30 January 2016

// // Leave a Comment

JUNIOR PUBLIC HEALTH NURSE-NCA SOLVED PAPER 2015

JUNIOR PUBLIC HEALTH NURSE-NCA
EXAM DATE:30-01-15

1.Time limit for registration of birth is:
A.7 days*
B.10 days
C.14 days
D.15 days
Ans:A

2.First step in the control of a communicable disease is:
A.Health survey
B.Isolation
C.Registrtion
D.Early diagnosis*
Ans:D
3.Number of deaths from puerperal causes per 1000 live births is called:
A.Infant mortality rate
B.Maternal mortality rate
C.Perinatal mortality rate*
D.Neonatal mortality rate
Ans:C
4.Riehest source of vitamin C is:
A.Amla*
B.Radish
C.Meat
D.Milk
Ans:A
5.One of the positive symptoms of schizophrenia is:
A.Frustration
N.Anger
C.Imaginative thinking
D.Hallucination*
Ans:D
6.One Anganwadi worker covers a population of:
A.3000
B.5000
C.1000*
D.2000
Ans:C
7.Average head circumference at birth is:
A.34 cm*
B.30 cm
C.40 cm
D.45 cm
Ans:A
8.An epidemic which spreads over the whole world is called:
A.Sporadic
B.Pandemic*
C.Endemic
D.Epidemic
Ans:B
9.By which route BCG vaccination is given:
A.Intramuscular
B.Subcutaneous
C.Intradermal*
D.Intravenous
Ans:C
10.Drug of choice for the treatment of Pneumonia is:
A.Ofloxacin
B.Chloramphenicol
C.Tetracyclin
D.Co trimoxazole*
Ans:D
11.Rabies in man is called:
A.Acrophobia
B.Algophobia
C.Claustrophobia
D.Hydrophobia*
Ans:D
12.Oligohydramnios is a condition when the volume of amniotic fluid is less than:
A.500 ml
B.900 ml
C.300 ml*
D.600 ml
Ans:C
13.The individual blame others for his mistakes is called:
A.Projection*
B.Repression
C.Regression
D.Sublimation
Ans:A
14.Refuse along with human excreta is disposed of by a method known as:
A.Controlled tipping
B.Composing *
C.Dumping
D.Incineration
Ans:B
15.Amount of water in the well is calculated by applying the formula:
A.(3.14xd2xh)/4x1000*
B.(3.14xdxh2)/4x1000
C.(3.14xd2xh)/4x100
D.(3.14xdxh)/4x100
Ans:A
16.Example of non-verbal communication is:
A.Lecture
B.Facial expression*
C.Symposium
D.Newspaper
Ans:B
17.Sabin vaccine is given for the prevention of:
A.Measles
B.Typhoid fever
C.Poliomyelitis*
D.Diphtheria
Ans:C
18.Protrusion of abdominal viscera through an abnormal opening in the body wall is called:
A.Ulcer
B.Haemorrhoid
C.Distension
D.Hernia*
Ans:D
19.One of the elements of primary health care is:
A.Immunization*
B.Community participation
C.Equitable distribution
D.Bag technique
Ans:A
20.Pap smear is a screening test for:
A.Carcinoma stomach
B.Carcinoma rectum
C.Carcinoma cervix*
D.Carcinoma breast
Ans:C
21.Thyroxine is secreted by:
A.Pancreas
B.Adrenal gland
C.Parathyroid gland
D.Thyroid gland*
Ans:D
22.Baby doubles its birth weight at:
A.9 months of age
B.5 months of age*
C.7 months of age
D.1 year of age
Ans:B
23.The headquarters of World Health Organization:
A.Geneva*
B.New York
C.New Zealand
D.Canada
Ans:A
24.Which among the following is a combined Audio visual aid?
A.Radio
B.Tape-Recorder
C.Posters
D.Television*
Ans:D
25.Could between 1-5 years is considered to be malnourished,if the Midarm circumference is less than:
A.16 cm
B.12.5 cm*
C.14.5 cm
D.18.5 cm
Ans:B
26.Formula used for the paediatric dosage of medication for children under the age of one year is:
A.Clark’s rule
B.Young’s rule
C.Friend’s rule*
D.Evan’s formula
Ans:C
27.Which is the angle of insertion for intramuscular injection?
A.45 degree
B.90 degree*
C.75 degree
D..95 degree
Ans:B
28.Cooking below the boiling point is called:
A.Simmering*
B.Steaming
C.Stewing
D.Baking
Ans:A
29.An example of protein energy malnutrition is:
A.Anemia
B.Scurvy
C.Marasmus*
D.Rickets
Ans:C
30.For effective sterilization in the autoclave,the temperature should be:
A.112 deg C
B.105 deg C
C.103 deg C
D.122 deg C*
Ans:D
31.Which among the  following vaccine should be stored at minus 20 deg C.
A.DPT
B.TT
C.BCG
D.Polio*
Ans:D
32.In hyperpyrexia,the body temperature is----------degree F:
A.Between 99 and 101
B.Between 101 and 103
C.More than 105*
D.Between 103 and 104
Ans:C
33.Characteristic hormone of the placenta is:
A.Oestrogen
B.Chorionic gonadotrophin*
C.Corticotrophin
D.Oxytocin
Ans:B
34.Addition of starch to make the milk thicker is an example of:
A.Fortification
B.Preservation
C.Adulteration*
D.Food additive
Ans:C
35.In which condition,”Basic life Support”is used?
A.Cardiac arrest*
B.Chest injuries
C.Cardiac failure
D.Pleural effusion
Ans:A
36.Common type of fracture in which the distal portion of the radius is fractured:
A.Linear fracture
B.Colies’Fracture*
C.Spiral fracture
D.Pott’s fracture
Ans:B
37.Which among the following parasite is responsible for malaria?
A.Wuchereria bancrofti
B.Brugia malayi
C.Plasmodium*
D.Brugia timori
Ans:C
38.One of the cardinal symptoms of heart disease is:
A.Pallor
B.Anorexia
C.Anemia
D.Dyspnea*
Ans:D
39.Offensive odour of breath is called:
A.Sordes
B.Pyorrhoea
C.Cheilosis
D.Halitosis*
Ans:D
40.Formation and excretion of less than 100 ml of urine in 24 hours is called:
A.Oliguria*
B.Polyuria
C.Anuria
D.Nocturia
Ans:A
41.Which meal plan is best for the patient with Diabetes Mellitus?
A.Avoidance of fats and proteins
B.High fibre,adequate protein intake*
C.Low fibre,high carbohydrate diet
D.High fibre,low protein intake
Ans:B
42.Most sensitive measure of growth of an Infant is:
A.Weight*
B.Head circumference
C.Height
D.Chest circumference
Ans:A
43.What is the normal respiratory rate of an adult?
A.30-34/minute
B.16-20/minute*
C.25-29/minute
D.12-15/minute
Ans:B
44.Separation of an infected person from the non-infected persons for the period of communicability
A.Quarantine
B.Surveilliance
C.Isolation*
D.Prophylaxis
Ans:C
45.Physical activity accomplished by the clients without assistance is called:
A.Active exercise*
B.Flexion exercise
C.Passive exercise
D.Extention exercise
Ans:A
46.Pulse polio immunization programme was launched in the year:
A.1991
B.1993
C.1996
D.1995*
Ans:D
47.Pulse rate below 60 per minute is called:
A.Bradycardia*
B.Tachycardia
C.Cardiac Arrhythmia
D.Pulses Alternans
Ans:A
48.Causative organism of bookworm infection is :
A.Ascaris lumbricoides
B.Staphylococcus aureus
C.Ancylostoma duodenak*
D.Salmonella typhimurium
Ans:C
49.Temporary opening between two atria  in the fetel heart is called:
A.Ductus venosus
B.Foramen ovale*
C.Ductus arteriosus
D.Hypogastric artery
Ans:B
50.Graphic method of recording the salient features of labour:
A.Cholangiography
B.Cervicograph
C.Computerized axial tomography
D.Partograph*
Ans:D
51.One of the positive signs of pregnancy is:
A.Changes in the uterus
B.Hearing fetal heart*
C.Abdominal enlargement
D.Uterine contractions
Ans:B
52.The cardinal sign of pre-clampsia is:
A.Raised blood pressure*
B.Abdominal pain
C.Gastritis
D.Jaundice
Ans:A
53.Which organ secretes”Bile”?
A.Pancreas
B.Small intestine
C.Liver *
D.Spleen
Ans:C
54.Which among the following drug helps to induce labour?
A.Papaveretum
B.Chlormethiazole
C.Betamethasone
D.Oxytocin*
Ans:D
55.Perfect apgar score should be:
A.9 or 10*
B.11 or 12
C.6 or 7
D.14 or 15
Ans:A
56.What abnormal constituent is present in the urine in a case of Hyperemesis gravidarum?
A.Protein
B.Sugar
C.RBC
D.Ketones*
Ans:D
57.Which of the  following is an Antituberculosis drug?
A.Chloramphenicol
B.Rifampicin*
C.Gentamycin
D.Amoxycillin
Ans:B
58.Fertilization usually occurs in the:
A.Fundus
B.Isthmus
C.Ampulla*
D.Corpus
Ans:C
59.Kala-azar is prevented by controlling:
A.Houseflies
B.Rat fleas
C.Tics
D.Sandflies*
Ans:D
60.What is the amount of bleaching powder needed for disinfection 1000 litres of water?
A.2.0 gm
B.3.0 gm
C.2.5 gm*
D.3.5 gm
Ans:C
61.Number of “New cases”occurring in a defined population is called:
A.Prevalence
B.Incidence*
C.Seasonal trend
D.Secular trend
Ans:B
62.The suture in between two parietal bones is called:
A.Sagittal*
B.Coronal
C.Lambdoidal
D.Frontal
Ans:A
63.Active  immunity may be acquired by:
A.An attack of disease*
B.Injection of antiserum
C.Injection of gamma-globulin
D.Maternal antibodies
Ans:A
64.Most important cause of diarrhea in infants and children is:
A.Enterovirus
B.Adenovirus
C.Rota virus*
D.Coronavirus
Ans:C
65.Janani Suraksha Yojana is related to:
A.ICDS
B.RCH*
C.WHO
D.UNICEF
Ans:B
66.One of the complications of Intra-uterine device insertion is:
A.Weight gain
B.Breast tenderness
C.Headache
D.Bleeding*
Ans:D
67.Increase in the depth of respiration is called:
A.Hyperpnoea*
B.Apnoea
C.Orthopnoea
D.Tachypnoea
Ans:A
68.Drugs that cause expulsion of gas from the intestinal tract:
A.Cathartics
B.Carminatives*
C.Diuretics
D.Expectorants
Ans:B
69.One of the leading causes of maternal mortality in India:
A.Obstructed labour
B.Ectopic  pregnancy
C.Obstetric haemorrhage*
D.Eclampsia
Ans:C
70.Freedom  from disease-causing micro organisms:
A.Sepsis
B.Bacteriostasis
C.Antisepsis
D.Asepsis*
Ans:D
71.Under vitamin A prophylaxis programme,children between 1 to 6 years are given:
A.3 lakh IU of Vit A
B.2 lakh IU of Vit A*
C.2.5 lakh IU of Vit A
D.1.5 lakh IU of Vit A
Ans:B
72.The safe and effective drug again filarial infection is:
A.Diethylcarbamazine*
B.Rifampicin
C.Ofloxacin
D.Tetracyclin
Ans:A
73.Severe bleeding during the third stage of labour:
A.Placenta praevia
B.Puerperal haemorrhage
C.Postpartum haemorrhage*
D.Placental abruption
Ans:C
74.Incubation period of Mumps is:
A.4 Weeks
B.1 Week
C.4-5 Weeks
D.2-3 Weeks*
Ans:D
75.Deficiency of Vitamin B12 causes:
A.Pernicious anaemia*
B.Osteomalacia
C.Xerophthalmia
D.Kwashiorkor
Ans:A
76.Which among the following ease is not due to Aeses mosquitoes?
A.Rift valley fever
B.Malaria*
C.Dengue fever
D.Chikangunya fever
Ans:B
77.Calcium requirement during pregnancy and lactation is:
A.0.5gm
B.3.0 gm
C.2.0 gm
D.1.0 gm*
Ans:D
78.World AIDS day is celebrated every year on:
A.July 11th
B.April 7th
C.December 1st*
D.June 5th
Ans:C
79.First course of oral contraceptives should be started in which day of menstruation?
A.5th day*
B.3rd day
C.7th day
D.9th day
Ans:A
80.H1N1 infection spreads through:
A.Contaminated water
B.Droplet nuclei*
C.Contaminated fruits and vegetables
D.Infected vector mosquitoes
Ans:B
81.Who raised the slogan ‘One Caste’,One Religion and One God for Man’?
A.Sree Narayanaguru*
B.Vaikunda Swami
C.Sahodaran Ayyappan
D.Thycaud Ayya
Ans:A
82.Nair Service Society was organized on the pattern of the :
A.SNDP
B.Sahodara Sangham
C.Yogakshema Sabha
D.Servants of India Society*
Ans:D
83.The newspaper ‘Swadesh abhimani’was owned by:
A.K.P.Kesavamenon
B.Vakkam Abdul Khadir Moulavi*
C.C.V.Kunjiraman
D.K.Ramakrishnapillai
Ans:B
84.Who was honoured by Maharaja of Cochin with the title ‘Kavithilakan’?
A.Kumaranasan
B.Pandit Karuppan*
C.Ullor
D.Vallathol
Ans:B
85.Birthplace of Ayyankali:
A.Panmana
B.Chempazhanti
C.Venganoor*
D.Kaladi
Ans:C
86.The present Loksabha Speaker is:
A.Sumithra Mahajan*
B.Smrithi Irani
C.Umabharathi
D.Sushama Swaraj
Ans:A
87.Which nation was the winner in the World cup Football 2014?
A.Italy
B.Brazil
C.Argentina
D.Germany*
Ans:D
88.Name the first Keralite who sail around the World:
A.George Kulangara
B.Vijayan
C.Abhilash Tomy*
D.Magalien
Ans:C
89.Who is known as’Little Master?’
A.Sunil Gavaskar*
B.Sachin Tendulkar*
C.Mathew Haiden
D.Dhony
Ans:A,B
90.ESA means:
A.Ecologically sensational area
B.Ecologically sensitive authority
C.Eco Sensitive area
D.Ecologically sensitive area*
Ans:D
91.’Discovery of India’is written by:
A.R.K.Narayan
B.M.K.Gandhi
C.Jawaharlal Nehru*
D.Tilak
Ans:C
92.Founder of Scheduled Caste Federation:
A.Gandhi
B.Ambedkar*
C.Jayaprakash Narayan
D.Annie Besant
Ans:B
93.The highest Mountain peak in the world:
A.Mount Everest*
B.Kanchen Junga
C.Manaslu
D.Makalu
Ans:A
94.Who publish ‘Annual Demographic year book’:
A.W.H.O
B.U.N.O*
C.I.L.O
D.P.L.O
Ans:B
95.Which is the biggest rainforest in kerala?
A.Thekkady
B.Wayanad
C.Lakkidy
D.Silentvalley*
Ans:D
96.Headquarters of National Film Archives:
A.Poona*
B.Delhi
C.Bombay
D.Calcutta
Ans:A
97.Who wrote Vandemataram:
A.Subrahmanyabharathi
B.Tagore
C.Premchand
D.Bankim Chandra Chatterji*
Ans:D
98.Indian National Congress founded in:
A.1784
B.1884
C.1885*
D.1785
Ans:C
99.First Education Minister of Kerala:
A.Pattem Thanupillai
B.Joseph Mundassery*
C.R.Sankar
D.A.V.John
Ans:B
100.Indian Oil Corporation came into being in:
A.1965
B.1978
C.1964*
D.1974
Ans:C




Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email