20 November 2015

// // Leave a Comment

TRADESMAN-SMITHY(FORGING AND HEAT TREATING),TECHNICAL EDUCATION SOLVED PAPER 2015

TRADESMAN-SMITHY(FORGING AND HEAT TREATING),TECHNICAL EDUCATION
EXAM DATE:03-10-2015
 PDF FILE DOWNLOAD     DOC FILE DOWNLOAD

1.The ‘Payyambalam Beach’ is in:
A.Ernakulam
B.Kannur*
C.Kozhikode
D.Kasargod
Ans:B

2.The geographical area that lies between Northern Mountain Ranges and Peninsular Plateau is:
A.Indo-Ganetic Plain*
B.Western Ghat
C.Konkan Coast
D.Wynad
Ans:A
3.’The National Museum’ is situated in:
A.Delhi*
B.Bangalore
C.Hyderabad
D.Vishakapattanam
Ans:A
4.”Mangalyan’,the satellite intended to study about Mars is launched by:
A.PSLV-125
B.PCLV-D-10
C.ISRO-18
D.PSLV-C-25*
Ans:D
5.The renowned world leader who popularly known ‘Madiba’:
A.Martin Luther King
B.Gandhiji
C.Nelson Mandela*
D.Barrack Obama
Ans:C
6.The World Chess Champion of 2013 Magnus Karison is from:
A.Poland
B.Russia
C.U.S.A
D.Norway*
Ans:D
7.The port which is known ‘Queen of Arabian sea’:
A.Kochi*
B.Mumbai
C.Chennai
D.Azhikkal
Ans:A
8.The progressive movement of V.T.Bhattatirippad to uplift the Brahmins of Kerala:
A.Namboodiri Sabha
B.Yogakshema Sabha*
C.NSS
D.Marar Sabha
Ans:B
9.The Indian writer who won the honour’Companion of the Indian Empire ‘by the British:
A.Ravindranath Tagore
B.Muhammed Iqbal
C.Bankin Chandra Chatterji*
D.Amarthya Sen
Ans:C
10.’Bharathapuzha’originates from:
A.Vadasserimala
B.Kudiyanmala
C.Karadimala
D.Anamala*
Ans:D
11.The pride of Indian Navy ‘INS Sindhu Rashak’drowned 2013 August in:
A.Vishkapattnam
B.Mumbai*
C.Karachi
D.Kolkatta
Ans:B
12.The Bengali writer assassinated by’Talibanists in Afghanistan is:
A.Sushmitha Banerji*
B.Devayani Vora
C.Deepak Sandhu
D.J.P.Sen
Ans:A
13.The Great Karnatik musician ‘Dhakshinamoorthy ‘was born in:
A.Chennai
B.Trissur
C.Kannur
D.Alapuzha*
Ans:D
14.The ‘Atma Vidya Sangham’is a social-reform movement founded by:
A.Brahmananda Sivayogi
B.Kumara Guru
C.Vagbhatananda*
D.Annie Beasant
Ans:C
15.The South –West Monsoon starts from the month of:
A.October
B.June*
C.March
D.December
Ans:B
16.Gandhi’s first experiment of Satyagraha in India was in:
A.Sabarmathi
B.Dandi
C.Chambaran*
D.Bombay
Ans:C
17.’Panmana Ashramam’ is connected with:
A.Sree Narayana Guru
B.Kumaranasan
C.Sister Alphonsamma
D.Chattambi Swamikal*
Ans:D
18.The Political party formed by Dr.Ambedkar is---------
A.Independent Labour Party*
B.Indian Backward Party
C.Forward Block
D.Swarajist Party
Ans:A
19.The Malayali  Physical Trainer who awarded ‘Dronacharya’in 2013:
A.P.T.Usha
B.Dr.Sebastian Paul
C.K.P.Thomas*
D.Tinu Yohannan
Ans:C
20.The first public sector bank introduced ‘Credit card’ in India:
A.State bank of India
B.Central Bank of India*
C.HDFC
D.Federal bank
Ans:B
21.Smithy shope is the place where metals are:
A.Selling
B.Packing
C.Cooling
D.Heating*
Ans:D
22.A ferrous metal is one which:
A.Contains aluminium
B.Does not contain iron
C.Contains iron*
D.Mixture of copper and brass
Ans:C
23.Tongs is a tool for:
A.Drilling
B.Cleaning
C.Holding*
D.Placing
Ans:C
24.Mild steel belongs to the category of:
A.Low-carbon steel*
B.Tool steel
C.High carbon steel
D.Medium-Carbon steel
Ans:A
25.Anvil is used in:
A.Foundry
B.Smithy*
C.Store
D.Office
Ans:B
26.Mild steel has got the following metallic structure:
A.Close packed hexagonal
B.Face centered cubic structure
C.Orthorhombic crystalline
D.Body centered cubic structure*
Ans:D
27.Hammer is a:
A.Striking tool*
B.Holding tool
C.Cleaning tool
D.Painting tool
Ans:A
28.An Important product manufactured by the rolling process is:
A.Rollers
B.I-section*
C.Discs
D.Metal cans
Ans:B
29.In smithy metals are heated up to:
A.Red hot*
B.White hot
C.Melting point
D.Freezing point
Ans:A
30.In malleable iron,the carbon is present in the ----------form.
A.Flakes
B.Spikes
C.Nodular*
D.Cementite
Ans:C
31.Upsetting is the process of increasing the:
A.Length
B.Thickness*
C.Colour
D.Surface finish
Ans:B
32.Steel is made from cast iron by removing all excess:
A.Silicon
B.Oxygen
C.Sulphur
D.Carbon*
Ans:D
33.Pritchel hole of the anvil is used to:
A.Hot Punching*
B.Holding a die
C.Threading a nut
D.Threading a bolt
Ans:A
34.The main purpose of heat treatment is to change the:
A.Chemical composition
B.Corrosion properties
C.Mechanical properties*
D.Surface fish
Ans:C
35.The beak or horn of the anvil is used for:
A.Strighten
B.Bending curves*
C.Flatten
D.Thicken
Ans:B
36.An Important process used in case hardening steel is:
A.Cyaniding*
B.Sperodizing
C.Annealing
D.Tempering
Ans:A
37.A forge shop tool which is used for many operations like squaring,sizing,heading,bending and forming operations:
A.Tongs
B.Flatter
C.Swage block*
D.Set-hammer
Ans:C
38.---------------can be hardened only by Carburizing or Cyaniding
A.Low Carbon steel*
B.Alloy steel
C.High Carbon steel
D.Tool steel
Ans:A
39.The shape of the hardie hole in an anvil is:
A.Round
B.Square*
C.Rectangle
D.Triangle
Ans:B
40.High alloy steels must be heated slowly and uniformly for hardening,to avoid:
A.Shrinkage
B.Segregation
C.Scaling
D.Warpage*
Ans:D
41.The chisel used to cutting metals in normal temperature:
A.Mortise chisel
B.Firmer chisel
C.Cold chisel*
D.Hot chisel
Ans:C
42.The element in steel which directly affects the critical temperature of the steel to be heat treated is:
A.Carbon*
B.Sulphur
C.Chromium
D.Phosphorus
Ans:A
43.For hot chiseling steel must be heated to a colour of:
A.White
B.Dark red
C.yellow
D.Light cherry red*
Ans:D
44.The heat-treatment process used to soften hard alloy and tool steel before machining is called:
A.Normalizing
B.Annealing*
C.Carburizing
D.Tempering
Ans:B
45.The cutting edge angle of a hot chisel is:
A.30 Degree*
B.45 Degree
C.60 Degree
D.90 Degree
Ans:A
46.Carbon steels are generally classified as:
A.Air-hardening steel
B.Hydrogen-hardening steel
C.Oil-hardening steel
D.Water-hardening steel*
Ans:D
47.The cutting edge of a hot chisel is slightly ------------for better cutting action.
A.Flattened
B.Rounded*
C.Sharpended
D.Roughened
Ans:B
48.The cutting edge angle of a cold chisel is:
A.30 degree
B.45 degree
C.60 degree*
D.90 degree
Ans:C
49.Swages consist of --------------------parts
A.One
B.Two*
C.Three
D.Four
Ans:B
50.Machines which work on forgings by pressure is called----------
A.Power presses*
B.Power toys
C.Power fluids
D.Power lines
Ans:A
51.A punch is used for making--------------in metal part when it is at forging heat.
A.Threads
B.Grooves
C.Holes*
D.Corners
Ans:C
52.Machines which work on forgings by blow are called-----------
A.Power tillers
B.Power packs
C.Power plants
D.Power hammers*
Ans:D
53.Fullers are used for-------
A.Necking Down*
B.Flatten
C.Making Hole
D.Increasing Thickness
Ans:A
54.Forge  chamfer on bolt head by a:
A.Swaging tool
B.Grinding tool
C.Cupping tool*
D.Cuttng tool
Ans:C
55.Scarfingis the method  of shaping the ends of rods for:
A.Arc welding
B.Forge welding*
C.Gas welding
D.Thermit welding
Ans:B
56.Forging operation----------the structure of metal.
A.Loosen
B.Enlarge
C.Entangle
D.Refines*
Ans:D
57.Upset Forging is the operation of making:
A.Arc welding
B.Forge welding*
C.Gas welding
D.Thermit welding
Ans:B
58.When large quantities of identical forgings are required in mass production:
A.Hand forging is used
B.Press forging is used
C.Die forging is used*
D.Hammer
Ans:C
59.The temperature of furnace used for heat-treating steel is measured and controlled by an instrument called:
A.Thermometer
B.Pyrometer*
C.Hydrometer
D.Speedometer
Ans:B
60.IF steel is galvanized,it is coated with:
A.Lead
B.Copper
C.Tin
D.Zinc*
Ans:D
61.For holding work of rectangular section----is used
A.Flat tong
B.Ring tong
C.Stright-lip fluted tong
D.Rivet tong*
Ans:D
62.The peen of a straight peen hammeris-----------------to its handle.
A.Inclined
B.Skew
C.Parallel*
D.Perpendicular
Ans:C
63.Of the following types of pipes of the same diameter,the one that is least corrosion resistant is:
A.Brass
B.Copper
C.Wrought iron
D.Steel*
Ans:D
64.The most important element which controls the physical properties of steel is:
A.Tungsten
B.Carbon*
C.Silicon
D.Manganese
Ans:B
65.The peen of a cross peen hammer is ---------to its handle.
A.Inclined
B.Skew
C.Parallel
D.Perpendicular*
Ans:D
66.Large amounts of Silicon when added to steel will increase the ----------properties of the steel.
A.Refractory
B.Mechanical
C.Magnetic*
D.Corrosive
Ans:C
67.The alloy steel used for Hot working having a relatively:
A.High carbon content*
B.Low carbon content
C.Low sulphur content
D.High oxygen content
Ans:A
68.The steel for drop forging is heated to a:
A.Light heat
B.Highly plastic state*
C.Red hot
D.Liquid state
Ans:B
69.The hardened parts must be -------to relieve the hardening strains and to increase the toughness of the parts.
A.Tempered*
B.Annealed
C.Carburized
D.Anodized
Ans:A
70.To anneal hard steel,the steel must be heated above its critical temperature and then:
A.Cooled rapidly
B.Quenched in oil
C.Cooled slowly*
D.Quenched in water
Ans:C
71.The ability to heat metal most rapidly in:
A.Molten bath
B.Pit furnace
C.Smith forge
D.Electric furnace*
Ans:D
72.For nitriding steel components,the following atmosphere is generally used in the furncace:
A.Ammonia*
B.Nascent nitrogen
C.Liquid nitrogen
D.Inert gas
Ans:A
73.When a piece of high-carbon steel is heated to red hot,then plunged into cold water it will be:
A.Case-hardened
B.Hardened*
C.Tempered
D.Normalized
Ans:B
74.The steel must be heated upto the ---------temperature and quenched for hardening.
A.Eutectoid
B.Eutectic
C.Critical*
D.Melting
Ans:C
75.The operation of removing the burr of the drop forged parts is known as:
A.Trimming*
B.Blanking
C.Polishing
D.Piercing
Ans:A
76.It is necessary to temper all parts after hardening:
A.To increase the hardness
B.To reduce the hardening strain*
C.To reduce the scale formation
D.To increase the brittleness
Ans:B
77.When hardening steel by the carburising process,after the steel has been heated to the correct temperature and for the correct amount of time,furnace is shut off and the steel is:
A.Retained in the furnace to cool*
B.Removed and quenched in air
C.Removed and quenched in water
D.Removed and quenched in oil
Ans:A
78.Proper control of the-------------in a heat-treating furnace is necessary to prevail excessive scaling of parts being hardened.
A.Atmosphere
B.Fuel
C.Draft
D.Temperature*
Ans:D
79.An important scooter part produced by drop forging is:
A.Piston
B.Kick-start pedal*
C.Cylinder
D.Brake down
Ans:B
80.The process of softening a metal piece and removal of internal stress is called:
A.Annealing*
B.Planishing
C.Burnishing
D.Sheardizing
Ans:A
81.Connecting rods and Double ended spanners are manufactured in large quantities by------process.
A.Spinning
B.Forging*
C.Punching
D.Casting
Ans:B
82.The product which results from annealing white cast iron is called:
A.Nodular iron
B.Spheroidal iron
C.Gray cast iron
D.Malleable iron*
Ans:D
83.In hot working of metals,the temperature of material is:
A.Above melting point of the material
B.100 Degree Celsius
C.Above recrystallisation temperature*
D.Above room temperature
Ans:C
84.Which test is used  to check the evenness of the coating on galvanized wire?
A.Hydrochloric acid dio
B.Warping test
C.Reverse bend test
D.Copper sulphate dip*
Ans:D
85.The deformation of material in cold working and hot working is:
A.Viscous deformation
B.Plastic deformation*
C.Elastic deformation
D.Isotropic deformation
Ans:B
86.What mechanical property is desired so that it can be forged?
A.Ductility
B.Elasticity
C.Malleability*
D.Brittleness
Ans:C
87.In which metal forming process the material is shaped  by means of intermittent blows on it.
A.Forging process*
B.Rolling process
C.Wire drawing process
D.Extrusion process
Ans:A
88.-----can be used to scribe lines parallel to the edges of the work.
A.Vernier caliper
B.Divider
C.Combination set
D.Hermaphrodite caliper*
Ans:D
89.Good quality scales for use in smithy shop measurements are usually made of:
A.Wood
B.Brass*
C.Plastic
D.Glass
Ans:B
90.In cold working of metals,the temperature of material is:
A.Room Temperature
B.Above room temperature
C.Below recrystallisation temperature*
D.Below room temperature
Ans:C
91.In an open heath,the work makes-----------contact with fuel.
A.Direct*
B.Indirect
C.No
D.Partly
Ans:A
92.The best fuel is for blacksmith’s hearths is Charcoal,because it contains no:
A.Carbon
B.Phosphorus
C.Sulphur*
D.Potassium
Ans:C
93.In a heating furnace the work piece does not come into direct contact with the:
A.Air
B.Fuel*
C.Heat
D.Water
Ans:B
94.The blower is an attachment to the hearth for supplying:
A.Fuel
B.Fire brick
C.Work piece
D.Air*
Ans:D
95.With excessive heating the forgings suffer from:
A.Swellig
B.Carburation
C.Oxidation*
D.Shrinkage
Ans:C
96.If the forging operaion is finished at a lower temperature,this leads to:
A.Time saving
B.Colour change
C.Better surface finish
D.Cold hardening and cracks*
Ans:D
97.The two faces of a sledge hammer are:
A.Different
B.Identical*
D.Pointed
D.Grooved
Ans:B
98.The body of the anvil is made of:
A.Cast Iron
B.Brass
C.Mild steel*
D.Tool steel
Ans:C
99.The hand hammers are made of:
A.Mild steel
B.High carbon steel
C.Cast iron
D.Cast steel*
Ans:D
100.Scarf weld is belongs to:
A.Resistance welding
B.Arc welding
C.Gas welding
D.Forge welding*
Ans:D

Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email