9 January 2016

// // Leave a Comment

HSST,POLITICAL SCIENCE SOLVED PAPER 2015

HSST,POLITICAL SCIENCE
EXAM DATE:14-12-2015
PDF FILE DOWNLOAD     DOC FILE DOWNLOAD

1.The founder of Sidhadramam at Alathur in Palghat District was:
A.Brahmananda Sivayogi*
B.Vaikunta Swami
C.Chattampi Swamikal
D.Vagbhadananda
Ans:A

2.Name the leader who came into limelight during the Electricity Agitation of 1936
A.A.K.Gopalan
B.K.Kelappan
C.E.Ikkanda Warrier*
D.C.Kesavan
Ans:C
3.Who is known as’Haryana Hurricane’?
A.Dileep Vengsarkar
B.Kapil Oev*
C.Anil Kumble
D.Javagal Sreenath
Ans:B
4.Rakhi Gadi,the latest Indus Valley Site discovered is located in
A.Haryana*
B.Rajasthan
C.Uttar Pradesh
D.Punjab
Ans:A
5.Which/who of the following is the custodian of the Constitution of India?
A.Prime Minister
B.President
C.Rajya Sabha
D.Supreme Court*
Ans:D
6.International Day for the elimination of violence against women is observed on
A.December 5
B.November 20
C.Novemebr 25*
D.October 31
Ans:C
7.Fundamental Duties were incorporated in the Indian Constitution in
A.1978
B.1976*
C.1973
D.1975
Ans:B
8.Jawahar Rozgar Yojana was introduced in:
A.Fifth Five Year Plna
B.Sixth Five Year Plan
C.Seventh Five Year Plan*
D.Eighth Five Year Plan
Ans:C
9.’Romancing with Life’was written by
A.Dev Anand*
B.Sashi Kapoor
C.Dileep Kumar
D.Dharmendra
Ans:A
10.PURA(Providing Urban Amenties to Rural Areas)Project was inaugurated in which state?
A.Odissa
B.Tripura*
C.Kerala
D.Manipur
Ans:B
11.Which country will be the SAARC cultural capital for the year 2015-2016?
A.India
B.Pakistan
C.Afghanistan*
D.Sri lanka
Ans:C
12.The Nair Service Society(NSS)was founded on
A.1914*
B.1910
C.1941
D.1915
Ans:A
13.The first travelogue in Malayalam,Varthamanapustakam.(Book of News)was written by
A.Arnos Patiri
B.Paulinose Patiri
C.Father Hanxleden
D.Paremmakkal Thoma Kathanar*
Ans:D
14.Mahakavi Kumaran Asan’s famous poem.Veenapoovu.was first published in
A.Malayala Manorama
B.Mitavadi*
C.Kesari
D.Swadeshabhimani
Ans:B
15.Name the welfare programme implemented for providing electrification of houses of SC/ST is
A.NRDP
B.LAY
C.RLEGP
D.Kudeer Jyothi*
Ans:D
16.Which scheme envisions a bank account for each person in the country?
A.Prime Minister’s Empowerment Scheme
B.Prime Minister’s  Bal Vardhan Scheme
C.None of these
D.Prime Minister’s Jan Dhan Scheme*
Ans:D
17.During which Five Year Plan emergency was clamped in India and new election took place?
A.Fourth
B.Third
C.Fifth*
D.Sixth
Ans:C
18.The phrase ‘Equality before Law’used in Article 14 of Indian Constitution has been borrowed from
A.Britain*
B.USA
C.Germany
D.Greece
Ans:A
19.The ideal of ‘Welfare State’in the Indian Constitution is enshrined in
A.Preamble
B.Fundamental Rights
C.Fundamental Duties
D.Directive Principles of State Policy*
Ans:D
20.The responsibility of Jawahar Rozgar Yojana is vested with
A.District collector
B.Panchayat Raj Institutions*
C.State Government
D.Central Government
Ans:B
21.The most important task is teaching is
A.Giving assignments and evaluating it
B.Providing experiences for the learner towards holistic development*
C.Maintaining discipline in children
D.Giving sufficient drill
Ans:B
22.Remedial Teachingis a process of Instruction given after
A.Summative Evaluation
B.Standardized Testing
C.Formative Evaluation
D.Diagnostic Testing*
Ans:D
23.The state within a person or animal that drive behavior towards some common goal is:
A.Motivation*
B.Self Actualization
C.Adjustment
D.Attitude
Ans:A
24.Which among the following is a learner related factor?
A.Difficulty of the task
B.Length of the task
C.Maturation*
D.Distribution of Practice
Ans:C
25.Which of the following can be taken as a reflection of meaningful learning?
A.High score in the examination
B.High degree of retention
C.Ability to recal
D.Ability to transfer knowledge in different situations*
Ans:D
26.The sampling technique generally used when the population is finite
A.Purposive sampling
B.Quota sampling
C.Systematic sampling*
D.Simple random sampling
Ans:C
27.The purpose of review of related literature is to:
A.Use the literature to identify present knowledge and what is known
B.Help in defining the problem and operational definition
C.Identify strength and weakness of previous studies
D.All of the above*
Ans:D
28.A variable that can change due to the action of another variable is known as:
A.Dependent variable*
B.Extraneous variable
C.Independent variable
D.Confounding variable
Ans:A
29.The method of collecting data through observation and experimentation,formulation and testing of hypothesis is called:
A.Empirical method
B.Observation method
C.Scientific method*
D.Case Study
Ans:C
30.First step in research is
A.Identification of problem*
B.Survey of related literature
C.Finding methodology
D.Finding the solutions
Ans:A
31.Which of the following is rejected by Hobbes as the founder of the state?
A.The view that might is right
B.Individualism*
C.Concept of authorization
D.Rational self-preservation as the ground for social contract
Ans:B
32.Who said ‘Where there is no law there is no freedom?
A.T.H.Green
B.Hobbes
C.Locke*
D.Rousseau
Ans:C
33.Rousseau won the prize in an essay contest sponsored by the Academy of Dijon in 1749 on the  subject
A.’Has the progress of the sciences  and the Arts contributed to corrupt or purify morals?*
B.Has the progress of the sciences contributed to corrupt morals?
C.Has the development of the sciences contributed to corrupt or purify morals?
D.None of the above
Ans:A
34.Which one of the following theories held that the State is a product and manifestation of the irreconcilability of class antagonisms?
A.Divine Origin Theory
B.Anarchist Theory
C.Marxist-Leninist Theory*
D.Guild-Socialist Theory
Ans:C
35.Each to count for one and no one for more than one was the principle propounded by
A.Lord Bryce
B.John S.Mill
C.Grotius
D.Jeremy Bentham*
Ans:D
36.Who is the author of ‘on Liberty’?
A.Jeremy Bentham
B.J.S.Mill*
C.Hobhouse
D.Lindsay
Ans:B
37.Hegel believes that
A.The real is the rational and the rational is real*
B.Social relations are rooted in the history
C.It is human consciousness that determines
D.State protects the economic interests of the most powerful
Ans:A
38.The concept of ‘Veil of ignorance’is related to:
A.John Rawls*
B.Karl Popper
C.Robert Nozick
D.Althusser
Ans:A
39.Which great political leader said that the process of capitalist expansion would always be unequal or uneven between countries,industries and firms?
A.Joseph Stalin
B.V.I.Lenin*
C.Antonio Gramsci
D.Mao Tse Tung
Ans:B
40.According to Antonio Gramsci.civil society is primarily geared in the generation of:
A.Dissent
B.Coercion
C.Exploitation
D.Consent*
Ans:D
41.In India all revenue and capital grants are distributed by
A.National Development Council
B.Finance Commission*
C.Planning Commission
D.Cabinet Committee of the Plan
Ans:B
42.The Constitution provides for a federation,in which each level of government has a parliamentary form of democracy based on the
A.American Model
B.Westminster Model*
C.German Model
D.Canadian Model
Ans:B
43.Vigilance department works under which ministry?
A.Human Resources and Development Ministry
B.Defense Ministry
C.Home Ministry*
D.Prime Ministers Secretariat
Ans:C
44.Which one of the following statement relating to the power of Judicial Review in India is correct?
A.Supreme Court can be directly approached for judicial review of legislative decisions*
B.Supreme Court can take up matters for Judicial review on its own
C.Suprem Court can ask lower courts to submit a case for its judicial review
D.Supreme Court can review its own judgements in the light of new developments
Ans:A
45.Decisions on the defections about disqualification of the members of the Lok Sabha are made by the
A.Speaker
B.Secretary to the Parliament
C.President in accordance with the opinion of the Election Commission*
D.Prime Minister
Ans:C
46.’Right to Education’has been placed in the Indian Constitution under--------
A.81st Amendment Act
B.86th Amendment Act*
C.85th Amendment Act
D.65th Amendment Act
Ans:B
47.The main factor responsible for growth of Communalism in India is:
A.Presence of many religion
B.Past record of Communal Conflicts
C.Discriminatory nature of the Constitution
D.Group based Political Mobilization*
Ans:D
48.Amendment in provisions relating to scheduled castes and scheduled tribes can be made by
A.By two-thirds majority of the States
B.Simple Majority of the Parliament*
C.The States alone
D.Two-thirds majority of the Parliament
Ans:B
49.The Muslim League decided to boycott Constituent Assembly because
A.They were maltreated by the non Muslim members
B.They were not given adequate representation
C.They wanted a separate Constituent Assembly*
D.They wanted a Muslim to be elected
Ans:C
50.The framers of the Constitution borrowed the idea of Fundamental Rights from the Constitution of
A.Britain
B.USSR
C.Canada
D.USA*
Ans:D
51.Which one of the following is an essential pre-requisite for constitutionalism?
A.United Government*
B.Division of Powers
C.Guarantee of Fundamental Rights
D.A Written Constitution
Ans:A
52.The input-output approach was developed by
A.Gabriel A.Almod
B.Robert A.Dahl
C.David Easton*
D.Talcott Parson
Ans:C
53.The scope of comparative politics include the study of:
A.Formal structures and their functions
B.Political processes
C.Extra constitutional agencies
D.All of the above*
Ans:D
54.The National Parliamentary body of China is known as:
A.People’s Assembly
B.National People’s Congress*
C.Supreme Soviet
D.State Council
Ans:B
55.Structural-functionalism is primarily
A.A tool of analysis*
B.An explanation for existence of state
C.An ideology of development
D.A measurement for comparison
Ans:A
56.The Canadian Federal system differs essentially from the American system as it provides
A.Strong States
B.Strong Centre*
C.Neither weak nor a very strong centre
D.Neither weak nor a very strong state
Ans:B
57.The Supreme Court of America is the third house of the legislature’(Laski).Which is that power that makes the Supreme Court the third Chamber of the legislature?
A.Original Jurisdiction
B.Appellate Jurisdiction
C.Advisory Jurisdiction
D.Judicial Review*
Ans:D
58.The most powerful Legislature in the world is the
A.Indian Parliament
B.Swiss Legislature
C.U.S.Congress*
D.British Parliament
Ans:C
59.Which school of thought believed that capital formation was the basic feature of development?
A.Neo-Marxian Theory
B.Neo-Liberal Theory
C.Economic Maturity Theory
D.Classical Theory*
Ans:D
60.Most favored technique of Pressure groups in the USA is:
A.Baycott And Picketing
B.Lobbying*
C.Peaceful Agitations
D.Total Strike
Ans:B
61.The scope of public administration
A.Depends on the values of the political framework*
B.Depends on the goals of the framework
C.Depends on the values and goals of the framework
D.Remains narrow
Ans:A
62.The emergence of ‘New Public Administration’is associated with
A.Minnow Brook Conference*
B.American Society of Public Administration
C.Comparative Administration Group
D.Scientific Management Association
Ans:A
63.Development Administration is related to:
A.Goal-oriented administrative system
B.Action oriented administrative system
C.Both(1)and(2)*
D.System oriented administrative system
Ans:C
64.The first coherent theory of organization is known as:
A.Bureaucratic Theory*
B.Scientific Management
C.Human Relations Theory
D.Classical Theory
Ans:A
65.The term scientific management was used for the first time by
A.F.W.Taylor
B.Max Weber
C.Louis Brandies*
D.Elton Mayo
Ans:C
66.The term ‘Representative Bureaucracy’has been coined by:
A.Martin Albraw
B.Max Webber
C.Karl Marx
D.Donald Kingsley*
Ans:D
67.Perspective planning refers to the formulation of
A.Long term plans*
B.Short term plans
C.Five Year Plans
D.Medium range plans
Ans:A
68.The reforms in the monetary and banking policies of the country are called:
A.Budgetary Reforms
B.Administrative Reforms
C.Banking Reforms
D.Financial Reforms*
Ans:D
69.Herbert Simon’s Model of decision making is known as:
A.Disjointed Incrementalism
B.Mixed Scanning
C.Behavior Alternative*
D.Policy Science
Ans:C
70.Big Democracy is the work of
A.P.H.Appleby*
B.D.Waldo
C.H.A.Simon
D.Elton Mayo
Ans:A
71.Who among the following theories is associated with neo-realism in international politics?
A.Hans Morgenthau
B.Kenneth Waltz*
C.John Ruggie
D.Barry Buzan
Ans:B
72.The ‘authoritative allocation of values’was a concept given by:
A.Almond and Powell
B.Lass Well
C.David Easton*
D.Talcott Parson
Ans:C
73.The most important factor responsible for the globalization taking place is
A.Economic Liberalization
B.Political Liberalization
C.Trade Liberalization
D.Technological change brought about by relentless economic competition*
Ans:D
74.The military alliances are formed on the basic concept of:
A.Co-operative security
B.Collective security*
C.Comprehensive security
D.Collective defense
Ans:B
75.Which one of the following non-governmental organizations is exclusively involved in human rights advocacy?
A.Oxfam
B.Caritas
C.Ford Foundation
D.Amnesty International*
Ans:D
76.Which one of the following statement is not correct?
A.Diplomats now get greater latitude than they enjoyed in 19th century*
B.Diplomacy is an instrument of foreign policy
C.Diplomats do not play now as great a role in International negotiations as they once did
D.Major international agreements are usually negotiated by foreign ministers
Ans:A
77.’Agenda for peace’ proposal is associated with:
A.Commonwealth of Nations
B.League of Nations
C.United Nations*
D.India
Ans:C
78.Which one of the following factors influenced the foreign policy of India?
A.Geographical location of the country
B.Plural character of the Indian society
C.International environments
D.All the above*
Ans:D
79.Which one of the following has been main irritant in the relations between India and Pakistan in recent years?
A.Kashmir Issue
B.Growing intimacy between USA and Pakistan
C.Growing intimacy between China and Pakistan
D.Cross border terrorism*
Ans:D
80.Which one of the following is the easiest method for the peaceful settlement of disputes between two states?
A.Negotiations*
B.Good Offices
C.Mediation
D.Enquiry
Ans:A
81.The type of variable that link a cause and effect relationship are called
A.Intervening Variables*
B.Independent Variables
C.Dependent Variables
D.Extraneous Variables
Ans:A
82.Which of the following statements is correct?
A.The objectives should be stated only in a statement form
B.The objectives should be stated only in question form
C.The objectives can be stated either in the form of a statement or in a question form*
D.None of the above
Ans:C
83.Variables of study are selected during
A.Data collection
B.Sample selection
C.Stating the hypothesis
D.Scientific definition of the problem*
Ans:D
84.An operational definition of a term used in the title of  a research problem refers to:
A.A definition quoted in glossaries or dictionaries
B.A most acceptable definition of the term
C.A comprehensive definition of the term
D.A definition that gives meaning to the term and helps into quantification*
Ans:D
85.’Summary of the Literature’is
A.A Bibliography
B.A description of the significant findings from each relevant reference that the researcher searched*
C.A description of the main findings that are organized around main themes that emerge from literature search
D.None of the above
Ans:B
86.The term ‘Action Research’ was coined by
A.Corey*
B.Travers
C.Dewey
D.Lehmann
Ans:A
87.The best method of sampling when ever the population is homogeneous is
A.Stratified
B.Purposive
C.Random*
D.Incidental
Ans:C
88.Sampling refers to:
A.Selecting small portion of a universe
B.Selecting a large population of a universe
C.Selecting a representative portion of a population
D.Selecting small portion of a population*
Ans:D
89.Which of the following  statements is incorrect?
A.Interview schedule is a research tool
B.If the study population is illiterate,data collection using questionnaire is appropriate*
C.Both(1)and (2)
D.Neither(1)nor(2)
Ans:B
90.SPSS stands for
A.Statistical Package for the Social Sciences*
B.Software package for Social Sciences
C.Social Progress and Social Sciences
D.None of the above
Ans:A
91.To pretend,I actually do the thing:I have therefore only pretended to pretend:
A.Jacques Derrida*
B.Ernest Hass
C.E.H.Carr
D.Quincy Wright
Ans:A
92.The 20th century totalitarianism represents an onion like structure.This statement is attributed to:
A.Karl Popper
B.Raymond Aron*
C.Hannah Arendt
D.K.J.Holsti
Ans:B
93.Who described bureaucracy as a continental nuisance?
A.R.K.Merton
B.Max Weber
C.Thomas Cartyle*
D.M.Crozier
Ans:C
94.Which is the ‘cleft country’according to Samuel P.Huntington in clashes of civilization?
A.India*
B.South Africa
C.Romania
D.Uganda
Ans:A
95.Who developed the concept social constructivism?
A.R.Young
B.Lev Vygotsky*
C.Samuel P.Huntington
D.E.H.Carr
Ans:B
96.-----------is a critical outlook concerned with the relationship between text and meaning
A.Deconstruction*
B.Post Humanism
C.Post Structuralism
D.Social Constructivism
Ans:A
97.Rawl’s Principle of distributive justice is based on the notion of
A.Desert
B.Difference Principle*
C.Equality
D.Entitlement
Ans:B
98.The thinker who has been characterized as a ‘reluctant democrat’is
A.J.Bentham
B.E.Burke
C.T.H.Green
D.J.S.Mill*
Ans:D
99.Who among the following has described the world wide triumph of liberal democracy as the ‘end of history’?
A.Samir Amin
B.David Held
C.Francis Fukuyama
D.Samuel P.Huntington*
Ans:D
100.The concept of Social Capital has been put forward by----------
A.Samuel P.Huntington
B.Robert Putnam*
C.V.S.Naipaul
D.Bill Gate
Ans:B



Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email