14 March 2016

// // Leave a Comment

ASSISTANT GRADE II,KERALA FOREST DEVELOPMENT CORPORATION 29-02-2016 SOLVED PAPER

ASSISTANT GRADE II,KERALA FOREST DEVELOPMENT CORPORATION
EXAM DATE:29-02-2016

1.Who announced the American model Constitution in Travancore?
A.Marthanda Varma
B.C.P.Ramaswamy Iyer*
C.Swathi Thirunal
D.C.Rajagopalachary
Ans:B

2.Who is known as the ‘Father of Tenancy Legislation’in Malabar?
A.William Logan*
B.Tippu Sulthan
C.Lord Curzon
D.Samoothiri
Ans:A
3.Which one of the following rivers originates from Mahabaleswar?
A.Godawary
B.Krishna*
C.Kaveri
D.Tapti
Ans:B
4.The Gulf of Mannar is situated along the coast of which State in India?
A.Kerala
B.Karnataka
C.Andhra Pradesh
D.Tamil Nadu*
Ans:D
5.Which of the following is not a Fundamental Right of India?
A.Right to Work*
B.Right to Equality
C.Right to Freedom
D.Right to Freedom of Religion
Ans:A
6.Who was the leader of the Revolt of 1857 in Bihar?
A.Nanasaheb
B.Kunwar Singh*
C.Khan Bahadur Sha Khan
D.Tantia Tope
Ans:B
7.Name the author of the book’What Happened to Netaji’?
A.Anuj Dhar*
B.Neel Kamal Prakash
C.Anu Kumar
D.Prakash Jha
Ans:A
8.Name the app launch by Central Industrial Security Force(CISF)for Jawans.
A.M-Troop
B.M-Civil
C.M-Power*
D.M-Query
Ans:C
9.The Indian National Highway System was introduced in which Five Year Plan?
A.Second Five Year Plan
B.Third Five Year Plan
C.Fourth Five Year Plan
D.Fifth Five Year Plan*
Ans:D
10.In ancient Tamilakam coastal areas were known as
A.Palai
B.Mullai
C.Marutham
D.Naithal*
Ans:D
11.Who called Kumaranasan’Viplavathinte Sukra Nakshtram?
A.Changampuzha
B.A.R.Raja Raja Varma
C.Vallathol
D.Joseph Mundassery*
Ans:D
12.Which of the following region of earth are warming the fastest?
A.Desert Region
B.Polar Region*
C.Equatorial Region
D.Temperate Region
Ans:B
13.What gas does a cow produce in large quantities as a by-product of the digestion of grass?
A.Sulphur Dioxide
B.Carbon Dioxide
C.Nitrous Oxide
D.Methane*
Ans:D
14.In which Japanese city was an International treaty formed in 1997 to increase International efforts on reducting the emission of Green House Gases?
A.Kyoto*
B.Tokyo
C.Osaka
D.Kobe
Ans:A
15.13th Asian Shooting Championship 2015 held at
A.India
B.Dubai
C.China
D.Kuwait*
Ans:D
16.Kollam era began in
A.A.D.825*
B.A.D.826
C.A.D.827
D.A.D.828
Ans:A
17.The first member of depressed classes to be nominated to Travancore Legislative Assembly
A.Sree Narayana Guru
B.Thycaud Ayya
C.Pandit Karuppan
D.Ayyankali*
Ans:D
18.From where India adopted the idea’Single Citizenship’?
A.America
B.France
C.Britain*
D.Russia
Ans:C
19.Which is the first Linguistic State in India?
A.Andhra Pradesh*
B.Mumbai
C.Kerala
D.Tamil Nadu
Ans:A
20.With which country India has agreed to share militant information and signed land boundary  agreement?
A.China
B.Myanmar
C.Bangladesh*
D.Nepal
Ans:C
21.The Pass located at the Southern End of Nilgiri Hills in South India is called
A.The Palghat Gap*
B.The Bhorghat Pass
C.The Thalghat Pass
D.The Bolan Pass
Ans:A
22.How many Islands are there in the group of Lakshadweep?
A.36*
B.30
C.35
D.34
Ans:A
23.Carbon dioxide is called Green House Gas.Because it is
A.Transparent to sunlight but traps heat*
B.Transparent to heat but traps sunlight
C.Transparent to both sunlight and heat
D.Used in green house to increase plant growth
Ans:A
24.Name the leader of National League for Democracy(NLD)party who has won the Myanmar election with ending decades of military backed rule
A.Soe Maung
B.Aung Sang Sukyi*
C.Nyan Tun Aung
D.Aung Min
Ans:B
25.Name the President of France who has declared emergency after a series of terror attacks
A.David Cameroon
B.Justin Trudeau
C.Francois Hollande*
D.Tony Tan
Ans:C
26.Who was the only person who was exempted from court appearances in civil cases by Government of Travancore?
A.Chattambi Swamikal
B.Ayyankali
C.Sree Narayana Guru*
D.Vaikunda Swamikal
Ans:C
27.Who was the first Chair Person of National Commission of Women?
A.Lalitha Kumaramangalam
B.Jayanthi Padnayik*
C.Dr.Poornima Adwani
D.Smt.Sugathakumary
Ans:B
28.Name the first Indian State which passed the Right to Information Act.
A.Kerala
B.Maharashtra
C.Jammu & Kashmir
D.Tamil Nadu*
Ans:D
29.Which was the first country to allow women to vote?
A.Newzealand*
B.England
C.India
D.Switzerland
Ans:A
30.The first tidal energy plant in India was started in which of the following states?
A.Gujarat*
B.Kerala
C.Tamil Nadu
D.Andhra Pradesh
Ans:A
31.Who was the Project Director of Chandrayan?
A.Dr.G.Madhavan Nair
B.Dr.K.Radhakrishnan
C.Dr.T.K.Alex
D.Dr.Myiswamy Annadurai*
Ans:D
32.Where is the mountain range Montes Jura situated?
A.Mars
B.Pluto
C.Moon*
D.Venus
Ans:C
33.Jathi Kummi,which criticized the prevailing Caste system was written by
A.V.T.Bhattathirippad
B.Pandit Karuppan*
C.Vakkam Moulavi
D.Sree Narayana Guru
Ans:B
34.The first meeting of Indian National  Congress was held in Mumbai in 1885 under the leadership  of
A.W.C.Banerjee*
B.Dadabhai Navrojee
C.Badarudheen Tyabji
D.Sri.C.Sankaran Nair
Ans:A
35.National Rural Development Institute is situated at
A.Chennai
B.Mumbai
C.Hyderabad*
D.Kolkata
Ans:C
36.By which Constitutional Amendment the National Commission for Scheduled Caste and Scheduled Tribe was established
A.56th Amendment(1987)
B.61th Amendment(1988)
C.65th Amendment(1990)*
D.69th Amendment(1991)
Ans:C
37.Imperial Bank of India is now known as
A.State Bank of India*
B.Indian Overseas Bank
C.Punjab National Bank
D.Canara Bank
Ans:A
38.In which year Indira Avas Yojana was established?
A.1980
B.1983
C.1985*
D.1989
Ans:C
39.Which of the following team has won FIFA U-17 World Cup held in Chile?
A.Mexico
B.Mali
C.Belgium
D.Nigeria*
Ans:D
40.Which of the following  Prime Minister of India who signed the Simla Agreement?
A.Lal Bahadur Satsri
B.Indira Gandhi*
C.Atal Bihari Vajpayee
D.Narendra Modi
Ans:B
41.Who was the founder of ‘Prathyaksha Raksha Daiva Sabha’?
A.Poikayil Yohannan*
B.Chattambi Swamikal
C.Sree Narayana Guru
D.Vagbhatananda
Ans:A
42.Which metal was responsible for the Minamata disease that affected people eating fish caught from the Minamata Bay of Japanese Island of Kyushu?
A.Zinc
B.Copper
C.Mercury*
D.Iron
Ans:C
43.Silent Valley National Park is located in which district?
A.Wayanad
B.Thrissur
C.Palakkad*
D.Kannur
Ans:C
44.Which of the following nations will be most severally affected by increasing sea level due to global warming
A.Bangladesh*
B.Tahiti
C.Sri lanka
D.Papua New Guinia
Ans:A
45.Kerala Head Quarter of NABARD is situated at
A.Ernakulam
B.Kozhikode
C.Thiruvanathapuram*
D.Thrissur
Ans:C
46.The concept of economic planning was derived from
A.Britain
B.USA
C.Switzerland
D.Russia*
Ans:D
47.The Hindustan Iron and Steel Industry,Durgapur was started with the help of
A.Russia
B.Britain*
C.Germany
D.USA
Ans:B
48.Which of the following is not a non conventional energy?
A.Tidal
B.Thermal*
C.Wind
D.Solar
Ans:B
49.Guwahati is situated on the Bank of River
A.Sindhu
B.Ganga
C.Brahmaputra*
D.Yamuna
Ans:C
50.Where are the coal reservoirs of India largely concentrated?
A.Son Valley
B.Mahanadi Valley
C.Godawari Valley
D.Damodar Valley*
Ans:D
51.Super keys for which no proper subset is a super key is called
A.Foreign key
B.Strong key
C.Attribute key
D.Candidate key*
Ans:D
52.The c declaration int a[50];reserves how memory locations for the variable a?
A.50
B.100*
C.2
D.None of the above Correct
Ans:B
53.The variables which can be accessed by all modules in a program are called
A.External variables
B.Internal variables
C.Global variables*
D.Local variables
Ans:C
54.RGB used by monitor stands for
A.Red Green Blue*
B.Red Green Black
C.Rose Grey Black
D.Rose Grey Blue
Ans:A
55.In Photoshop Wet edges make a brushstroke that is
A.Darker at the edges*
B.Darker in the centre
C.Lighter at the edges
D.Lighter at the centre
Ans:A
56.In Photoshop in which menu you can find plug-ins?
A.Layer
B.Colour
C.Filter*
D.None of the above
Ans:C
57.In MS Access to create a relationship between tables you can select Relationship command from
A.File menu
B.Edit menu
C.Insert menu
D.Tools menu*
Ans:D
58.Which of the following is not a form in MS Access?
A.Columnar form
B.Datasheet form
C.Chart
D.None of the above*
Ans:D
59.In MS Power Point to view the current file as a webpage in your browser click the option
A.File->Save as webpage
B.File->Webpage preview*
C.File->Pack and go
D.File->Page Setup?Webpage
Ans:B
60.In MS Power Point to Inser hyperlink in a slide the shortcut used is
A.Ctrl+m
B.Ctrl+h
C.Ctrl+c
D.Ctrl+k*
Ans:D
61.IPFC stands for
A.Internal Protocol For Computer networks
B.Internal Protocol over Fibre Channel training*
C.Internal Protocol for File Configuration
D.Internal Protocol for File Communication
Ans:B
62.In IPV4,IP address have a size of
A.32 bit*
B.64 bit
C.128 bit
D.256 bit
Ans:A
63.A URL strategy specify the IP address of
A.Search Engine
B.Web client
C.Web server*
D.Web browser
Ans:C
64.Which of the following is not an application layer protocol?
A.FTP
B.FCP*
C.SMTP
D.SNMP
Ans:B
65.Operate at the physical and datalink layer of OSI model.
A.Bridges*
B.Gateway
C.Routers
D.Datagram
Ans:A
66.SGML stands for
A.Software Generated Modulewise Linker
B.Standard Gateway Manipulation Logic
C.Standard Generalized  Markup Language*
D.None of these
Ans:C
67.The specification is used to read or wrote a short integer in C language.
A.%s
B.%h*
C.%u
D.%i
Ans:B
68.How many bytes are allocate for the union variable below?
Union item {long int a;float b;char c;}code;
A.7 bytes
B.8 bytes
C.9 bytes*
D.14 bytes
Ans:C
69.In MS Word option in the table menu arrange the cells in ascending or descending order based upon selected criteria
A.Arrange
B.Sort*
C.Convert
D.Select
Ans:B
70.In MS Word the shortcut for making the selected lines bold is
A.Shift+B
B.Ctrl+U
C.Shift+U
D.Ctrl+B*
Ans:D
71.In Excel NOW ()function returns
A.Date
B.Time
C.Date & Time*
D.None of the above
Ans:C
72.The stored program concept was introduced by
A.Charles Babbage
B.Blaise pascal
C.Howard A.Aiken
D.Von Neumann*
Ans:D
73.SIMM stands for
A.Simultaneous Integrated Memory Module
B.Synchronous Integrated Main Memory
C.Single In-Line Memory Module*
D.Synchronous In-line Main Memory
Ans:C
74.The time required to position the read/write head over the desired rack of a magnetic disk is called
A.Seek time*
B.Access time
C.Transfer time
D.Delay time
Ans:A
75.Each record in a magnetic tape are separted by blank spaces called
A.IBG
B.IRG*
C.FAT
D.DAT
Ans:B
76.Which of the following is an input device?
A.Voice recognition devices*
B.Voice reproduction devices
C.Speech synthesizer
D.None of the above
Ans:A
77.Give the keyboard shortcuts top change the line spacing to 1.5 lines in MS Word
A.Ctrl+1
B.Ctrl+2
C.Ctrl+4
D.Ctrl+5*
Ans:D
78.In MS Word Displaying the first letter of the first word of a paragraph in a large font is called
A.Bookmark
B.Drop Cap*
C.Word Art
D.Smart Art
Ans:B
79.The space left between the margin and start of a paragraph in a document
A.Alignment
B.Page orientation
C.Indentation*
D.Header
Ans:C
80.In MS Word Rows and Columns are inserted in the table from the tab under table tools
A.Design
B.Page layout
C.View
D.Layout*
Ans:D
81.MS Word replaces each merge field in the with the data from the after merging in merge mail option
A.Main Document,data source*
B.Data source,main document
C.Main document,merged document
D.Merged document,main document
Ans:A
82.A is the effect that we see as the slides in a presentation change over
A.Sealing
B.Transformation
C.Transition*
D.Animation
Ans:C
83.All formula in Excel must begin with a-sign or a=sign
A.*
B.+*
C.(
D.^
Ans:B
84.In MS Excel keyboard short to select an entire worksheet is
A.Ctrl+Space bar
B.Shift+Space bar
C.Ctrl+A*
D.Shift+A
Ans:C
85.Raster images are also known as
A.Bitmap images*
B.Vector image
C.Both of the above
D.None of the above
Ans:A
86.In Photoshop the tool used to lighten and darken areas of an image
A.Sponge
B.Blend
C.Knife
D.Dodge*
Ans:D
87.In Photoshop if you have an image that is too large to fit on the available removable media,we use the option
A.Merge channel
B.Split channel*
C.Quick channel
D.Remove channel
Ans:B
88.In Photoshop the process of adding transitin pixels along edges to soften the appearance of curves is called
A.Ligatures
B.Wrapping
C.Anti aliasing*
D.Kerning
Ans:C
89.In relational model a tuple is equivalent to a
A.Record*
B.Database
C.Table
D.Field
Ans:A
90.OLE stands for
A.Object Linking and Embossing
B.Object Linking and Embedding*
C.Object Loading and Embossing
D.Object Loading and Embedding
Ans:B
91.Periodically adding,changing and deleting file records is called
A.Modification
B.Renewal
C.Transformation
D.Updation*
Ans:D
92.The file extension  for Access database template is
A.ACCDB
B.ACCDE
C.ACCDT*
D.ACCDR
Ans:C
93.To bring the graphics generated in other application packages,into a PageMaker document the command used is
A.Place*
B.Revert
C.Acquire
D.Expert
Ans:A
94.In Adobe PageMaker to change the space between letters we use
A.Scaling
B.Expert tracking
C.Type style
D.Expert kerning*
Ans:D
95.In Adobe PageMaker which of the following is used to prevent graphics  and text form overlapping each other?
A.Lock
B.Group
C.Mask
D.Text wrap*
Ans:D
96.To create and edit paragraph styles for text typed in or placed into PageMaker the Keyboard short cut is
A.Ctrl+1
B.Ctrl+3*
C.Ctrl+5
D.Ctrl+7
Ans:B
97.To modify an existing selection,in Photoshop we use the option
A.Change
B.Modify
C.Feather
D.Transform*
Ans:D
98.When an I/O device needs response from the operating system it generates
A.Interrupt*
B.Flag signal
C.Vibration
D.Intercept
Ans:A
99.In MS Excel the function ROUND(5.8952)will return
A.5.89
B.5.9*
C.5.8
D.5.8952
Ans:B
100.In MS Word bookmark is used to
A.Move to the beginning of the document
B.Move to the end of the document
C.Move to a specific location in the document*
D.Combine the pages to make a book
Ans:C


Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email