of states
C.Salaries and allowances of the President
D.Composition and jurisdiction of Supreme Court*
Ans:D
29.Which of the following writs can be helpful in securing the release of a person unlawfully detained?
A.Habeas Corpus*
B.Mandamus
C.Prohibition
D.Certiorari
Ans:A
30.President of India is elected by an electoral college consisting of:
A.Members  of LokSabha Rajya Sabha
B.Members of Parliament and State Legislative Assemblies
C.Elected members of State Legislative Assemblies
D.Elected members of both Parliament and State Legislative Assemblies*
Ans:D
31.The feminine form of ‘master’is--------
A.Miss
B.Mrs
C.Mistress*
D.She-master
Ans:C
32.The plural form of ‘basis’ is-----
A.Bases*
B.Basys
C.Bazis
D.Basises
Ans:A
33.The superlative form of ‘little’ is---------
A.littlest
B.Least*
C.Most little
D.Littliest
Ans:B
34.She is senior --------his brother by two years.
A.Than
B.By
C.To*
D.With
Ans:C
35.She made --------attempt to cross the bridge.
A.A
B.An*
C.Several
D.Many
Ans:B
36.You can travel -------road
A.On
B.Along
C.By *
D.Over
Ans:C
37.She prefers coffee----tea.
A.For
B.With
C.By
D.To*
Ans:D
38.She is--------small to lift the weight
A.So
B.Too*
C.Very
D.More
Ans:B
39.She did his work----
A.Efficiently*
B.Better
C.Ably
D.Strong
Ans:A
40.The man enquired where------
A.The office is
B.Was the office
C.The office was*
D.Will be the office
Ans:C
41.The principle if ‘actus non facit reum nisi mens sit rea’has its origin in
A.Common Law*
B.Law of equity
C.Legislature
D.King
Ans:A
42.U/s 209 Cr.P.C.the  committal proceedings are in the nature of
A.Investigation
B.Trial
C.Inquiry*
D.None of these
Ans:C
43.The jurisdiction to try cases of juveniles is vested with
A.District Magistrate
B.Chief Judicial Magistrate*
C.Sessions Court
D.High Court
Ans:B
44.The term’will’ is defined in
A.Transfer of Property Act
B.General Clauses Act*
C.Easement Act
D.Contract Act
Ans:B
45.Match the following
A.Lee V.Knapp(i)Literal Rule
B.Smith V.Hughes(ii)Ejusdem Generis
C.Grey V.Pearson(iii)Golden Rule
D.Clark V.Gaskarth(iv)Mischief Rule
 Ans:A-iii,B-iv,C-I,D-ii
46.The maximum no.of offences of the same kind within the space of 12 months that can be charged together is
A.6
B.5
C.4
D.3*
Ans:D
47.The period of limitation in the case of an offence punishable with imprisonment for a term not excedding one year is
A.1 year*
B.2 years
C.3 years
D.6 months
Ans:A
48.The liability in which the sole intention of the law is to enforce the plaintiff’d rights and not to punish the wrongdoer is
A.Pernal liability
B.Remedial liability*
C.Constructive liability
D.Both(a)and (b)
Ans:B
49.The theory of social contract is propounded by
A.Austin
B.Salmond
C.Rouseau*
D.Kelsen
Ans:C
50.Fiction theory is related to
A.Right
B.Ownership
C.Possession
D.Personality*
Ans:D
51.Match the following
A.Intoxication(i)R.V.Tolson
B.Criminal Attempt(ii)DPP V.Beard
C.Sexual Harassment(iii)Gian K A ur V.State of Punjab
D.Mens rea (iv)Visakha V.State o Rajasthan
Ans.A(i),B(iii),C(iv),D(i)
52.The right of private defence cannot be raised in
A.Riot
B.Criminal misappropriation*
C.Breach of trust
D.Theft
Ans:B
53.Under Companies Act,2013,the maximum number of members in a private company is:
A.50
B.100
C.150
D.200*
Ans:D
54.The limit of territorial waters of India extends to-------nautical miles.
A.24
B.21
C.12*
D.6
Ans:C
55.The Modern concept of rule of law was developed by
A.Delhi Declaration,1959*
B.UDHR,1948
C.Stockholm Convention
D.None of these
Ans:A
56.Appropriate legislature is empowered to  frame service rules under---------of Construction.
A.Article 307
B.309*
C.Article 311
D.Article 320
Ans:B
57.Irationality of administrative action is determined by----------
A.Legitimate expectation test
B.Proportionality test
C.Wednesbury test*
D.Both(A)and (B)
Ans:C
58.The Doctrine of Ultra Vireas related to
A.Solomon V.Solomon
B.Royal British Bank V.Turquand
C.Ashbury Railway Carriage and iron Co.V.Riche*
Ans:D
59.Attestation under Transfer Property Act requires
A.One witness only
B.Two witnesses only
C.Two or more witness*
D.None of the above
Ans:C
60.Which of the following is primarly concerned with environmental protection?
A.WIPO
B.WHO
C.Red Cross
D.Green Peace*
Ans:D
61.The Rule of necessity is admissible under section--------of Evidence Act
A.32*
B.30
C.29
D.34
Ans:A
62.Temporary injunction is guaranteed under ----------of Civil Procedure Code
A.Order 39 Rule 1*
B.Order 38 Rule 1
C.Order 39 Rule 2
D.Order 38 Rule 2
Ans:A
63.The Evidence Act has------sections.
A.172
B.167*
C.176
D.165
Ans:B
64.A woman is entitled to get legal aid if her income is------------
A.2 lakhs
B.3 lakhs
C.4 lakhs
D.No limitation*
Ans:D
65.Legal aid is a ----------
A.Contractual right
B.Political right
C.Fundamental right*
D.All the above
Ans:C
66.At the final disposal of suit,if the parties fail to produce evidence the court may
A.Pronounce judgement
B.Adjorun the case
C.Dismiss the case
D.Both(a) and (b)*
Ans:D
67.A judgement can be reviewed by-------------
A.Same Court*
B.Supreme Court
C.Any Court
D.High Court
Ans:A
68.A subscriber becomes a member of the company
A.When his name is entered in the register of members
B.Immediately on the incorporation of the company*
C.On allotment of shares
D.None of the above
Ans:B
69.In fixing the liability ,the rule of proximity to the crime committed is irrelevant in
A.Abetment and conspiracy*
B.Theft and cheating
C.Murder and culpable homicide
D.Defamation and sedition
Ans:A
70.Counter claim can be filed under
A.Order VIII,Rule 6 CPC*
B.Order VIII,Rule 6A CPC
C.Order VIII,Rule 5 CPC
D.Order VIII,Rule 5A CPC
Ans:A
71.Charge is defined under--------
A.S.26 of Sale of Goods Act
B.S.30 of Companies Act
C.S.100 of Transfer of Property Act*
D.S.28 Civil Procedure Code
Ans:C
72.Which of the following is an actionable claim?
A.Arrears of rent*
B.Decree
C.Stock and Shares
D.All the above
Ans:A
73.The rule against perpetuity is provided under:
A.S.21 of T.P.Act
B.S.14 of T.P.Act*
C.S.15 of T.P.Act
D.S.27 of T.P.Act
Ans:B
74.’X’voluntarily throws a ring belonging ‘Y’into a river with the intention to cause wrongful loss to’Y’,’X’ is liable for:
A.Hurt
B.Theft
C.Mischief*
D.Criminal breach of trust
Ans:C
75.Inexecution of a decree for the maintenance,the extent of salary that can be attached in----------
A.1/2 of salary
B.1/3 of salary*
C.1/4 of salary
D.The whole salary
Ans:B
76.The oral evidence shall be---------
A.Hearsay
B.Direct*
C.Secondary
D.None of the above
Ans:B
77.The maternity Benefit Act was passed in
A.1964
B.1963
C.1962
D.1961*
Ans:D
78.The number of persons required for registration of trade union is----------
A.2
B.5
C.7*
D.12
Ans:C
79.S.L.Kapoor Vs.Jagmohan is related to-------
A.Environmental protection
B.Public law review*
C.Quasi contract
D.Investigation
Ans:B
80.The term grund norm is associated with:
A.Austin
B.Salmond
C.Roscopound
D.Kelson*
Ans:D
81.Every promise and every set of promises forming consideration for each other is:
A.Offer
B.Acceptance
C.Agreement*
D.Contract
Ans:C
82.The rule that no one shall be allowed to enrich himself at the expense of another is the basis of:
A.Uberrimaefide contract
B.Quasi contract*
C.Conditional contract
D.Wagering contract
Ans:B
83.International concern for the protection of environment is the subject matter of:
A.Stockholm Declaration*
B.Paris Convention
C.Geneva Declaration
D.All the above
Ans:A
84.The model forms of memorandum of association is provided in ---------of Companies Act,2013
A.Schedule IV
B.Schedule III
C.Schedule II
D.Schedule I*
Ans:D
85.Lok Adalats are constituted under:
A.Constitutional of India
B.Arbitration and Conciliation Act
C.Civil Procedure Code
D.Legal Service Authorities Act*
Ans:D
86.The nature of transaction in the case where a dentist agrees to make artificial teeth for a person and fit them into mouth:
A.Agreement to sell
B.Sale
C.Contract for work*
D.None of the above
Ans:C
87.Cox Vs.Hickman is associated with---------
A.Tribunal
B.HUF
C.Company
D.Partnership*
Ans:D
88.The multifariousness in a suit  is the result of:
A.Misjoinder of cause of action
B.Misjoinder of parties
C.Both  a and b*
D.Either a or b
Ans:C
89.Human rights are derived from:
A.Natural law*
B.Civil law
C.Positive law
D.Constitutional law
Ans:A
90.The permanent Lok Adalat is established under:
A.S.22 of Legal Service Authorities Act
B.S.22 B of legal Service Authorities Act*
C.S.22 A of Legal Service Authorities Act
D.S.22 of Civil Procedure Code
Ans:B
91.An employee is eligible for leave with wages if he worked for----------days in a month.
A.30
B.25
C.20*
D.15
Ans:C
92.Protection Officer under Protection of Women from Domestic Violence Act,2005 is appointed by:
A.State Govt.*
B.Central Govt.
C.Magistrate
D.High Court
Ans:A
93.Which of the following is considered as first generation rights?
A.Social and Economic Rights
B.Civil and Political Rights*
C.Cultural Rights
D.All the above
Ans:B
94.Which of the  following is the part of International Bill of Human Rights?
A.UDHR
B.CRC
C.ECHR
D.ICCPR*
Ans:D
95.Liberty,equality and Fraternity are the slogans of:
A.Vienna Declaration
B.Stockholm Declaration
C.French Revolution*
D.Russian Revolution
Ans:C
96.Article I ICCPR guarantees:
A.Right to life
B.Right to self determination*
C.Right to privacy
D.Right to free expression
Ans:B
97.The Jurisdiction of Munsiff Court is:
A.1 lakh
B.5 lakh
C.10 lakh*
D.15 lakh
Ans:C
98.Doctrine of public trust is related to:
A.Protection of environment*
B.Protection of shareholders
C.Protection of wild animals
D.None of these
Ans:A
99.Presumption as to dowry death is provided under----------of Evidence Act.
A.Section 113A
B.Section 123B
C.Section 123
D.Section 113B*
Ans:D
100.Adying declaration is valid and admissible if it is made before:
A.The police officer not below the rank of SP
B.Any police officer with the consent of court
C.Magistrate*
D.All the above
Ans:C


Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email