11 January 2016

// // Leave a Comment

TELEPHONE OPERATOR,DCB SOLVED PAPER 2015

TELEPHONE OPERATOR,DCB
EXAM DATE:17-10-2015
PDF FILE DOWNLOAD     DOC FILE DOWNLOAD

1.In an exchange,the number of call attempts in a busy hour is called:
A.Call completion rate
B.Busy hour call attempts*
C.Centum call second
D.Grade of service
Ans:B

2.CATV means:
A.Community Antenae Television*
B.Cable Television
C.Cable Antennae Television
D.Central Antenae Television
Ans:A
3.Usually the links that run between the exchanges are called:
A.Sub Links
B.Trunks*
C.Signal links
D.None of the above
Ans:B
4.Internationally accepted unit of telephone Traffic intensity is:
A.Decibel
B.Erlang*
C.Call rate
D.BHCA
Ans:B
5.The media which is best suited for very high date rate transmission is:
A.Micro wave
B.Copper cable
C.Coaxial cable
D.Optical fiber cable*
Ans:D
6.ISDN is an acronym for:
A.Information Services Digital Network
B.Internet System for Data Network
C.Integrated Services Digital Network*
D.Inter Services Data Networks
Ans:C
7.Electrical Telegraph was invented by:
A.Graham Bel
B.Samuel Morse*
C.Edison
D.Marcony
Ans:B
8.Television Broadcast is an example of:
A.Half Duplex Transmission
B.Simplex Transmission*
C.Duplex Transmission
D.Full Duplex Transmission
Ans:B
9.The public telephone booths are usually called as:
A.RAX
B.CTO
C.CENTREX
D.PCO*
Ans:D
10.How many geostationary satellites are required to completely cover the entire earth?
A.5
B.6
C.3*
D.7
Ans:C
11.One of the following is not an organization working for the protection of human rights:
A.PUCL
B.Asia Watch
C.UNEP*
D.Amensty International
Ans:C
12.Who was known as The Socrates of Maharashtra?
A.Gopala Krishna Gokhale*
B.CR.Das
C.Subhash Chandra Bose
D.Bal Gangadhar Tilak
Ans:A
13.What will be the time in India when it is 9 am at a place situated at 300E?
A.12 noon
B.12.30pm*
C.11am
D.11.30am
Ans:B
14.Telangana,29th state of India was formed on:
A.4 June 2014
B.2 June 2014*
C.5 July 2014
D.6 July 2014
Ans:B
15.Which of the following country hosted the BRICS summit held in 2014?
A.India
B.South Africa
C.China
D.Brazil*
Ans:D
16.The symbol of’Tungsten’is:
A.W*
B.T
C.Au
D.Ag
Ans:A
17.In Indian Economy mining and quarrying include in which sector?
A.Primary sector*
B.Secondary sector
C.Teritary sector
D.Primary and secondary sectors
Ans:A
18.Who was considered as’Father of Kerala Renaissance’?
A.Chattampi Swamikal
B.Vaikunda Swami
C.Ayyankali
D.Sree Narayana Guru*
Ans:D
19.A treeless area between the icecap and tree line of Arctic region,having permanently frozen subsoil is known as:
A.Igloo
B.Ice berg
C.Tundra*
D.Glacier
Ans:C
20.Suraj Venjaramoodu won the national film award for Best Actor for his performance in:
A.Thaskara Lahala
B.Perariyathavar*
C.Duplicate
D.Sakudumbam Shyamala
Ans:B
21.Which company decided to buy Nokia mobile?
A.Microsoft*
B.IBM
C.Fox conn
D.HP
Ans:A
22.B.K.S.Iyengar who passed away in August 2014 was popular in:
A.Tabala
B.Yoga*
C.Literature
D.Science
Ans:B
23.The dynasty that succeded the Khilji dynasty:
A.Tughlaq dynasty*
B.Slave dynasty
C.Sayyad dynasty
D.Lodhi dynasty
Ans:A
24.Where was ‘Ebola Virus’ discovered at first?
A.Nigeria
B.Algeria
C.Democratic Republic of Congo*
D.Zambia
Ans:C
25.The immediate cause of the first world war was the assassination of:
A.Francis Ferdinant*
B.Frederic William IV
C.Kaiser William II
D.Jan Smuts
Ans:A
26.According to the 2011 census of India,the sex ratio of Kerala is:
A.1064 females per 1000 males
B.1068 females per 1000 males
C.1058 females per 1000 males
D.1084 females per 1000 males*
Ans:D
27.The process of the oxygen transportation in human body is given below.Choose the correct order:
a.Blood,b.Lunge,c.Tissue
A.b,a,c*
B.c,b,a
C.a,b,c
D.b,c,a
Ans:A
28.Who made primary education compulsory in Travankore?
A.Rani Lakshmi Bai
B.Rani Gauri Parvathi Bai*
C.Swathi Thirunal
D.Chithira Thirunal Balarama Varma
Ans:B
29.Which of the following is wrongly matched?
A.MaxPlank-Quantum theory
B.E Torricelli-Barometer
C.Edward Teller-Nuclear fission*
D.James Harrison-Refrigerator
Ans:C
30.The next commonwealth games(2018)will be held at:
A.Canada
B.England
C.Australia*
D.Newzealand
Ans:C
31.Which one of the following rulers does not go along with other three?
A.Bimbisara*
B.Bindusara
C.Chandra Gupta Maurya
D.Asoka
Ans:A
32.Who was founded ‘Sahodara Samajam’?
A.Sree Narayana Guru
B.Ayyankali
C.Chattampi Swamikal
D.K.Ayyappan*
Ans:D
33.Kolleru lake situated in which state:
A.Telungana
B.Odisha
C.Assam
D.Seemandhra*
Ans:D
34.What is the correct sequence of the following events?
a.Ezhava memorial
b.Temple Entry Proclamation
c.Vaikom Satyagraha
d.Nivarthana Movement
A.a,d,c,b
B.a,b,c,d
C.a,c,d,b*
D.c,b,a,d
Ans:C
35.Hunger strike of civil rights activist Irom Sharmila Chanu against:
A.MCOCA
B.AFSPA*
C.UAPA
D.ATS
Ans:B
36.Which of the following are causes of changes in seasons?
A.Rotation of earth
B.Revolution of earth
C.Rotation of  earth and inclination of earth’s axis
D.Revolution of earth and inclination of earth’s axis*
Ans:D
37.Swadeshi movement was started in the year:
A.1903
B.1904
C.1905*
D.1907
Ans:C
38.The judge of Supreme Court can serve till they attain the age of:
A.65*
B.64
C.63
D.62
Ans:A
39.Quit India Movement was adopted by the INC:
A.Ahmedabad
B.Allahabad
C.Bombay*
D.Madras
Ans:C
40.What is known the name of bloody military operation of Israel in Gaza in July 2014?
A.Operation Falcon Freedom
B.Operation Protective Edge*
C.Operation Enduring Freedom
D.Operation Harmattam
Ans:B
41.Who is the author of autobiography’One life is not enough’?
A.Vinod Rai
B.Natwar Singh*
C.Sanjaya Baru
D.P.C.Parekh
Ans:B
42.A natural element is:
A.Neptunium
B.Plutonium
C.Fermium
D.Uranium*
Ans:D
43.Which one is not a conventional energy source?
A.Nuclear Energy*
B.Wind Energy
C.Solar Energy
D.Tidal Energy
Ans:A
44.Information Technology Act was enacted in:
A.1999
B.2000*
C.2001
D.2002
Ans:B
45.How many oxygen atom are there in an Ozone molecule?
A.One
B.Two
C.Three*
D.Four
Ans:C
46.The power to amend the Indian Constitution vests in the:
A.President
B.Supreme Court
C.Central Ministry
D.Parliament*
Ans:D
47.’Phobas’the ‘satellite of Mars’ is known as:
A.New moon
B.Blue moon
C.Red moon
D.Black moon*
Ans:D
48.’Welfare state’ includes in the:
A.Fundamental Rights
B.Fundamental Duties
C.Directive Principles*
D.Preamble
Ans:C
49.Which of the following names are associated with’Pattini Jatha’?
A.A.K.Gopalan*
B.K.Kelappan
C.Mannath Padmanabhan
D.Ayyankali
Ans:A
50.Which of the following is kharif crop?
A.Oats
B.Barley
C.Wheat
D.Rice*
Ans:D
51.In which states Plastic Photo Identity Card was introduced at first?
A.Maharashtra and Goa
B.UP and MP
C.Nagaland and Assam*
D.Bihar and Haryana
Ans:C
52.Level of calcium in blood is controlled by:
a.Thyroid
b.Parathyroid
c.Adrenal
d.Pancreas
A.a only
B.b only
C.c and d
D.a and b*
Ans:D
53.What is the chemical name of Baking Soda?
A.Sodium Chloride
B.Sodium Bicarbonate*
C.Sodium Nitrate
D.Sodium Carbonate
Ans:B
54.Who won the Golden Boot in FIFA World Cup 2014?
A.Manuel Neuer
B.Jame Rodriguez*
C.Lionel Messi
D.Poul Pogba
Ans:B
55.Who is Chief of Army Staff?
A.Dalbir Sing Suhag*
B.Bikram Singh
C.Arup Raha
D.Robin K Dhowan
Ans:A
56.pH value of pure water is:
A.6
B.6.5
C.7.5
D.7*
Ans:D
57.The hormone responsible for fruit ripening is called:
A.Abscisic acid
B.Ethylene*
C.Gibberellin
D.Cytokinin
Ans:B
58.Ken-Betwa river project will help the states of:
A.Gujarat and Maharashtra
B.Bihar and West Bengal
C.Madhya Pradesh and Uttar Pradesh*
D.West Bengal and Odisha
Ans:C
59.Nodal Agency for Global Ayurveda Village Project by Kerala government is:
A.KTDC
B.KITTS
C.KSIDC
D.KINFRA*
Ans:D
60.Who was called Lincoln of Kerala?
A.Pandit Karuppan*
B.K.Madhavan
C.K.Kelappan
D.Dr.Palpu
Ans:A
61.The fictional place in R.K.Narayan’s stories:
A.Hiragudi
B.Krishnagudi
C.Malgudi*
D.Neelgudi
Ans:C
62.The girl’s father is dead/but her mother is-------------------
A.Born
B.Alive*
C.Lived
D.Life
Ans:B
63.’Daffodils’-a poem is written by-----------
A.Geoffrey Chaucer
B.Dan Micheal
C.John Wycliff
D.William Wordsworth*
Ans:D
64.I am little late,----------?
A.Aren’t I
B.Im I*
C.Amn’t I
D.Are I
Ans:B
65.In which of the following forms of classical literature,the birds and beasts are made to think,and act like men?all teach some moral?
A.Epic
B.Ode
C.Satire
D.Fable*
Ans:D
66.I enjoy ---------novels.
A.To read
B.To reading
C.Reading*
D.Read
Ans:C
67.When the poet says that’A’is ‘B’he employs--------------
A.Monotomy
B.Metaphor*
C.Irony
D.Simile
Ans:B
68.If he asked me,I--------it to him.
A.Would have given
B.Will give
C.Will have given
D.Would give*
Ans:D
69.I prefer juice---------tea.
A.Than
B.To*
C.From
D.On
Ans:B
70.Pick out the correct one:
A.Pronounciation
B.Prenunciation
C.Pronunciation*
D.Pronounsiation
Ans:C
71.Everybody -------------David a fool.
A.Calls*
B.Call
C.Calling
D.None of these
Ans:A
72.The lifespan of these species -------------very short.
A.Are
B.Were
C.Is*
D.Have
Ans:C
73.Shakespeare wrote----------sonnets.
A.116
B.148
C.16
D.154*
Ans:D
74.Saki is the pen name of -----------
A.John Dryden
B.Coleridge
C.H.H.Munro*
D.P.B.Shelley
Ans:C
75.Where does the action in ‘Paradise Lost’take place?
A.In the garden of Eden*
B.In the Hell
C.In the Earth
D.In the Moon
Ans:A
76.Which prize did Arundati Roy receive for her novel”The God of Small Things’?
A.Commonwealth Prize
B.Nobel Prize
C.Pulitzer Prize
D.Booker Prize*
Ans:D
77.Who is the creator of Sherlock Holmes?
A.Sherlock Holmes
B.Conan Doyle*
C.Mathew Arnold
D.H.G.Wells
Ans:B
78.Which of the following words does not end in’z’sound?
A.Blogs
B.Girls
C.Blanks*
D.Bells
Ans:C
79.Choose the odd one out:
A.Goal
B.Aim
C.Objective
D.Victory*
Ans:D
80.The teacher who made a dramatic change in Helen Keller’s life:
A.Anne Sullivan*
B.Mary Stevenson
C.Kamala Das
D.Tennesse Williams
Ans:A
81.The velocity of electromagnetic waves in vacuum is:
A.2x108m/sec
B.4x108m/sec
C.3x108m/sec*
D.5x108 m/sec
Ans:C
82.STD is an acronym for:
A.Simplex Transmission Distance
B.Simple trunk Dialing
C.Subscribed Tunk Dialing*
D.Subcriber Trunk Distance
Ans:C
83.Usually,Television Transmission is:
A.Unicast
B.Broadcast*
C.Multicast
D.Areacast
Ans:B
84.In a TELEX system,at the beginning of  a message,the sender sends a message”who are you”for:
A.Confirmation*
B.Release
C.Monitoring
D.All of the above
Ans:A
85.In telephone conversation,the person who initiate the call is referred to as:
A.Calling party*
B.Call Initiator
C.Called party
D.Call mediator
Ans:A
86.Electronic are referred to as:
A.PABX
B.PAX
C.EPABX*
D.None of the above
Ans:C
87.The first automatic switching system(Exchange)was:
A.CDOT
B.Magneto
C.Cross Bar
D.Strowger*
Ans:D
88.Which out of the following is a widely used pulse modulation technique?
A.PWM
B.PPM
C.PCM*
D.PAM
Ans:C
89.The signal quality of Digital Communication Systems are usually measured in:
.A.Erlang
B.BER*
C.dB gain
D.CCR
Ans:B
90.In ordinary telephony,at on hook condition,the impedance of telephone line is:
A.Zero
B.Low
C.High*
D.Infinity
Ans:C
91.Telegraph circuits are used for:
A.Data communication*
B.Voice communication
C.Video communication
D.All the above
Ans:A
92.A highly secured Mini internet within an organization is:
A.Extranet
B.Intranet*
C.Internet
D.Wi-Fi Net
Ans:B
93.A common media which is used for inter connecting computers of a Local Area Network(LAN)is:
A.Microwave
B.Waveguide
C.UTP*
D.None of the above
Ans:C
94.Analog signals are characterized by:
A.Frequency
B.Phase
C.Amplitude
D.All the above*
Ans:D
95.ITU is an acronym for:
A.Indian Telecom Union
B.International Telecom Union*
C.Industrial Telecom Union
D.None of the above
Ans:B
96.Modem is a device mainly for:
A.Packet switching and routing
B.Modulation and demodulation*
C.Analog to digital conversion
D.Digital to analog conversion
Ans:B
97.Communication between a keyboard and CPU of a computer involve:
A.Duplex transmission
B.Simplex transmission*
C.Half-Duplex transmission
D.Half-Simplex transmission
Ans:B
98.Number of transitions per second in a telecommunication link is called:
A.Bit rate*
B.Burst rate
C.Word rate
D.Baud rate
Ans:A
99.AM and FM are examples of -------------modulation.
A.Digital to Digital
B.Digital to Analog
C.Analog to Analog*
D.Analog to Digital
Ans:C
100.The facility which enable a customer for barring certain calls like STD or ISD:
A.Call deny
B.Call banning
C.Call restrict
D.Call barring*
Ans:D


Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email