18 January 2016

// // Leave a Comment

JUNIOR INSTRUCTOR(NETWORK TECHNICIAN) 26-02-2015 ANSWER KEY

JUNIOR INSTRUCTOR(NETWORK TECHNICIAN)
EXAM DATE:26-02-2015

1.Full form of OSI:
A.Open systems interconnect*
B.Operating system interconnect
C.Other systems interconnect
D.None of the above
Ans:A

2.Delivery of sequence of packets are done at:
A.Physical layer
B.Data link layer*
C.Transport layer
D.Session layer
Ans:B
3.What is FCC?
A.Federal communication
B.Fast collision coefficient
C.File control connector
D.None of the above*
Ans:D
4.Full form of SONET:
A.Synchronus optical network*
B.Satellite observational network
C.Semantic optional network
D.Systematic observation network
Ans:A
5.What is DBS?
A.Data baes systems
B.Direct broadcast satellite*
C.Data bound services
D.None of the above
Ans:B
6.Heavy duty coaxial cables are called:
A.Thin cable
B.Thick cable*
C.Heavy cable
D.Coppier cable
Ans:B
7.IEEE 802.11 is standard for:
A.Wireless personal area network
B.Wireless local area network*
C.Optical networks
D.None of the above
Ans:B
8.Which is best suited for ALOHA?
A.Multiple access channel
B.Carrier sense*
C.No carrier sense
D.Flow control
Ans:B
9.Point to point transmission with one sender and one receiver is called as
A.Multicasting
B.Single casting
C.Unicasting*
D.Broadcasting
Ans:C
10.POP serves for:
A.Sending e-mail to be remote server
B.Retrieving e-mail from remote server*
C.Access mail box account on mail server
D.None of the above
Ans:B
11.Best name for a junction that allows one to enter in to network or to exit out of the network:
A.Hub
B.Router*
C.Gateway
D.Switch
Ans:B
12.A node on a network cab be:
A.Computer
B.Workstation
C.Printer
D.Any of the above*
Ans:D
13.Which of the following devices will increase the band width and separating collision domains?
A.Switch
B.Hub
C.Router
D.Bridge*
Ans:D
14.Repeater operates on:
A.Data link layer
B.Presentation layer
C.Physical layer*
D.Network layer
Ans:C
15.IPv.6 address space:
A.16 bits long
B.32 bits long
C.64 bits long
D.128 bits long*
Ans:D
16.Address 198.76.9.23 belongs to which class:
A.Class A
B.Class B
C.Class C*
D.Class D
Ans:C
17.The host id of the address 129.6.8.4 is:
A.8.4*
B.129.6
C.6.8
D.None of the above
Ans:A
18.Process of extracting the address of physical network from an IP address is called:
A.Mapping*
B.Masking
C.Subneting
D.Spooling
Ans:A
19.Which of the following allows a host to discover its internet address when it knows only its physical address?
A.RARP
B.ICMP
C.IGMP
D.ARP*
Ans:D
20.Which of the following is a framework for managing devices in an internet using TCP/IP protocol suit?
A.SMI
B.SNMP*
C.MIB
D.BER
Ans:B
21.In which of the following layers Framing is performed?
A.Physical layer
B.Network layer
C.Session layer
D.Data link layer*
Ans:D
22.Digital transmission is sometimes called as:
A.Multiplexed transmission
B.Line coded transmission*
D.Base band transmission
Ans:B
23.FDISK is used for:
A.Formating disk
B.Creating partitions on disk*
C.Creating a boot disk
D.Fixing errors on disk
Ans:B
24.What is meant by Seek time?
A.Time to select a track
B.Time to select a sector
C.Time taken to access a data*
D.Time taken by the disk for one complete rotation
Ans:C
25.Bandwidth of a network represents:
A.No.of connecting links
B.No.of packets that can be transmitted
C.Transmission capacity of channel
D.All the above*
Ans:D
26.Which of the following  is used to send on internet?
A.FTP
B.HTTP
C.POP
D.SMTP*
Ans:D
27.X.25 stands for:
A.Protocol for packet switching*
B.A data link layer protocol
C.A GUI standard
D.Protocol for Framing
Ans:A
28.The notation X on CD/DVD drives represents?
A.15 KB/Sec
B.150 KB/Sec*
C.1500 KB/Sec
D.15000 KB/Sec
Ans:B
29.Land and pit in optical disk represents:
A.1 and 0 respectively*
B.0 and 1 respectively
C.1 and 11 respectively
D.11 and 1 respectively
Ans:A
30.UV light is used to erase data stored in:
A.PROM
B.EPROM*
C.EEPROM
D.None of the above
Ans:B
31.The data block a very large file in UNIX files system are allocated using:
A.Contiguous allocation
B.Linked allocation*
C.Indexed allocation
D.An extension of indexed allocation
Ans:B
32.A telephone switch is a good example for:
A.Packt
B.Buffer
C.Fabric
D.Circuit*
Ans:D
33.Hamming code is a method of:
A.Error detection
B.Error correction
C.Both error detection and correction*
D.Analog to digital conversion
Ans:C
34.The principle of locality of reference justifies the use of:
A.Interrupts
B.Polling
C.Thrashing
D.Cache memory*
Ans:D
35.The rating in bits per second for UTP Cat 5 wiring is:
A.2 Mbps
B.4 Mbps
C.10 Mbps
D.100 Mbps*
Ans:D
36.Jobs sent to a printer are generally placed on a:
A.Queue*
B.Priority queue
C.Stack
D.Hash table
Ans:A
37.Which of the following network architecture was developed by IBM?
A.XNS
B.DECNET
C.SNA*
D.Novell
Ans:C
38.DNS is used to locate the:
A.MAC address of URL
B.IP address of URL*
C.Root domain of URL
D.Domain name of a URL
Ans:B
39.In communication satellite multiple repeaters are known as:
A.Detector
B.Modulator
C.Stations
D.Transponders*
Ans:D
40.What is compaction?
A.A technique for overcoming fatal error
B.A paging technique
C.A technique to overcome internal fragmentation
D.A technique to overcome external fragmentation*
Ans:D
41.The set of tracks that are at one arm position make up a :
A.Disk surface
B.Cylinders*
C.Disk thrash
D.Sectors
Ans:B
42.Which is true regarding Cross compiler?
A.Which is written in a language that is different from source language
B.That generates object code for its host machine
C.Which is written in a language that is same as the source language
D.That runs on one machine but produces object code for another machine*
Ans:D
43.SRAM is used for:
A.Construction of RAM
B.Construction of Cache*
C.Construction of ROM
D.Construction of SDRAM
Ans:B
44.Microsoft is planning to release ---------OS that will support PCs,smart phones,tablets and laptop:
A.Windows 8.2
B.Windows 8.3
C.Windows 9
D.Windows 10*
Ans:D
45.Booting is process of:
A.Loading application program from secondary memory to primary memory
B.Loading OS from secondary memory to primary memory*
C.Loading OS from primary memory to secondary memory
D.All of the above
Ans:B
46.1 TB represents:
A.1024 GB*
B.1024 x 1024 GB
C.1024 x 1024 x 1024 GB
D.1024 x 1024 x 1024 GB
Ans:A
47.Who developed Android operating system:
A.Samsung
B.Microsoft
C.Google*
D.None of the above
Ans:C
48.------------is a type of computer virus that pretends to be a regular downloadable program,but once downloaded it harms the system.
A.Trojan Horse*
B.Spam
C.Worm
D.None of the above
Ans:A
49.1 nibble represents:
A.32 bits
B.16 bits
C.8 bits
D.4 bits*
Ans:D
50.An operatingsystem performs:
A.Resource management
B.Process management
C.Provides interface between user and hardware
D.All the above*
Ans:D
51.Which IEEE standard defines LLC and MAC sublayers?
A.802.1
B.802.2*
C.802.3
D.802.4
Ans:B
52.--------media access method is used in Ethernet networks
A.Token passing
B.CSMA/CD*
C.CSMA/CA
D.All the above
Ans:B
53.Which of the following topology is generally most reliable?
A.Mesh*
B.Start
C.Ring
D.Bus
Ans:A
54.Which of the following is not a protocol related to TCP/IP?
A.SLIP
B.FTP*
C.IPX
D.DHCP
Ans:B
55.Which of the following is not an advantage of the NTFS file system?
A.Higher security
B.Efficient for small disk capabilities
C.Fault tolerance
D.Better use of large disk capabilities
Ans:----
56.Which of the following TCP/IP port is used for web server?
A.20
B.40
C.60
D.80*
Ans:D
57.-------------is pressed during boot process to display the startup menu.
A.F6
B.F7
C.F8*
D.F9
Ans:C
58.Which of the following is invention of Charles Babbage?
A.Abacus
B.Numerical wheel calculator
C.ENIAC
D.Difference engine*
Ans:D
59.Full form of USB
A.Universal Synchronous Bus
B.Universal System Bus
C.Universal Serial Bus*
D.Universal Static-Bus
Ans:C
60.Data accessing time from a disk depends on:
A.Latency time
B.Seek time
C.Back off factor
D.Both A and B*
Ans:D
61.Bluetooth operation in the range:
A.2400-2483.5 MHz*
B.8000-8550.5 MHz
C.1000-1500.5 MHz
D.9000-9385.5 MHz
Ans:A
62.Full form of WiFi:
A.Wireless first
B.Wireless friendly
C.Wireless fetching
D.Wireless fidelity*
Ans:D
63.Mark Zuckerberg is related to:
A.Facebook*
B.Google
C.Whatsapp
D.Wikipedia
Ans:A
64.Original UNIX was developed by
A.Linus Torwald
B.Ken Thomson,Dennis Ritchie*
C.Allen Torin,Michael Stephnes
D.Robert Cooper
Ans:B
65.DOS command ping is used:
A.To connect system in to network
B.To check system is working properly
C.To check system is in network or not*
D.To check memory of the system
Ans:C
66.A collection of computers which seems to be single system for the users:
A.Distributed systems*
B.Computer network systems
C.Ad hoc network systems
D.Both A and B
Ans:A
67.A communication channel is shared by all the machines in the network in:
A.Unicast network
B.Multicast network
C.Broadcast network*
D.Point to point networks
Ans:C
68.Topology in which a central computer surrounded by one or more computers is called:
A.Ring Topology
B.Star Topology*
C.Tree Topology
D.Bus Topology
Ans:B
69.Weakening of signal power as light travels down in fiber optic cable is called as:
A.Attenuation*
B.Signal fall
C.Scattering
D.Frequency fall
Ans:A
70.Laser printer is:
A.Character printer
B.Line printer
C.Page printer*
D.Bulk printer
Ans:C
71.Constant refreshing of cells are needed in:
A.SRAM
B.DRAM*
C.Cache
D.Registers
Ans:B
72.Which of the following bidirectional?
A.Control bus
B.Address bus
C.Data bus*
D.All the above
Ans:C
73.RS 232 is a standard applied to:
A.Serial port*
B.Parallel port
C.USB port
D.Networks
Ans:A
74.Knowledge base is related to
A.Compilers
B.Operating systems
C.Artificial intelligence*
D.GUI
Ans:C
75.---------defines a common logical format for files and directories of data disk.
A.ISO 9330
B.ISO 9440
C.ISO 9550
D.ISO 9660*
Ans:D
76.The basic architecture of computer was developed by:
A.Charles Babbage
B.Blaise Pascal
C.John Von Neumann*
D.None of the above
Ans:C
77.Which of the following is first Intel processor?
A.4004*
B.4040
C.4001
D.8085
Ans:A
78.When was the first email send?
A.1961
B.1965
C.1971*
D.1975
Ans:C
79.Memory which is programmed at manufacturing time only:
A.EEPROM
B.EPROM
C.PROM
D.ROM*
Ans:D
80.Memory in which data accessing has to follow a sequence:
A.Magnetic tape*
B.Magnetic disk
C.Optical Disk
D.Random access memory
Ans:A
81.Bihu dance is the popular folk dance of:
A.Maharashtra
B.Assam*
C.Karnataka
D.Arunachal Pradesh
Ans:B
82.Specialization in treatment of disease in children?
A.Pediatrics*
B.Cardiology
C.Geriatrics
D.Oncology
Ans:A
83.Sherlock Holmes is a fictional detective created by:
A.Shakespeare
B.P.K.Naryanan
C.Sir Arthur Conun Doyle*
D.Octovio paz
Ans:C
84.The river Godavari,the longest river among the peninsular rivers originates in:
A.Maikala Ranges of Madhyapradesh
B.Nilgiri Mountains in Tamil Nadu
C.Mount Everest
D.Western Ghat region of Nasik District in Maharashtra*
Ans:D
85.The winds blowing from the subtropical high pressure belts to the equatorial low pressure belts?
A.Westerly winds
B.Monsoon winds
C.Polar winds
D.Trade winds*
Ans:D
86.Head quarters of the United Nations Educational,scientific and cultural organization?
A.Rome
B.Geneva
C.Newyork
D.Paris*
Ans:D
87.Who is the Home Minister of Kerala State?
A.Thiruvanchoor Radhakrishnan
B.Adoor Prakash
C.Ramesh Chennithala
D.None of these*
Ans:D
88.Which is the South Indian ancient dynasty famous for its village administration?
A.Pandya
B.Chola*
C.Chera
D.Vijaya Nagara
Ans:B
89.The English Naturalist who presented the hypothesis of evolution as a theory?
A.Charles Rober Darwin*
B.Gregor Mendel
C.Herbert Spencer
D.William Johns
Ans:A
90.Awami League Secured majority in the parliamentary election held in
A.Pakisthan
B.Bahrain
C.Bangladesh*
D.Afghanistan
Ans:C
91.What is the name of Militia organized by Nazis in Germany?
A.Brown Shirts*
B.Black shirts
C.Red volunteers
D.German volunteers
Ans:A
92.One of the following is not the member of State Re organization commission,Who is he?
A.Zakir Hussain*
B.Justice Fazal Ali
C.Sardar KM Panikkar
D.Hridayanath Kusuru
Ans:A
93.Iron and Steel industries were started at Rourkela with the aid of:
A.United States of America
B.Soviet Union
C.France
D.Germany*
Ans:D
94.Which organization was started by  Acharya Vinoba Bhave?
A.All India Kisan Sabha
B.Bhoodan movement*
C.AITUC
D.Socialist party
Ans:B
95.Which is the oldest university in Kerala?
A.University of Calicut
B.Sanskrit university,Kalady
C.University of Travancore*
D.Mahatma Gandhi University
Ans:C
96.Who gave leadership to the movement to put an end to the movement to put an end to the  disabilities of the Channar community?
A.Chattampi Swamikal
B.Ayyankali
C.Sree Narayana Guru
D.Vaikuntaswami*
Ans:D
97.Who published “Al Islam”Arabic Malayalam monthly?
A.Abdurahman Sahib
B.Moulana Shoukath Ali
C.Moulana Muhammed Ali
D.Vakkam Abdul Khadar Moulavi*
Ans:D
98.Shivaji was assisted in administration by:
A.Ashtapradhan*
B.Nava Ratnas
C.Ashta Diggajas
D.Raja Todarmal
Ans:A
99.Who wrote Arthasastra,the book enumerates a full fledged definition of state?
A.Athula
B.Chandra Gupta Mourya
C.Kautilya*
D.S.R.Rao
Ans:C
100.Indian observes National Integration Day on:
A.7th April
B.19th November*
C.10th December
D.23rd March
Ans:B



Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email