12 October 2016

// // Leave a Comment

HSA SOCIAL STUDIES-EDUCATION 01-10-2016 PSC SOLVED PAPER

HSA SOCIAL STUDIES-EDUCATION
EXAM DATE:01-10-2016
1.Name the founder of the ‘Self Respect Movement’:
A.E.V.Ramaswami Naicker*
B.Jyotirao Phule
C.Veeresalingam
D.Sree Narayana Guru
Ans:A

2.’The Grand Old Man’of Indian National Movement was:
A.Surendranath Banerjee
B.Bala Gangadhar Tilak
C.Dadabhai Naoroji*
D.Gopala Krishna Gokhale
Ans:C
3.’Thribhuvan’International Airport is situating at:
A.Colombo
B.Calcutta
C.Kolalampur
D.Katmandu*
Ans:D
4.----------is the capital of Denmark
A.Amsterdan
B.Copenhagen*
C.Stockholm
D.Oslo
Ans:B
5.Floyd Mayweather is a renowned name in the field of:
A.Boxing*
B.Gymnsastics
C.Billiards
D.Hockey
Ans:A
6.In normal case the period allowed to furnish information by the Principal information Officer under the Right to Information Act is:
A.15 days
B.45 days
C.7 days
D.30 days*
Ans:D
7.Name the author of ‘Asian Drama’:
A.Amarthya Sen
B.Chetan Bhagat
C.Gunnar Myrdal*
D.Selman Rushdie
Ans:C
8.The ‘Temple Entry Proclamation of Travancore’was issued in:
A.1836
B.1936*
C.1924
D.1921
Ans:B
9.Name the book written by Swami Dayananda Saraswathi:
A.Sathyartha Prakash*
B.Precepts of Jesus
C.Gulamgiri
D.Karma Yoga
Ans:A
10.Name the only malayalee who became the President of All India Congress Committee in 1897?
A.Moyyarath Sankaran
B.Pattam Thanu Pillai
C.Sir.C.Sankaran Nair*
D.R.Sankar
Ans:C
11.The ‘Kizhariyur Bomb Case’was in connection with:
A.The Khilafat Movement
B.The Non-Cooperation Movement
C.The Civil Disobedience Movement
D.The Quit India Movement*
Ans:D
12.The historic place Kundara is situating in the district of:
A.Thiruvanathapuram
B.Kollam*
C.Alappuzha
D.Kottayam
Ans:B
13.’Al Amin’ was published under the editorship of:
A.Muhammed Abdur Rahman*
B.E.Moidu Moulavi
C.Vakkom Moulavi
D.K.P.Kesava Menon
Ans:A
14.The Battle of Plassey was in the year:
A.1717
B.1857
C.1757*
D.1764
Ans:C
15.In 1961 Goa was liberated from:
A.The British
B.The French
C.The Dutch
D.The Portuguese*
Ans:D
16.’Reliability is a necessary but not sufficient condition for validity’.The meaning of this statement is:
A.A reliable test will have a certain degree of validity
B.A valid test will have a certain degree of reliability*
C.Reliable test may be completely invalid and valid test may be completely unreliable
D.Test scores can be valid without being reliable
Ans:B
17.Which of the following is not none of the steps in Action Research?
A.Identifying the research problem
B.Collecting necessary information
C.Developing a plan of action
D.Developing  a standardized tool for measurement*
Ans:D
18.Teacher as per NCF 2005 is a:
A.Administrator
B.Leader
C.Facilitator*
D.Philosopher
Ans:C
19.Education was included in the concurrent list in the year:
A.1968
B.1956
C.1976*
D.1986
Ans:C
20.Which of the following is not an appropriate tool for formative assessment?
A.Quiz
B.Diagnostic Test
C.Term Test*
D.Lab reports
Ans:C


Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email