30 April 2016

// // Leave a Comment

JUNIOR INSTRUCTOR,ONLINE EXAMINATION 26-04-2016 KERALA PSC SOLVED PAPER

JUNIOR INSTRUCTOR,ONLINE EXAMINATION
EXAM DATE:26-04-2016
1.Name the scheme launched by the Government of India for online booking of LPG cylinders.
A.Sahaj*
B.NITI Aayog
C.Nirbaya
D.Mundra
Ans:A

2.’Akhila Thiruttu’was the publication of
A.Vaikunda Swamikal*
B.Chattambi Swamikal
C.Sree Narayana Guru
D.Thycaud Ayya
Ans:A
3.Which is not the poem of O.N.V.Kuruppu?
A.Kothambumanikal
B.Uppu
C.Moham
D.Karuna*
Ans:D
4.Who was the chief guest during the occasion of 67th Republic Day of India?
A.American President
B.French President*
C.Srilankan President
D.King of Saudi Arabia
Ans:B
5.’Unfinished Dream’is the book written by
A.Muhammed Yunus
B.Vinod Rai
C.Muhammed Iqbal
D.Vargheese Kurian*
Ans:D
6.Kerala Mineral and Metals is at
A.Valayar
B.Chavara*
C.Kundara
D.Vizhinjam
Ans:B
7.Total area of Kerala is
A.38963 sq.km
B.38863 sq.km*
C.38863 sq.km
D.38683 sq.km
Ans:B
8.Recently in which State Jats conducted movement for reservation?
A.Haryana*
B.Gujarat
C.Rajasthan
D.Madhya Pradesh
Ans:A
9.Kundara proclamation was issued by
A.Paliyath Achan
B.Velu Thampi*
C.Swathi Thirunal
D.Gouri Parvathi Bai
Ans:B
10.’Biosphere’ was firstly used by
A.Brend Land
B.Edward Suess*
C.Martin Luther
D.Edward Jenner
Ans:B
11.The study of mountains is
A.Petrology
B.Potomology
C.Orology*
D.Climatology
Ans:C
12.Who is the leader of Patel Strike in Gujarat?
A.Ahammed Patel
B.Harthwik Patel*
C.Sardar Patel
D.Vithal Radadia
Ans:B
13.The Round Table Conferences were held in
A.America
B.London*
C.Geneva
D.Gujarat
Ans:B
14.Forward Bloc was formed in
A.1938 May 1st
B.1940 May 1st
C.1939 May 3rd*
D.1937 May 3rd
Ans:C
15.In 1955 Imperial Bank of India was nationalized and renamed as
A.State Bank of India*
B.Reserve Bank of India
C.Punjab National Bank
D.Indian Bank
Ans:A
16.The Unit of atmospheric pressure is
A.Joule
B.Tesla
C.Diptre
D.Hectopascal*
Ans:D
17.The number of West flowing rivers in Kerala
A.33
B.3
C.14
D.41*
Ans:D
18.In which year was the Presidential Rule enforced in Kerala for the first time?
A.1949
B.1959*
C.1958
D.1948
Ans:B
19.Who founded Pratyaksha Raksha Daiva Sabha for social reformation of Christians in Kerala?
A.Poikayil Sri Kumara Gurudevan*
B.Dr.Palpu
C.Chavara Elias Kuriakose
D.Pandit Karuppan
Ans:A
20.The outbreak of which mosquito born virus causes  birth defects in new born babies has been reported in Latin America?
A.AIDS
B.SARS
C.Ebola
D.Zika*
Ans:D
21.To continue running the engine must have
A.Braking,electrical,electronics and steering systems
B.Power train,suspensions,steering and body
C.Fuel,ignition,lubricating and cooling systems*
D.Power train,ignition,suspension,cooling systems
Ans:C
22.Which provide information to electronic control module?
A.Sensors*
B.Output
C.Actuators
D.Control Unit
Ans:A
23.Periodic maintenance or preventive maintenance helps to
A.Schedule brake down
B.Eliminate routine service
C.Driver to use self service
D.Prevent failure*
Ans:D
24.Hand brakes are applied on
A.The rear wheels only*
B.The front wheels only
C.All wheels
D.Transmission
Ans:A
25.What are the causes of accidents in the workshop?
A.Defective parts
B.Defective equipments
C.Faulty workmanship
D.Failure to follow instructions
Ans:------------
26.Never running an engine in the closed room because the exhaust gas contains
A.Air
B.Blue smoke
C.Carbon monoxide
D.Water vapor
Ans:---------
27.The diameter of a piston is three inches,in metric system the diameter is
A.76.2 cm
B.67.2 cm
C.67.2 mm
D.76.2 mm*
Ans:D
28.In the radiator pressure cap contains
A.Only pressure valve
B.Only vacuum valve
C.Only blow-off valve
D.Both vacuum and pressure valves*
Ans:D
29.The function of fly wheel is
A.Smoothen the power flow
B.Serve as the part of the clutch
C.For starting purpose
D.All of the above*
Ans:D
30.Excessive end play of the crank shaft is prevented by using
A.Sleeve bearing
B.Thrust bearing*
C.Shaft journal
D.Fly wheel
Ans:B
31.The throttle position sensor can be checked by
A.A digital voltmeter
B.An ohmmeter*
C.Ammeter
D.All of the above
Ans:B
32.In petrol fuel injection system,the two positions of injectors are
A.In the cylinder and on the intake port
B.On the two sides on the air horn
C.The throttle body and in the intake port*
D.Intake and exhaust ports
Ans:C
33.Which type of tool is used to tighten bolt and nut with specified torque?
A.Double end spanner
B.Socket wrench
C.Torque wrench*
D.Ring spanner
Ans:C
34.Two type of fuel supply system used in SI engine are
A.Carbureted and diesel
B.Fuel Injection and diesel
C.Port and throttle body
D.Fuel injection and carburetor*
Ans:D
35.In the clutch disc,the torsional vibrations is absorbed by the
A.Splines
B.Friction pad
C.Coil springs*
D.Cushion springs
Ans:C
36.The distance difference between the vehicle wheel bases from one side to the other is known as
A.Thrust radius
B.Wheel track
C.Scrub radius
D.Set back*
Ans:D
37.In throttle body injection system install the injector using new “O”rings lubricated or coated with
A.Petrol
B.Rubber sealent
C.Casket sealer
D.Clean engine oil*
Ans:D
38.The basic control device of the carborattor is
A.Needle valve
B.Chock valve
C.Throttle valve*
D.Main jet
Ans:C
39.In mac pherson-strut suspension system the upper end of the strut is attached to the
A.Upper arm
B.Steering Knuckle
C.Vehicle body*
D.King pin
Ans:C
40.To change reciprocating motion to rotary motion,the engine has
A.Crankshaft and camshaft
B.Piston and connecting rod
C.Camshaft and connecting rod
D.Connecting rod and crankshaft*
Ans:D
41.In the diesel engine,the air is compressed to a little as
A.1/4 of its original volume
B.1/10 of its original volume
C.1/22 of its original volume*
D.1/50 of its original volume
Ans:C
42.When the gear ratio through the transmission is 1:1,the transmission is in
A.Over drive
B.Direct drive*
C.Medium drive
D.Neutral
Ans:B
43.The least count of a steel rule is
A.1.0 mm
B.0.5 mm*
C.0.5 cm
D.1.0 cm
Ans:B
44.The mechanical speedometer,drive gear mounted on the
A.Input shaft
B.Clutch shaft
C.Counter gear shaft
D.Output shaft*
Ans:D
45.Which test is conducted to know the chemical condition of the plate of a lead acid battery?
A.High discharge test
B.Open volt test
C.Cadmium test*
D.Specific gravity test
Ans:C
46.Another  name of formula wheel is known as
A.Pressed steel disc wheel
B.Light alloy wheel*
C.Disc wheel
D.Wire Wheel
Ans:B
47.The engine valves are closed by
A.Camshaft
B.Rocker shaft
C.Valve springs*
D.Tappet
Ans:C
48.The carburetor, the fuel in the float bowl is kept at a constant level by the action of
A.Opening of the throttle valve
B.Fuel pump
C.Float and needle valve*
D.Pressure regulator
Ans:C
49.Which components help to control body roll when cornering or driving rough road.
A.Sway bar*
B.Lower control arm
C.Upper control arm
D.King pin
Ans:A
50.Any short circuit in the armature winding tested with
A.Multimeter
B.Ammeter
C.Voltmeter
D.Growler*
Ans:D
51.Out of round brake drums causes the tires to wear
A.On the side
B.On the outer side
C.A single spots*
D.Edges
Ans:C
52.The primary function of lubrication is to
A.Provide cooling effect
B.Provide sealing effect
C.Provide cleaning effect
D.Reduce wear*
Ans:D
53.An indication of ignition quality of a diesel fuel is given by
A.Detonation
B.Octane number
C.Cetane number*
D.Pre-ignition
Ans:C
54.Calorific value of diesel fuel is
A.50 MJ/KG*
B.50 KJ/KG
C.50 J/KG
D.50 GJ/KG
Ans:A
55.Which type of valve are used in I.C.engines?
A.Sleeve valve
B.Rotary valve
C.Reed valve
D.Poppet valve*
Ans:D
56.Which type of the pistons used in two stroke engines?
A.Flat ahed
B.Concave head
C.Domet head*
D.Irregular head
Ans:C
57.Which are constant clearance pistons?
A.Steel-belted piston
B.Slipper piston
C.Cam ground piston
D.Slot skirt piston*
Ans:D
58.Which type of bearings used in wheel hub?
A.Taper roller bearing*
B.Roller bearing
C.Ball bearing
D.Bush bearing
Ans:A
59.Which type of camshaft drive mechanism is used in over head camshaft engine?
A.All of  the above
B.Gear drive
C.None of the above
D.Chain drive*
Ans:D
60.The purpose of the waste gate in the turbo charger is
A.Produce over boost
B.Prevent over boost*
C.Cool the air fuel mixture
D.Heat the air fuel mixture
Ans:B
61.Which type of water pump are used in I.C.Engines?
A.Centrifugal pump*
B.Vane pump
C.Gear pump
D.Crescent pump
Ans:A
62.Clutch dragging is noticeable at
A.Gear shifting*
B.At low speed
C.At high speed
D.During acceleration
Ans:A
63.The distance measured from some specific point on the body,frame or suspension to the ground is known as
A.Suspension height*
B.Front end geometry
C.Camber
D.Caster
Ans:A
64.Advantages of helical gear rather than spur gear in transmission is
A.Low cost
B.Less and thrust
C.Economy
D.Low noise*
Ans:D
65.In carburetor the transfer port comes into operation
A.At maximum engine speed
B.During slow speed operation*
C.When engine is idling
D.After engine  is turned off
Ans:B
66.The bearing clearance is never measured with
A.Vernier caliper
B.Feeler gauge
C.Plastic gauge
D.Micrometer*
Ans:D
67.The car air conditioning system the three major enemies are
A.Gasoline,oil and electricity
B.Moisture,dirt and air*
C.Cold weather,high altitude and humidity
D.Hot weather,low altitude and humidity
Ans:B
68.The function of over drive is
A.To step up gear ratio*
B.To step down gear ratio
C.To increase torque
D.To reduce speed
Ans:A
69.The ratio of height and width of the tire is known as
A.Aspect ratio*
B.Tire type
C.Rim diameter
D.All of the above
Ans:A
70.The parking brake are generally operated by
A.Electrically
B.Mechanically*
C.Hydraulically
D.Air pressure
Ans:B
71.In suspension system,the weight supported by the springs is
A.Sprung weight*
B.Unsprung weight
C.Vehicle weight
D.Gross weight
Ans:A
72.In rear wheel drive vehicle with front engine,the drive lines contains two joints,these are
A.C V joints and U Joint
B.Slip joint and U joint*
C.Rzeppa joint and slide joint
D.Trunnion joint and slip joint
Ans:B
73.Which transport vehicle is used to transporting passengers over long distance and provide luxurious interior,adjustable seats?
A.Bus
B.Mini Bus
C.Travellor
D.Coach*
Ans:D
74.The function of gear box in an automobile is
A.Very speed
B.Vary torque*
C.Reverse position
D.Provide neutral position
Ans:B
75.The longitudinal distance between the centre line of the front and rear axle is
A.Wheel track
B.Front over hang
C.Wheel base*
D.Rear over bang
Ans:C
76.The engine is mounted on front of the driver’s cabin;this type of chassis is known as
A.Conventional control*
B.Semi forward control
C.Full forward control
D.None of the above
Ans:A
77.Which type of rivets are used for clutch facing are attached to the hub plate?
A.Steel rivets
B.Aluminium rivets
C.Brass rivets*
D.Steel screws
Ans:C
78.Which type of gear box double de clutching is essential?
A.Clash type
B.Constant mesh*
C.Synchromesh
D.Selector mechanism
Ans:B
79.As the shock absorber compressed the fluid pass through the piston orifice and
A.Out of dust shield*
B.In to the upper part of the cylinder
C.In to the lower part of the cylinder
D.Out of air chamber
Ans:A
80.The car air conditioning system,if the compressor runs no temperature between  the low pressure and high pressure line indicates
A.Full refrigeratants in the system
B.Overchange of refrigerants in the system
C.Normal system operation
D.No refrigerants in the system*
Ans:D
81.Which type of rear axle, the wheel is directly connected to the axle shaft
A.Three quarter floating
B.Semi floating*
C.Full floating
D.Dead axle
Ans:B
82.Continuity in the starter motor in the field winding can be tested with
A.Multimeter*
B.Ammeter
C.Voltmeter
D.Growler
Ans:A
83.The sum of camber angle and king pin inclination is called
A.Caster
B.Toe-in
C.Included angle*
D.Steering axis inclination
Ans:C
84.The color of the negative plate of a lead acid battery
A.Brown
B.Gray*
C.White
D.Black
Ans:B
85.The ratio of side force sustained and slip angle of a wheel during cornering is
A.Cornering power*
B.Camber force
C.Cornering force
D.All of the above
Ans:A
86.In rack and pinion gear box the rack is attached to
A.Stub axle
B.Tie rod*
C.Relay rod
D.Pitman arm
Ans:B
87.In steering linkage another name for the drag link is
A.Link rod*
B.Track rod
C.The rod
D.Drop arm
Ans:A
88.Which part of the tyre contact with the road surface when the wheel rolls?
A.Bead
B.Carcass
C.Thread*
D.Side walls
Ans:C
89.In an engine stroke length is
A.Half throw of crank
B.Double throw of crank*
C.Throw of crank
D.Three times throw of crank
Ans:B
90.Brakes fading occurs at
A.High speed
B.Low speed
C.Continuous application*
D.Brake lining worn-out
Ans:C
91.The air removing process of the hydraulic brake system is known as
A.Bleeding*
B.Produce excess pressure
C.Filling of excess fluid
D.All of the above
Ans:A
92.In service procedure,to install means to
A.Put back the same part you removed*
B.Repair the dismantled part
C.Re assemble a component
D.Remove and replace the part
Ans:A
93.Which meter indicate the total mileage covered?
A.Speedometer
B.Odometer*
C.Ammeter
D.Voltmeter
Ans:B
94.Which instrument is used to measure the speed of a running vehicle?
A.Odometer
B.Laser speed gun*
C.Laser stick
D.Speedometer
Ans:B
95.Steering ratio of the steering gear is the ratio between
A.Number of degrees of steering wheel must turn to the front wheel turn to the one degree*
B.Number of degrees of steering wheel must turn to the back wheel turn to the one degree
C.None of the above
D.All of the above
Ans:A
96.The working principle of hydraulic brake system
A.Lenz’s law
B.Pascal’s law*
C.Fleming’s law
D.Newton’s law
Ans:B
97.When it is operated,which mechanism is going to off stage
A.Brake
B.Differential
C.Clutch*
D.Wheel
Ans:C
98.The purpose of tyre sipes is
A.Increase thread life
B.Decrease noise level
C.Provide softer ride
D.Increase traction*
Ans:D
99.In two stroke engines has’port’ on
A.Cylinder head
B.Cylinder walls*
C.Crank case
D.Cylinder liner
Ans:B
100.Which one of the engine has longest crank shaft?
A.In-line engine*
B.Radial engine
C.Opposed engine
D.V-type engine
Ans:A

Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email