30 January 2016

// // Leave a Comment

JANUARY 18,2016 NURSE GRADE II-AYURVEDA,INDIAN SYSTEMS OF MEDICINE ONLINE EXAM

NURSE GRADE II-AYURVEDA,INDIAN SYSTEMS OF MEDICINE ONLINE EXAM
EXAM DATE:18-01-2016

1.Who among the following  was the Chairman of the Union Constitution Committee of the Constituent Assembly?
A.B.R.Ambedkar
B.J.B.Kripalani
C.Jawaharlal Nehru*
D.Alladi Krishna Swami Ayyer
Ans:C

2.Inclusion of the word fratemity in the Preamble is proposed by
A.Jawaharlal Nehru
B.Ambedkar*
C.Mukherjee
D.Kripalani
Ans:B
3.Which of the following Article of the Constitution contained Fundamental Duties?
A.42
B.45A
C.51A*
D.30B
Ans:C
4.Which of the following committee suggested to incorporate fundamental duties in the constitution?
A.Raghavan Committee
B.Swaran Singh Committee*
C.Malhotra Committee
D.Narasimhan Committee
Ans:B
5.Article 51 of the constitution speaks about the
A.Welfare of workers
B.Compulsory education
C.Untouchability
D.International peace*
Ans:D
6.The first state to introduce a law on Right To Information(RTI)was
A.Tamil Nadu*
B.Uttar Pradesh
C.Maharashtra
D.Gujarat
Ans:A
7.How many schedules does the RTI Act 2005 have?
A.5
B.10
C.2*
D.8
Ans:C
8.Which of the following Article speaks about the establishment of the Village Panchayats?
A.Article 42
B.Article 48
C.Article 40*
D.Article 50
Ans:C
9.Indian citizens have the right to information because of
A.Judgement of Supreme Court
B.Implementation of international laws by Indian Government
C.All states adopted agree to implement the act
D.A law passed by the Parliament of India*
Ans:D
10.Which of the following Articles contain Directive Principles of state policy?
A.30 to 49
B.36 to 51*
C.42 to 56
D.28 to 48
Ans:B
11.Who among the following is the leader of the Malayalee Memorial?
A.C.Kesavan
B.Dr.Palpu
C.Barister GP Pillai*
D.Kumaran Asan
Ans:C
12.Founder of Prathyashareksha Daiva Sabha(PRDS)
 A.Poikayil Yohannan*
B.Brahmananda Sivayogi
C.Paremakkal Thoma Kathannar
D.Chattampi Swamikal
Ans:A
13.Who took initiative to form Antharjana Samajam at Chettupuzha?
A.Sreedevi Kannampalli
B.Uma Alampalli
C.Kavumkkara Bhargavi
D,Parvathy Nenminimangalam*
Ans:D
14.The Malayalee woman who boldly faced the British police during the 1921 Malabar Rebellion
A.Kammath Chinnamma*
B.K.Anandhi
C.Madhavi
D.Kamala Prabhu
Ans:A
15.Who founded the Jathinashini Sabha in 1933?
A.Brahmananda Sivayogi
B.Pandit Karuppan
C.Ananda Theerthan*
D.Sahodaran Ayyappan
Ans:C
16.Which actress of Harry Potter movie series was appointed as the Goodwill Ambassador for UN women?
A.Julia Roberts
B.Emma Watson*
C.Jennifer Lopez
D.Kait Winslet
Ans:B
17.Who received the Golden Ball award for the best player of the FIFA world cup 2014?
A.Miroslave Klose
B.Karim Bensema
C.Angel D’Maria
D.Zionel Messi*
Ans:D
18.With which game is Davis Cup associated?
A.Football
B.Cricket
C.Tennis*
D.Hockey
Ans:C
19.Which day is observed as World Population Day?
A.June 11
B.July 11*
C.April 11
D.May 11
Ans:B
20.Mutual funds are regulated in India by which among the following?
A.RBI
B.SEBI*
C.Stock Exchanges
D.UTI
Ans:B
21.---------dosha is concerned with the concept of nervous system and kinetic energy.
A.Raktha
B.Vatha*
C.Kapha
D.Pitha
Ans:B
22.Atma gunas of Vatha are
A.Rukahsa/Laghu/Sneha/Sthira
B.Ruksha/Laghu/Seetha/Theekshna
C.Rukshal/Laghu/Setha/Chala*
D.Ruksha/Laghu/Ushna/Sara
Ans:C
23.Danthadhavana is contrain dicated in---------
A.Swasm*
B.Kadeegraham
C.Kushtam
D.Pakshaghataha
Ans:A
24.Gandusha means----
A.Keeping liquids in the eyes
B.Keeping  liquids in the ears
C.Applying liquids in the soles
D.Keeping liquids in the mouth*
Ans:D
25.One of the following effect does not belong to Udwarthana
A.Medokshaya
B.Asthikshaya*
C.Kaphakshaya
D.Twakprasadana
Ans:B
26.One of the following does not belong to sareerika papa
A.Himsa
B.Astheyam
C.Anyadhakaama
D.Vyapaada*
Ans:D
27.---------comes in Utharaaya nam.
A.Varsha
B.Sarath
C.Vasantha*
D.Hemantha
Ans:C
28.Pakopa Kaala of Pitha is-------
A.Sarath*
B.Greeshmam
C.Hemantham
D.Varsha
Ans:A
29.Pindikodweshtana is seen in-------vegarodha.
A.Adhovaatha
B.Sakruth
C.Moothra
D.Udgaara*
Ans:D
30.----------does not belong to the group of Panchakola
A.Jeerakam*
B.Pippali
C.Chavyam
D.Chithrakam
Ans:A
31.----------- is not an example of Virudhaahara.
A.Payas+Matsya
B.Payas+Anupa maamsa
C.Payas+Kulatha
D.Payas+Odana*
Ans:D
32.Best proportion of food and drink is-------
A.2 parts food +2 parts drink
B.1 part food+1 part drink+2 parts free
C.2 parts food +1 part drink+1 part free*
D.1 part food+2 parts drink+1 part free
Ans:C
33.Sound intolerance is seen in-----
A.Rasa Kshaya*
B.Maamsa kshaya
C.Asthi kshaya
D.Medo kshaya
Ans:A
34.Name the type of pitha found in the eyes
A.Ranjaka
B.Sadhakam
C.Shrajakam
D.Aloochakam*
Ans:D
35.------------is a disease associated with Madhyama roga marga.
A.Athisaram
B.Rajayakshma*
C.Udaram
D.Sopha
Ans:B
36.The bone’Calcaneum’ is in the --------
A.Hand
B.Foot*
C.Cranium
D.Spinal column
Ans:B
37.The first cervical vertebra is called----------
A.Atlas*
B.Axis
C.Patella
D.Sphenoid
Ans:A
38.Lateral deviation of the vertebral column is known as
A.Kyphosis
B.Herniation
C.IVDP
D.Scoliosis*
Ans:D
39.A moving clot in the blood stream is known as-
A.Necrosis
B.Thrombosis
C.Embolism*
D.Infarction
Ans:C
40.Bicuspid valve is otherwise known as---------
A.Tricuspid
B.Mitral*
C.Semilunar
D.None of the above
Ans:B
41.A weak,bulgy spot in a blood vessel is known as--------
A.Aneurysm*
B.Anastamosis
C.Collateral artery
D.None of the above
Ans:A
42.In Glaucoma-------
A.Internal pressure of ear is increased
B.Internal pressure of ear is decreased
C.Internal pressure of eyes are increased*
D.Internal pressure of eyes are decreased
Ans:C
43.EEG stands for---------
A.Electron Emission Graph
B.Electrically Emitted Gamma rays
C.Electro Cardia Gram
D.Electro Encephala Gram*
Ans:D
44.USG stands for--------
A.Unit Specific Gram’s staining
B.Ultra Sonogram*
C.Ultra Sound Gauge
D.Ultraviolet Sensors
Ans:B
45.The longest muscle in the human body is ----------
A.Gluteus maximus
B.Pectoralis major
C.Sartorius*
D.Sterno-cledo mastoid
Ans:C
46.OPV stands for---------
A.Oral Polio Vaccine*
B.Oro-Pharynx Vessels
C.Oral Pneumonia Vaccine
D.Oral Pertusis Vaccine
Ans:A
47.Is an example for an ‘End Artery’.
A.Vertebral artery
B.Ant.Communication artery
C.Posterior Communicating artery
D.Retinal Artery*
Ans:D
48.Normal rate of respiration in an adult person is ----------
A.16-18/mt*
B.16-18/hr
C.16-18/sec
D.72-80/mt
Ans:A
49.Rice-water stool is seen in----------
A.Food poisoning
B.Dysentery
C.Cholera*
D.Sprue
Ans:C
50.Rheumatic fever is diagnosed by --------test
A.Widal test
B.ASO titer*
C.RA Factor
D.None of the above
Ans:B
51.Blood pressure is checked by-------
A.Calorimeter
B.Spirometer
C.Spectrometer
D.Spigmomanometer*
Ans:D
52.”Botulism”is---------
A.Insect bite
B.Snake bite
C.Scorpion bite
D.None of the above*
Ans:D
53.’Grave’s Disease’ is------
A.Hyperpituitirism
B.Hypopituitirism
C.Hyperthyroidism*
D.Hypothyroidism
Ans:C
54.One of the following gunas does not belong to Dhanyamala
A.Hrudyam
B.Pithasamanam*
C.Bhedi
D.Theekshanam
Ans:B
55.Vipaka rasa of Kuladha is
A.Madhura
B.Thiktha
C.Katu
D.Amla*
Ans:D
56.Shows grahi guna
A.Vilepi*
B.Draksha
C.Vibheethaki
D.Amalaki
Ans:A
57.Gomaamsa is contrain indicated in------
A.Shushka Kasa
B.Athyagni
C.Athisaram*
D.Vishamajwaram
Ans:C
58.The best among valleebhala is-----
A.Kaaravellam
B.Patolam
C.Visaala
D.Kushmandam*
Ans:D
59.Botanical name of Guduchi is-----
A.Balsamodendron mukul
B.Tinospora cordifolia*
C.Aristolochia indica
D.Terminalia chebula
Ans:B
60.The grahyamsa of Dhathaki is-----
A.Flower*
B.Stem
C.Root
D.Bark
Ans:A
61.Cold water is indicated as anupana of---------
A.Pishtaanna
B.Maamsa rasa
C.Madya*
D.Payas
Ans:C
62.The veerya of matsya is--------
A.Ushna*
B.Seetha
C.Anushna seethe
D.None of the above
Ans:A
63.The best among lavana gana is -------
A.Samudra lavana
B.Vida lavana
C.Romaka lavana
D.Saindhava lavana*
Ans:D
64.Which of the following solely deals with Visha chikitsa?
A.Sahasra yoga
B.Kriya Kaumudi*
C.Chakradatham
D.madanapaala nighantu
Ans:B
65.Scientific name of cobra is-------------
A.Viprea russelli
B.Rana hexadactyla
C.Bangarus cearuleus
D.Naja naja*
Ans:D
66.Is used in lutha visha.
A.Vettumaran gulika
B.Sethbandham gulika
C.Vilwadi gulika*
D.Ramabanam gulika
Ans:C
67.------------is used as a single drug for nasya in visha chikitsa.
A.Dronapushpi*
B.Rasna
C.Devadaru
D.Sahachara
Ans:A
68.Agrayaushadha for visha is--------
A.Grutha
B.Guluchi
C.Silajathu
D.Sireesha*
Ans:D
69.The gunas of--------are almost equal to visha
A.Madya*
B.Jala
C.Ksheera
D.Ikshu rasa
Ans:A
70.Rajanyadi choornam is mainly used for diseases of--------
A.Vrudha
B.Baala*
C.Garbhini
D.Soothika
Ans:B
71.The best food for a new born baby is-----
A.Baala kwatham
B.Eranda kwatham
C.Sthanyam*
D.Koshna jalam
Ans:C
72.The child dosage of drugs is determined by-------formula in western medicine.
A.Young’s*
B.Hick’s
C.Dentition
D.Hess’s
Ans:A
73.MMR stands for======
A.Mumps,Malaria,Rubella
B.Mumps,Malaria,Retinitis
C.Mumps,Measles,Rubelia*
D.Mumps,Measles,Rabies
Ans:C
74.Jathyadi Grutha is used for----------
A.Amioshitha
B.Dushta vrana*
C.Sirasoola
D.Kamasoola
Ans:B
75.Kshara suthra prayoga is a ----------procedure.
A.Paramedical
B.Medical
C.Surgical
D.Para Surgical*
Ans:D
76.Is recommended in Raktharsas.
A.Stambhana*
B.Vamana
C.Virechana
D.Aschothana
Ans:A
77.’Sathaponaka’is a type of ----
A.Twak roga
B.Karna roga
C.Bhagandara*
D.Yakshma
Ans:C
78.’Avagaaha’means-----------
A.Sirodhaara
B.Sweda*
C.Samana nasya
D.Niruha vasthi
Ans:B
79.----------is an example of ‘Sasthra’
A.Vreethi*
B.Jaluka
C.Dantha
D.Samdamsa
Ans:A
80.Kshara suthra can be used in--------
A.Bhanga
B.Karna soola
C.Gulma
D.Bhagandara*
Ans:D
81.’Panchathiktha guggulu’is otherwise known as----------
A.Panchathikthaka kwatha
B.Mahathikthaka kwatha
C.Guguluthiktha grutha*
D.Thikthaka grutha
Ans:C
82.’Maalathyadi thailom’is specially indicated in----------
A.Dantha soola
B.Nasa soola
C.Indra luptha*
D.Ajaka
Ans:C
83.’Kalyanaka kshara’is indicated in--------
A.Kasa
B.Arsas*
C.Oshtakopa
D.Kunakha
Ans:B
84.-----------is infected through oral route.
A.Erysipelas
B.Malaria
C.Hepatitis B
D.Hepatitis A*
Ans:D
85.DPT stands for
A.Dysentery,Pneumonia,Tetanus
B.Dysentery,Poliomyelitis Tetanus
C.Diphtheria,Pertusis,Tetanus*
D.Diphtheria,Polydipsia,Typhoid
Ans:C
86.Amoebiasis is caused by
A.Entamoeba hysotlitica*
B.Escherichia coli
C.Enterobacterium leprae
D.Staphylococcus aureus
Ans:A
87.------------is transmitted through blood transfusion
A.Cholera
B.Viral hepatitis*
C.Arthritis
D.Splenomegaly
Ans:B
88.Jaundice is seen in--------
A.Leptospirosis*
B.Typhoid
C.Brain tumor
D.Lymph adenitis
Ans:A
89.--------is an example for air borne disease
A.Cholera
B.Dysentery
C.Influenza*
D.Typhoid
Ans:C
90.Chicken pox is a ---disease
A.Bacterial
B.Fungal
C.Parasitic
D.Viral*
Ans:D
91.----------is the causative organism for Weil’s disease
A.Clostridium welchii
B.Leptospira icterohae morrhagiae*
C.Plasmodium vivax
D.Plasmodium falciparum
Ans:B
92.Hydrophobia can be correlated to----------
A.Jalasanthrasa*
B.Lutha visham
C.Mooshika visham
D.Keeta visham
Ans:A
93.Yersinia pestis is the causative organism for of--------
A.Botulism
B.Anthrax
C.Plague*
D.Rabies
Ans:C
94.’Caloric Test’is done in---------
A.Fever
B.Vertigo*
C.Lumbago
D.Meningitis
Ans:B
95.Optic nerve is concerned with the faculty of------------
A.Hearing
B.Taste
C.Touch
D.Vision*
Ans:D
96.Finger-Noise test is done to elicit the damage of:
A.Cerebrum
B.Cerebellum*
C.Spinal nerves
D.Medulla oblongata
Ans:B
97.Normal value of Fasting Blood Sugar level is ------------
A.80 mg-110 mg/100 ml*
B.150 mg-200 mg/100 ml
C.Below 50 mg/100 ml
D.80 gm-110 gm/100 ml
Ans:A
98.Average volume of blood in a healthy person is------
A.2-3 ltrs
B.8-10 ltrs
C.5-7 ltrs*
D.10-12 ltrs
Ans:C
99.PCOD stands for--------
A.Pre cyclic ovarian disease
B.Post cyclic ovarian disease
C.Poly cyclic ovarian disease
D.Poly cystic ovarian disease*
Ans:D
100.Diabetes insipidus differs from Diabetes mellitus by lack of presence of -----in urine.
A.Bilurubin
B.Sugar*
C.Urea
D.Insulin
Ans:B




Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email