11 January 2016

// // Leave a Comment

DTP OPERATOR GRADE-II(PRINTING) SOLVED PAPER 2015

DTP OPERATOR GRADE-II(PRINTING)
EXAM DATE:16-10-2015
PDF FILE DOWNLOAD     DOC FILE DOWNLOAD

1.Proof mark meaning let the original copy stand:
A.OCS
B.Stet*
C.NP
D.Nudge
Ans:B

2.How an image on one side of a printed sheet aligns with the image on the other side of the printed sheet is denoted by a term:
A.Reverse position
B.Back up*
C.Turn ups
D.Align on
Ans:B
3.A business or department within a printing company that does the cutting,folding,collating,drilling and other finishing operations used on printing projects.
A.Foundry
B.Bindery*
C.Imagery
D.Print house
Ans:B
4.A brief notice at the end of a book usually describing the test typography,identifying the type face by name along with a brief history:
A.Colorfont
B.Type history
C.Colophon*
D.Type specification
Ans:C
5.The entire range of hues possible to reproduce on a specific system,such as a computer screen,or four colour printing press:
A.Color Gamut*
B.Color Chart
C.Color System
D.Color Range
Ans:A
6.A long metal rod that is threaded on both ends designed to use in  tension
A.Torsion bar
B.Mono arm
C.Swing arm
D.Stud*
Ans:D
7.To press an image into paper with a die so it extends below the surface:
A.Elevate
B.Deboss*
C.Oblivate
D.Debase
Ans:B
8.A number of small lengths of steel of different thicknesses with measurements marked on each piece used to measure gap widths
A.Feeler*
B.Steeler
C.Sensor
D.Slit checker
Ans:A
9.The process of averaging between pixels of different color.This results in a smoother,blended transition between the edge of two areas rather than a jagged or’stair step’apperance:
A.Dithering*
B.Filthering
C.Resolute
D.Smoldering
Ans:A
10.FPO stands for:
A.Figure placement only
B.For posting only
C.For position only*
D.Figure position only
Ans:C
11.The viscosity and tack of waterless offset inks when compared to conventional offset inks are:
A.Higher*
B.Fluid like
C.Lower
D.None of the above
Ans:A
12.A single word or two left at the end of a paragraph,or a part of a sentence ending a paragraph,which loops over to the next page and stands alone
A.Paradow
B.Widow*
C.Stand alone line
D.Solitary line
Ans:B
13.The degree of tonal separation or gradation in the range from black to white
A.Gradient
B.Gradiation
C.Contrast*
D.Tone Gradient
Ans:C
14.The part of a book”Table of Contents”was invented by:
A.Sneider Beck
B.John McGregger
C.Xei Chong
D.Quintus Valerius Soranus*
Ans:D
15.The resistance of a hydraulic fluid to mix with water:
A.Precipitability
B.Abyssimibility
C.Sublimation
D.Demulsibility*
Ans:D
16.The process of stripping for general commercial offset printing has largely been eliminated through the use of digital prepress technology known as:
A.Imposition software*
B.Page layout software
C.Composition software
D.Auto flow software
Ans:A
17.The removing of cyan,magenta or yellow from the shadow areas of a heavily colored image to limit the total amount of ink being applied to that image to avoid potential production problems
A.Neutral color enhancer
B.Under color removal*
C.Mono color diffuser
D.Real color removal
Ans:B
18.In offset press,excessive paper-to-blanket squeeze can result in:
A.Smottle
B.Blanket imperfection
C.Fragmentation
D.Mottle*
Ans:D
19.Name the color pigments that are classified according to their chemical makeup:
A.Organic color pigments*
B.Metallic color pigments
C.Inorganic color pigments
D.Natural color pigments
Ans:A
20.A page with blind folio means:
A.Unprinted folio but counted in sequence*
B.Missing folio which is not counted in sequence
C.A page which contains only folio
D.Blank page
Ans:A
21.A short piece written by someone other than the author which will provide context to the main work is called:
A.Afterword
B.Foreward
C.Authorword
D.Foreword*
Ans:D
22.Which of the following process employs a dry type of process that do not use any chemicals to produce image proofs?
A.Solid proof
B.Instant image proof paper
C.Dry proof
D.Chemical proof paper
Ans:----
23.A title at the top of a page that appears on all pages of a book  or chapter of a book:
A.Page runner
B.Jumping head
C.Side head
D.Running head*
Ans:D
24.The term that defines the limits of the particular color model being used:
A.Color space*
B.Model range
C.System color limit
D.Color limit
Ans:A
25.Inconsistent positioning of the printed image on the sheets of paper as they travel through a printing press:
A.Space backup
B.Set position
C.Print tolerance
D.Bounce*
Ans:D
26.Name the printing process which utilizes special silicone rubber coated printing place and special inks
A.Fluid printing
B.Silicone stamping
C.Waterless printing*
D.Rubber transfer press
Ans:C
27.The term given to left justified type that is uneven on the right.
A.Ragged right*
B.Jogged recto
C.Rigid left
D.VJ
Ans:A
28.Carbon are lamps are used as a light source for plate making  process.This light source is generally not suggested due to a defect.
A.High cost
B.Emission of fumes and dirt
C.Radiation
D.Pollution*
Ans:D
29.Getting the most out of a printing press by using the maximum sheet size to print multiple images or jobs on the same sheet:
A.Pan and Step
B.Multiple spread
C.Gang*
D.None of these
Ans:C
30.In earlier times ammonium bicarbonate combined with egg albuman was used for making
A.Film base
B.Photosensitive emulsion
C.Diffuser base
D.Extender emulsion
Ans:------------
31.Printing one side of a sheet and turning it over from left to right using the same side guides and plate for printing the second side
A.Work and twist
B.Work and topple
C.Work and turn*
D.Work and swap
Ans:C
32.A 300 dpi bitmap image if printed on a 2400 dpi printer the output will be the following values
A.600 dpi
B.2400 dpi
C.300 dpi*
D.450 dpi
Ans:C
33.Device that converts light to electrical signal
A.Light integrator
B.Photoconverter tube
C.Photodiffuser
D.photomultiplier tube*
Ans:D
34.A document layout where the width is greater than the height
A.Landscape*
B.Landside
C.Portrait
D.Upright
Ans:A
35.DLT Drives are robust and durable medium for network backups which is expanded as:
A.Dynamic line tape
B.Digital linear tape*
C.Digital logarithmic type
D.Dual linear tape
Ans:B
36.Production of fewer copies than ordered:
A.Low count
B.Break even
C.Under run*
D.None of these
Ans:C
37.Highlights of a printed halftone or illustration is represented by its:
A.Darkest dots
B.Broadest dots
C.Diagonal dots
D.Finest dots*
Ans:D
38.A concluding section in a book,typically written by a person other than the author:
A.Afterword*
B.Blurb
C.Editors Note
D.None of these
Ans:A
39.The page or part of a book that are traditionally numbered with lower case roman numerals:
A.Formatted matter
B.Chapter separators
C.Front matter*
D.Part opener
Ans:C
40.A mechanical linkage used especially in transforming rotary motion into linear motion or vice-versa:
A.Dang
B.Rim
C.Cam*
D.Swing arm
Ans:C
41.A work sheet contains------number of columns.
A.236
B.756
C.456
D.256*
Ans:D
42.----------unit provides that communication from man to machine.
A.Control unit
B.Input unit*
C.Output unit
D.Memory unit
Ans:B
43.Which is the default location for saving a file?
A.My document*
B.My computer
C.CD drive
D.Recycle bin
Ans:A
44.A Microsoft excel file also known as------------
A.File
B.Work sheet
C.Work Space
D.Work book*
Ans:D
45.The horizontal bar at the bottom of the screen is called--------
A.Title bar
B.Scroll bar
C.Task bar*
D.Menu bar
Ans:C
46.Location in word document can be named using --------facility
A.Cross reference
B.Style
C.Bookmark*
D.None of these
Ans:C
47.The short-cut used for inserting page break is------
A.Ctrl+enter*
B.Ctrl+K
C.Ctrl+U
D.Ctrl+Z
Ans:A
48.---------is an example of Application software:
A.DOS
B.Windows
C.Linux
D.MS Excel*
Ans:D
49.Insert or draw a table into the document uses----------
A.Table*
B.page breaks
C.Chart
D.Picture
Ans:A
50.The extension name of a paint file is-----
A..jpg
B..jng
C..clp
D..bmp*
Ans:D
51.Footnote command is present in------menu.
A.Insert*
B.Page layout
C.View
D.Review
Ans:A
52.-----is the short-cut of paste command
A.Ctrl+Z
B.Ctrl+V*
C.Ctrl+U
D.Ctrl+S
Ans:B
53.---------command helps to repeat the last change made in a document.
A.Undo
B.Redo*
C.Ctrl+U
D.None of these
Ans:B
54.End note command insert a note at the end of a-----------------
A.File
B.Document*
C.Format
D.All of these
Ans:B
55.Who invented mouse?
A.Tim Berners Le
B.Douglus Carl Engalbert*
C.Alen Turing
D.None of these
Ans:B
56.F5 is the short-cut for----------
A.Replace
B.Sleep
C.Refresh*
D.Restart
Ans:C
57.--------is the short-cut key for help
A.F7
B.F6
C.F1*
D.F2
Ans:C
58.Spelling and Grammar can be easily checked using the Function key—
A.F7*
B.F5
C.F3
D.F2
Ans:A
59.ISP stands for------
A.Internet Service Protocol*
B.Internet Safe Protocol
C.Idea Service Provider
D.None of these
Ans:A
60.The graphical representation of a program seen on a desktop is called----
A.Icon*
B.Folder
C.My computer
D.None of these
Ans:A
61.To save an existing document in the same file name with menu item is used------
A.Save*
B.Save as
C.Both a and b
D.All of these
Ans:A
62.In a word document page number is inserted into-------
A.Line Spacing
B.Mail Merge
C.Spell Check
D.Header and Footer*
Ans:D
63.The margin of the word document can be set by--------------
A.Print preview
B.Save as
C.Page set up*
D.All of these
Ans:C
64.The vertical alignment can be done in spreadsheet by using-------
A.Left
B.Right
C.Top*
D.Bottom
Ans:C
65.In a spreadsheet we can apply and use------
A.Formula
B.Sort
C.Font
D.All of these*
Ans:D
66.Maximum storing capacity of a Floppy is:
A.240 Mb
B.100 Mb
C.144 Mb*
D.244 Mb
Ans:C
67.An operating system is a large set of -------which is also an interface between users and computer system
A.Programs*
B.Software
C.Application
D.All of these
Ans:A
68.The Simplest operating system which allows only one user to work on a computer at a time is known as:
A.Single user operating system*
B.Multi user operating system
C.Multi tasking operating system
D.All of them
Ans:A
69.By default there are three worksheets in a work-book and they are named-------respectively
A.’Sheet 1’,’Sheet 2’,’Sheet 3’*
B.’Sheet 4’,’Sheet 5’,’Sheet 6’
C.Both A and B
D.None of them
Ans:A
70.In MS Excel you can enter number and mathematical formulas into-----------
A.Dialog box
B.Rows
C.Columns
D.Cells*
Ans:D
71.MS Excel has a set of pre written formulas called-------
A.Function*
B.Data type
C.Variables
D.Rows and columns
Ans:A
72.Which is the following is not valid version of M.S.Office?
A.Office 2007
B.Office 2010
C.Office 2003
D.Office vista*
Ans:D
73.Which is not a data source component?
A.Data records
B.Data fields
C.Header row
D.Mail merge toolbar*
Ans:D
74.How much does’K’represent in terms of memory?
A.1024 bits
B.1024 bytes*
C.1000 bits
D.1000 bytes
Ans:B
75.An Assembly language program must be translated into-----
A.High level language
B.Markup language
C.Machine language*
D.None of these
Ans:C
76.The tangible part of a computer system is called:
A.Hardware*
B.Output data
C.Software
D.Input data
Ans:A
77.Data can be permanently held with the help of:
A.Primary storage
B.Secondary storage*
C.Bios
D.Memory
Ans:B
78.Moving the mouse in any direction while keeping the left mouse button pressed is called------
A.Selection*
B.Dragging
C.Browsing
D.None of these
Ans:A
79.What is PDF stand for?
A.Pre Described File
B.Portable Document File
C.Portable Document Format*
D.Pre Document Format
Ans:C
80.Browsers are used for seeing--------
A.Blogspot
B.Website*
C.YouTube
D.Twitter
Ans:B
81.Chief Election Commissioner of India is:
A.V.S.Sampath
B.Hari Shankar Brahma
C.V.S.Ramadevi
D.Sukumar Sen
Ans:----
82.Prathiaksha Raksha Daiva Sabha(PRDS)was founded by:
A.Ayyankali
B.Pampady John Joseph
C.Poikayil Yohannan*
D.Sahodaran Ayyappan
Ans:C
83.Who was the leader of ‘Savarna Jatha’,organized from Vaikom to Trivandrum by savarna Hindus who supported the agitation of vaikom sathyagraham?
A.K.P.Kesava Menon
B.Changanacherry parameswaran Pillai
C.K.Kelappan
D.Mannathu padmanabhan*
Ans:D
84.Publisher of magazine ‘Muslim’in the year 1906 in Travancore?
A.Vakkam Maulavi*
B.Muhamed Abdurahiman
C.P.P.Ummar Koya
D.Makthi Thangal
Ans:A
85.Writer who selected for the Jnanpith Award for 2014.
A.Kusumagraj
B.V.S.Khandekar
C.V.V.Shirwadkar
D.Balachandra Nemade*
Ans:D
86.MGNREGA is implemented for:
A.Enhancing livelihood*
B.Enhancing agricultural production
C.Enhancing growth
D.Enhancing community healh
Ans:A
87.Year in which Malayalee memorial submitted to the Raja of Travancore?
A.1896
B.1891*
C.1903
D.1924
Ans:B
88.Channar agitation Awas for:
A.Right to travel in public places
B.Better wage
C.School Education
D.Right of their women to dress like upper caste Hindu women*
Ans:D
89.Year in which National Food security act came into force?
A.2013*
B.2005
C.2011
D.2007
Ans:A
90.Author of the Drama ‘Ithu Boomiyannu’:
A.C.J.Thoma
B.Thoppil Bhasi
C.K.T.Muhammed*
D.Edasseri Govindan Nair
Ans:C
91.Who among the following is the founder of Kerala Kaumudi Newspaper
A.Swadeshabhimani Ramakrishna Pillai
B.Kaumudi Balakrishnan
C.M.S.Mani
D.C.V.Kunhiraman*
Ans:D
92.Idetify the Christian Priest  who translated the Holy Qurbana from syriac to Malayalam language known as ‘Ara Kurbana’:
A.Abraham Malpan*
B.Herman Gundert
C.K.P.Yohanan
D.Edward Brennen
Ans:A
93.Author of ‘Atmopadesa Satakam’?
A.Sukumar Azhikode
B.P.K.Balakrishnan
C.Chinmayantha Swamikal
D.Sree Narayana Guru*
Ans:D
94.Kerala Panini?
A.KodungalloorKunhikuttan Thampuran
B.A.R.Raja Varma*
C.Kerala VarmaV Valiya Koyithampuran
D.Ulloor S.Parameswara Iyer
Ans:B
95.Name the Novel got vayalar Award for the year 2014
A.Arachar*
B.Adayalam
C.Kesawantte vilapam
D.Thattakam
Ans:A
96.Venue of next Olympics
A.Tokyo
B.London
C.Beijing
D.Rio De Janeiro*
Ans:D
97.Which among the following joined Indian Union in 1975
A.Arunachal Pradesh
B.Nepal
C.Sikkim*
D.Tibet
Ans:C
98.Power to proclaim emergency in India is vested with:
A.Prime Minister
B.Union Cabinet
C.Cabinet Secretary
D.President*
Ans:D
99.Year in which the age of Adult Franchise reduced to 18 years:
A.1977
B.1989*
C.1950
D.1949
Ans:B
100.This fundamental right was removed from our constitution in 1978:
A.Right to Property*
B.Right to form associations and unions
C.Right to move freely through the territory of India
D.Right to assemble peacefully and without arms

Ans:A
Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email