20 November 2015

// // Leave a Comment

PHARMACIST GRADE II,HEALTH SOLVED PAPER 2015

PHARMACIST GRADE II,HEALTH
EXAM DATE:21-10-2015
 PDF FILE DOWNLOAD     DOC FILE DOWNLOAD

1.Physotigmine act as a cholinergic drug by:
A.Directly binding with nicotinic receptors
B.Binding with Muscarinic receptors
C.Inhibiting cholinesterase enzyme*
D.Bind with B1 receptors
Ans:C

2.Which among the following is not a natural insecticide?
A.Chrysanthemum cinerariefolium
B.Nicotiana tobacum
C.Ryania speciosa
D.Piper nigrum*
Ans:D
3.Most common adverse effect of non steroidal antinflammatory agent:
A.CNS toxicity
B.Gastro intestinal toxicity*
C.Ardiac toxicity
D.Skin rashes
Ans:B
4.Epinephrine is not used in:
A.Bronchospasm
B.Hypertension*
C.Hypertensitivity reaction
D.Increased intra ocular pressure
Ans:B
5.Barbiturate which is used for the induction of anesthesia is:
A.Phenobarbitone
B.Secobarbital
C.Mephobarbital
D.Thiopentone sodium*
Ans:D
6.A highly selective cox-2 inhibitor is:
A.Tenoxicam
B.Ketoprofen
C.Celecoxib*
D.Ketorolac
Ans:C
7.An antiviral drug used for the treatment of Parkinsonism is:
A.Amantadine*
B.Levodopa
C.Biperiden
D.Selegiline
Ans:A
8.A proton Pump inhibitor commonly used in the treatment of peptic ulcer is:
A.Sucralfate
B.Cimetidine
C.Aluminium hydroxide gel
D.Omeprazole*
Ans:D
9.Which among the following drugs is used as an emetic?
A.Apomorphine*
B.Codeine
C.Papaverine
D.Noscopine
Ans:A
10.Antibiotic which is used as a cytotoxic agent is:
A.Piperacillin
B.Ampicillin
C.Cloxacillin
D.Actinomycin D*
Ans:D
11.Colchicum autumnale belongs to the family:
A.Liliaceae*
B.Rutaceae
C.Moringaceae
D.Rhamnaceae
Ans:A
12.The act which controls the advertisement of certain drugs:
A.The drug and Magic remedies Act 1955*
B.Insecticides Act 1948
C.The Pharmacy Act 1948
D.Poisons Act 1919
Ans:A
13.Kwashiorkor is a disease associated with the deficiency of:
A.Vitamin B12
B.Vitamin D
C.Carbohydrate
D.Protein*
Ans:D
14.Type of emulsion may be determined by:
A.Leakage test
B.Conductivity test*
C.Toxicity test
D.Bubble point test
Ans:B
15.Drugs colored coated powdered or polished to conceal damage or to appear to be of better therapeutic value than they really are is called:
A.Spurious drug
B.Misbranded  drug*
C.Adulterated drug
D.Reprocessed drug
Ans:B
16.Grease spot test is used to identify:
A.Protein
B.Carbohydrate
C.Lipid*
D.Alkaloid
Ans:C
17.Vitamin A is also called:
A.Anti Scurvitic Vitamin
B.Antisterilitic Vitamin
C.Antihaemorrhagic Vitamin
D.Antixerophthalic Vitamin*
Ans:D
18.The foreign bodies which are present in our body are collectively called as:
A.Xenobiotics*
B.Probiotics
C.Antibiotics
D.Heptane
Ans:A
19.Primrose leaves is an adulterant of:
A.Datura
B.Digitalis*
C.Senna
D.Belladona
Ans:B
20.Anthraquinone glycosides are present in:
A.Ispaghula
B.Ephidrine
C.Aswagandha
D.Rhubarb*
Ans:D
21.Physically distinct forms of same enzyme are called:
A.Isoenzyme*
B.Co-enzyme
C.Apoenzyme
D.Holoenzyme
Ans:A
22.Albinism is produced due to the defect in biosynthesis of:
A.Tyrosine
B.Melanin*
C.Valine
D.Isoleucine
Ans:B
23.Diseases and ailments which drug may not purport to prevent or cure is included in:
A.Schedule C1
B.Schedule G
C.Schedule J*
D.Schedule M
Ans:C
24.Which one among the following is classified as a diuretic drug?
A.Punarnava*
B.Ipecacunha
C.Cinchona
D.Liquorice
Ans:A
25.Total energy gained from one mol of glucose under aerobic condition is:
A.8 ATP
B.38 ATP
C.12 ATP
D.36 ATP*
Ans:D
26.Holding temperature for moist heat sterilization is 115-1180C for:
A.30 minutes
B.15 minutes*
C.0 minutes
D.5 minutes
Ans:B
27.Chemical test for opium is done to check the presence of
A.Ferulic acid
B.Eugenol
C.Meconic acid*
D.Tartaric acid
Ans:C
28.The immunity in which the body receives readymade antibody is called:
A.Active immunity
B.Passive immunity*
C.Natural immunity
D.Innate immunity
Ans:B
29.Water which is free from volatile and non-volatile impurities,micro organisms and pyrogens is called:
A.Purified water
B.Potable water
C.Water for injection*
D.Sterile water for injection
Ans:C
30.The process in which a solid gets directly converted into vapour is called:
A.Desiccation
B.Sublimation*
C.Evaporation
D.Condensation
Ans:B
31.Adult dose of a drug is 240 mg calculated dose for a child of age of 12 years is:
A.60 mg
B.80 mg
C.100 mg
D.120 mg*
Ans:D
32.When certain drugs administered repeatedly at short intervals decreased response is obtained is called:
A.Idiosyncrasy
B.Tolerance
C.Tachyphylaxis*
D.Antagonism
Ans:C
33.Liquid or semi solid preparations applied with friction is called:
A.Lotion
B.Ointment
C.Jelly
D.Liniment*
Ans:D
34.1:500 concentration of a drug means:
A.1 mg in 500 ml
B.1 kg in 500 kg
C.1 g in 500 ml*
D.1 g in 500 L
Ans:C
35.Person who wishes to manufacture of preparations containing alcohol or other narcotic substance is required to obtain license from:
A.Drugs inspector
B.Excise Commissioner*
C.Drugs Controller
D.Director of Health Services
Ans:B
36.The proportion of oil:water:gum in arachis oil emulsion is:
A.4:2:1*
B.3:2:1
C.2:2:1
D.2:1:1
Ans:A
37.g.o.d.means:
A.Four times a day
B.Every other day*
C.As needed
D.After meals
Ans:B
38.Superior and inferior vanacava enter:
A.Right atrium*
B.Left atrium
C.Right ventricle
D.Left ventricle
Ans:A
39.Rheumatoid arthritis is caused by:
A.Mycobacterium tuberculosis
B.Deficiency of calcium
C.Uric and crystals
D.Autommune disorder*
Ans:D
40.Vasopressin is secreted by:
A.Hypothalamus
B.Anterior pituitary
C.Posterior pituitary*
D.Adrenal medulla
Ans:C
41.Diabetis mellitus is caused when there is:
A.A deficiency of insulin*
B.A deficiency of glucogon
C.A decreased response of kidneys of vasopressin
D.A deficiency of growth hormone
Ans:A
42.Any substance capable of triggering an immune response is called a:
A.Heptane
B.Antibody*
C.Interferon
D.Antigen
Ans:B
43.HIV virus destroys:
A.T helper cells*
B.Eosinophils
C.Basophils
D.Monocytes
Ans:A
44.Microcytic hypo chromic anemia is caused by the deficiency of:
A.Vitamin B12
B.Riboflavin
C.Iron*
D.Folic acid
Ans:C
45.Otic route is used to deliver drug in to:
A.Eye
B.Ear canal*
C.Nose
D.Skin
Ans:B
46.Normal value of creatine clearance:
A.75-125 mL/minute*
B.125-175 mL/minute
C.175-250 mL/minute
D.259-275 mL/minute
Ans:A
47.Warfarin interacts with Phynytoin by interfering with:
A.Absorption
B.Protein binding*
C.Metabolism
D.Elimination
Ans:B
48.Antidote for iron poisoning is:
A.Deferoxamine*
B.Acetyl cystine
C.Dimercaprol
D.Penicillamine
Ans:A
49.Test for water holding capacity is prescribed for
A.Cat gut
B.Absorbent cotton*
C.Surgical gauze
D.Sanitary Napkins
Ans:B
50.List of drugs to be purchased in a hospital is prepared by:
A.Chief Pharmacist
B.Hospital superintendent
C.Pharmacy and therapeutic committee*
D.Drug technical advisory board
Ans:C
51.Safest and the most efficient method of drug distribution system is:
A.Floor stock system
B.Complete floor stock system
C.Charge floor stock system
D.Unit dose drug distribution system*
Ans:D
52.Faithful adherence of the instructions given by Physician/pharmacist is called:
A.Non compliance
B.Pharmaceutical care
C.Patient counseling
D.Patient compliance*
Ans:D
53.Articles published in journals are called:
A.Primary literature*
B.Secondary literature
C.Teritary source
D.Abstracting
Ans:A
54.Rate of bioavailability is greatest for:
A.Capsule
B.Tablet
C.Suspensions
D.Solution*
Ans:D
55.The Vitamin which is given in severe cases of alcoholism is:
A.Ascorbic acid
B.Riboflavin
C.Thiamne*
D.Pyridoxine
Ans:C
56.Hemp is pericyclic fibers obtained from the stem of:
A.Linum usitatissimum
B.Corchorous olitorius
C.Cannabis sativa*
D.Gossypium herbaceum
Ans:C
57.Basic ring present in pethidine is:
A.Pyrrole
B.Pyridine*
C.Thiophene
D.Quinoline
Ans:B
58.Example for a protein which is used in therapy is:
A.Adrenaline
B.Hydrocortisone
C.Insulin*
D.Thyroxin
Ans:C
59.Ciprofloxacin belongs to the category of:
A.Fluroguinolones*
B.Aminoglycosides
C.Macrolides
D.Cephalosporines
Ans:A
60.Hetro atoms present in chlorpromazine are:
A.Nitrogen and Oxygen
B.Sulphur and Oxygen
C.Nitrogen Sulphur and Oxygen
D.Nitrogen and Sulphur*
Ans:D
61.Major side effect of sodium bicarbonate when used as antacid is:
A.Systemic alkalosis*
B.Systemic acidosis
C.Metabolic alkalosis
D.Metabolic alkalosis
Ans:A
62.An example for antioxidant is:
A.Sodium bisulphite*
B.Sodium lauryl sulphate
C.Sodium potassium tartrate
D.Sodium fluoride
Ans:A
63.Radiopharmaceuticals should be stored in:
A.Aluminium containers
B.Iron containers
C.Borosilicate glass containers
D.Lead containers*
Ans:D
64.Citric acid is added in the limit test for iron to:
A.Provide an acidic medium
B.To react  with iron to produce a purple colour
C.To form a complex with iron to prevent precipitation*
D.To react with acid radicals to prevent precipitation
Ans:C
65.Inorganic compound which is used as a dentine desensitizer is:
A.Calcium carbonate
B.Strontium chloride*
C.Calcium chloride
D.Calcium hypochlorite
Ans:B
66.Gelatin is chemically:
A.A complex carbohydrate
B.Purified wax
C.Hydrous wool fat
D.Hydrolyzeed collagenous material*
Ans:D
67.Concentration of alcohol most effective as bacteriacidal is:
A.99%
B.50%
C.70%*
D.10%
Ans:C
68.Main drug used for the treatment of syphilis is:
A.Penicillin G*
B.Ampicillin
C.Gentamicin
D.Amikacin
Ans:A
69.Which is the second line drug for Tuberculosis?
A.Isoniazid
B.Ciprofoxacin*
C.Rifampici
D.Ethambutol
Ans:B
70.Saline cathartics act by:
A.Stimulating the gastro intestinal mucosa
B.Increasing the gastro intestinal motility
C.Increasing the osmotic load of the intestinal tract*
D.Decreasing the gastro intestinal motility
Ans:C
71.Dr.Herman Gundert who prepared the first Dictionary in Malayalam is associated with which of the following Missions?
A.Basel Mission*
B.Missionaries of Charity
C.English Charitable mission
D.Evangelical Mission
Ans:A
72.In which year did Sree Narayana Guru consecrate the Idol of Siva in Aruvippuram Temple?
A.1912
B.1913
C.1888*
D.1903
Ans:C
73.Which of the following is not a part of the preamble to the Indian Constitution?
A.Socialism
B.Secularism
C.Federalism*
D.Republic
Ans:C
74.Who among the following wrote the work’Athmanuthapam’?
A.Vagbhadananda
B.Saint Elias Kuriakose Chaavara*
C.Sree Narayana Guru
D.Chattambi Swamikal
Ans:B
75.In which year was the Cochin State Prajamandal formed?
A.6 January 1936
B.16 January 1941*
C.12 August 1945
D.8 July 1946
Ans:B
76.The power of supreme  Court of India to decide the dispute between the Centre and States falls under  it’s --------------Jurisdiction.
A.Advisory
B.Appellate
C.Writ
D.Original*
Ans:D
77.Who suggested the name ‘Abstention Movement’for the same?
A.I.C.Chacko*
B.C.Kesavan
C.T.M.Varghese
D.N.V.Joseph
Ans:A
78.Who among the following translated Tagor’s ‘Gitanjali’ for the first time into Malayalam?
A.Kumaranasan
B.G.Sankara Kurup*
C.Vallathol
D.S.K.Pottakkad
Ans:B
79.Pick out from the following the prominent woman leader from Malabar who participated in the Freedom Struggle?
A.Akkamma Cherian
B.Anna Chandi
C.A.V.Kuttimalu Amma*
D.Thottakkad Madhavi Amma
Ans:C
80.The novelist to have won the ‘Jnanpith Award’ for the first time from Kerala is------------
A.G.Sankara Kurup
B.Thakazhi
C.S.K.Pottakad*
D.M.T.Vasudevan Nair
Ans:C
81.The members of the State Public Service Commission are appointed by:
A.Chief Minister
B.Chief Justice
C.Chief Secretary
D.Governor*
Ans:D
82.Who among the following was the Chairman of the Guruvayoor Satyagraha Committee?
A.K.Kelappan
B.A.K.Gopalan
C.C.Krishnan
D.Mannathu Padmanabhan*
Ans:D
83.Who was the first Vice-Chancellor of Kerala University?
A.Sardar K.M.Panicker
B.Joseph Mundasseri
C.John Mathai*
D.M.V.Paili
Ans:C
84.Where is the BRICS Bank being established?
A.China*
B.India
C.Brazil
D.South Africa
Ans:A
85.On which date was the National Food Security Act signed into Law?
A.13 September 2013
B12 September 2013
C.26 August 2013
D.3 August 2013*
Ans:D
86.Who among the following is the present Chairman of the National Women’s Commission?
A.Mano Sharma
B.Sujatha Singh
C.Lalitha Kumaramangalam*
D.Jayanthy Patnaik
Ans:C
87.Who was the founder of ‘Samatwa Samajam’?
A.Ayyankali
B.Chattambi Swamikal
C.Swami Agamananda
D.Ayya Vaikundar*
Ans:D
88.Who among the following Keralities,was the Editor of Newspaper,’The Madras Standard’?
A.G.P.Pillai*
B.K.P.Kesava Menon
C.Kumaranasan
D.C.V.Kunjuraman
Ans:A
89.Which Article of the Indian Constitution is related to Presidential Rule in States?
A.Article 352
B.Article 356*
C.Article 359
D.Article 360
Ans:B
90.Who is popularly known as the ‘Lincoln of Kerala ‘?
A.K.Kelappan
B.Velukutty Arayan
C.A.K.Gopalan
D.Pandit K.P.Karuppan*
Ans:D
91.The carthartic property of castor oil is due to the presence of:
A.Linoleic acid
B.Arachidonic acid
C.Ricinoleic acid*
D.Stearic acid
Ans:C
92.d-Tubocurarine is a:
A.Neeuromuscular blocking agent*
B.Anticholine  esterase
C.Anaesthetic
D.Neuro degenerative agent
Ans:A
93.The schedule which provide standard for ophthalmic preparation:
A.Schedule P
B.Schedule R
C.Schedule FF*
D.Schedule Y
Ans:C
94.Citric acid cycle takes place in:
A.Liver
B.Mitochondria*
C.Endoplasmic reticulum
D.Nucleic acid
Ans:B
95.The pyrimidine component of RNA is:
A.Adenine
B.Guanine
C.Thymine
D.Uracil*
Ans:D
96.Major side effect of chloramphenicol is:
A.Bone marrow depression*
B.GIT disturbances
C.Isomnia
D.Profound dyspnea
Ans;A
97.Example for a five membered hetrocyclic compound with one hetro atom is:
A.Pyrimidine
B.Furane*
C.Aziridine
D.Phenanthrene
Ans:B
98.One table spoon full is:
A.4 mL
B.6 mL
C.8 mL
D.15 mL*
Ans:D
99.Bence Jones Proteins found in urine occur in:
A.Liver diseases
B.Diabetes mellitus
C.Multiple myeloma*
D.Thalassemia
Ans:C
100.Preparations of digitals is used in the treatment of:
A.Hypertension
B.Gout
C.Myocardial infraction
D.Congestive cardiac failure*
Ans:D



Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email