18 February 2016

// // Leave a Comment

PREVIOUS SOLVED PAPER CINI ASSISTANT-UNIT BOY(NCA),FILM DEVELOPMENT CORPORATION 25-11-2014

CINI ASSISTANT-UNIT BOY(NCA),FILM DEVELOPMENT CORPORATION
EXAM DATE:25-11-2014

1.Iravikulam National Park located in which district:
A.Palakkad
B.Wayanad
C.Pathanamthitta
D.Idukki*
Ans:D

2.Among the below’perar’is associated with:
A.Bharathapuzha*
B.Periyar
C.Kabani
D.Pamba
Ans:A
3.The First annual session of SNPP was held in:
A.1903
B.1905
C.1904*
D.1902
Ans:C
4.’Prabhudha Bharata’is work of:
A.Sree Narayana Guru
B.Chattambiswamikal
C.Swamivivekananda*
D.Vagbhatananda
Ans:C
5.The historical monument ‘Edakkal Cave’situated in:
A.Kozhikode
B.Wayanad*
C.Kannur
D.Malappuram
Ans:B
6.The Director of Cinema ‘Pondhanmada’is:
A.Adur Gopala Krishnan
B.T.V.Chandran*
C.Aravindan
D.Jayaraj
Ans:B
7.In which state first formed “Disaster Management Authority”in India?
A.Keralam*
B.Tamilnadu
C.Andrapradesh
D.Karnataka
Ans:A
8.The First Education Minister in India:
A.Sir Sayyed Ahamadkhan
B.Dr.S.Radha Krishnan
C.Moulana Abdulkalam Azad*
D.Sardar Vallabai Patel
Ans:C
9.Father of Indian Information Technology:
A.Indira Gandhi
B.APJ Abdul Kalam Azad
C.H.J.Baba
D.Rajeev Gandhi*
Ans:D
10.The First Planned Industrial city in India is:
A.Bangalore
B.Hyderabad
C.Jamshadpore*
D.Chennai
Ans:C
11.Who was the leader Revolt of 1857 in bareilly?
A.Bahadur Sha II
B.Nana Sahib
C.Kunwar Singh
D.Khan Bahadur*
Ans:D
12.The headquarters of Indian Election Commission:
A.Anada Bhavan
B.Yojana Bhavan
C.Niravachan Sadan*
D.Andareeksha Bhavan
Ans:C
13.The “Culcutta Madrassa”established by:
A.Warren Hastings*
B.Jonathan Dunean
C.William Johnes
D.Lord Meealy
Ans:A
14.Who won the Santhosh Trophy in 2014?
A.West Bengal
B.Railways
C.Mizorom*
D.Manipur
Ans:C
15.Who is the inventor of WWW?
A.Jeff Bezos
B.Sir Timberners Lee*
C.Larry Pave and Sergy Brin
D.Whistle-blower Julian-Assanage
Ans:B
16.Who is the writer of the “Good Earth”?
A.Perls Buck*
B.Shakespeare
C.Homer
D.Bernad Sha
Ans:A
17.Which river is known as the Sorrow of Bihar?
A.Kosi*
B.Ganga
C.Narmada
D.Godawari
Ans:A
18.The Malayalam university stared on:
A.2012 June 25
B.2012 April 1
C.2012 January 1
D.2012 November 1*
Ans:D
19.Mahatma Gandhi gave the title of Sardar to ‘Patel’for his organizational skill in:
A.Salt Satyagraha
B.Bardoli Satyagraha*
C.Individual Satyagraha
D.Kheda Satyagraha
Ans:B
20.The soil which is most suitable for the rice cultivation?
A.Mountain soil
B.Pent
C.Black
D.Alluvial*
Ans:D
21.”Do or Die”was one of the most powerful slogans of India’s Freedom struggle.Who gave it?
A.Mahatma Gandhi*
B.Jawaharlal Nehru
C.Subhash Chandra Bose
D.B.G.Tilak
Ans:A
22.Which of the British rulers was associated with the ‘Abolition of Sati’?
A.Robert Clive
B.William Bentick*
C.Warren Hastings
D.Dalhousie
Ans:B
23.World’s longest river is:
A.Amazon
B.Ganges
C.Nile*
D.Yangtze kiang
Ans:C
24.The highest civilian award in the country which is given by the president of India on January 26 is:
A.Padma Vibhushan
B.Ashok Ratna
C.Bharat Ratna*
D.Padma Sri
Ans:C
25.Paper was invented in:
A.India
B.China*
C.America
D.Egypt
Ans:B
26.The Revolutionary Movement ‘Anusheelan Samithy’was founded by:
A.M.J.Chattarjee
B.Bhagath Singh
C.Breendra Kumar Ghosh*
D.Bhoopendra Datta
Ans:C
27.The largest democratic country in the world is:
A.Britain
B.India*
C.Pakistan
D.America
Ans:B
28.The young India published by:
A.Mahatma Gandhi*
B.Jawaharlal Nehru
C.Goapala Krishna Gokhale
D.Vallabai Patel
Ans:A
29.Founder for Forward Block is:
A.Bhagath Singh
B.Chandra Sekhar Azad
C.Subhash Chandra Bose*
D.Ananda Mohan Bose
Ans:C
30.Temple entry proclamation declared on:
A.1932
B.1931
C.1936*
D.1935
Ans:C
31.Salient Valley National Park located in which district?
A.Wayanad
B.Idukki
C.Palakkad*
D.Pathanamthitta
Ans:C
32.The first Women President in India:
A.Sarojini Nayidu
B.Vijayalakshmi Pandit
C.Indira Gandhi*
D.Prathibha Patel
Ans:C
33.Who was known as the Grand old man of Bengal?
A.Surendranadha Banarjee*
B.Dadabai Navroji
C.Badrudhin Thyabjee
D.None of the above
Ans:A
34.The World Population Day celebrated on:
A.June 5
B.December 10
C.July 11*
D.September 2
Ans:C
35.The First Women Police Station in Kerala:
A.Kannur
B.Thiruvanathapuram
C.Kozhikode*
D.Ernakulam
Ans:C
36.”Horthus Malabaricus”the contribution of:
A.Portuguese
B.British
C.Dutch*
D.French
Ans:C
37.At the time of Indian independence who was the President of Indian National Congress:
A.J.B.Kripalani*
B.Annie Besant
C.Sarojini Nayidu
D.Vijayalakshmi Pandit
Ans:A
38.Which deadly virus has recently spread in West Africa causing hundreds of death?
A.Dengue
B.AIDS
C.H1N1
D.Ebola*
Ans:D
39.”Sudhi Movement”was associated with:
A.Raja Ram Mohan Roy
B.Dayananda Saraswathy*
C.Athma Ram Pandurang
D.Govinda Ranade
Ans:B
40.The brain behind the Malayalee Memorial:
A.Dr.Palpu
B.Swedasabhimani Ramakrishna Pillai
C.C.Kesavan
D.G.P.Pillai*
Ans:D
41.Who was the founder of ‘Anandamaha Sabha’?
A.Chattampi Swamikal
B.Poykayil Yohannan
C.Vagbhatanandha
D.Brahmananda Sivayogi*
Ans:D
42.Vision 2020 is associated with:
A.European Union
B.SAARC
C.NAM
D.ASEAN*
Ans:D
43.Who was known as Father of Kerala Renaissance?
A.Ramakrishna Paramahamsa
B.Kumaranasan
C.Sree narayana Guru*
D.Swami Vivekanada
Ans:C
44.The First Newspaper in India:
A.Rajyasamacharam
B.Swadesabhimani
C.Bengal Gazzete*
D.Kesari
Ans:C
45.The Prime Minister Narendra Modi made his first official visit to which country?
A.China
B.Nepal
C.Pakistan
D.Bhutan*
Ans:D
46.Kerala Simham is the historical novel written by:
A.K.N.Panikkar
B.K.A.Neelakanda Sasthri
C.William Logan
D.Sardar K.M.Panikkar*
Ans:D
47.Chavittunadakam,the Christian dance drama originated from:
A.Portuguese *
B.Dutch
C.French
D.British
Ans:A
48.The Permanent Land Revenue Settlement was introduced by:
A.Warren Hastings
B.Holk Mackenzie
C.Munro
D.Lord Cornwallis*
Ans:D
49.The land was owned by Temples known as:
A.Brahmaswam*
B.Cherikkal
C.Pandaravaka
D.Dewaswam
Ans:A
50.The ‘Dandi March’associated with:
A.Non Co-operation movement
B.Khilafat Movement
C.Quit India Movement
D.Civil Disobedience Movement*
Ans:D
51.When the Delhi becomes the new capital of India?
A.1912*
B.1911
C.1916
D.1909
Ans:A
52.The Slave Dynasty was founded by:
A.Ilthumish
B.Kuthabdheen Ibaq*
C.Mohamed Ghori
D.Mohamed Gazni
Ans:B
53.Din-L-ilahi was introduced by:
A.Akbar*
B.Shajahan
C.Jahangir
D.Babar
Ans:A
54.Who was known as’Madiba’?
A.Desmand Duttu
B.Martin Loother King
C.Hochimin
D.Nelson Mandela*
Ans:D
55.Which Harappan site was known as’Mound of Dead’?
A.Rupar
B.Kalibangan
C.Harappa
D.Mohenjadaro*
Ans:D
56.Which Education Commission was known as’Magna Carta’of English Education in India?
A.Hunter Commission
B.Cothari Commission
C.Radhakrishna Commission
D.Wood’s Despatch*
Ans:D
57.Who was introduced Railway in India?
A.Lord Rippon
B.William Bentick
C.Lord Wellesley
D.Lord Dalhousie*
Ans:D
58.The Head Quarters of ISRO:
A.Pune
B.Bangalore*
C.Hyderabad
D.Delhi
Ans:B
59.Among the below who was known as Indian Nepolian?
A.Samudra Gupta*
B.Rama Gupta
C.Chandra Gupta II
D.Kumara Gupta
Ans:A
60.Itta Nagar was the capital of which Indian State?
A.Bihar
B.Sikkim
C.Arunachal Pradesh*
D.Nagaland
Ans:C
61.The antonym of ‘barren’ is:
A.Fertile*
B.Smooth
C.Tough
D.Stream
Ans:A
62.The word ‘invincible’means:
A.Not able to read or write
B.Notice of a person’s death
C.Impossible to defeat*
D.Disbelief in the existence of god
Ans:C
63.I---------their invitation.
A.Exempted
B.Accepted*
C.Succeeded
D.Exceeded
Ans:B
64.The synonym of ‘absurd’ is:
A.Clever
B.Skilful
C.Ridiculous*
D.Omnipresent
Ans:C
65.He--------------our offer for help
A.Get in
B.Put out
C.Turned down*
D.Passed away
Ans:C
66.Choose the wrongly spelt word:
A.Pyramid
B.Octogon
C.Mountaineering
D.Harvast*
Ans:D
67.The idiom ‘to be in a fix’means:
A.Both ends meet
B.Be in difficulty*
C.Hold back information
D.Make them pay attention
Ans:B
68.One who specializes in skin disease is:
A.An orthopaedist
B.An obstetrician
C.A dermatologist*
D.A neurologist
Ans:C
69.The plural form of ‘criterion’is:
A.Criterions
B.Criteria*
C.Criterias
D.Criterium
Ans:B
70.Which among the following is the feminine gender of ‘horse’?
A.Mare*
B.Stallion
C.Mule
D.None of the above
Ans:A
71.Ramu has been working here ---------April.
A.Since*
B.For
C.After
D.Before
Ans:A
72.We arrived at the wedding hall after the bride and groom:
A.Leaves
B.Leave
C.Leaving
D.Had left*
Ans:D
73.If I were the Sports Minister,-------------
A.I will select you into the cricket team
B.I may invite you into New Delhi
C.I would distribute free tickets for every football match*
D.I can give you a job
Ans:C
74.Which is the correct reported speech form of--------------Rema promised,”I will do it tomorrow”.
A.Rama promised that I would do it the next day.
B.Rema promised that she would do it tomorrow
C.Rema promised that she would do it the next day*
D.Rama promised that she will do it tomorrow
Ans:C
75.He-------------from Paris last week.
A.Returned*
B.Have returned
C.Has returned
D.Had returned
Ans:A
76.’The chairman presented the medals’
The Passive voice form of this sentence is:
A.The medals was presented by the chairman
B.The medals were presented by the chairman*
C.The medals presented by the chairman
D.The medals are being presented by the chairman
Ans:B
77.Barking dogs seldom bite,--------------?
Put correct question tag:
A.Don’t they?
B.Do they?*
C.Doesn’t they?
D.Does they?
Ans:B
78.Bread and butter-----------what they want.
A.Has
B.Have
C.Is*
D.Are
Ans:C
79.Water flows--------------the pipe.
A.Along
B.at
C.Through*
D.in
Ans:C
80.People------------rents have been raised can appeal.
A.What
B.Whom
C.Who
D.Whose*
Ans:D
81.102 X 102-98 X98=
A.200
B.400
C.800*
D.1000
Ans:C
82.Two-third is what percent of one-third:
A.50%
B.100%
C.150%
D.200%*
Ans:D
83.25 pencils are bought at the rate of Rs.50 and sold at the rate of Rs.30 per dozen.The percentage of profit or loss is:
A.25% gain*
B.25% loss
C.12.5% gain
D.12.5% loss
Ans:A
84.If x:y:z=4:5:9,then the ratio (a+b+c):C is equal to:
A.1:2
B.2:1*
C.18:4
D.9:5
Ans:B
85.If a 200 m long train crosses a platform of 300 m length in 50 seconds,then the speed of the train is:
A.36 km/h*
B.72 km/h
C.18 km/h
D.50 km/h
Ans:A
86.If 12 men can do a piece of work in 15 days.The time taken by 10 men to do the same piece of work will be:
A.10 days
B.12 days
C.15 days
D.18 days*
Ans:D
87.In a 20 overs cricket game,the run rate of first 8 overs is 7.5.What should be the run rate in the remaining over to reach the target 180 runs?
A.9
B.10*
C.11
D.12
Ans:B
88.The diagonal of a rhombus are 50 m and 55 m.Its area is:
A.1375 cm2*
B.1375  cm3
C.1350 cm2
D.1350 cm3
Ans:A
89.Find the compound interest on Rs.200 for 2 year at 10% per annum:
A.242
B.240
C.42*
D.40
Ans:C
90.What is the difference between the largest and smallest fraction among?
2/3,3/4,4/5,5/6
A.1/12
B.1/6*
C.1/30
D.1/20
Ans:B
91.Consider the series V,VIII,XI,XIV,----------,XX:
A.XI
B.XV
C.XVII*
D.XVI
Ans:C
92.CUP:LIP:BIRD:
A.FOREST
B.BUSH
C.GRASS
D.BEAK*
Ans:D
93.If BOOK is coded as APNL,then how is PAGE is coded:
A.OBEG
B.OBGF
C.OBFF*
D.QZHP
Ans:C
94.Introducing a boy a girl said:”He is the son of the daughter of the father of my uncle”.How is the boy related to the girl?
A.Uncle
B.Brother*
C.Son-in-law
D.Nephew
Ans:B
95.The last day of a century cannot be:
A.Wednesday
B.Monday
C.Friday
D.Thursday*
Ans:D
96.At 5.20,the hour hand an minute hand of a clock from an angle of:
A.400*
B.500
C.200
D.100
Ans:A
97.Choose the odd one out:27,64,100,125,216:
A.27
B.125
C.216
D.100*
Ans:D
98.Pradeep walked 20 m towards south then he turned to his left and walked 25 m.He then turned to his left and walked 20 m.He again turned to his right and walked 15m.At what distance is he from the starting point?
A.45 m
B.35 m
C.40 m*
D.60 m
Ans:C
99.2 x 1=41,3 x 2=98,4 x 3=1627,5 x 4=2564:
A.2564*
B.2654
C.2456
D.2516
Ans:A
100.A party consisted of a man,his wife,his four sons and their wives and four children in each son’s family.How many were there in the party?
A.10
B.26*
C.22
D.20
Ans:B




Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email