7 January 2016

// // Leave a Comment

DRAFTSMAN GRADE III(CIVIL)/OVERSEER GRADE III(CIVIL)/TRACER(SPECIAL .ST),HARBOUR ENGINEERING SOLVED PAPER 2015

DRAFTSMAN GRADE III(CIVIL)/OVERSEER GRADE III(CIVIL)/TRACER(SPECIAL .ST),HARBOUR ENGINEERING
EXAM DATE:07-12-2015
PDF FILE DOWNLOAD     DOC FILE DOWNLOAD

1.According to 2011 census the sex ratio is highest in
A.Punjab
B.Tamil Nadu
C.Kerala*
D.Manipur
Ans:C

2.The latitude passing through the centre of India
A.Equator
B.Tropic of Cancer*
C.Tropic of Capricorn
D.None of these
Ans:B
3.Sri Lanka is separated from  India by
A.Palk Strait*
B.Indian Ocean
C.Arabian Sea
D.Bay of Bengal
Ans:A
4.The shape of the Deccan Plateau
A.Triangular*
B.Rectangular
C.Square
D.Hexagonal
Ans:A
5.Keoladeo Ghana National Park situated in Rajasthan is also known as
A.Sultanpur Bird Sanctuary
B.Bhagalpur Bird Sanctuary*
C.Ranganthittu
D.Vedanthangal
Ans:B
6.The First War of Indian Independence took place in
A.1757
B.1857*
C.1885
D.1905
Ans:B
7.The Viceroy of India at the time of Dandi March
A.Lord Rippon
B.Lord Linlithgow
C.Lord Irwin*
D.Lord Dalhousie
Ans:C
8.The first English President of Indian National Congress
A.A.O.Hume
B.Annie Besan
C.Robert Clive
D.George Yule*
Ans:D
9.The year in which Subhash Chandra Bose assumed the office of the President of Indian National Congress?
A.1924
B.1932
C.1936
D.1938*
Ans:D
10.An East flowing river of Kerala
A.Bhavani*
B.Bharatapuzha
C.Pamba
D.Chaliyar
Ans:A
11.Name the first Polio free district in India which is located in Kerala
A.Pathanamthitta*
B.Kottayam
C.Alapuzha
D.Thrissur
Ans:A
12.Vedadikara Nirupanam is the famous work of
A.Vagbhadananda
B.Sree Narayana Guru
C.Ayyankali
D.Chattampi Swamikal*
Ans:D
13.Sadhu Jana Paripalana Sangham was organized by
A.Pandit Karuppan
B.Sree Narayana Guru
C.Aiya Vaikundar
D.Ayyankali*
Ans:D
14.The brain behind the Ezhava Memorial
A.Dr.Palpu*
B.Kumaran Asan
C.C.Kesavan
D.Sree Narayana Guru
Ans:A
15.Samadhi Sapthakam,a condolence poem on the death of Chattampi Swamikal was written by
A.K.Kelappan
B.Pandit Karuppan*
C.Sree Narayana Guru
D.Kumaran Asan
Ans:B
16.Savarna Jadha is associated with
A.Paliyam Satyagraha
B.Shanar Agitation
C.Guruvayur Satyagraha
D.Vaikom Satyagraha*
Ans:D
17.Who among the following is the recipient of J.C.Daniel Award in 2015?
A.Adoor Gopalakrishnan
B.Sasi kumar
C.I.V.Sasi*
D.Jose Prakash
Ans:C
18.Jasmine Revolution of 2011 took place in
A.Egypt
B.Tunisia*
C.China
D.Singapore
Ans:B
19.The first Asian to receive the Hoover Medal
A.N.R.Narayana Murthy
B.Joseph J.Jacob
C.A.P.J.Abdul Kalam*
D.Peter C.Goldmark
Ans:C
20.Mitra Shakti the joint training exercise is between India and
A.Myanmar
B.Bangladesh
C.Sri Lanka*
D.Nepal
Ans:C
21.The inclination of a stair to the horizontal should be limited to------------
A.900to 1200
B.600to 900
C.300to 450*
D.400to 600
Ans:C
22.For ranging a line,the number of ranging rods required is-----------
A.At least six
B.At least three*
C.At least four
D.At least two
Ans:B
23.The true meridian passes through-----------
A.Magnetic poles
B.Arbitrary poles
C.Line of Collimation
D.Geographical poles*
Ans:D
24.The chord of a circle is-------------
A.A straight line joining the end of an arc*
B.A part of diameter
C.Circle contained by two radius
D.A straight line touches a circle in one point
Ans:A
25.A four side figure in which all the sides equal but the angles are not the right angles
A.Square
B.Trapezium
C.Rectangle
D.Rhombus*
Ans:D
26.The 30m chain is divided into--------links
A.20
B.150*
C.100
D.30
Ans:B
27.-----------is an error in compass survey.
A.Traverse
B.Centering
C.Station marking
D.Local attraction*
Ans:D
28.Compass box is made of------------
A.Wood
B.Brass*
C.Iron
D.None of these
Ans:B
29.Scale of chords is used to-------
A.Measuring angles*
B.Measuring chord length
C.Measuring diameter
D.Measuring radius
Ans:A
30.10 inch is---------cm
A.100
B.35.4
C.25.4*
D.2.54
Ans:C
31.Scale 2 cm=1.0 m,R.F is ----------
A.1:2
B.1:5
C.1:50*
D.50:1
Ans:C
32.Concrete work is measured in ---------unit.
A.Sq.metre
B.Running metre
C.Cu.metre*
D.None of these
Ans:C
33.Delta of a crop means
A.Crop period
B.Area under the crop
C.Crop delta
D.Depth of water required by the crop*
Ans:D
34.The strength of concrete is directly proportional to--------
A.Water-Cement ratio*
B.Water aggregate ratio
C.Sand Cement ratio
D.All of the above
Ans:A
35.A.G.I pipe has a coating of --------------
A.Iron
B.Zinc*
C.Carbon
D.Copper
Ans:B
36.The standard length of a rail for broad gauge is-------metre.
A.1.64
B.13*
C.1.00
D.1.5
Ans:B
37.When brick is cut into halfs longitudinally,one part is called---------
A.Half bat
B.King closer
C.Queen closer*
D.None of these
Ans:C
38.The upper horizontal member of the door frame is called
A.Sill
B.Head*
C.Crown
D.Frame
Ans:B
39.In Surveying the measurements are taken in--------plane.
A.Vertical*
B.Horizontal
C.Inclined
D.All the above
Ans:A
40.The curvature of earth is considered in--------surveying.
A.Plane
B.Geodesic*
C.Ariel
D.Hydro graphic
Ans:B
41.A solvent commonly used for oil paints is--------
A.Diesel
B.Kerosene
C.Turpentine*
D.Petrol
Ans:C
42.In the manufacturing of cement,burning process done by-------
A.Hoffman’s kiln
B.Bull’s kin
C.Tunnel kiln
D.Rotary kiln*
Ans:D
43.Soundness test of cement is done by
A.Le-Chatelier apparatus*
B.Slump test
C.Vicat’s apparatus
D.Compressive machine
Ans:A
44.The portion of a road used by vehicular traffic is:
A.Motor way
B.Express way
C.Carriage way*
D.Foot path
Ans:C
45.The rocks are formed by molten magma is called
A.Igneous rocks*
B.Sedimentary rocks
C.Metamorphic rocks
D.None of these
Ans:A
46.Trimmed size of “A_2”drawing sheet is
A.841 x 1189
B.420 x594*
C.594 x 841
D.None of these
Ans:B
47.One kilogram is equal to------pounds.
A.22.05
B.0.2205
C.220.5
D.2.205*
Ans:D
48.The graduations in a prismatic compass is--------
A.Have a zero at south
B.Inverted
C.From 00 to 3600
D.All the above*
Ans:D
49.The principle of compass survey is
A.Triangulation
B.Traversing*
C.Parallelism
D.None of the above
Ans:B
50.The datum adopted for India is
A.MSL at Mumbai
B.MSL at Chennai
C.MSL at Karachi*
D.None of these
Ans:C
51.In which bond alternate courses consists of headers and stretchers?
A.English Bond*
B.Flemish Bond
C.Header Bond
D.Stretcher Bond
Ans:A
52.In ashlar fine masonry the joint thickness is does not exceed-----
A.10 mm
B.3 mm*
C.8 mm
D.6 mm
Ans:B
53.Diagonal scale is measured to-------unit.
A.Three consecutive*
B.One
C.Two
D.None of these
Ans:A
54.”M_{10}”grade of concrete stands for--------
A.1:2:4
B.1:4:8
C.1:1:2
D.1:3:6*
Ans:D
55.Concrete for road construction  recommended slump is------
A.40 to 50
B.80 to 100
C.60 to 80
D.20-40*
Ans:D
56.The inclined or splayed surface of the abutement of an arch is called
A.Skew back*
B.Crown
C.Springing line
D.Extrudus
Ans:A
57.The wedge-shaped units forming the courses of an arch is-----------
A.Crown
B.Key
C.Voussoirs*
D.Rise
Ans:C
58.The horizontal projection of head or sill beyond the face of the frame of door or window is--------
A.Sash
B.Mullion
C.Horn*
D.Louver
Ans:C
59.The triangular upper part of a wall formed at the end of a pitched roof is called
A.Eaves
B.Gable*
C.Hip
D.Jack
Ans:B
60.The small blocks of wood which are fixed on the trusses to prevent the sliding of purlind is called
A.Cleats*
B.Battens
C.Pitch
D.Hip
Ans:A
61.The outer line of an objects are drawn using -------Pencil.
A.HB
B.H*
C.2H
D.3H
Ans:B
62.-------------line shows the edges of the section plane in geometrical drawing
A.Long break
B.Short break
C.Cutting plane*
D.Hidden
Ans:C
63.-----------vernier is provided in abney level
A.Direct
B.Retrongrade
C.Double
D.Extended*
Ans:D
64.The length of standard 450 set square is---------
A.20 cm*
B.25 cm
C.30 cm
D.35 cm
Ans:A
65.The size of numerals used for writing tolerance is--------mm
A.3.5*
B.4.5
C.5.5
D.6.5
Ans:A
66.---------dimensioning system is used in engineering drawing.
A.Aligned*
B.Unidirectional
C.Notation system
D.Conventional system
Ans:A
67.The eccentricity of a hyperbola is---------
A.<1
B.1
C.>1*
D.2/3
Ans:C
68.Each deflection angle of pentagon=---------
A.600
B.720*
C.1080
D.1200
Ans:B
69.Sand stone is a------rock
A.Volcanic
B.Igneous
C.Metamorphic
D.Sedimentary*
Ans:D
70.---------is a mineral.
A.Quartzite*
B.Laterite
C.Granite
D.Calcite
Ans:A
71.The average weight of a brick is----------
A.1.5 to 2 kg
B.2 to 2.5 kg
C.2.5 to 3 kg
D.3 to 3.5 kg*
Ans:D
72.The hardness of stone used for road work should be greater than---------
A.10
B.13
C.17*
D.20
Ans:C
73.The maximum increases in volume when water is added to fat lime is--------
A.1.5 times
B.2.5 times*
C.3 times
D.3.5 times
Ans:B
74.Allowable slump for concrete used for road work is---------
A.10 to 15 mm
B.20 to 28 mm*
C.30 to 45 mm
D.50 to 70 mm
Ans:B
75.The percentage of copper in high tensile steel is----------
A.0%
B.0.25%
C.0.4%*
D.0.55%
Ans:C
76.The method adopted to increase the bearing capacity of black cotton soil is--------
A.Drain the soil
B.Add fine aggregate
C.Add aggregate
D.Compact the soil*
Ans:D
77.----------joints are usually jointed in ashiar masonry
A.Vee
B.Projecting
C.Channel
D.Flush*
Ans:D
78.----------bond is used in brick masonry for carrying heavy loads.
A.Single Flemish
B.Double Flemish
C.English*
D.Dutch
Ans:C
79.------------is an example for lengthening joint.
A.Bridle joint
B.Fished joint*
C.Mortise and tenon joint
D.Housed joint
Ans:B
80.The area enclosed between the rails in a door is called---------
A.Panel*
B.Transom
C.Mullion
D.Slash
Ans:A
81.The outermost support of an arch is--------
A.Piers
B.Skew-back
C.Abutments*
D.Intrados
Ans:C
82.The proportion of lime cement plaster for DPC is-------
A.1:1.5:3
B.1:1:6*
C.1:2:4
D.1:3:6
Ans:B
83.The survey conducted to study the customs and relics of the past is called-----------
A.Cadastral survey
B.Archeological survey*
C.Topographical survey
D.Plane survey
Ans:B
84.The principle of optical square is------
A.Refraction
B.Reflection
C.Double reflection*
D.Double refraction
Ans:C
85.The accuracy of survey depends upon the accuracy of-------measurement.
A.Base line*
B.Tie line
C.Check line
D.Boundary line
Ans:A
86.Bad ranging is a source of ----------error
A.+ve cumulative*
B.-ve cumulative
C.Compensating
D.Natural
Ans:A
87.Most accurate type of cross staff is ---------------cross staff.
A.Adjustable
B.Open*
C.French
D.Mirror type
Ans:B
88.-----------is used for measuring the bearings of lines in fast needle method.
A.Theodolite*
B.Prismatic compass
C.Surveyor’s compass
D.All the above
Ans:A
89.The dip for the magnetic needle at equator is----------
A.900
B.600
C.450
D.00*
Ans:D
90.-----------is the method of plane tabling adopted for locating in accessible points.
A.Resection
B.Radiation
C.Traversing
D.Intersection*
Ans:D
91.The vertical distance a point above the datum is called--------
A.Elevation*
B.Height of instrument
C.Staff reading
D.Staff intersept
Ans:A
92.Leveling carried out along the given route to find the elevations of points at known distances is called----------leveling.
A.Differential
B.Fly
C.Profile*
D.Trigonometric
Ans:C
93.When the length of sight is more than 100 m the staff used is called-------
A.Solid staff
B.Telescopic staff
C.Telescopic staffs
D.Target staff*
Ans:D
94.On geographical map relief of earth surface is usually represented by--------
A.Hachures
B.Shading
C.Contours*
D.Models
Ans:C
95.Contour interval for mountainous region is---------
A.2 m*
B.5 m
C.10 m
D.20 m
Ans:A
96.The accurate rule for  computation of volume is---------rule.
A.Trapezoidal
B.Prismoidal*
C.Simpson’s
D.Transit
Ans:B
97.The instrument used for measuring the area from plan is:
A.Pentograph
B.Proportionate compass
C.Box settant
D.Planimeter*
Ans:D
98.Abeny level is used for------------
A.Reducing plan
B.Enlargement of plan
C.Slope measurement
D.Area determination*
Ans:D
99.An example for kharif crop is--------
A.Gram
B.Wheat
C.Jowar*
D.Potato
Ans:C
100.The cross drainage work in which the HFL of natural drain is above the bed of canal is called-----------
A.Level crossing
B.Syphon aqueduct*
C.Super passage
D.Spillway
Ans:B
Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email