13 January 2016

// // Leave a Comment

ASSISTANT PROJECT ENGINEER,LAND DEVELOPMENT CORPORATION SOLVED PAPER 2015

ASSISTANT PROJECT ENGINEER,LAND DEVELOPMENT CORPORATION
EXAM DATE:29-07-2015
             PDF FILE DOWNLOAD     DOC FILE DOWNLOAD   
                                      
1.A soil with a consistency index of zero indicates that:
A.Soil is at the liquid limit*
B.Soil attained its plastic limit
C.Soil is hard
D.Soil has good shear strength
Ans:A

2.If the effective grain size of a soil is 0.2 mm and Allen Hazen’s C is 15,its coefficient of permeability is:
A.0.30 mm/sec
B.0.60 mm/sec*
C.0.3 cm/sec
D.0.6 cm/sec
Ans:B
3.The normal stress and shear stress on a failure plane in a drained test on a cohesion less soil are 1.0kg/cm2 each,the angle that the failure plane makes with the major prinicipal plane will be:
A.900
B.450
C.22.50
D.67.50*
Ans:D
4.Which of the following statement is wrong?
A.Icantile verretaining walls,the stem acts as a vertical cantilever;whereas in counterfort retaining walls it act as a continuous slab
B.Weep holes are provided in the retaining walls to reduce the development of excessive lateral pressure on the walls
C.Fine graded soils are usually recommended as a backfill material as it reduces the earth pressure against retaining walls*
D.The basic difference between counterfort and cantilever retaining walls in the calculation of bending moment and shear force
Ans:C
5.Which of the following statements is TRUE?
A.The depth of exploration required at a particular site is mainly governed by the depth of the influencing zone*
B.Auger bring is recommended where depth of sampling is high
C.Wash boring is suitable for obtaining undisturbed samples above water table level
D.Undisturbed soil samples are used to determine the index properties of soil like grain size,plasticity characteristics etc
Ans:A
6.’The maximum rate at which a soil in any given condition is capable of absorbing water’is termed as:
A.Infiltration rate
B.Infiltration capacity*
C.Absorption capacity
D.Sorption rate
Ans:B
7.’Capillary fringe’refers to:
A.Zone just above the water table where moisture content is maintained by capillarity*
B.Zone just below the water table where moisture content is maintained by percolation
C.Zone below the soil moisture zone
D.Zone just below the sub surface where moisture content is maintained by infiltration
Ans:A
8.The plotting of linear form of standard infiltration capacity curve represents a straight line with a slope equal to:
A.-1/[K log10e]*
B.1/[K log10e]
C.K/[log10e]
D.-K[log10e]
Ans:A
9.Most of the heavy rains in India are due to:
A.Thunderstorms
B.Orographic precipitation*
C.Convective precipitation
D.Cyclonic precipitation
Ans:B
10.The relation between the optimum number of rain-guage stations(N),Allowable percentage error in the calculation of mean rainfall(E)and the coefficient of variation of rainfall is:
A.N2=C2E2
B.N2E2=C2
C.N=CE
D.NE2=C2*
Ans:D
11.The rates rainfall for a successive 20 min.period of a 60 minute rain are 2.5,5 and 10 cm/hr respectively.If the rainfall volume equals runoff volume above 2.5 cm/hr,the runfoff will be:
A.10/3 cm*
B.20/3 cm
C.10/6 cm
D.None  of the above
Ans:A
12.The recession limb of a hydrograph indicates:
A.Greater possibility for infiltration/runoff
B.Surface detention and interception during a rain
C.Uniformity of the rain
D.Withdrawal of water from the storage within the basin*
Ans:D
13.A unit hydrograph of a basin is defend as a hydrograph of direct runoff resulting from a rainfall excess of:
A.1 mm
B.1 cm*
C.1 cm3
D.1 mm3
Ans:B
14.If a 6 h unit hydrograph is added to the same 6 h unit hydrograph beginning  6 h later,this can be reduced to a 12 h  unit hydrograph by dividing the ordinates by:
A.6
B.12
C.2*
D.3
Ans:C
15.In stream routing the peak outflow discharge ocures:
A.Later than the same when two hydrographs cross*
B.Earliere than the same when two hydrographs cross
C.At the time when two hydrographs cross
D.None of the above
Ans:A
16.The distance between two points measured with a 30 m chain was recorded as 100 m.It was afterwards found that the chain was 10cm too short.So,the true distance between the points will be:
A.99.666cm*
B.100.33m
C.100+-0.333m
D.None of the above
Ans:A
17.Which of the following statement is FALSE?
A.Correction for sag is always negative
B.Correction for slope is always negative
C.Correction of pull can be positive or negative
D.Correction for temperature is positive if the temperature during measurement is less than the standard temperature*
Ans:D
18.A survey line is 100 m long and has a bearing of 2100.The departure of this survey line is:
A.+50.000 m
B.-50.000 m*
C.+86.602 m
D.-86.602 m
Ans:B
19.If AB is at S 300W and AC is N 300W,the included angle BAC will be:
A.1200*
B.600
C.2400
D.None of the above
Ans:A
20.’Orientation’of a plane table refers to the process of:
A.Keeping the plane table at successive stations facing the first station
B.Keeping the plane table along NS direction
C.Keeping the plane table parallel to the position it occupied at previous station*
D.Keeping the plane table parallel to the base survey line
Ans:C
21.A person 1.684 m tall stands on a beach.The maximum distance visible to him towards the sea will be:
A.5 m
B.25 km
C.5 km*
D.25 m
Ans:C
22.The least reading that can be taken with the help of a leveling staff is:
A.0.005 m*
B.0.005 cm
C.0.05 m
D.None
Ans:A
23.If A1,A2,A3,A4 and A5 represent the areas of cross sections of an embankment at a distance of D between them,the Prismoidal formula for calculating its volume will be:
A.D/3[A1+2A2+4A3+2A4+A5}
B.D/3[A1+4A2+2A3+4A4+A5}*
C.D/2[A1+2A2+4A3+2A4+A5]
D.D/2[A1+4A2+2A3+4A4+A5]
Ans:B
24.The prismoidal correction for a level section with depths of cutting ‘h’ and ‘H’ at a distance of’D’apart with side slopes ‘s’ and will be:
A.Ds/3[h-H]2
B.Ds/3[h-H]
C.Ds/6[h-H]2*
D.Ds/6[h+H]2
Ans:C
25.If the area included within 450 m,453 m and 456 m contour lines of a reservoir are respectively 250 sq.m and 750 sq.m,the volume of water(by trapezoidal formula) will be:
A.450000 cu.m
B.225000 cu.m
C.1000 cu.m
D.1500 cu.m*
Ans:D
26.A jet of water strikes a flat plate with a velocity of 20 m/s inclined at 300 with the axis of the jet.If the cross-sectional area of the jet is 50 cm2 and density of water is 1000 kg/cu.m,the force exerted by the jet on the plane will be:
A.1732.05 N
B.866.002 N
C.500 N
D.1000 N*
Ans:D
27.For maximum efficiency of the varies,the peripheral speed should be:
A.1/4th of the  velocity of jet
B.Half of the velocity of jet*
C.Equal to the jet speed
D.0.6 times jet speed
Ans:B
28.A jet propelled boat moves at 20 m/s with water being drawn from inlet openings facing the direction of motion.If the relative velocity of the jet is found to be 30 m/s,its propulsion efficiency will be:
A.80%*
B.57.14%
C.40%
D.4%
Ans:A
29.Which of the following statement is INCORRECT?
A.Modern Francis turbines are inward  mixed flow reaction turbines
B.Francis turbines operates under medium heads and requires medium quantity of water
C.The head acting on the Francis turbine is fully transformed into kinetic energy leaving no pressure head*
D.In Francis turbine,the difference of pressure between the guide vanes and the runner creates the reaction pressure.
Ans:C
30.A turbine is to operate under a head of 16 m at 128 rpm.If the power generated is 625 kW,the specific speed of the turbine will be:
A.400 rpm
B.2500 rpm
C.100 rpm*
D.None of the above
Ans:C
31.The impeller of a centrifugal pump has an internal diameter of 400 mm and it runs at 720 rpm.If the constant radial flow through impeller is 1.51  m/s,the inlet vane angle will be:
A.185042’
B.950 to 42’
C.450
D.5042’*
Ans:D
32.The phenomenon of cavitation in centrifugal pumps can be reduced by:
A.Reducing the suction head*
B.Increasing the suction head
C.Altering the flow velocity
D.Changing the discharge
Ans:A
33.In the case of a centrifugal pump,the kinetic energy per unit weight of water is found to be 8 Nm and the work done per unit weight of water was 24 Nm.So the percentage of work converted into kinetic energy will be:
A.66.67%
B.33.33%*
C.30%
D.3%
Ans:B
34.Cavitation begins to appear in centrifugal  pumps when:
A.Suction head equals delivery head
B.Vapour pressure of liquid is less than suction pressure
C.The pressure at suction equals vapour pressure of liquid
D.The pressure at suction falls below the vapour pressure of liquid*
Ans:D
35.The difference between the net inlet head and the head corresponding to the vapour pressure of the liquid in centrifugal pumps is called:
A.Net Prmary Suction Head
B.Negative Suction Head
C.Suction Head
D.Net Positive Suction Head*
Ans:D
36.Black cotton soils have:
A.High Plasticity*
B.Low plasticity
C.Good shear strength
D.Highly incompressible
Ans:A
37.The term ‘Drift’ in soil formation relates to:
A.Deposits made by glaciers*
B.Deposits formed by melting glaciers
C.Lateral movement of soil
D.Fissures formed in lateritic rocks
Ans:A
38.Degree of saturation of soil refers to:
A.Ratio of the volume of voids to the volume of soil
B.Ratio of the volume of water to the volume of voids*
C.Ratio of the volume of water to the volume of soil
D.Ratio of the weight of water to the weight of solids
Ans:B
39.For a soil with specific gravity 2.6 and dry unit weight of 20 KN/m3(unit weight of water=10 KN/m3)the void ratio will be:
A.0.7
B.0.52
C.0.769
D.0.3*
Ans:D
40.If 60% of a soil sample is finer than 0.06 mm and 10% of it is finer than 0.004 mm,its uniformity coefficient will be:
A.0.0667
B.1.5
C.15*
D.0.00024
Ans:C
41.A current meter measure ,the velocity of flow,if it is held:
A.At the bottom surface of the channel
B.At the surface of the channel
C.At the centroid of the channel section
D.At any position with in the section*
Ans:D
42.Selection and design of soil and water conservation measures mainly depend upon:
A.Soil type
B.Land slope
C.Rain fall
D.All of them*
Ans:D
43.Ditch cross section is usually:
A.Rectangular
B.Square
C.Round
D.None of these*
Ans:D
44.In air cooled engines fins are the components of:
A.Cooling system*
B.Ignition system
C.Fuel system
D.None of the above
Ans:A
45.Infiltration occurs at capacity rate:
A.Due to watershed leakage
B.If there had been antecedent rain fall
C.If the intensity of rain fall is lower than the capacity rate
D.During a first flash storm following summer*
Ans:D
46.When a small irrigation canal has to cross over a median drain we construct:
A.Pipe aqueduct*
B.Box culvert
C.Irrigation culvert
D.Aqueduct
Ans:A
47.Drainage coefficient is expressed as depth in--------water drained off from a given area in 24 hrs.
A.Meters
B.Inch
C.Foot
D.Centimeters*
Ans:D
48.Lubrication causes the effects:
A.Cooling effect
B.Cleaning effect
C.Reduced friction effect
D.Sealing effect
Ans:------
49.Unit hydrograph method for flood estimation is usually applied to:
A.Large basins
B.Hilly areas
C.Small and medium sized basins*
D.All of the above
Ans:C
50.Hydraulic structures constructed across a canal are called:
A.Cross draining works
B.Cross communication works
C.Regulatory works*
D.None of the above
Ans:C
51.Vegetative water ways are designed to carry the maximum runoff from a storm of---------years recurrence interval.
A.5
B.10*
C.15
D.20
Ans:B
52.Specific heat at constant pressure(Cp):
A.Increases with increase in moisture content in air*
B.Decreases with increase in moisture content in air
C.Remain same irrespective of the moisture content in air
D.None of the above
Ans:A
53.The Shape of the hydrograph of run off is affected by:
A.The duration of the storm
B.A real distribution of the storm
C.The intensity of the storm
D.All of the above*
Ans:D
54.Coefficient of permeability indicates canal with which water can flow through a soil mass.The soil type which has least permeability is:
A.Gravelly soil
B.Clayey soil*
C.Sandy soil
D.None of the above
Ans:B
55.In drop spillway the water flow through a --------and falls over an apron in which energy of water dissipated.
A.Notch
B.Conduit
C.Weir*
D.Outlet
Ans:C
56.The ratio of brake power to indicated power is called:
A.Mechanical efficiency*
B.Volumetric efficiency
C.Thermal efficiency
D.None of the above
Ans:A
57.An aquifer that is confined at the bottom but not at the top is known as:
A.Partially confined aquifer
B.Unconfined aquifer*
C.Semi confined aquifer
D.Aquiclude
Ans:B
58.A lysimeter is used to measure:
A.Infiltration
B.Evaporation
C.Evapotranspiration*
D.Radiation
Ans:C
59.Flow in a chute spillway is at:
A.About 2 metres/sec.
B.5.5 metres/sec
C.Supercritical velocities*
D.None of these
Ans:C
60.The volume displaced by one  stroke of the piston is known as:
A.Piston displacement*
B.Piston speed
C.Both
D.None of the above
Ans:A
61.Soil is called saline when the pH value is:
A.Less than 4
B.7
C.More than 7*
D.Below 0
Ans:C
62.A channel designed by Lacey’s theory has a mean velocity of one meter per second.The silt factor is unity.The hydraulic mean radius will be:
A.1.5 meters
B.2.0 meters
C.2.5 meters*
D.1.00 meters
Ans:C
63.Soil plant water relations relates to the --------properties of soil,plant that affects the movement,retention and use of water.
A.Chemical
B.Physical*
C.Agronomic
D.Plant nutrient
Ans:B
64.For getting maximum power from petrol engine,the air fuel ratio should be about:
A.15:1
B.1:10*
C.1:15
D.1:13
Ans:B
65.Delta of a crop means:
A.Area under the crop
B.Crop period
C.Depth of water required by the crop*
D.Crop production
Ans:C
66.Bunds are constructed for the purpose of:
A.Retaining water
B.Controlling soil erosion
C.Diverting runoff
D.All of them*
Ans:D
67.In surface method of irrigation water is applied directly from a:
A.Pipe
B.Channel*
C.Drip head
D.Sprinkler
Ans:B
68.A heat engine is defined as a device which converts:
A.One form of energy into useful work
B.Heat energy into useful work*
C.Both
D.None of the above
Ans:B
69.Hydrology deals with:
A.All aspects of water available on the earth*
B.Irrigation water requirements of crops
C.Mechanics of motion of water
D.Non available water for plants
Ans:A
70.Removal of a fairly uniform layer of soil from the field due to rainfall and runoff is known as:
A.Splash erosion
B.Sheet erosion*
C.Rill erosion
D.Gully erosion
Ans:B
71.In well system,the vertical distance to which the water column is lowered is referred to as:
A.Depression
B.Cone
C.Radius of influence
D.None of these*
Ans:D
72.Fly wheel mainly works as:
A.To start the engine
B.Energy reservoir*
C.To serve uniform running
D.None of the above
Ans:B
73.The purpose of canal linig is to:
A.Control seepage
B.Strengthen canal section
C.Increase capacity of the canal
D.To serve all these*
Ans:D
74.A plot of accumulated precipitation verse time in a chronological order is called:
A.Hyetograph
B.Unit Hydrograph
C.Mass curve*
D.Hydrograph
Ans:C
75.Drain tiles are made of:
A.Mild steel
B.Aluminium
C.Concrete*
D.None of these
Ans:C
76.The knocking tendency in CI engines increase with:
A.Increase of compression ratio
B.Decrease of compression ratio*
C.Increasing the temperature of inlet air
D.None of the above
Ans:B
77.The phenomenon of evaporation from water surface,from the soil an from plant is generally known as:
A.Vaporization
B.Boiling
C.Transpiration*
D.Hydration
Ans:C
78.Spinkler irrigation is not suitable for:
A.Rice*
B.Wheat
C.Plantation crops
D.None of them
Ans:A
79.Subsurface drains are:
A.Underground artificial channels*
B.Free water drained from open well
C.Artificial drains made over the earth
D.None of these
Ans:A
80.The main function of distributor of ignition of system of engine is to:
A.Open the primary circuit
B.Close the primary circuit
C.Both*
D.None of the above
Ans:C
81.Name the leader who was punished for a speech at Kozhenchery in 1935:
A.George Joseph
B.P.Krishna Pilla
C.E.V.Ramaswamy Nair
D.C.Kesavan*
Ans:D
82.Who was the editor of the periodical Aikyam?
A.Hassan Koya Mulla
B.Seethi sahib*
C.Muhammed Abdur Rahiman
D.None of the above
Ans:B
83.Who was the editor of Kerala patrika?
A.Chengalath Kunjirama Menon*
B.G.P.Pilla
C.K.Ramakrishna Pilla
D.K.G.Sankar
Ans:A
84.Who wrote the poem ‘Chitrasala’?
A.Kumaran Asan
B.Ulloor Parameswara Iyer
C.Vallathol Narayana Menon*
D.G.Sankara Kurup
Ans:C
85.Who wrote the novel’Sundarikalum Sundaranmarum’?
A.P.C.Kutti Krishnan*
B.Vaikom Muhammed Basheer
C.Thakazhi Sivasankara Pilla
D.S.K.Pottekkat
Ans:A
86.The well known writer Indira Goswami belonged to:
A.Haryana
B.Uttar Pradesh
C.Assam*
D.West Bengal
Ans:C
87.Name the capital of Kenya:
A.Cairo
B.Amman
C.Nairobi*
D.Accra
Ans:C
88.India shares--------percent of the total geographical area in the world.
A.4.5%
B.2.5%
C.3.4%
D.2.4%*
Ans:D
89.Name the historic personality who was known as Fuhrer:
A.Mussolini
B.Churchill
C.Hitler*
D.Stalin
Ans:C
90.When is World Environment celebrated?
A.April 22
B.March 23
C.June 5*
D.December 10
Ans:C
91.When is world wetland day celebrated?
A.January
B.February 2*
C.March 5
D.May 8
Ans:B
92.Who is the foreign secretary of India?
A.Sujatha Singh
B.Sanjaya Baru
C.S.Jayashankar*
D.T.P.Sreenivasan
Ans:C
93.Who is the defence minister of India?
A.Sushama Swaraj
B.Manohar Parrikar*
C.Rajnath Singh
D.Nitin Gadkari
Ans:B
94.The terms socialist and secular were inserted to the Preamble of the Indian Constitution as per the 42nd Amendment in:
A.1975
B.1976*
C.1977
D.1979
Ans:B
95.Who is the President of Sri Lanka?
A.Rajapakse
B.Sirisena*
C.Chandrika Kumaratunga
D.Sirimao Bandaranayake
Ans:B
96.Name the social reformer associated with an agitation connected to the Tail temple in Kozhikode in 1917:
A.Narayana Guru
B.T.K.Madhavan
C.C.Krishnan*
D.K.Kelappan
Ans:C
97.Which was the social reform organization of the Nairs founded in 1905?
A.Keraleeya Nair Samajam*
B.Nair Service Society
C.Malayali Sabha
D.None of the above
Ans:A
98.Who founded the organization known as Kerala Muslim Aikya Sangham?
A.E.Moidu Moulavi
B.Vakkom Abdul Khader Moulavi*
C.Muhammad Abdur Rahiman
D.Moideen Koya
Ans:B
99.Name the ruler of Travancore at the time of the beginning of the Vaikom Satyagraha:
A.Srimulam Thirunal
B.Sethu Lakshmi Bai*
C.Rani Gouri Parvathi
D.None of the above
Ans:B
100.Who among the following was manhandled during the Guruvayur satyagraha?
A.A.K.Gopalan*
B.Mannath Padmanabhan
C.N.P.Damodaran
D.K.Kelappan
Ans:A


Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email