26 January 2016

// // Leave a Comment

NURSING TUTOR:HEALTH SERVICES JANUARY 15,2015

NURSING TUTOR:HEALTH SERVICES
EXAM DATE:15-01-2015

1.How many megabytes make a gigabyte?
A.1024*
B.256
C.128
D.512
Ans:A

2.Which of the following is not a term pertaining to the internet?
A.Link
B.Browser
C.Search Engine
D.Key board*
Ans:D
3.Zero was invented by:
A.Aryabhatta*
B.Bhaskara
C.Varahamiveera
D.Sridhar
Ans:A
4.A full bounding pulse of aortic insufficiency is:
A.Corrigan’s pulse*
B.Bigeminal pulse
C.Pulses Alteranans
D.Paradoxical pulse
Ans:A
5.The person appointed to receive complaints about unfair administration:
A.Magistrate
B.Chief secretary
C.Chief Justice
D.Ombudsman*
Ans:D
6.In the telephone,the dial tone has a frequency of:
A.1 Hz
B.13 Hz
C.133 Hz
D.33 Hz*
Ans:D
7.Which 5yr plan recommend zero based budgeting as a step to control public expenditure?
A.7th plan*
B.6th plan
C.5th plan
D.8th plan
Ans:A
8.Water starts freezing at a temperature:
A.-100C
B.-20C
C.30C
D.-40C
Ans:----
9.Which is the fifth largest planet?
A.Mars
B.Venus
C.Earth*
D.Jupiter
Ans:C
10.Who among the following is the current Chief Election Commissioner?
A.K.G.Balakrishnan
B.V.S.Sampath*
C.Ranji Sinha
D.Montek Singh
Ans:B
11.’Whatever be one’s religion,it is enough if the individual becomes good’ who said so?
A.Vaikunda Swamikal
B.Sree Narayana Guru*
C.Chattampi Swamikal
D.E.V.Ramaswami Naicker
Ans:B
12.Name the author of the past as present:Forging Contemporary Identities Through History:
A.Eric Hobsbawn
B.Ranajith Guha
C.Albert Soboul
D.Romila Thapar*
Ans:D
13.The maximum duration of totality for a solar eclipse:
A.3 minutes 40 seconds
B.5 minutes 35 seconds
C.7 minutes 40 seconds*
D.9 minutes 35 seconds
Ans:C
14.Name the recently missing Malasya Airlines Plane
A.MH 370*
B.2000 EM 26
C.MA 490
D.26 EM 2000
Ans:A
15.During the Civil Disobedience Movement Nagaland produced a brave heroine who spent her youthful years in jail for a long 15 years and she was released from prison after India’s independence Name her:
A.Gaidilu*
B.Srimati Rampyari
C.Pritlata Waddeder
D.Kalpana Dutta
Ans:A
16.The maximum strength of the Lok Sabha provided by the constitution is:
A.540
B.545
C.548
D.552*
Ans:D
17.Ouagadougou is the capital of:
A.Sierra Leone
B.Burkina Faso*
C.Seychelles
D.Antigua and Barbuda
Ans:B
18.’No castle,no religion,no God for man’Who  raised this slogan?
A.A.K.Gopalan
B.Sree Narayana Guru
C.Vaikunda Swamikal
D.K.Ayyappan*
Ans:D
19.Name the dissident of Vietnam who was jailed after trying  to sue the Prime Minister,has been freed and left for the United States:
A.Nguyen Tan Dung
B.Won Tong Yon
C.Cu Hug Ha Vu*
D.Tran Vu Hai
Ans:C
20.The INA soldier who reached Kerala coast in a Japanese submarine but was captured and hanged by the British
A.Vakkom Kader*
B.M.S.Khan
C.Sahajanand
D.Barkatullah
Ans:A
21.The person associated with the slogan’Do or Die’
A.Mahatma Gandhi*
B.Bhagat Singh
C.Surya Sen
D.Bal Gangadhar Tilak
Ans:A
22.Who has been chosen for the prestigious Dada Saheb Phalke Award in April 2014?
A.Dhvani Desai
B.Gulzar*
C.Gitanjali Rao
D.Nishitha Jain
Ans:B
23.The winner of the zurich Chess Challenge 2014:
A.Fabiano Caruana
B.Levon Aronian
C.Viswanathan Anand
D.Magnus Carlsen*
Ans:D
24.Name the leader of Anushilan Samiti,one of the earliest and best known revolutionary societies in Bengal:
A.Barindra Kumar Ghosh*
B.Shyamji Krishna Varma
C.Sohan Singh Bhakana
D.Sardar Singh Rana
Ans:A
25.The Sadhu Jana Paripalana Yogam founded by Mahatma Ayyankali in the year:
A.1903
B.1905
C.1907*
D.1909
Ans:C
26.The person who won the Gandhi Peace Prize for the year 2013 on Feb 28,2014:
A.Dylan Mohan Gray
B.Chandi Prasad Bhatt*
C.Prof.C.N.R.Rao
D.Angela Markel
Ans:B
27.Indian Standard Time is ----------hours ahead of the GMT.
A.4 ½
B.7 ½
C.6 ½
D.5 ½*
Ans:D
28.Who is known as the ‘Heroine of 1942 Quit India Movement’?
A.Aruna Asaf Ali*
B.Sarojini Naidu
C.Bhikaji Rustam Cama
D.Vijayalakshmi Pandit
Ans:A
29.The Indian Nationalist leader who viewed the war between Britain and Germany as a Godsent opportunity which could be used by the Indians for their own benefit:
A.Mahatma Gandhi
B.Jawaharlal Nehru
C.Subhash Chandra Bose*
D.Sardar Vallabhai Patel
Ans:C
30.The social reformer of Kerala who led’Yachana Yathra’(Journey for begging):
A.Mannath Padmanabhan
B.V.T.Bhattathirippad*
C.Changanassery Parameswaran Pillai
D.Poikayil Kumara Gurudevan
Ans:B
31.World food day is celebrated on:
A.4th July
B.16th October*
C.12th August
D.18th May
Ans:B
32.Which of the following is aphasia in which the understanding is intact,but ability to speak is lost?
A.Sensory aphasia
B.Motor aphasia*
C.Global aphasia
D.Partial aphasia
Ans:B
33.Alteration in mood and affect consisting of sadness appropriate to a real loss is termed as:
A.Apathy
B.Labile mood
C.Grief*
D.Depression
Ans:C
34.Formation of cavities filled with fluid inside the spinal cord is called:
A.Meningocele
B.Syringomyelia*
C.Meningomyelocele
D.Myelocele
Ans:B
35.Japanese Encephalitis vaccine is administered through:
A.Intramuscular route
B.Subcutaneous route*
C.Oral route
D.Intradermal route
Ans:B
36.The morbid fear of open places is called:
A.Xenophobia
B.Claustrophobia
C.Agoraphobia*
D.Ailurophobia
Ans:C
37.Acute or chronic condition of the skin characterised  by recurrent appearance of weals causing irritation:
A.Dermatitis
B.Psoriasis
C.Urticaria*
D.Eczema
Ans:C
38.Extravasation of urine into the cellular tissue due to rupture of bladder,seen in pelvic fracture:
A.Urecchysis*
B.Cystocele
C.Neurogenic bladder
D.Hydronephrosis
Ans:A
39.Carpel spasm when the upper arm is compressed to cause ischemia to the nerves distally is:
A.Homan’s sign
B.Trousseau’s sign*
C.Chvostek’s sign
D.Kerning’s sign
Ans:B
40.A condition of pancreatic tumour causing excessive outpouring of gastric juice is:
A.Dumping syndrome
B.Islets tumour
C.Zollinger Ellisons syndrome*
D.None of these
Ans:C
41.Rapid speech in which the words are  strung together without  meaning
A.Word salad*
B.Flight of ideas
C.Neologism
D.Echolalia
Ans:A
42.Club foot with inner edge only in contact with the ground and foot turned outwards:
A.Genu Valgum*
B.Talipes Hallux
C.Genu Varum
D.Torticollis
Ans:A
43.Abnormal painless vaginal bleeding is seen in:
A.Ectopic pregnancy
B.Pre-eclampsia
C.Placenta previa*
D.Abortion
Ans:C
44.Most common cause of pulmonary embolism is:
A.Neoplasm
B.DVT*
C.Pulmonary hypertension
D.Embolic stroke
Ans:B
45.Absence or defective development of jaw is called:
A.Aglossia
B.Agnosia
C.Aglutition
D.Agnathia*
Ans:D
46.The causative organism of AIDS was discovered in the year:
A.1987
B.1982*
C.1980
D.1985
Ans:B
47.Which cell organelle is first damaged in hypoxia?
A.Nucleus
B.Ribosome
C.Mitochondria*
D.Golgi body
Ans:C
48.The most reliable indicator of neurological function in a patient is:
A.Level of Consciousness*
B.EEG
C.Vital signs
D.MRI
Ans:A
49.The most common Therapeutic intervention for management of toxic ingestion is:
A.Ipecac
B.Apomorphine
C.Activated charcoal*
D.Normal Saline
Ans:C
50.Substitution of valine for glutaminic acid in the beta chain of hemoglobin:
A.Hemolytic anaemia
B.Aplastic anaemia
C.Thalassemia
D.Sickle cell anaemia*
Ans:D
51.Projectile vomiting which is non bilious is seen in:
A.Hiatal hernia
B.Pyloric stenosis*
C.Gastroenteritis
D.Meningitis
Ans:B
52.Chlorine demand of water is measured by:
A.Chlorimeter
B.Double pot method
C.Berkfield filter
D.Horrock’s apparatus*
Ans:D
53.The National family planning programme launched in the year:
A.1958
B.1950*
C.1948
D.1940
Ans:B
54.The manifestation of pernicious anaemia:
A.Strawberry tongue
B.Coated tongue
C.Fissured tongue
D.Beefy red tongue*
Ans:D
55.Phototherapy reduces serum bilirubin through:
A.Photo oxidation
B.Photo isomerisation*
C.Photo conjugation
D.Structural changes
Ans:B
56.Health survey and development committee is by:
A.Mudhaliar
B.Shrivastav
C.Mukherjee
D.Bhore*
Ans:D
57.Which of the following is not a meta paradigm of Nursing:
A.Person
B.Environment
C.Diagnosis*
D.Nursing
Ans:C
58.The gradual decrease of the body temperature after death:
A.Liver mortis
B.Algor mortis*
C.Rigor mortis
D.Hypothermia
Ans:B
59.Bell’s palsy affect the:
A.2nd cranial nerve
B.3rd cranial nerve
C.4th cranial nerve
D.7th cranial nerve*
Ans:D
60.The concentration of oxygen in  expired air is:
A.0%
B.21%
C.16%*
D.4%
Ans:C
61.Blood group was discovered by:
A.Robert Koch
B.Karl Land Steiner*
C.Paul Enrich
D.Anton Von
Ans:B
62.Which of the following hormone is not secreted by posterior pituitary gland?
A.Vasopressin
B.Oxytocin
C.ADH
D.Growth hormone*
Ans:D
63.Which of the following position has to be given to a child after the surgery for cleft palate?
A.Supine
B.Prone*
C.Side lying
D.Fowlers
Ans:B
64.The best design to test association between  risk factor and disease
A.Case control
B.Ecological study
C.Cohort
D.Cross sectional*
Ans:D
65.The type of pulse seen in coarctation of aorta:
A.Strong pedal pulse
B.Diminished carotid pulse
C.Normal femoral pulse
D.Bounding pulse in arm*
Ans:D
66.BCG is prepared in the form of:
A.Killed vaccine
B.Triple vaccine
C.Live attenuated vaccine*
D.Combined vaccine
Ans:C
67.Highest percentage of polyunsaturated fatty acid is present in:
A.Groundnut
B.Soya bean*
C.Margarine
D.Palm oil
Ans:B
68.Which of the following drug is used commonly in Raynauds phenomenon?
A.Tacrolimus
B.Atropine
C.Beta blocker
D.Calcium channel blocker*
Ans:D
69.Which is the antidote for streptokinase?
A.Protamine sulphate
B.Amino caproic acid*
C.Naloxone
D.Vit K
Ans:B
70.It can be considered as PPH,if the postnatal mother’s blood loss even after 24 hrs is:
A.>500 ml*
B.>200 ml
C.>50 ml
D.>100 ml
Ans:A
71.Bucks extension belongs to a method of traction:
A.Skeletal
B.Skin*
C.Russell
D.Skull traction
Ans:B
72.Common carotid artery divides at the level of:
A.Inferior border of thyroid cartilage*
B.Superior border of hyoid bone
C.Superior border of thyroid cartilage
D.Lateral border of cricoids cartilage
Ans:A
73.The most common organism causing cellulites is:
A.E coli
B.Pseudomonas
C.Beta haemolytic streptococci*
D.Bacteroides
Ans:C
74.Ossification in foetus starts in:
A.3 wks
B.5 wks*
C.6 wks
D.8 wks
Ans:B
75.The immunoglobin responsible for primary immunity:
A.IgM*
B.IgG
C.IgA
D.IgE
Ans:A
76.Negri bodies found in hippocampus are diagnostic sign of:
A.Rabies*
B.Measles
C.Rubella
D.Diphtheria
Ans:A
77.Right sided hemiplegia and aphasia indicate the involvement of:
A.LMCA*
B.Vertebral artery
C.Brain stem
D.RMCA
Ans:A
78.Which type of the following organism cause malignant malaria?
A.Vivax
B.Falciparum*
C.Ovale
D.None of the above
Ans:B
79.Disposable endotracheal tube can be  sterilized by using:
A.Ethylene oxide*
B.Dry heat
C.Formaldehyde
D.Phenol
Ans:A
80.Takayasu is a disorder of:
A.Nerves
B.Vein
C.Artery*
D.Lymph node
Ans:C
81.Which of the following malignancy spread through CSF?
A.Meningioma
B.Astrocytoma
C.Craniopharyngioma
D.Medulloblastoma*
Ans:D
82.Resistance to drug in tuberculosis is by:
A.Transduction
B.Conjugation
C.Mutation*
D.Transformation
Ans:C
83.Which type of the following Hodgkin’s disease has worst prognosis:
A.Lymphocyte predominance
B.Mixed cellularity
C.Nodular sclerosis
D.Lymphocyte depletion*
Ans:D
84.Which of the following does not cross blood brain barrier?
A.Water
B.CO2
C.Na*
D.O2
Ans:C
85.Which of the following tends to decrease with increase in age?
A.Pulse pressure*
B.Systolic blood pressure
C.Diastolic pressure
D.Respiratory  Volume
Ans:A
86.The first urge to void will be felt when the bladder is filled with:
A.75 ml of urine
B.25 ml of urine
C.500 ml or urine
D.150 ml of urine*
Ans:D
87.Which of the following micro organisms grow in very wide range of temperature?
A.Pseudomonas*
B.Gonococcus
C.Spirochetes
D.Pneumococcal
Ans:A
88.Which of the following drug is cardio toxic?
A.Bleomycin
B.Mithramycin
C.Adriamycin*
D.Mitomycin
Ans:C
89.Deficiency of which of the following can cause pancreatitis?
A.Enter peptidase
B.Antitrypsin*
C.Lecithin
D.Chymotrypsin
AnsB
90.Physiological splitting of second heart sound can be exaggerated by:
A.Valsalva maneuver
B.Breath holding
C.Deep inspiration*
D.Forced expiration
Ans:C
91.Which of the following is an injectable progestin?
A.Isosuprine
B.NET-EN*
C.Implanon
D.Norgesterol
Ans:B
92.Baby friendly hospital initiative was launched in the year:
A.1990
B.1992*
C.1994
D.1996
Ans:B
93.Which of the following is a water soluble vitamin?
A.Vit A
B.Vit C
C.Vit D*
D.Vit E
Ans:C
94.Which of the following is a type of non-probability sampling?
A.Stratified Random Sampling
B.Simple Random Sampling
C.Purposive Sampling*
D.Systematic Sampling
Ans:C
95.Which of the following indicates the flatness or peakedness of a frequency distribution?
A.Mean
B.Kurtosis*
C.Mode
D.Skewness
Ans:B
96.The standard deviation divided by the square root of the sample size is:
A.Sampling error
B.Mean
C.Type I error
D.Standard error*
Ans:D
97.Desired quality,quantity or level of performance that  is established as a criterion to measure the performance is termed as:
A.Audit
B.Standard*
C.Evaluation
D.Quality assurance
Ans:B
98.Which among the following is not a management principle of Henri Fayol?
A.Unity of command
B.Stability
C.Specialisation*
D.Division of work
Ans:C
99.Which among the following is the systematic arrangement of the sum total of selected experiences planned by the school or college to achieve the objectives?
A.Syllabus
B.Course plan
C.Lesson plan
D.Curriculum*
Ans:D
100.Organised clinical instruction in the presence of the patient is termed as:
A.Nursing care plan
B.Bedside clinic*
C.Nursing care conference
D.Individual conference
Ans:B


Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email