25 January 2016

// // Leave a Comment

STENOGRAPHER,DRUGS AND PHARMACUTICALS LIMITED DECEMBER 2014 ANSWER PAPER

STENOGRAPHER,DRUGS AND PHARMACUTICALS LIMITED
EXAM DATE:30-12-2014

1.World Ozone Day
A.September 16*
B.October 16
C.November 16
D.December 16
Ans:A

2.”Long Walk to Freedom”was written by--------
A.Gandhiji
B.Nehru
C.Nelson Mandela
D.Subhash Chandra Bose
Ans:-----
3.Vernacular Press Act was passed in the year-----
A.1678
B.1778
C.1878*
D.1978
Ans:C
4.-----------department in Kerala celebrates its golden jubilee in 2013
A.Treasury*
B.Police
C.Agriculture development
D.Education
Ans:A
5.The first woman appointed  the Chief Information Commissioner in India
A.Kiran Bedi
B.Nirmal Pande
C.Sumitra Sen
D.Deepak Sindhu*
Ans:D
6.National Sports Day is celebrated on--------
A.August 29*
B.September 29
C.November 29
D.December 29
Ans:A
7.Chairman of the Planning commission in India at present is--------
A.Sonia Gandhi
B.Dr.Manmohan Singh
C.Montek Sing Ahluwalia
D.Mani Sankar Iyer
Ans:------
8.”I Have a Dream”Speech is related to -------country
A.China
B.France
C.America*
D.Britain
Ans:C
9.”Gumica”is a famous painting of--------
A.Sanjay Subramanian
B.Van Gogh
C.Pablo Picasso*
D.Raphael
Ans:C
10.”Kaipunyam”is the biography of-------
A.M.T.Vasudevan Nair
B.E.T.Narayana Mose*
C.K.V.K.Warrier
D.Dr.P.N.Pisharadi
Ans:B
11.The 2020 Olympics will be held in-----
A.Japan*
B.France
C.Britain
D.China
Ans:A
12.A high court Judge is appointed by--------
A.Governor
B.President*
C.Prime Minister
D.Vice President
Ans:B
13.”Arthasastra”was written in…….language.
A.Prakit
B.Tamil
C.Sanskrit*
D.Telugu
Ans:C
14.”Swarabhedangal”is the autobiography of-----
A.Bhagyalaskhmi*
B.P.Leela
C.Dakshinamoorthy
D.Sujatha
Ans:A
15.Murali won National award for acting in -----film
A.Pulijanmam
B.Neythukaran*
C.Keli
D.Venkalam
Ans:B
16.Who is known as the “Father of Cloning”?
A.Ian Wilmut*
B.Sanger
C.Griffith
C.Watson
Ans:A
17.The “Theory of Natural Selection”was related to-------
A.Lamarck
B.Hugo de Vries
C.T.H.Morgan
D.Charles Darwin*
Ans:D
18.The smallest living cells is---------------
A.Bacteria
B.Blue Green Algae
C.Mycoplasm*
D.Virus
Ans:C
19.The chemical name of marble is-----------
A.Calcium Oxide
B.Calcium Hydroxide
C.Calcium Carbonate*
D.Calcium Bicarbonate
Ans:C
20.”No Caste No Religion,No God for Mankind.”Who said this?
A.Sree Narayana Guru
B.Ayyankali
C.Sahodaran Ayyappan*
D.Dr.Palpu
Ans:C
21.The chemical that causes “Acid rain”is--------
A.Sulphuric acid*
B.Hydrochloric acid
C.Phospheric Acid
D.Acetic Acid
Ans:A
22.Who is the “Father of Indian Space Science”
A.Homi J Bhabha
B.Vikram Sarabhai*
C.Dr.A.P.J.Abdul Kalam
D.Dr.C.V.Raman
Ans:B
23.”This is Muhammed”is-------
A.A Music Programme
B.An Islamic Cinema
C. A Drama
D.The biggest book in the world*
Ans:D
24.”Thiranottam”is the first film of--------
A.Mammooty
B.Mohanlal*
C.Madhu
D.Manoj K.Jayan
Ans:B
25.”Kerala Simham”is a novel on---------
A.Veluthampi Dalava
B.Paliyath Achan
C.Sakthan Thampuran
D.Pazhassi Raja*
Ans:D
26.The Prime Minister who is known for 20-Point Programme is
A.Rajiv Gandhi
B.Indira Gandhi*
C.Nehru
D.V.P.Sing
Ans:B
27.”Wallstreet Protest”was held in----
A.Britain
B.France
C.Japan
D.USA*
Ans:D
28.Who is known as the “Grand Old man of India”?
A.Gandhiji
B.Dadabhai Naoroji*
C.Surendranath Bannerjee
D.Pherozesanth Mehta
Ans:B
29.The first Metro Station in South India is----------
A.Chennai
B.Bangalore*
C.Kochi
D.Hyderabad
Ans:B
30.”Liberty,Equality and Freternity”is associated with-------
A.French Revolution*
B.American Revolution
C.Russian Revolution
D.Cuban Revolution
Ans:A
31.Herman Gundert is from---------
A.Britain
B.Germany*
C.Italy
D.Dutch
Ans:B
32.The number of permanent members in U.N. Security Council is-------
A.4
B.5*
C.6
D.7
Ans:B
33.The first Indian to get ‘Njanapeedam Award’is-------
A.G.Sankara Kurup*
B.Rabindranath Tagore
C.S.K.Potekkad
D.Sumitranandan Pant
Ans:A
34.The novel on Thunchath Ezhuthachan was written by C.Radhakrishnan is---------
A.Mumbe Parakkunna Pakshikal
B.Avakashikal
C.Three Kadal Kadanju Thiru Madhuram*
D.Oru Sankeerthanam Pole
Ans:C
35.Directive Principles of Stage Policy was taken for Indian Constitution  is from-------
A.Britain
B.USA
C.Australia
D.Ireland*
Ans:D
36.Deputy leader of opposition in Kerala Assembly is----------
A.V.S.Achuthanandan
B.Kodiyeri Balakrishnan*
C.Binoy Viswam
D.Vaikam Viswam
Ans:B
37.Golden Temple in Amritsar was set up by-------
A.Guru Nanak
B.Guru Hargovind
C.Guru Teg Bahadur
D.Guru Arjun Singh*
Ans:D
38.The Chola King known as “Gangalkonda Cholan”is-------
A.Rajendra Cholan*
B.Raja Raja Cholan
C.Vijayalayan
D.Karikala Cholan
Ans:A
39.The first bank in Kerala is------
A.South Indian Bank
B.Travancore Bank
C.Nedungadi Bank*
D.Cochin Bank
Ans:C
40.The Second World War broke out in the year of-------
A.1937
B.1938
C.1939*
D.1949
Ans:C
41.Opposition Leader in Rajya Sabha is---------
A.Arun Jaitley
B.Sushma Swaraj
C.L.K.Advani
D.Murali Manohar Joshi
Ans:---------
42.The chancellor of a University will be-------
A.Chief Minister
B.Governor*
C.Education Minister
D.Chief Sceretary
Ans:B
43.’Siddashramam’ at Alathur(Palakkad)was founded by-----------
A.Vagbhadanandan
B.Vaikunda Swamikal
C.Sree narayana Guru
D.Brahmananda Siva Yogi*
Ans:D
44.The Bank that is known as ‘Custodian of Foreign Currency’is-------
A.Central Bank of India
B.NABARD
C.Reserve Bank of India(RBI)*
D.State Bank of Travancore(SBT)
Ans:C
45.The film’Artist’is directed by-----
A.Sathyan Anthikad
B.Syama Prasad*
C.Priyanandan
D.V.K.Prakash
Ans:B
46.The Chairman of Kerala State Forward Class Welfare Corporation is--------
A.R.Balakrishna Pillai*
B.B.Ganesh Kumar
C.P.K.Narayana Panicker
D.N.Sakthan Nadar
Ans:A
47.Who called Gandhi,”One Man Battalion”?
A.Winston Churchill
B.Mountbaten*
C.Clement Atlee
D.Lord Curzon
Ans:B
48.Recently a bomb-blast was reported in Bodh Gaya Temple.It is in---------state
A.Haryana
B.Uttar Pradesh
C.Bihar*
D.Rajasthan
Ans:C
49.Eden Garden is in-------
A.Mumbai
B.Chennai
C.Bangalore
D.Kolkata*
Ans:D
50.Nair Service Society(NSS)was fouded in-----------
A.1914*
B.1915
C.1916
D.1917
Ans:A
51.The feature allows to type words in a paragraph continually without pressing the enter key at the end of each line.
A.Wizard
B.Word wrap*
C.Drop cap
D.Auto text
Ans:B
52.The short cut to undo the last action
A.CTRL+U
B.CTRL+R
C.CTRL+Y
D.CTRL+Z*
Ans:D
53.For vertical alignment  of the contents of a table cell---------is used
A.Text direction*
B.Insert
C.Autofit
D.Gridlines
Ans:A
54.A directory within another directory is------
A.Root directory
B.Main directory
C.Sub directory*
D.Derived directory
Ans:C
55.The page numbers shown on—the page.
A.Top of
B.Bottom of
C.Side of
D.Anywhere in*
Ans:D
56.To justify text over the length of a paper the best option is------------
A.Page set up from file menu*
B.Paragraph from format menu
C.From formatting tool bar
D.Font from format menu
Ans:A
57.This view displays only the text of the presentation
A.Slide view
B.Slide sorter view
C.Slide show view
D.None of the above*
Ans:D
58.----------bar displays information about the current state of the programme
A.Menu bar
B.Status bar*
C.Standard tool bar
D.Formatting tool bar
Ans:B
59.-----------can store data on both sides.
A.CD-R
B.CD-RW
C.DVD*
D.All of the above
Ans:C
60.ALT+F10 helps to
A.Restore the program window
B.Minimize the program window
C.Maximize the program window*
D.None of the above
Ans:C
61.To close a document press
A.CTRL+N
B.CTRL+W*
C.CTRL+C
D.CTRL+O
Ans:B
62.-------is an interactive worksheet that summarises large amounts of data
A.Scenarios
B.Protect work book
C.Index and tables
D.Pivot table*
Ans:D
63.Style gallery is in-------menu
A.Format*
B.Insert
C.Table
D.None of the above
Ans:A
64.A-----------determines the basic structure for a document and contains document settings
A.Wizard
B.Template*
C.Contents tab
D.Surfing
Ans:B
65.Which feature will you opt,when last three words are spill over to next page and you want it to be in the current page?
A.Arrange all
B.Hide gridlines
C.Shrink to fit*
D.Auto Summarise
Ans:C
66.Thesaurus option is in--------menu bar
A.Format
B.Tools*
C.Insert
D.View
Ans:B
67.’Delete’erases one character to the ---of the insertion point.
A.Right*
B.Left
C.Both of these
D.None of these
Ans:A
68.For selecting a paragraph
A.Double click in the paragraph
B.Triple click in the paragraph*
C.Right click in the paragraph
D.CTRL+downward arrow
Ans:B
69.-------helps to locate a word in a long document
A.Replace
B.Aligning text
C.Find*
D.Sorting
Ans:C
70.------------margin is used to add additional space to a document that will be bound.
A.Mirror
B.Gutter*
C.Tab
D.None of these
Ans:B
71.A single cell in a table can be splitted into
A.Rows
B.Columns
C.Two
D.All of the above*
Ans:D
72.Find the odd one from the following:
A.Mailing labels
B.Templates*
C.Main document
D.Data source
Ans:B
73.By inserting---------one can easily move to specific text in a document without scrolling
A.Book mark*
B.Foot notes
C.Thesaurus command
D.Auto text
Ans:A
74.-------is used to reduce or enlarge the print
A.Orientation
B.Landscape
C.Scaling*
D.Portrait
Ans:C
75.A Icon is a -----------
A.Control box
B.Graphic image*
C.Hover
D.Drop cap
Ans:B
76.-----------is the storage area for items that have been cut or copied.
A.Word Art
B.Style gallery
C.Read only Memory
D.Clipboard*
Ans:D
77.By moving-----------from right to left the value decreases
A.Slider*
B.Spinner
C.Hover
D.Driver
Ans:A
78.What is the largest font size available in font size tool on formatting tool bar?
A.68
B.70
C.72*
D.74
Ans:C
79.To insert a drop cap in a paragraph which menu will you opt?
A.Format*
B.Insert
c.Tools
D.View
Ans:A
80.Bold,Italic and Regular are------
A.Font effects
B.Text effects
C.Word Art
D.Font styles*
Ans:D
81.Piaten knobs are also called
A.Paper knobs
B.Pinion Wheels
C.Draw cord knobs
D.Thumb wheels*
Ans:D
82.In-----------method all lines will commence from the same point of degree
A.Tab
B.Block*
C.Intended
D.None of the above
Ans:B
83.Letters overlapped ,after locking the right margin is----
A.Piling*
B.Clogging
C.Aligning
D.Smudging
Ans:A
84.Slotted lever is closely connected with-------------
A.Paper carrier
B.Ribbon carrier*
C.Card holder
D.Draw band
Ans:B
85.The expansion of VAT in business letter.
A.Very ActiveTime
B.Voluntary Added Task
C.Value Added Tax*
D.Variable Action Trend
Ans:C
86.Which finger is used to type the letter’M’?
A.Right index finger
B.Left Index finger
C.Right middle finger*
D.Left middle finger
Ans:C
87.The shape of universal bar is------
A.Square
B.Rectangle
C.Circle
D.None of the above*
Ans:D
88.Kinds of Cylinders are
A.Two
B.Five
C.Four
D.Three*
Ans:D
89.The carriage and the mainspring are connected by the---------
A.Feed roll release lever
B.Draw cord*
C.Ratchet wheel
D.Base board
Ans:B
90.-------helps to type letters at the end of the paper
A.Overhead paper bail rolls*
B.Line finder
C.Paper table
D.Paper release lever
Ans:A
91.To fill up omitted letters------is used.
A.Space bar
B.Tabulator
C.White fluid
D.Back spacer*
Ans:D
92.Pin code must be typed leaving a space after the first--------digit/s.
A.1
B.2
C.3*
D.4
Ans:C
93.When there is----movement of the ribbon,there will be correct impression on the paper.
A.Up and down*
B.Jerky
C.Both(A)and (B)
D.None of these
Ans:A
94.Excess of oil in the way rod channel causes---------movement
A.Up and down
B.Lengthwise
C.Sluggish*
D.Automatic reversal
Ans:C
95.-----------evenly spreads ink on the stencil for impression.
A.Drum
B.Silk carrier*
C.Roller
D.Handle
Ans:B
96.Guide keys are situated in the ---------row of a typewriter.
A.Second
B.First
C.Third*
D.Forth
Ans:C
97.------------is used to type on ruled sheets and to type chemical formulae
A.Variable line spacer*
B.Paper release lever
C.Double line space
D.Detent release
Ans:A
98.The capital letter’D’stands for
A.50
B.500*
C.100
D.1000
Ans:B
99.Carriage rack is also known as-----
A.Letter spacing rack*
B.Bevel gear
C.Line space pawl
D.Actuating lever
Ans:A
100.In Rocher mechanism,which of the following is closely related?
A.Pinion wheel
B.Loose dog
C.Rigid dog
D.All of the above*
Ans:D


Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email