7 January 2016

// // Leave a Comment

MOTOR MECHANIC/STORE ASSISTANT,GROUND WATER SOLVED PAPER 2015

MOTOR MECHANIC/STORE ASSISTANT,GROUND WATER
EXAM DATE:17-12-2015
PDF FILE DOWNLOAD     DOC FILE DOWNLOAD

1.Splines and keys in mechanical assemblies:
A.Fasten studs into place
B.Lock nuts to bolts
C.Locks gears to shafts*
D.Used as set screws
Ans:C

2.Castle nuts are normally used with:
A.Snap rings
B.Cotter pins*
C.Bolt heads
D.Lock washers
Ans:B
3.Gaskets are used to:
A.Prevent any leakage of fluid*
B.Seals out pressure
C.Takes up space as shims
D.Any of the above
Ans:A
4.Taps are used to:
A.Cut internal threads*
B.Cut external threads
C.Enlarge a hole
D.Both(A) and (B)
Ans:A
5.A’Clutch spring compressor’ compresses------------of the clutch while dismantling.
A.Cushioning springs
B.Thrust springs*
C.Anti rattling springs
D.Torsional springs
Ans:B
6.As piston moves towards TDC in compression stroke:
A.The mixture gets hotter
B.Even distribution of mixture happens
C.Pressure rise occurs
D.All of the above*
Ans:D
7.The stroke in which both the valves are closed is:
A.Suction
B.Compression
C.Expansion
D.Both B and C*
Ans:D
8.To further smoothen out the flow of power engines have:
A.Counter weights
B.Fly wheels*
C.Crank pins
D.Crank webs
Ans:B
9.To convert the reciprocating motion to rotary motion the engines have:
A.Cam shaft and crank shaft
B.Pistons and connecting rods*
C.Connecting rods and Crank shaft
D.Cam shaft and rocker arms
Ans:B
10.How many times in minute the inlet valve of a four stroke engine working at 1000 RPM open and close?
A.500*
B.1000
C.1500
D.2000
Ans:A
11.Valve rotators are used for:
A.Rotating the valves on its own axis
B.Reducing the warping of valves
C.Even wear distribution of valves
D.All of the above*
Ans:D
12.VTEC stands for:
A.Variable valve Timing Electronic Cam shaft
B.Variable valve Timing and lift Electronic control*
C.Valve Timing Electrical Cam Shaft
D.None of the above
Ans:B
13.Most commonly used valve actuating mechanism in modern cars is:
A.T-head
B.I-head*
C.L-head
D.F-head
Ans:B
14.The carbon deposits on the cylinder head is removed with:
A.Scrapper brush*
B.Water Jet
C.Soap solution
D.Kerosene
Ans:A
15.In a single cylinder two stroke engine running at 2000 RPM the number of power strokes per minute is:
A.1000
B.4000
C.2000*
D.None
Ans:C
16.In an Otto cycle engine,the operation sequence is:
A.Compression,exhaust,power
B.Power,induction,exhaust
C.Compression,power,exhaust*
D.Compression,power induction
Ans:C
17.The factor for ignition in diesel engines is:
A.Pressure of injection
B.High compression ratio
C.Abundance of air
D.All of the above*
Ans:D
18.In a two stroke engine  at the time of spark occurs.
A.Transfer port has just opened
B.Fresh gas is being compressed
C.Fresh charge is being transferred to inlet*
D.Any of the above
Ans:C
19.Which of the following is a rich air fuel ratio?
A.9:1*
B.11:1
C.13:1
D.15:1
Ans:A
20.The percentage of combustion heat,available at crank shaft for useful work output is:
A.35%
B.55%
C.60%
D.20%*
Ans:D
21.In an engine having swirl combustion chamber
A.More air fuel mixture enters
B.Improved scavenging take place
C.Improved combustion take place*
D.Burned gas has no back pressure
Ans:C
22.The main purpose of piston pin offset is to:
A.Perfectly balance the piston during power stroke
B.Prevent piston slip
C.Centralise the piston
D.Reduce piston slap*
Ans:D
23.Some automobile engines have glow plugs to:
A.Warn the driver about engine overheat
B.Preheat the fuel for easier starting
C.Preheat the combustion chamber*
D.Warm the passenger area
Ans:C
24.The upper and lower ends of the combustion chamber is formed by:
A.Piston and cylinder block
B.Cylinder walls and piston
C.Piston rings and cylinder head
D.Cylinder head and piston*
AnsD
25.Piston rings are provided to:
A.Completely seal the combustion gas
B.Hold the piston concentric to cylinder walls
C.Hold a fine oil film on cylinder walls
D.Both a and c*
Ans:D
26.Thermostat valve helps the engine to:
A.Keep the oil temperature at operating values
B.Keep the coolant temperature at operating values
C.Prevents the engine from overheating
D.Both b and C*
Ans:D
27.In a four stroke engine the cam shaft turns at:
A.Same speed as the crank shaft
B.Double the speed as the crank shaft
C.Half the speed of the crank shaft*
D.One fourth the speed of the crank shaft
Ans:C
28.Mechanic X says that all OHC engines have rocker arms.Mechanic Y says that some bucket tappets and no rocker arms.Who is correct?
A.Mechanic X
B.Mechanic Y*
C.Both X and Y
D.Neither X nor Y
Ans:B
29.Valve overlap occurs at:
A.The end of exhaust stroke*
B.The beginning of power stroke
C.The beginning of compression stroke
D.The end of power stroke
Ans:A
30.The rate at which work is done,is measured in terms of:
A.Energy
B.Torque
C.Inertia
D.Power*
Ans:D
31.The volume of air contained above the piston when the piston is at TDC is:
A.Clearance volume*
B.CC
C.Swept volume
D.Stroke volume
Ans:A
32.The condition of exploding the end charge before the completion of normal combustion is:
A.Pre-ignition
B.Rumble
C.Detonation*
D.Stalling
Ans:C
33.Low Cetane fuel implies that:
A.It takes longer time to ignite*
B.It takes lesser time to ignite
C.Ignites as soon as it enters the cylinder
D.Both B and C
Ans:A
34.Mechanical fuel pumps are operated by:
A.Cam in the cam shaft
B.Eccentric in the crank shaft
C.Skew gear in the cam shaft
D.Eccentric in the cam shaft*
Ans:D
35.Taper needle jet is found in:
A.Selex carburettor
B.SU carburettor*
C.Zenith carburettor
D.Carter carburetor
Ans:B
36.Generally turbo charger is operated by:
A.A belt driven by the engine crank shaft
B.A gear attached  to the cam shaft
C.A chain and sprocket drive
D.Exhaust gas*
Ans:D
37.Qualitative governing is best suited for:
A.High speed engines
B.Slow speed engines
C.Diesel engines*
D.Petrol engines
Ans:C
38.Growler is associated with:
A.Battery
B.Armature*
C.CB point
D.FIP
Ans:B
39.High compression ratio result in:
A.Increased NOx emission
B.More soot in exhaust
C.Reduced HC and CO emission
D.All of the above*
Ans:D
40.PCV valve is located between:
A.Crank case and inlet manifold*
B.Crank case and carburetor
C.Air cleaner and crank case
D.Air cleaner and carburetor
Ans:A
41.CO in the exhaust of a vehicle should not be more than:
A.0.5%*
B.1%
C.1.5%
D.2%
Ans:A
42.The temperature below which the oil will not flow is:
A.Fire point
B.Flash point
C.Pour point*
D.Flow point
Ans:C
43.Transfer case is a type off-------in four wheel drive vehicles
A.Crank case
B.Gear box*
C.Transmission shaft
D.Differential
Ans:B
44.Gear Clash while shifting is due to:
A.Incorrect clutch adjustment
B.Damaged synchronizer unit*
C.Low level gear oil
D.Any of the above
Ans:B
45.In case of front engine rear wheel drive cars the drive shaft has:
A.Minimum one universal joint
B.Maximum two universal joint
C.Minimum two universal joint*
D.Two slip joints
Ans:C
46.A slip joint permits changes in:
A.Wheel base
B.Wheel track
C.Wheel alignment
D.None*
Ans:D
47.Alternator produces electricity in its:
A.Stator windings*
B.Rotor field windings
C.Commutator
D.Regulator
Ans:A
48.While trying to start an engine it cranks slowly but doesn’t start.It may be due to:
A.Low temperature
B.Run down battery*
C.Damaged fuel system
D.Any of the above
Ans:B
49.Approximate starter pinion-ring gear,gear ratio is:
A.5:1
B.15:1*
C.25:1
D.30:1
Ans:B
50.When it is needed to top up the lead acid battery frequently.it is due to:
A.Sulfation
B.Overloading
C.Overcharging*
D.Long standing period
Ans:C
51.Hydrometer is device used to check:
A.Voltage of a cell
B.Specific gravity of acid*
C.Voltage of a battery
D.Temperature of electrolyte
Ans:B
52.In hydraulic system Brake binding is due to:
A.Incorrect free pedal play adjustment
B.Blocked by pass port
C.Blocked air went in master cylinder
D.Any of the above*
Ans:D
53.Double de-clutching is associated with:
A.Constant mesh gear box*
B.Synchromesh gear box
C.Hydraulic clutch
D.Magnetic clutch
Ans:A
54.Gear clash during shifting may be  caused by any of the following  except:
A.Defective synchronizer
B.Incorrect pedal play
C.Too low idle speed*
D.Unadjusted shift mechanism
Ans:C
55.How many synchronizer units are there in a three speed transmission?
A.One
B.Two*
C.Three
D.Four
Ans:B
56.How many gears are there in the main shaft of a four speed transmission?
A.Six
B.Five
C.Four
D.Three*
Ans:D
57.Pick the odd one out:
A.Half shaft*
B.Clutch shaft
C.Main shaft
D.Lay shaft
Ans:A
58.A humming noise from the under body of a rear wheel drive vehicle  is due to:
A.Bend propeller shaft
B.Incorrect differential  meshing*
C.Faulty gear box
D.Binding brake
Ans:B
59.The type of font axle in which the king pin is usually fixed in the stub axle forging and ends turn in the forked end of the  axle beam is:
A.Lemoine
B.Inverted lemoine
C.Reversed Elliot
D.Elliot*
Ans:D
60.The tilt of the front wheels from vertical is called:
A.Caster
B.Camber*
C.King Pin inclination
D.Toe in
Ans:B
61.To reduce the vibration and  for stability of a vehicle:
A.Higher unsprung weight is desired
B.Suspension spring of high frequency  can be used
C.Lower unsprung weight is desired*
D.Lower body  weight is desired
Ans:C
62.Stroke length is equal to:
A.Double the crank throw*
B.Same as the crank throw
C.Half of crank throw
D.Three times the crank throw
Ans:A
63.Which is not true with respect to Disc Brakes?
A.Uniform wear
B.Easy to service
C.High initial cost
D.Concealed frictional surface*
Ans:D
64.Generally five wheel tyre rotation starts from which side wheel?
A.Front right
B.Front left
C.Rear left
D.Rear right*
Ans:D
65.Which of the following axle shaft has to take full load?
A.Three quarter floating
B.Full floating
C.Semi floating*
D.Both A and B
Ans:C
66.Aspect ratio of tyre is its:
A.Section width/Section height
B.Section height/Section width *
C.Total width/Total height
D.Rim diameter/tyre diameter
Ans:B
67.In a tyre it is designated as ‘P200/775 R 16’,What is the digit 200?
A.Section width*
B.Section height
C.Rim diameter
D.Aspect ratio
Ans:A
68.What is the symptom of atmospheric air enter the water cooling system of a multi cylinder diesel engine?
A.Overheating*
B.Coolant become greenish
C.Coolant become reddish
D.Coolant become viscous
Ans:A
69.What is the CC value of new TATA Nano Gen X Easy shift car?
A.424
B.524
C.624*
D.724
Ans:C
70.The type of body movement of a vehicle in which the vehicle turn on its own longitudinal axis is:
A.Pitching
B.Bouncing
C.Yawing
D.Rolling*
Ans:D
71.Which gear will not revolve when the vehicle is moving on straight path?
A.Pianetary gear*
B.Sun gear
C.Crown wheel
D.Pinion
Ans:A
72.The rear axle thrust acting on rear axle casing is transferred to frame by:
A.Panhard rods
B.Radius rods*
C.Tie rods
D.Torque tubes
Ans:B
73.Compared with spiral bevel gear,a hypoid gear has the advantage of:
A.Higher efficiency
B.Weaker bearings can be used
C.Higher or lower propeller shaft can be used
D.All of the above*
Ans:D
74.The pollutant that forms at higher combustion temperatures is:
A.CO
B.HC
C.NOx*
D.H2O
Ans:C
75.Variable steering gear ratio can be achieved in the case of:
A.Worm and sector
B.Worm and nut
C.Rack and pinion
D.Worm and Roller*
Ans:D
76.Before a mechanic get under a vehicle he should make sure that:
A.The tyres are inflated
B.He use a creeper
C.The jack handle is down
D.The vehicle is on safety stands*
Ans:D
77.In automobile servicing concept what is meant by’Tear down’?
A.Adjusting
B.Disassembling*
C.Reassembling
D.Machining
Ans:B
78.Which is most suitable to check spark plug gap?
A.Feeler gauges*
B.Micrometer
C.Wire gauges
D.Vernier caliper
Ans:A
79.The reading of a metric micrometer is in:
A.Centimetre*
B.Thousands of an inch
C.Thousands of millimeter
D.Metre
Ans:A
80.To measure the tapemess of a cylinder a ----------is used.
A.Dial indicator*
B.Vernier caliper
C.Depth gauge
D.Micrometer
Ans:A
81.Swarnajayanti,Gram Swarozgar Yojana was launched in:
A.1990
B.1999*
C.2003
D.2008
Ans:B
82.Ranajith Singh Gold cup is associated with:
A.Hockey*
B.Football
C.Cricket
D.Tennis
Ans:A
83.Who won the Nobel prize for literature in 2014?
A.Eric Betzig
B.Raul Mamedeo
C.Ellud Kipchage
D.Patrick Modiano*
Ans:D
84.The headquarters of Kerala Lalita Kala Academy is at:
A.Thrissur *
B.Kochi
C.Thiruvanathapuram
D.Kozhikode
Ans:A
85.The palace at Mattanchery was built by:
A.British
B.Dutch
C.Zamorins
D.Portuguese*
Ans:D
86.Whose birthday is celebrated as National Youth Day?
A.Bhagat Singh
B.B.R.Ambedkar
C.Swami Vivekananda*
D.Rajeev Gandhi
Ans:C
87.McMohan line is the demarcation line between India and:
A.China*
B.Pakistan
C.Nepal
D.Burma
Ans:A
88.The famous Ajanta-Ellora is situated in:
A.Madhya Pradesh
B.Rajasthan
C.Maharashtra*
D.Delhi
Ans:C
89.Name the newspaper founder by Vakkom Abdul Khadar Maulavi:
A.Swadeshabhimani*
B.Chandrika
C.Malayala Manorama
D.Deepika
Ans:A
90.’Odayilninnu’is a novel written by:
A.P.C.Kuttikrishnan
B.S.K.Pottekkad
C.O.V.Vijayan
D.Kesavadev*
Ans:D
91.Where did the Jallianwala Bagh Massacre occure?
A.Jalandhar
B.Delhi
C.Amritsar*
D.Ludhiana
Ans:C
92.Who was the first secretary of SNDP?
A.Sree Narayana Guru
B.Kumaranasan*
C.Dr.Palpu
D.C.Govindan
Ans:B
93.Who received the Dada Sahib Phalke award in 2013?
A.Syam Benegal
B.B.R.Chopra
C.Gulzar*
D.Gireesh Karnad
Ans:C
94.’Pracheena Malayalam’was written by:
A.Ezhutachan
B.Vaikunda Swamikal
C.Herman Gundert
D.Chattampi Swamikal*
Ans:D
95.Who appoints the chairman of UPSC?
A.The Prime Minister of India
B.The President of India*
C.The Chief Justice of India
D.The Speaker of Lok Sabha
Ans:B
96.Who was the first recipient of Ezhutachan Puraskaram?
A.Takazhi Sivasankara Pillai
B.O.N.V.Kurup
C.M.T.Vasudevan Nair
D.Sooranad Kunjan Pillai*
Ans:D
97.The last Asian games was held in:
A.South Korea*
B.China
C.North Korea
D.Japan
Ans:A
98.Name the organization founded by Pandit Karuppan:
A.Hindu Dharma Paripalana Sabha
B.Kalyana Dayani Sabha*
C.Yogakshema Sabha
D.Dharma Paripalana  Sabha
Ans:B
99.The first woman President of Indian National Congress:
A.Sarojini Naidu
B.Annie Besant*
C.Vijayalakshmi Pandit
D.Kasturba Gandhi
Ans:B
100.Who was the Prime Minister of India,When Panchaseel was adopted?
A.Lal Bahadur Shastri
B.Morarji Desai
C.Jawaharlal Nehru*
D.Indira Gandhi
Ans:C





Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email