12 January 2016

// // Leave a Comment

FOREMAN(GOV.INSTRAMENT WORKSHOP),SIDCO SOLVED PAPER 2015

FOREMAN(GOV.INSTRAMENT WORKSHOP),SIDCO
EXAM DATE:19-08-2015
PDF FILE DOWNLOAD     DOC FILE DOWNLOAD

1.In S.I.Unit Joule is expressed as:
A.Nm/s
B.Nm*
C.Nm2
D.mN
Ans:B

2.Modulus of rigidity is experimentally the ratio of:
A.Linerar stress to longitudinal strain
B.Hydrostatic stress to volumetric strain
C.Axial stress to lateral strain
D.Shear stress to shear strain*
Ans:D
3.The definition of Specific fuel consumption is:
A.Fuel consumption per BHP
B.Fuel Consumption for hour
C.Fuel consumption per hour per BHP*
D.Fuel consumption per IHP
Ans:C
4.The longitudinal(axial)stress for a thin cylinder of mean radius r,wall thickness t and subjected to an internal fluid pressure p,would be:
A.pr/4t
B.2pr/t
C.pr/t
D.Pr2t*
Ans:D
5.The height of water column corresponding to a pressure of 54 KN/m2 is:
A.5.5 m*
B.8.5 m
C.11.0 m
D.4.5 m
Ans:A
6.The ratio of the capacity of a compressor to the piston displacement of the compressor is known as:
A.Volumetric efficiency*
B.Theoretical horsepower
C.Compressor efficiency
D.Brake horse power
Ans:A
7.The use of cupola is to make:
A.Wrought iron
B.Pig iron
C.Steel
D.Cast iron*
Ans:D
8.The process used in a summer air conditioning is known as:
A.Humidification
B.Heating humidification
C.De humidification
D.Cooling and dehumidification*
Ans:D
9.Temperature of human body is 94.20F its corresponding temperature in Celsius scale is:
A.73.780C
B.34.560C*
C.371.40C
D.110.670C
Ans:B
10.In the cast iron the percentage of carbon usually varies between:
A.0.5 to 1.0%
B.0.1 to 0.2%
C.1.0 to 1.5%
D.2.5 to 3.5%*
Ans:D
11.The ratio of total emissive power of a body to the total emissive power of a black body is called:
A.Reflectovity
B.Absorptivity
C.Transmitivity
D.Emissivity*
Ans:D
12.Factor of safety is defined as the ratio of:
A.Endurance limit to yield stress
B.Elastic limit to ultimate stress
C.Yield stress to working stress*
D.Breaking stress to working stress
Ans:C
13.A simply supported beam of span(/)carries a uniformally distributed load over the whole span .The shear force diagram will be:
A.A rectangle
A.A triangle
C.Two equal and opposite triangles*
D.Two equal and opposite rectangles
Ans:C
14.When a shaft of diameter d is subjected to torsional load T,the maximum shear stress fs,induced in the shaft is given by the relation
A.FsA.64T/pie*d3
B.fs*16T/pie*d3*
C.fs=8T/pie*d3
D.fs*32T/pie*d3
Ans:B
15.The torsion equation is given by:
A.T/J=fsl R=C*theta/L*
B.T/fs=R/J=C*theta/L
C.T/R=fs/j=C*theta/L
D.T/J=fs=R=L/C*theta
Ans:A
16.Sweep patterns are used for:
A.Non ferrous castings
B.Coreless objects
C.Large circular castings*
D.Tiny objects
Ans:C
17.A steel plate is immersed in an oil of specific weight 8 kN/m3 upto a depth of 3 m.What is the intensity of pressure on the plate due to the oil:
A.24kN/m2*
B.48kN/m2
C.12kN/m2
D.56 kN/m2
Ans:A
18.The Elliptic trammels and Oldhams coupling are the inversion of:
A.Double slider crank chain*
B.Single slider crank chain
C.Four bar chair
D.Crossed slider crank chain
Ans:A
19.The hydraulic gradient line is:
A.Some times above the energy gradient line
B.At velocity head below the energy gradient line*
C.Is always sloping downwards along the flow direction
D.Is always above the axis of the closed conduct
Ans:B
20.Bar is the unit of:
A.Entropy
B.Energy
C.Power
D.Pressure*
Ans:D
21.The difference between the upper limit and lower limit of a dimension is known as:
A.Nominal size
B.Tolerance*
C.Basic size
D.Actual size
Ans:B
22.In a flat belt drive,the belt can be subjected to a maximum tension T and centrifugal tension Tc.The condition for transmission of maximum power is given by:
A.T=2Tc
B.T=Tc
C.T=3Tc*
D.T=Square root of 3 Tc
Ans:C
23.Agas whose original pressure,volume and temperature were 120 KN/m2,0.1 m3 and 300C respectively is compressed to 600 KN/m2 and 500C.The new volume of the gas is:
A.0.0426 m3
B.2.1m3
C.22.1m3
D.0.213m3*
Ans:D
24.The device,which holds and locates a work piece and guides and controls one or more cutting tools,is known as:
A.Lathe
B.Template
C.Fixture
D.Jig*
Ans:D
25.Critical temperature of a gas is the temperature:
A.Above which it cannot be liquefied*
B.At which its liquefaction just starts
C.At which the intermolecular gap is reduced to zero
D.At which its liquefaction is complete
Ans:A
26.The process which takes place below recrystallisation temperature is known as:
A.Grinding
B.Hot working process
C.Cold working process*
D.Casting
Ans:C
27.Which air standard cycle consists of two isothermal processes and two adiabatic processes?
A.Diesel cycle
B.Ericson cycle
C.Otte Cycle
D.Camot cycle*
Ans:D
28.An example of a natural abrasive from the following:
A.Diamond*
B.Aluminium oxide
C.Boron carbide
D.Silicon carbide
Ans:A
29.In the mollier diagram the abscissa represents
A.Total heat
B.Entropy*
C.Temperature
D.Pressure
Ans:B
30.The tool is stationery and the work reciprocates in case of a :
A.Planer*
B.Milling machine
C.Shaper
D.Slotter
Ans:A
31.The use of Fusible plug in a boiler is to:
A.Extinguish the fire in case of low water level*
B.Prevent the leakage of steam from boiler
C.Allow passage of only superheated steam from the boiler
D.Keep the boiler pressure within prescribed limits
Ans:A
32.Inter cooling in multistage compression reduces
A.Index of compression
B.Volume of free air delivered
C.The work input of compressor*
D.The pressure of air at delivery
Ans:C
33.The beginning and the end of a task is called:
A.An event*
B.An activity
C.Stack
D.Dummy
Ans:A
34.The equivalent quantity of one ton of refrigeration is:
A.5 KW
B.3.5 KW*
C.2.5 KW
D.1 KW
Ans:B
35.Newton;s law of viscosity states that:
A.Shear stress is directly proportional to the viscosity
B.Shear stress is directly proportional to velocity
C.Shear stress is directly proportional to velocity gradient*
D.Shear stress is directly proportional to shear strain
Ans:C
36.The cycle in which the open cycle gas turbine works on:
A.Rankine cycle
B.Carnot cycle
C.Brayton cycle*
D.Otto cycle
Ans:C
37.A certain element has a half life of 22 days.Its average life is:
A.31.74 days*
B.44.13 days
C.11.89 days
D.5.56 days
Ans:A
38.Dimetral pitch is defined as the ratio of:
A.Pitch cycle diameter to number of teeth
B.Number of teeth to pitch circle diameter*
C.Circumference of pitch circle to Number of teeth
D.Number of teeth to the circular pitch
Ans:B
39.The process of increasing thickness of a bar at its expense of its length and is brought by end pressure:
A.Drawing down
B.Upsetting*
C.Fullering
D.Punching
Ans:B
40.The flow in the pipe is faminar if:
A.Raynold number is equal to 2,500
B.Reynold number is equal to  4,000
C.Reynold number is more than 2,500
D.None of the above*
Ans:D
41.Venturimeter is used to measure:
A.Discharge*
B.Pressure at a point
C.Average velocity
D.Velocity at a point
Ans:A
42.When two bodies are in thermal equilibrium with a third body,they are also in thermal equilibrium with a third body,they are also in thermal equilibrium with each other.This statement is called:
A.Zerothlawofthermodynamics*
B.2nd law of thermodynamics
C.1st law of thermodynamics
D.Gaylussac’s law
Ans:A
43.The basic law of heat conduction is called:
A.Newton’s law of cooling
B.Kirchoff’s law
C.Fourier’s law*
D.Stefan’s law
Ans:C
44.A boiler was purchased erected and installed with an amount of Rs.52,000/-The scrap value estimated after 20 years is Rs.15,000/-the rate of depreciation is:
A.Rs.37,000/-
B.Rs.1,850/-*
C.Rs.2,600/-
D.Rs.750/-
Ans:B
45.This ratio of the specific weight of liquid to specific weight of  a standard fluid is known as:
A.Specific volume
B.Weight density
C.Specific gravity*
D.Viscosity
Ans:C
46.The  centre to centre distance between two consecutive rivets in a row is called:
A.Margin
B.Pitch*
C.Back pitch
D.Diagonal pitch
Ans:B
47.Kaplan turbine is:
A.Ahigh head mixed flow turbine
B.An outward flow reaction turbine
C.An impulse inward flow turbine
D.Axial flow reaction turbine*
Ans:D
48.The position of centre of gravity of a hemisphere of radius ‘r’lies on the central radius at a distance:
A.2/3 r
B.1/2 r
C.3/4 r
D.3/8 r*
Ans:D
49.Sinking fund is associated  with:
A.Period of reduced economic activity
B.Machine depreciation*
C.Cost of equity and debt
D.Machine replacement
Ans:B
50.In electro discharge machining the tool is made of:
A.Tungsten carbide
B.Stain less steel
C.Brass or copper*
D.Diamond
Ans:C
51.Lathe centers are provided with a standard taper known as:
A.Seller’s taper
B.Chapman taper
C.Jamo taper
D.Morse taper*
Ans:D
52.Which of the following is not foundry tool?
A.Arbor*
B.Riddle
C.Slick
D.Trowel
Ans:A
53.A system of working known as functional organization was introduced by:
A.Newton
B.F.W.Taylor*
C.Gilberth
D.Gnatt
Ans:B
54.Break-even point is the point where:
A.Variable and total cost lines intersect
B.Total cost and sales revenue lines intersect*
C.Fixed and variable cost lines intersect
D.Total cost and fixed lines intersect
Ans:B
55.A surface with an area 2x104m2 emites radiation as a black body at a temperature of 1000K.Stephen Boltzman constant=5.67 x 10-8 w/m2k4 what is the energy emitted into the entire hemispherical space:
A.22.68 W
B.5.66 W
C.11.34 W*
D.329 W
Ans:C
56.Air  yessel in a reciprocating pump is used:
A.To obtain a continues supply of water at uniform rate*
B.To reduce suction head
C.To increase the delivery head
D.To reduce the discharge
Ans:A
57.In rolling machines the indexing of the job is done with:
A.Differential mechanism
B.Dividing head*
C.Face plate
D.Arbor
Ans:B
58.The dimensional formula of dynamic viscosity are:
A.ML-2T-2
B.MLT
C.ML-1T-2
D.ML-1T-1*
Ans:D
59.The purpose of Surge tank in a pipe line is to:
A.Make the flow uniform in pipe
B.Reduce the loss of head due to friction in pipe
C.Relieve the pressure due to water hammer*
D.Increase the velocity in the pipe
Ans:C
60.Brass is an alloy of copper and:
A.Aluminium
B.Tin
C.Zinc*
D.Lead
Ans:C
61.A microprocessor unit,a memory  unit and an input/output unit from a:
A.CPU*
B.Compiler
C.Microcomputer
D.ALU
Ans:A
62.An ideal operational amplifier has:
A.Infinite output impedence
B.Zero input impedance
C.Infinite Bandwidth*
D.All the above
Ans:C
63.Which type of signal represented by discrete values?
A.Noisy signal
B.Non linear
C.Digital*
D.Analog
Ans:C
64.The gauge factor of strain gauge is normally of the order of:
A.0.5 to 1
B.1 to 1.5
C.1.5 to 21*
D.5 to 10
Ans:C
65.The logic gate that will have high or”1”at the output when any one at the inputs is high is a(n):
A.OR gate*
B.AND gate
C.NOR gate
D.NOT gate
Ans:A
66.A port can be:
A.Strictly for  input
B.Bidirectional*
C.Strictly for output
D.All of the above
Ans:B
67.Reynold’s number of stream lined flow is:
A.Less than 2000*
B.More than 2000
C.More than 6000
D.None of the above
Ans:A
68.Standard pneumatic output of an I/P converter is:
A.3 to 15 kg/cm2
B.3 to 15 mA
C.0.22 to 1 kg/cm2*
D.1.5 to 7 kg/cm2
Ans:C
69.For flow measurement of highly corrosive and erosive fluids--------used.
A.Venturi meter
B.Rotameter
C.Magnetic flow meter*
D.Pitot tube
Ans:C
70.Hydraulic controller have power gain.
A.Low
B.Medium
C.High*
D.None of the above
Ans:C
71.A 4-20 mA electronic transmitter has an input range of 500C.If the output is 12 mA,What is ---------the indicated temperature in centigrade?
A.100
B.250*
C.300
D.400
Ans:B
72.---------is the final control element in most process control system.
A.Controller
B.Control Valve*
C.Transmitter
D.Amplifier
Ans:B
73.An Angularity error is in the:
A.Energy meter
B.Watt meter
C.BT Pressure gauge*
D.Micrometer
Ans:C
74.Vortex meter transducer is used for:
A.Temperature
B.Pressure
C.Level
D.Flow*
Ans:D
75.The most popular medium for the data highway for DCS Communication is:
A.Internet
B.Web
C.Ethernet*
D.Modem
Ans:C
76.Inclosed –loop control system,the input has control over:
A.Open loop
B.Output*
C.Feed-back
D.Set point
Ans:B
77.Full form of HART is:
A.Highway Accessable Range Transmitter
B.Highway Addressable Remote Transmitter*
C.Highway Accessable Remote Transducer
D.Highway Addressable Range Transmitter
Ans:B
78.When the pressure of water increases,its volume?
A.Increases
B.Not change
C.Decreases*
D.None of the above
Ans:C
79.Instrument air of----------dew point is more suitable for pneumatic instrumentation.
A.320
B.250
C.40*
D.400
Ans:C
80.If proportional band is less,controller response will be:
A.Low
B.Medium
C.High*
D.Infinite
Ans:C
81.Kollam era of Kerala was started in:
A.78 A.D
B.825 A.D*
C.248 AD
D.606 AD
Ans:B
82.Modern postal system in India was established by:
A.Lord Clive*
B.Lord Curzon
C.Lord Delhousie
D.Lord Cornwallis
Ans:A
83.Which of the following has won the under -20 FIFA World cup in 2013?
A.Spain
B.Uruguay
C.Italy
D.France*
Ans:D
84.As per the census of India 2011,which is the density of population?
A.392
B.348
C.382*
D.325
Ans:C
85.”Vazhapalli inscription”is the earliest epigraphical record of –to be discovered from Kerala
A.Chera King*
B.Chola King
C.Pandya King
D.Pallava King
Ans:A
86.What is the language of Sangam Literature?
A.Sanskrit
B.Prakrit
C.Pali
D.Tamil*
Ans:D
87.The Travancore ruler who abolished slave trade(Forced Labour):
A.Gouri Parvati Bhai
B.Gouri Lakshmi Bhai*
C.Sethu Lakshmi Bhai
D.Rani Gangadhara Lakshmi
Ans:B
88.The 45th Dada Seaheb Phalke Award Winner?
A.Pran
B.Soumitra Chatterjee
C.Gulzar*
D.Mrinal Sen
Ans:C
89.Who was the president of India on June 25th,1975?
A.Zail Singh
B.V.V.Giri
C.Fakhruddin Ali Ahammed*
D.Neelam Reddy
Ans:C
90.Who is known as the ‘Father of Kerala-Renaissance’?
A.Sree Narayana Guru*
B.Chattampi Swamikal
C.Ayyankali
D.Brahmananda Swami Sivayogi
Ans:A
91.The Portuguese built their first fort on Indian soil in the territory of the Raja of:
A.Bijapur
B.Calicut
C.Daman
D.Cochin*
Ans:D
92.’Wagon Tragedy’was in connection with:
A.Pazhassi revolt
B.Santhal rebellion
C.Malabar rebellion*
D.Kurichiya revolt
Ans:C
93.World Worker’s day was observed on:
A.June-1
B.May-1*
C.October-1
D.December-1
Ans:B
94.Which is considered as the second largest river basin in India?
A.Narmada
B.Godavari*
C.Ganga
D.Cauvery
Ans:B
95.The accidental Prime Minister:Making and unmaking of Man Mohan Singh:Was written by:
A.Ravuri Bharadwaja
B.Shashi Tharoor
C.Narendra Kholi
D.Sanjaya Baru*
Ans:D
96.’Sunda Trench’is the greatest known depth of an ocean.Which among the following it belongs?
A.Indian Ocean*
B.Pacific Ocean
C.Atlantic Ocean
D.Arctic Ocean
Ans:A
97.’Mukundamala’in Sanskrit was written by:
A.Tolan
B.Vasudeva Bhattathiri
C.Kulasekhara Alwar*
D.Sankara Narayana
Ans:C
98.Who became the editor of ‘Yuktivadi’ magazine in 1928?
A.Sahodaran Ayyappan*
B.Blessed Kuriakose-Elias Chavara
C.C.Krishnan
D.A.K.Pillai
Ans:A
99.Which one of the following states of India receives lowest average annual rainfall?
A.Odisha
B.Jammu and Kashmir*
C.Himachal Pradesh
D.Madhya Pradesh
Ans:B
100.Where is the headquarters of the Zoological Survey of India(ZSI)?
A.Delhi
B.Madras
C.Mumbai
D.Kolkata*
Ans:D


Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email