18 January 2016

// // Leave a Comment

LIVESTOCK INSPECTOR GRADE II/POULTRY ASSISTANT/MILK RECORDER/STORE KEEPER/ENUMERATOR 20-02-2015 SOLVED PAPER

LIVESTOCK INSPECTOR GRADE II/POULTRY ASSISTANT/MILK RECORDER/STORE KEEPER/ENUMERATOR
EXAM DATE:20-02-2015

1.Who wrote’Keralam Malayalikalude Mathrubhoomi?
A.Dr.M.G.S.Narayanan
B.M.R.Raghava Warrier
C.E.M.Sankaran Namboodiripad*
D.K.M.Panikker
Ans:C

2.Which of the following agitations started for freedom of travelling?
A.Guruvayur Satyagraha
B.Vaikam Satyagraha*
C.Nivarthana Agitation
D.Malayali Memorial
Ans:B
3.’Aruvippuram Prathishta’ of Sri Narayana Guru was in:
A.1886
B.1888*
C.1887
D.1889
Ans:B
4.Who is known as ‘Sarhaddi Gandhi’?
A.Rajendra Prasad
B.Mirza Gulam Ahmmed
C.Theodore Beck
D.Khan Abdul Gaffer Khan*
Ans:D
5.The founder of self respect movement:
A.E.V.Ramaswami Naicker*
B.Veeresalingam
C.Henry Vivian Derozio
D.Atma Ram Pandurang
Ans:A
6.’Daivadasakam’is the literary contribution of:
A.N.Kumaran Asan
B.Dr.Palpu
C.Sri.Narayana Guru*
D.Vaikunta swamikal
Ans:C
7.Which among the following commission is set up by the government of India to form linguistic states in 1953?
A.Fazal Ali Commission*
B.Mudaliar Commission
C.Mandal Commission
D.S.K.Daar Commission
Ans:A
8.Lord Hardinge cancelled the partition of Bengal in:
A.1910
B.1911*
C.1912
D.1913
Ans:B
9.’India Wins Freedom’ is the work of:
A.Abdul Kalam Azad*
B.Dr.Zakkir Hussain
C.A.P.J.Abdul Kalam
D.Pheroz Shah Mehta
Ans:A
10.The founder of ‘Ezhava Maha Sabha’:
A.Sahodaran Ayyappan
B.Ananda Theerthan
C.T.K.Madhavan
D.C.Kesavan
Ans:------
11.Some events related to Indian freedom movement are given below:
a.Malabar Rebellion
b.Jallian Walla Incident
c.Chauri Chaura Incident
d.Champaran movement
Which chronological order is correct?
A.d,a,c,b
B.d,b,c,a
C.c,b,d,a
D.b,c,a,d
Ans:------
12.’Ente Jeevitha Smaranagal’is the autobiography of:
A.A.K.Gopalan
B.Cherukad
C.Subrahmanjan Thirumumbu
D.Mannath Padmanabhan*
Ans:D
13.Name the social reformer who published the monthly’Adhakritan’?
A.Pandit K.P.Karuppan
B.Velukkutty Arayan
C.K.P.Vallon*
D.Swami Agamananda
Ans:C
14.Who is the president of Lahore Session of Congress which passed the resolution declaring Poornaswaraj in 1929?
A.Jawahar Lal Nehru*
B.Motilal Nehru
C.C.R.Das
D.Gopala Krishna Gokhale
Ans:A
15.The historic ‘Yachana Yatra’of V.T.Bhattathiripad was in:
A.1930
B.1932
C.1933
D.1931*
Ans:D
16.Name the journal published by Gandhiji in South Africa
A.Navjeevan
B.Indian opinion*
C.Harijan
D.Young India
Ans:B
17.Who among the following is known as’Praschanna Budha’?
A.Ram Mohan Rai
B.Vivekananda
C.Sankaracharya*
D.Dayananda Saraswati
Ans:C
18.Who among the following is not a member of revolutionary terrorist movement in India?
A.Ram Prasad Bismil
B.Sachindra Nath Sanyal
C.Chandrasekhar Azad
D.Badruddin Tyabji*
Ans:D
19.’Aikya Muslim Sangham’ is the reform movement founded by:
A.E.Moidu Maulavi
B.Vakkam  Abdul Khader Maulavi*
C.Muhammed Abdurahman
D.Vakkam Khader
Ans:B
20.Which one of the following movements began after the failure of cripps mission?
A.Quit India Movement*
B.Non-Cooperation Movement
C.Civil Disobedience Movement
D.Bhoodan movement
Ans:A
21.Pinus belong to the class:
A.Gentosoda
B.Cycadopsida
C.Coniferopsida*
D.Sphenopsida
Ans:C
22.Which one of the following human cells do not contain mitochondria?
A.Nerve cell*
B.Red blood cell
C.Liver cell
D.White blood cell
Ans:A
23.Which function will be lost due to damage of occipital lobe?
A.Hearing
B.Speech
C.Vision*
D.Memory
Ans:C
24.Transpiration facilitates?
A.Opening of stomata*
B.Excretion of minerals
C.Absorption of water by roots
D.Electrolyte balance
Ans:A
25.The binomial system of classification was developed by:
A.Wallace
B.Linnaeus*
C.Malthus
D.Watson
Ans:B
26.Who wrote the famous book’Origin of Species’?
A.Lamark
B.Darwin*
C.DeVris
D.Mendel
Ans:B
27.A group of organisms at any particular level in a classification system is called a
A.Species
B.Genus
C.Phylum
D.Family*
Ans:D
28.Pyramid of energy in ecosystem is
A.Mostly parallel
B.Always inverted*
C.Always upright
D.Mostly inverted
Ans:B
29.Miotic stages are not observed in:
A.Cosmarium
B.E.Coil*
C.Saccaromyces
D.Chlorella
Ans:B
30.The cause of cretinism is:
A.Hypothroidism*
B.Hypo parathyroidism
C.Hyperthyroidism
D.Hyper parathyroidism
Ans:A
31.The gastrin is secreted from:
A.Intestine
B.Stomach*
C.Pancreas
D.Rectum
Ans:B
32.What are true about heart wood?
A.It does not help in water conduction
B.It is  also called laburnum
C.It is dark in colour but very soft
D.It has tracheary elements which are  filled with tannin,resin etc.
A.A and D
B.B and D
C.A,B and C
D.B,C and D
Ans:--------
33.When red blood corpuscles containing both A and B antigens are mixed  with serum,they agglutipate.Hence your blood group isL
A.O*
B.AB
C.B
D.A
Ans:A
34.Which of the following is mainly responsible for green house effect?
A.SO2
B.CO2*
C.CO
D.O2
Ans:B
35.BT brinjal is an example  of  transgenic crops.In this,BT refers to:
A.Bacillius tuberculosis
B.Biotechnology
C.Betacarotene
D.Bacillius thuringlensis*
Ans:D
36.Osteomalacia is a deficiency disease of:
A.Infants due to Vitamin K deficiency
B.Adults due to Vitamin K deficiency
C.Adults due to Vitamin D deficiency*
D.Infants due to Vitamin K deficiency
Ans:C
37.Which one of the following is poly saccharide?
A.Glycogen*
B.Sucrose
C.Lactose
D.Maltose
Ans:A
38.A balanced diet does not include:
A.Carbohydrate and fats
B.Nucleic acids and enzymes*
C.Proteins and vitamins
D.Minerals and salts
Ans:B
39.The part of the brain where the centre for hunger and thrust is located in:
A.Cerebrum
B.Hypothalamus*
C.Cerebellum
D.Medulla Oblongata
Ans:B
40.The name of the pacemaker of the heart is:
A.Lymph node
B.Sinoatrial node*
C.Bi cuspid valve
D.Semi lunar valve
Ans:B
41.Metabolic disease in cow related with calcium:
A.Milk fever*
B.Ketosis
C.Bloat
D.Acidosis
Ans:A
42.The breed of cattle which is known as’Lola’ owing to the loose skin:
A.Gir
B.Tharparker
C.Sahiwal*
D.Sindhi
Ans:C
43.The breed of cattle with long pendulous ears resembling a curled leaf is:
A.Sahiwal
B.Red Sindhi
C.Gir*
D.Deoni
Ans:C
44.The gait Sawai Chai is peculiar to the breed called:
A.Sahiwal*
B.Kankrej
C.Ongole
D.Deoni
Ans:A
45.The average fat content in milk(%)of Jersey cows:
A.5.5
B.4*
C.3.5
D.7
Ans:B
46.Which of the following is a meat type goat breed?
A.Jamnapari
B.Alpine
C.Beetal
D.Boer*
Ans:D
47. A pelt type breed of sheep:
A.Karakul
B.Merino*
C.Polworth
D.Suffolk
Ans:B
48.The poultry breed which belongs to the Mediteranean class is:
A.Rhode island red
B.Australorp*
C.Sussex
D.Leghorn
Ans:B
49.Which of the following is a meat type duck?
A.Indian runner
B.Pekin
C.Khaki Campbell
D.Kuttanadan
Ans:------
50.The incubation period of Japanese quail eggs is:
A.18 days
B.21 days
C.28 days
D.35 days
Ans:-----------
51.As per the BIS standard the floor space requirement(m2)of the covered area for a cow is:
A.3.5
B.2*
C.4
D.1
Ans:B
52.The gestation period in domestic pig is:
A.180-186 days
B.155-160 days
C.140-145 days
D.110-118 days*
Ans:D
53.The normal body temperature(0F) in dairy cow is:
A.97.5
B.101.4*
C.104
D.103.2
Ans:B
54.The meat of goat  is known as:
A.Mutton
B.Beef
C.Carabeef
D.Chevon*
Ans:D
55.The rabbit breed reared for wool:
A.Grey Giant
B.Soviet Chinchilla
C.Angora*
D.New Zealand White
Ans:C
56.The time of ovulation in cow is:
A.10 hours after end of oestrus*
B.End of oestrus
C.1-2 days before end of oestrus
D.Near beginning of oestrus
D.Near beginning of oestrus
Ans:A
57.Which of the following is an induced ovulator?
A.Mare
B.Ewe
C.Bitch*
D.Queen
Ans:C
58.The glandular portion of the ruminant digestive system is:
A.Reticulum
B.Abomassum*
C.Omassum
D.Rumen
Ans:B
59.The oxytocin hormone is relased from:
A.Pituitary gland
B.Adrenal gland
C.Hypothalamus*
D.Thyroid gland
Ans:C
60.The native goat breed of Kerala is :
A.Kuttanad
B.Malabari*
C.Jamnapari
D.Sunadini
Ans:B
61.The colostrums gives:
A.Active immunity
B.Passive immunity*
C.Hypersensitivity
D.None
Ans:B
62.Normally the placenta is expelled after parturition in cows within:
A.4 to 8 hours*
B.14-18 hours
C.24 hours
D.2 days
Ans:A
63.The sudden death and exudation of dark tarry blood from natural opening of the body is a symptom of the disease:
A.FMD
B.Rinderpest
C.Anthrax*
D.Black leg
Ans:C
64.A disinfectant used on cattle barn and premises on outbreak of foot and mouth disease:
A.Lime*
B.Boric acid
C.Washing soda
D.Phenol
Ans:A
65.Which of the following is a protozoan disease in poultry?
A.Ranikhet disease
B.Coccidiosts*
C.Salmonellosis
D.Bursal disease
Ans:B
66.The length of standing space required for an adult cattle:
A.0.7-0.9 m
B.1.5-1.7 m*
C.1.0 -1.2 m
D.2.4-2.6 m
Ans:B
67.The minimum crude protein content of grade 1 compounded cattle feed as per BIS:
A.20%
B.22%*
C.11%
D.14%
Ans:B
68.The medium used to prepare the number mould in freeze branding is:
A.Ice
B.Deep freezer
C.Solid ice
D.Liquid nitrogen*
Ans:D
69.The fodder grass that is suited for cultivation in water-logged areas:
A.Hybrid Napier
B.Guinea grass
C.Dinabandhu grass
D.Para-grass*
Ans:D
70.The chromosome number of goat is:
A.54*
B.72
C.60
D.48
Ans:A
71.An area accessible to younf ones and not to adults,to provide additional feed is called:
A.Steer
B.Rig
C.Tassel
D.Creep*
Ans:D
72.The standard  lactation length of a dairy cow is:
A.180 days
B.280 days
C.305 days*
D.365 days
Ans:C
73.Which of the following crop is popular for silage making?
A.Hybrid Napier
B.Berseem
C.Guinea grass
D.Maize*
Ans:D
74.The mineral whose deficiency leads to parakeratosis in pigs which is characterized by specific skin lesions:
A.Magnesium
B. Calcium
C.Copper
D.Zinc
Ans:------
75.Which of the following is NOT a fat soluble vitamin:
A.Vitamin A
B.Vitamin D
C.Vitamin C*
D.Vitamin E
Ans:C
76.Polioencephalomalacia in ruminants is due to the deficiency of:
A.Thiamin*
B.Biotin
C.Choline
D.Riboflavin
Ans:A
77.The method of assessing the  breeding value of an individual by evaluating the performance of the offsprings:
A.Pedigree testing*
B.Progeny testing
C.Family selection
D.None
Ans:A
78.The system of mating of animals which are more closely related than the average of the population from which they come:
A.Crossbreeding
B.Upgradig
C.Inbreeding*
D.Outcrossing
Ans:C
79.The average dry matter intake in goats:
A.1-2%
B.2.5-3%
C.5-7%*
D.None of the above
Ans:C
80.The temperature for UHT pasteurization is---------degree centigrade:
A.63
B.72
C.140
D.160*
Ans:D
81.Average birth weight of crossbred calf:
A.10 kg
B.25 kg*
C.35 kg
D.40 kg
Ans:B
82.The capacity of a cow to maintain high yields for a longer period is known as:
A.Resistance
B.Peak yield
C.High yield
D.Persistency*
Ans:D
83.The breed of buffalo with sickle shaped horns:
A.Murrah
B.Nagpuri
C.Jaffrabadi
D.Surti*
Ans:D
84.Name identifying method in poultry:
A.Wing banding*
B.Tagging
C.Branding
D.Tatooing
Ans:A
85.In good quality hay the moisture content is:
A.Less than 15%*
B.20-25%
C.30%
D.None
Ans:A
86.A cattle breed with double dished face and fawn colour:
A.HF
B.Jersey*
C.Sahiwal
D.Vechur
Ans:B
87.The zoological classification of odd toed domestic animals:
A.Artiodactyla*
B.Ruminant
C.Mammalia
D.Perissodactyla
Ans:A
88.Name two important gases in biogas:
A.Methane and Carbon dioxide*
B.Ethane and Carbon monoxide
C.Oxygen and Nitrogen
D.None of the above
Ans:A
89.A group of sheep is called:
A.Herd
B.Flock*
C.Stock
D.Drove
Ans:B
90.Most common identification method for pigs:
A.Tatooing
B.Tagging
C.Ear notching*
D.Branding
Ans:C
91.Castrated male of goal
A.Buck
B.Wether*
C.Boar
D.Ram
Ans:B
92.Lyre-horn grey cattle groups
A.Kankrej and Tharparkar*
B.Ongole and Rathi
C.Gir and Deoni
D.Nimari and Sahiwal
Ans:A
93.One synthetic breed of cattle:
A.Holsteins Friesian
B.Tharparkar
C.Sahiwal
D.Karan Fries*
Ans:D
94.Optimum body weight of crossbred heifers at the time of first mating:
A.125 kg
B.250 kg*
C.180 kg
D.300 kg
Ans:B
95.An example of dairy type Indian cattle from Gujarat:
A.Sahiwal
B.Deoni
C.Sindhi
D.Gir*
Ans:D
96.Which of the following exotic cattle breed was not used in the cross breeding programme in Kerala?
A.Ayrshire*
B.Brown Swiss
C.Holstein Friesian
D.Jersey
Ans:A
97.Which of the following is a legume fodder?
A.Guinea grass
B.Cowpea*
C.Maize
D.Jowar
Ans:B
98.A female cattle above one year,which has not calved is called:
A.Cow
B.Doe
C.Heifer*
D.Steer
Ans:C
99.The zoological name of the humped cattle is:
A.Bos indicus*
B.Bos Taurus
C.Bos bubalis
D.Bos arni
Ans:A
100.The average gestation period in buffaloes in days:
A.280
B.240
C.335
D.310*
Ans:D


Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email