3 December 2015

// // Leave a Comment

SECOND GRADE OVERSEER/SECOND GRADE DRAFTSMAN SOLVED PAPER 2015

SECOND GRADE OVERSEER/SECOND GRADE DRAFTSMAN
EXAM DATE:25-11-2015
PDF FILE DOWNLOAD     DOC FILE DOWNLOAD

1.Which tool is used to splitting stone in stone masonry?
A.Mallet
B.Pick
C.Face Hammer
D.Gads*
Ans:D

2.A good brick earth the percentage of silt contents is-------by weight.
A.20 to 50%
B.20 to 35%*
C.10 to 35%
D.10 to 45%
Ans:B
3.The down stream face of dam may bee eroded by heavy rain is known as.
A.Over topping
B.Toe Erosion
C.Gullying*
D.None of these
Ans:C
4.The temperature variations in chain surveying is a:
A.Cumulative error
B.Compensating error*
C.Permanent error
D.All the above
Ans:B
5.The pipe which is used to discharge foul gases in drains or sewer into the atmosphere is known as:
A.Soil pipe
B.Vent pipe
C.Ventilation pipe*
D.None of these
Ans:C
6.One cubic feet is--------gallons.
A.6.23 gallons*
B.6.32 gallons
C.4.546 gallons
D.4.456 gallons
Ans:A
7.The value of one Horse power in British system is---------Foot Pound/second
A.555
B.735
C.746
D.550*
Ans:D
8.A section subjects to axial pushes acting normally across the section,the stress setup is known as:
A.Tensile stress
B.Shear stress
C.Compressive stress*
D.Direct stress
Ans:C
9.In tool used to screwing and unscrewing bigger diameter pipe is:
A.Chain wrench*
B.Adjustable wrench
C.Spanner
D.Threading dies
Ans:A
10.The tool used to screwing and unscrewing bigger diameter pipe is:
A.Chain wrench*
B.Adjustable wrench
C.Spanner
D.Threading dies
Ans:A
11.The projecting stone provided to serve as a support for joist is known as:
A.Comice
B.Corbel*
C.Coping
D.Throating
Ans:B
12.The pressure piles are-----type of piles.
A.Timber piles
B.Steel piles
C.Sheet piles
D.Board piles*
Ans:D
13.In plate load test the minimum recommended size of bearing plate is:
A.15 cm
B.30 cm*
C.45 cm
D.60 cm
Ans:B
14.One square meter is-----------square yards.
A.1.968*
B.1.986
C.1.869
D.1.896
Ans:A
15.The seven days compressive strength of ordinary cement is----------N/mm2.
A.19-23 N/mm2
B.22-28 N/mm2
C.27-32 N/mm2*
D.36-52 N/mm2
Ans:C
16.The join used for connecting a horizontal member  into an inclined member is known as:
A.Oblique tenon joint*
B.Housed joint
C.Dovetailed housed joint
D.Mitred and rebated joint
Ans:A
17.The quantity of water required in cement,for completely hydrated is about-------of its weight.
A.1/2 to 1/3
B.1/3 to 1/7
C.1/5 to ¼*
D.1/4 to 1/8
Ans:C
18.A four sided figure having no parallel side is:
A.Rhombus
B.Trapezoid*
C.Trapezium
D.Quadrilateral
Ans:B
19.The double ordinate passing through the focus of cone is:
A.Abscissa
B.Double ordinates
C.Focal chord
D.Latus rectum*
Ans;D
20.Which one is an isolated footing for a column?
A.Strip footing
B.Mat footing
C.Mat footing*
D.Combined footing
Ans:C
21.A brick whose one end is cut splayed for full width is known as:
A.Bevelled closer
B.Bevelled  bat
C.King closer
D.Mitred closer*
Ans:D
22.The exposed vertical surface left on the sides of an opening  after the door frame has been fitted in position is:
A.Jambs
B.Reveals*
C.Sill
D.Freeze
Ans:B
23.Two walls meet at 900 a---------------- quoin is formed.
A.Square quoin*
B.Squint quoin
C.Tea quoin
D.None of these
Ans:A
24.0.005 of 10 is what percent?
A.50%
B.5%*
C.0.5%
D.None of these
Ans:B
25.The area of a pentagon is:
A.1.7205 X side2*
B.1.2705xside2
C.1.7205xSquare root of side
D.1.2705 x Square root of side
Ans:A
26.Which method is commonly adopted for the removed of permanent hardness?
A.Lime-soda posses
B.Base exchange process
C.Demineralisation process
D.All the above*
Ans:D
27.The granite is a---------rock.
A.Sedimentary
B.Metamorphic
C.Igneous*
D.None of these
Ans:C
28.Silica is melt at --------------0C.
A.17300C*
B.14000C
C.14300C
D.15100C
Ans:A
29.The comprehensive strength of 1:1:2 concrete mix is:
A.15 N/mm2
B.20 N/mm2
C.25 N/mm2*
D.None of these
Ans:C
30.The concrete provided to resist to attack by acids and  other chemicals:
A.Pre-stressed concrete
B.Polymer concrete*
C.No-fines concrete
D.Vaccum concrete
Ans:B
31.The defect indicated by the curvature formed in the direction of length  of timber is:
A.Wrap
B.Split
C.Cup
D.Bow*
Ans:D
32.The unit weight of ice in Kg/m3
A.1016 kg/m3
B.1000 kg/m3
C.910 kg/m3*
D.None of these
Ans:C
33.The maximum safe bearing capacity of medium clay in tone/m2is:
A.25 tone/m2**
B.35 tone/m2
C.45 tone/m2
D.50 tone/m2
Ans:A
34.In raking the bottom of the raker is rest on:
A.Braces
B.Straining
C.Rakers
D.Sole plate*
Ans:D
35.The removal of props of slab spanning upto 4.5 m is-------days
A.3 days
B.7 days*
C.14 days
D.21 days
Ans:B
36.The defect in painting due to poor adhesion:
A.Blistering
B.Bloom
C.Fading
D.Flaking*
Ans:D
37.The additional horizontal rails fixed between the top and bottom rails of a shatter is known as:
A.Cross rail*
B.Bottom rail
C.Top rail
D.Lock rail
Ans:A
38.Name the window where shatter open like doors are called:
A.Fixed window
B.Casement window*
C.Pivoted window
D.None of these
Ans:B
39.The type of flooring perfectly noiseless and is used in theatre is names as:
A.Glass floor
B.Asphalt Floor
C.Cork Floor*
D.Linoleum Floor
Ans:C
40.The minimum depth of  concrete at the crown of a jack arch floor should be:
A.100 mm
B.150 mm*
C.180 mm
D.200 mm
Ans:B
41.A sloping surface and it is adopted as a suitable for stair for easy connection between the floors:
A.Ladder
B.Ramps*
C.Elevators
D.Lift
Ans:B
42.The inclined member in wooden stair acting as wooden beams to support the step is:
A.Soffit
B.Waist
C.String
D.Stringers*
Ans:D
43.The accepted speed of the moving stair is---------mm/second
A.450 mm*
B.300 mm
C.200 mm
D.150 mm
Ans:A
44.A non residential enclosure constructed of non load bearing partition is known as:
A.Balcony
B.Canopy
C.Cabin*
D.Barsati
Ans:C
45.In industrial area,the covered area shall not be exceed-------of the site area.
A.40%
B.60%*
C.70%
D.None of these
Ans:B
46.Which one is not a CAD package?
A.Power point*
B.STADD
C.REVET
D.IDEAS
Ans:A
47.The area of horizontal circulation of a residential building should be in between:
A.10% to 15%
B.20% to 40%
C.30% to 40%
D.20% to 25%*
Ans:D
48.In D-Type plot the permissible covered area is-----------of the site area.
A.60%*
B.50%
C.40%
D.30%
Ans:A
49.The layout plan  are drawn to a scale not less than:
A.1:2000
B.1:1500
C.1:1000
D.1:500*
Ans:D
50.In Auto Cad the short key of GRID command is:
A.F9
B.F8
C.F7*
D.F10
Ans:C
51.What percentage of cement is mixed with asbestos fibers in the manufacture of AC sheet?
A.5%
B.15%*
C.30%
D.45%
Ans:B
52.Which one of the following group B type building?
A.Industrial
B.Business
C.Educational*
D.Assembly
Ans:C
53.1 kg=lbs
A.2.502 lbs
B.2.205 lbs*
C.2.052 lbs
D.2.520 lbs
Ans:B
54.The command used in Auto Cad,For shorten object using other object:
A.Trim*
B.Erase
C.Delete
D.None of these
Ans:A
55.The number of dwelling units in a row of building shall not exceed:
A.40
B.30
C.20
D.10*
Ans:D
56.The horizontal angle between a line and the true meridian is called:
A.Azimuth*
B.Magnetic declination
C.Horizontal declination
D.Dip of needle
Ans:A
57.Which method is suitable in plain table surveying for a small area can be commanded from a single station?
A.Intersection methods
B.Traversing method
C.Radiation method*
D.All of these
Ans:C
58.The total length of stair in a horizontal plain,including landing is known as:
A.Flight
B.Going
C.Scotia
D.Run*
Ans:D
59.The short key for removes italic format for select text is:
A.Ctrl+B
B.Ctrl+I*
C.Ctrl+U
D.Ctrl+A
Ans:B
60.In painting PVCN Means:
A.Pigment Value Concentration Number
B.Pigment Volume Content Number
C.Pigment Value Concentration Number
D.Pigment Volume Concentration Number*
Ans:D
61.In CGS system the unit of mass is expressed in:
A.lbs
B.gm*
C.Kg
D.N
Ans:B
62.The process adopted to make the steel to soft is known as:
A.Annealing*
B.Normalizing
C.Hardening
D.Tempering
Ans:A
63.The melting point of lead is in between:
A.655 to 4550C
B.410 to 5100C
C.320 to 3300C*
D.200 to 2100C
Ans:C
64.The area of  a ellipse is:
Ans:Pie/4(major axis  x minor axis)
65.The maximum span of a lean to roof is --------mts
A.2.4 m*
B.2.6 m
C.2.10 m
D.None of these
Ans:A
66.The unit of measurement of cornice is worked out in MKS system is:
A.Sq.metre
B.Metre*
C.Cubic metre
D.Sq.feet
Ans:B
67.The multiplying factor of one hector is:
A.104
B.103
C.102 *
D.106
Ans:C
68.The value at the end of the utility period without dismantled is known as:
A.Book value
B.Market value
C.Scrap value
D.Salvage value*
Ans:D
69.A curve generated by a fixed point on the circumference of a circle which rolls without slipping along a fixed straight line is called:
A.Hyperbola
B.Cycloid*
C.In volute
D.Hypocycloid
Ans:B
70.The plane surface which are mutually perpendicular and used for projecting the views of an object is known as:
A.Principle planes*
B.Horizontal planes
C.Vertical planes
D.None of these
Ans:A
71.Which meridian changes its position with time?
A.True meridian
B.Arbitrary meridian
C.Magnetic meridian*
D.All the above
Ans:C
72.The external curve of an arch is known as:
A.Intrados
B.Back of the arch*
C.Skew back
D.None of these
Ans:B
73.When a stair slab spanning horizontally the bending moment equal to?
A.wL2/2
B.wL2/12
C.wL2/4
D.wL2/8*
Ans:D
74.Le-Chatelier method of test is done for finding out----------property of cement.
A.Soundness*
B.Fineness
C.Setting time
D.Compressive Strength
Ans:A
75.In a singly reinforced beam section depth of actual N.A.is more than the critical N.A,the section is known as:
A.Balanced section
B.Under reinforced section
C.Over reinforced section*
D.Critical section
Ans:C
76.The narrow strip of drawing board are joint together by-------joints.
A.Butt and lap joints
B.Lapped and splayed joints
C.Tongue and groove joint*
D.Butt and dovetail joints
Ans:C
77.Which wood is used to made wooden T-Square?
A.Teak*
B.Oak
C.Pine
D.Linoleum
Ans:A
78.The designation of standard recommended scales of 1:10 and 1:20 is:
A.M2
B.M4
C.M5
D.M3*
Ans:D
79.The trimmed size A2 drawing sheet mm is:
A.297x420
B.420x594*
C.594x841
D.210x297
Ans:B
80.Which type of line is used to draw centre lines?
A.Chain Thin*
B.Chain Thick
C.Dashed Thin
D.Dashed Thick
Ans:A
81.The statement ‘India that is ‘Bharat’,shall be a union of states
 Expressed in:
A.Article 1,Indian Constitution*
B.Article 17,Indian Constitution
C.Article 5,Indian Constitutionn
D.Preamble,Indian Constitution
Ans:A
82.National Council of Educational Research and Training(NCERT)was established in:
A.1986
B.1961*
C.1953
D.1964
Ans:B
83.Name the Viceroy of British India,who prepared the Mont-Ford Reforms(Government of India Act,1919):
A.Edwin Samuel Montagu
B.Viscount Chelmsford*
C.Stafford Cripps
D.Lord Minto II
Ans:B
84.Narora Atomic Power Station is located in:
A.Gujarat
B.Maharashtra
C.Telungana
D.Uttar Pradesh*
Ans:D
85.Who was the first’Malayalee’chairman of Rajya Sabha?
A.P.J.Kurien
B.John Mathai
C.Dr.S.Radhakrishnan
D.K.R.Narayanan*
Ans:D
86.’Om Sahodaryam Sarvatra’(The Brotherhood of All)is the motto of:
A.Advaita Ashram,Aluva*
B.Missionaries of Charity,Kolkata
C.Sri Aurobindo Ashram,Pondecherry
D.Ramakrishna Math,Belur
Ans:A
87.The birth place of Poikayil Yohannan is:
A.Eraviperoor,Pathanamthitta*
B.Kainakary,Kuttanad
C.Cherai,Cochin
D.Cherukolpuzha,Pathanamthitta
Ans:A
88.Mar Kuriakose Elias Chavara was beatified(blessed and facer)at Kottayam on 8 February 1986 by:
A.Pope Benedict XVI
B.Pope John Paul II*
C.Baselios Mar Thoma Paulose II
D.H.H.Baselios Mar Thomas Didymos  I
Ans:B
89.The first president of Nair Service Society:
A.Mannath Padmanabhan
B.K.Kelappan*
C.K.P.Karunakara Menon
D.Kakkanattu Narayana Panikkar
Ans:B
90.Who called Ayyankali”Pulayaraja”?
A.Mahatma Gandhi*
B.Indira Gandhi
C.Sri Chitirathirunal
D.Dr.B.R.Ambedkar
Ans:A
91.In which of the Padmarajannovel,the character of’Clara’appers?
A.Itha Ivide Vare
B.Peruvazhiyambalam
C.Rethinirvedam
D.Udakappola*
Ans:D
92.kerala Soil Museum is at:
A.Sreekaryam
B.Parottukonam*
C.Pujappura
D.Kazhakkuttam
Ans:B
93.Alexis Tsipras,the newly elected Prime Minister of Greece belongs to which political party?
A.PASOK
B.POTAMI
C.SYRIZA*
D.XPIKA
Ans:C
94.Who was the chief guest of India’s 66th Republic Day?
A.Shinzo Abe
B.Jigme Khesar Namgyel Wangchuk
C.Barack Obama*
D.David Cameron
Ans:C
95.International Yoga Day:
A.January 25
B.June 26
C.June 21*
D.June 14
Ans:C
96.Who is regarded as the ‘Grand Old Man’of 1857 Revolt?
A.Dadabhai Naoroji
B.Nana Saheb
C.Kunwar Singh*
D.Bahadurshah Safar
Ans:C
97.Aurobindo Ghosh was arrested and trailed in which case:
A.Lahore Conspiracy Case
B.Kakori Train Robbery Case
C.Alipore Conspiracy Case*
D.Chittagong Armory Raid
Ans:C
98.Which South Indian River is known as’Dakshina Bhageeradhi’?
A.Kaveri
B.Bharathpuzha
C.Periyar
D.Pampa*
Ans:D
99.Who was the President of Indian National Congress when Indira  Gandhi was expelled from the Congress(1969)?
A.C.Sankaran
B.Jaglivan Ram
C.K.Kamaraj
D.S.Nijalingappa*
Ans:D
100.The Poverty Alleviation Scheme,Antyodaya Anna Yojana(AAY)was launched on:
A.25th December,2000*
B.1st April,2000
C.25th August,2005
D.12th October,2005
Ans:A


Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email