30 January 2016

// // Leave a Comment

LAB TECHNICAL ASSISTANT MLT,VHSE JANUARY 29,2015 EXAM PAPER

LAB TECHNICAL ASSISTANT MLT,VHSE
EXAM DATE:29-01-2015

1.Study of Fungus:
A.Mycology*
B.Histology
C.Immunology
D.Osteology
Ans:A

2.The following eggs are bile stained except:
A.Ascaris lumbricoids
B.Taenia Solium
C.Trichuris trichura
D.Hook worm*
Ans:D
3.Urine crystals showing envelop appearance:
A.Uric acid
B.Triple phosphate*
C.Calcium oxalate
D.Cholesterol crystal
Ans:B
4.In which parasitic infection DEC Provocation test is used?
A.Wuchereria bancrofti*
B.Ascaris lubricatious
C.Entamoeba histolytica
D.Tape worms
Ans:A
5.Use of Cryostat in histopathology:
A.Automatic tissue processor
B.Cutting bone tissue
C.Cutting frozen tissue*
D.Cutting fixed tissue
Ans:C
6.Type of Rh antibody:
A.IgM
B.IgG*
C.IgE
D.IgA
Ans:B
7.Under ideal conditions blood collected in CPC-A can be stored:
A.14 days
B.21 days
C.24 days
D.35 days*
Ans:D
8.Name of the instrument used to measure Sodium and Potassium:
A.Colorimeter
B.Spectrophotometer
C.Flame photometer*
D.Flurimeter
Ans:C
9.Culture media for Fungus:
A.RCM
B.SDA*
C.LJ
D.PTA
Ans:B
10.The content of cryoprecipitate:
A.Factor XI
B.Factor VI
C.Factor VIII*
D.Factor IX
Ans:C
11.Who is known as Father of Bacteriology?
A.Louis Pasteur
B.Anton Von Leeuwenhock
C.Christian Gram
D.Robert Koch*
Ans:D
12.Anticoagulant used for blood sugar estimation:
A.Fluride-oxlate mixture*
B.EDTA
C.Wintrobes mixture
D.Trisodium citrate
Ans:A
13.Routinely used histopathology fixative:
A.100% Formalin
B.50% Formalin
C.40% Formalin
D.10% Formalin*
Ans:D
14.The blue hub of disposable needle indicate:
A.22 Gauge
B.21 Gauge
C.23 Gauge*
D.26 Gauge
Ans:C
15.The following are biological hazards except:
A.Anaemia*
B.AIDS
C.Hepatitis
D.Tuberculosis
Ans:A
16.ASO test is used to detect:
A.Staphylococci
B.Micrococci
C.Haemophilus
D.Streptococci*
Ans:D
17.Find the MCH of a sample of blood having Hb 12gm%and RBC count 4 million/mm3:
A.3Pg
B.30 Pg*
C.300 Pg
D.3000 Pg
Ans:B
18.Which Vitamin deficiency causes Scurvy?
A.Vitamin A
B.Vitamin B
C.Vitamin C*
D.Vitamin D
Ans:C
19.The main sugar present in semen:
A.Glucose
B.Lactose
C.Sucrose
D.Fructose*
Ans:D
20.Tyndalisation is the moist heat sterilization method:
A.At 1600C
B.At 1000C*
C.Below 1000C
D.Above 1000C
Ans:B
21.The only horizontal bone in the skeleton:
A.Clavicle*
B.Scapula
C.Humerous
D.Ulna
Ans:A
22.Spirometer is used to measure:
A.Lung volume*
B.Heart rate
C.Glomerular filtration rate
D.Endocrine activity
Ans:A
23.Acid fastness of organism is due to:
A.Carbonic acid
B.Hyaluronic acid
C.Mycolic acid*
D.Butyric acid
Ans:C
24.The abnormal urinary constituent present in obstructive jaundice:
A.Ketone body
B.Bile salt*
C.Bence-Jones protein
D.Bilirubin
Ans:B
25.Name commonly used staining method in cytology:
A.AFB
B.H & E
C.PAP*
D.Negative staining
Ans:C
26.Name commonly used staining method in cytology:
A.AFB
B.H&E
C.PAP*
D.Negative staining
Ans:C
27.The type of microscope used for the best demonstration of living unstained spirochetes:
A.Compound microscope
B.Polarizing microscope
C.Fluorescent microscope
D.Dark ground microscope*
Ans:D
28.Possible blood group of offspring having A-group father and A-group mother:
A.A,B
B.A,0*
C.A only
D.O only
Ans:B
29.The following are used to detect bacterial motility except:
A.Streak culture*
B.Hanging drop
C.Mannitol medium
D.Craiges tube
Ans:A
30.Crystals seen in amoebic dysentery stool:
A.Calcium oxalate
B.Charcot-Leydon*
C.Triple phosphate
D.Iron crystal
Ans:B
31.Which is not a ketone body?
A.Acetic acid*
B.Acetone
C.Beta-hydroxy butoric acid
D.Acetoacetate
Ans:A
32.Cob-web clot of CSF indicate:
A.Cryptococcal meningitis
B.Encephalitis
C.Poliomyelitis
D.Tuberculosis meningitis*
Ans:D
33.Working principle of photoelectric colorimeter:
A.Beer Lambert’s law*
B.Landsteriner’s law
C.Mendelian law
D.Newton’s law
Ans:A
34.Which is come under RFT?
A.Cholesterol
B.Creatinine*
C.SGPT
D.Bilirubin
Ans: B
35.Special staining used to demonstrate reticulocyte:
A.Negative staining
B.Regressive staining
C.Supravital staining*
D.Progressive staining
Ans:C
36.The following are the stages of ESR except:
A.Stage of aggregation
B.Stage of sedimentation
C.Stage of packing
D.Stage of aggluctination*
Ans:D
37.Bacteria having Chinese letter pattern arrangement:
A.Clostridium
B.Spirochete
C.Actinomycete
D.Corynebacterium*
Ans:D
38.Which of the following is not a volumetric glass ware?
A.Graduated pipette
B.Standard flask
C.Beaker*
D.Measuring cylinder
Ans:C
39.Name the RBC inclusion body:
A.Spherocyte
B.Siderocyte*
C.Leptocyte
D.Acanthocyte
Ans:B
40.Ingredients of Buffy coat:
A.WBC and Platelets*
B.RBC and platelets
C.Plasma and platelets
D.Platelets only
Ans:A
41.Select the anaerobic culture media:
A.XLD
B.LJ
C.PTA
D.RCM*
Ans:D
42.Select the chemical under explosive category:
A.Ammonia
B.Picric acid*
C.Benzidine acid
D.Formaldehyde
Ans:B
43.The maximum depth of skin wound made by lancet:
A.3mm*
B.0.3 mm
C.3 cm
D.1 cm
Ans:A
44.Interferons are produced by the action of:
A.Bacteria
B.Fungus
C.Virus*
D.Parasite
Ans:C
45.Which cell component is known as ‘power house’ of a cell?
A.Endoplasmic reticulum
B.Mitochondria*
C.Ribosome
D.Nucleus
Ans:B
46.Anaemia is the characteristic feature of all parasitic infections except:
A.Malaria
B.Ancylostomiasis
C.Filariasis
D.Amoebiasis*
Ans:D
47.Action of heparin to prevent blood coagulation:
A.Precipitate calcium
B.Chelation
C.Antithrombin*
D.Shrinking of RBC
Ans:C
48.Generation time of Mycobacterium tuberculosis:
A.2 seconds
B.20 seconds
C.20 minutes
D.20 days
Ans:---
49.The dilutions prepared by RBC pipette:
A.1/100,1/200*
B.1/10,1/20
C.1/50,1/500
D.1/2,1/4
Ans:A
50.Best method of sterilizing plastic syringes:
A.Drying
B.Moist heat
C.Radiation*
D.Hot air oven
Ans:C
51.Lumbar puncture site in adults:
A.Between L1 and L2
B.Between L2 and L3
C.Between L3 and L4*
D.Between L4 and L5
Ans:C
52.Causative agent of Enteric fever:
A.Haemophilus
B.Proteus
C.Vibrio
D.Salmonella*
Ans:D
53.Leucocytes present in normal CSF:
A.Eosinophil
B.Lymphocyte
C.Neutrophil*
D.Monocyte
Ans:C
54.Most accurate Haemoglobin estimation method
A.Sahils method
B.Gasometric method
C.Spencer’s method
D.Drabkin’s method*
Ans:D
55.Bullet shaped virus:
A.Rabies*
B.Pox
C.HIV
D.Polio
Ans:A
56.Total magnification of a microscope using oil immersion objective and 10X eye piece:
A.10 times
B.100 times
C.1000 times*
D.10000 times
Ans:C
57.Causative agent of bacillary dysentery:
A.Shigella*
B.E.Coli
C.Proteus
D.Vibrio
Ans:A
58.Quick one stage method is used to detect:
A.Bleeding time
B.Clotting time
C.Prothrombin time*
D.Clot retraction time
Ans:C
59.Name of test used to detect urine urobilinogen:
A.Rothera’s test
B.Ehrlich’s test*
C.Fouchet’s test
D.Hay’s test
Ans:B
60.Name the test associated with Kirby-Bauer method:
A.VDRL
B.ABST*
C.RPR
D.Widal
Ans:B
61.Albert staining is used to detect:
A.Flagella
B.Spore
C.Capsule
D.Metachromatic granules*
Ans:D
62.Osmotic fragility of RBC is increased:
A.Hereditary spherocytosis*
B.Iron deficiency anaemia
C.Sickle cell anaemia
D.Polycythemia
Ans:A
63.Which of the following statement is correct in case of virus?
A.Multiply by binary fission
B.Ribosomes are absent*
C.Sensitive to antibiotics
D.Grow in inanimate medium
Ans:B
64.Select Agglutination reaction:
A.Widal test*
B.VDRL test
C.CRP test
D.Schik test
Ans:A
65.The following are Romanowsky stains except:
A.Wrights stain
B.Giemsa stain
C.Granis stain*
D.Jenners stain
Ans:C
66.A spectrophotometer contains all the components of a colorimeter except:
A.Light source
B.Galvanometer
C.Photocell
D.Filter*
Ans:D
67.Blue pus producing bacteria
A.Haemophilus
B.Pseudomonas*
C.Nelsseria
D.E.Coli
Ans:B
68.Which is the specific method for blood sugar estimation?
A.Ortho Toluidine
B.Folin-wu
C.Oxidase peroxidase*
D.Nelson-Somogy
Ans:C
69.Select Gram negative bacteria:
A.Staphylococci
B.Clostridium
C.Neisseria*
D.Corynebacterium
Ans:C
70.Which of the following is a blood parasitic infection?
A.Filariasis*
B.Taeniasis
C.Ascariasis
D.Amoebiasis
Ans:A
71.Bacteria produce swarming growth on solid media:
A.E.Coli
B.Proteus*
C.Klebsiella
D.Shigella
Ans:B
72.ANA test is used to detect:
A.HbS
B.BT
C.CT
D.LE Cell*
Ans:D
73.Cross infections occurring in hospital:
A.Zoonotic disease
B.Endemic disease
C.Pandemic disease
D.Nosocomial disease*
Ans:D
74.Culture media used to differentiate Lactose fermenting and Non lactose fermenting bacteria
A.LJ medium
B.Mac Conkey agar*
C.Selenite F broth
D.Chocolate agar
Ans:B
75.Bilirubin is the breakdown product of:
A.Haemoglobin*
B.Protein
C.Fatty acid
D.Amino acid
Ans:A
76.Cell wall deficient bacteria has no definite shape.They are known as:
A.Spirochaetes
B.Mycoplasma*
C.Actinomycetes
D.Spirilla
Ans:B
77.Creatine is a chemical compound which is synthesized in human:
A.Liver*
B.Muscle
C.Stomach
D.Intestine
Ans:A
78.Graves disease is an Endocrine disorder caused by:
A.Hyper thyroidism*
B.Hypo thyroidism
C.Hyper adrenalism
D.Hypo adrenalism
Ans:A
79.Black water fever is associated with the infection of:
A.P.vivax
B.P.falciparum*
C.P.Ovale
D.P.Malariae
Ans:B
80.Select the serum cholesterol estimation method:
A.Diacetyl monoxime method
B.Alkaline picrate method
C.Biuret method
D.Liebermann-Burchard method*
Ans:D
81.Name of present Governor of Kerala:
A.R.L.Bhatia
B.Nikhil Kumar
C.Sheila Dikshit
D.Hansraj Bhardwaj
Ans:-----------
82.Who founded Ananda Maha Sabha and Ananda Matham?
A.Brahmananda Swami Sivayogi*
B.Pandit Karuppan
C.Anand Ramlogan
D.K.Kelappan
Ans:A
83.Name the Guru of Chattampi Swamikal and Ayyankali:
A.Thycaud Ayya*
B.Sree Narayana Guru
C.Karunakara Guru
D.Ayya Vaikundan
Ans:A
84.Name the newspaper associated with Vakkom Abdul Khader Moulavi
A.Swadeshabhimani*
B.Kesari
C.Njananikshepam
D.Rajyasamacharam
Ans:A
85.Who was the director of ‘Newspaper boy’?
A.Lal jose
B.Padmarajan
C.P.Ramadas*
D.M.T.Vasudevan Nair
Ans:C
86.To which of the following ,Yakov Grigorevich Sinai related?
A.Nuclear  medicine
B.Biology
C.Mathematics*
D.Nano technology
Ans:C
87.Name the person who worked  on the committee that drafted India’s ‘Biological Diversity Act-2002’?
A.Krishnaswamy Kasturi Rangan
B.Madhav Gadgil*
C.Ommen V.Ommen
D.P.C.George
Ans:B
88.In 1951,present Kerala voted in two parts.Name the parts:
A.Travancore and Cochin
B.Travancore-Malabar and Cochin
C.Travancore-Cochin and Malabar*
D.Malabar-Cochin and Travancore
Ans:C
89.Which among the following zones is the coldest region?
A.Savannah
B.Temperate zone
C.Torrid zone
D.Frigid zone*
Ans:D
90.Juma Masjid in Delhi was built by:
A.ShahJahan*
B.Akbar
C.Aurangazeb
D.Shershah
Ans:A
91.Longest Dam in India:
A.BhakraDam
B.Hirakud Dam*
C.Tungabhadra Dam
D.Thien Dam
Ans:B
92.Which part of the Constitution is dependable to formulate objectives for planning in India?
A.Preamble
B.Fundamental Rights
C.Fundamental Duties
D.Directive Principles of State Policy*
Ans:D
93.Which of the following is a natural hot water spring?
A.Perigee
B.Geyser*
C.Lagoon
D.Delta
Ans:B
94.Khasi and Garo languages are spoken by the people of:
A.Assam
B.Nagaland
C.Meghalaya*
D.West Bengal
Ans:C
95.Energy of the sun is called:
A.Photomerism
B.Photottropism
C.Isolation
D.Insolation*
Ans:D
96.-------is the term related to breaking up and decay of rocks by the action of the sun,rain,wind etc.
A.Weathering*
B.Erosion
C.Denudation
D.Apogee
Ans:A
97.Name the country which was excluded recently from’Group of Eight Countries’:
A.Canadas
B.Iran
C.Italy
D.Russia*
Ans:D
98.Quit India Movement was launched in:
A.1924
B.1942*
C.1920
D.1919
Ans:B
99.Rabindranath Tagore was born in:
A.1869
B.1950
C.1889
D.1861*
Ans:D
100.Year of an irresolute war between India and Pakistan that led to ‘Tashkent Pact’between the two countries:
A.1971
B.1965
C.1972
D.1966*
Ans:D



Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email