28 March 2016

// // Leave a Comment

JUNIOR SUPERVISOR KERALA PSC SOLVED PAPER 17-03-2016

JUNIOR SUPERVISOR,CANTEEN
EXAM DATE:17-03-2016
PDF FILE DOWNLOAD     DOC FILE DOWNLOAD

1.In Mauryan administrative terminology,the special reporters to the king was called by which name
A.Prativedikas*
B.Rajukas
C.Sitadhyakhas
D.Yuktas
Ans:A

2.Who propounded the philosophy of ‘Dvaitadvaita’
A.Kamanuja
B.Vallabhacharya
C.Nimbaraka*
D.Madhavacharya
Ans:C
3.Who founded ‘Harijan Sevak Sangh’for providing educational,medical and technical facilities to depressed classes
A.B.R.Ambedkar
B.Mahatma Gandhi*
C.Ayyankali
D.Jyotiba Phule
Ans:B
4.Who was the founder of ‘Servants of the People Society’
A.Gopalakrishna Gokhale
B.Balagangadhara Tilek
C.Bipinchandrapal
D.Lala Lajpat Rai*
Ans:D
5.As per the Census 2011,Which Union Territory in India has the highest female sex ratio
A.Lakshadeep
B.Daman & Diu
C.Pondicherry*
D.Chandigarh
Ans:C
6.Who won French Open 2014 Womens Singles title
A.Maria Sharapova*
B.Serena Williams
C.Venus Williams
D.Simona Halep
Ans:A
7.Khologchu hydro-electric project is a joint venture between India and
A.Nepal
B.Bangladesh
C.Myanmar
D.Bhutan*
Ans:D
8.Which country won Hocky World Cup 2014
A.Netherlands
B.Australia*
C.India
D.Pakistan
Ans:B
9.Who was the founder of ‘Vaala Samudaya Parishkarani Sabha’
A.Pandit Karuppan*
B.Kumara Guru
C.Ayya Vaikunder
D.Velukkutty Arayan
Ans:A
10.Who was the brain child of Ezhava Memorial
A.Kumaranasan
B.Sree Narayana Guru
C.Dr.Palpu*
D.C.Kesavan
Ans:C
11.Who introduced ‘Permanent Revenue Settlement’
A.William Bentict
B.Wellesley
C.Delhousie
D.Cornwallies*
Ans:D
12.In which year the ‘Kayal Conference’was held under the leadership of Pandit Karuppan
A.1912
B.1913*
C.1914
D.1915
Ans:B
13.Who wrote the novel’Idris’
A.Anitha Nair*
B.Jayasree Misra
C.Anitha Prathap
D.Jhumpa Lahiri
Ans:A
14.K.R.Narayanan Institute of Visual Science and Arts is situated in which district
A.Kozhikode
B.Ernakulam
C.Kottayam*
D.Thiruvanathapuram
Ans:C
15.Who wrote ‘Kristumatha Niroopanam’
A.Vagbhatananda
B.Chattambi Swamikal*
C.Poykayil Yohannan
D.Kuriakose Elias Chavara
Ans:B
16.During the European period which river in Kerala was called as’English Channel in India’
A.Chandragiri
B.Kabani
C.Bhavani
D.Mayyazhi*
Ans:D
17.The headquarters of ‘Forest Survey of India’is situated at
A.New Delhi
B.Kolkotta
C.Dehradun*
D.Bhopal
Ans:C
18.Who was the President of Indian National Congress at the time of Indian Independence
A.Jawaharlal Nehru
B.J.B.Kripalani*
C.Maulana Abdul Kalam Azad
D.Rajendra Prasad
Ans:B
19.Over which occasion Ganghi gave his famous slogan ‘Do or Die’
A.Non cooperation
B.Civil Disobedience
C.Champara Satyagraha
D.Quit India Movement*
Ans:D
20.Who wrote ‘The Hindus:An Alternative History’
A.Wendi Donigar*
B.Eric Hobsbawn
C.George Rude
D.William Darlymple
Ans:A
21.What is motel?
A.A large hotel
B.A small hotel
C.A large hotel with parking facility
D.A small hotel on the highway where motorists check in*
Ans:D
22.Which one of the following is a heritage hotel?
A.Taj Bengal,Kolkata
B.Maurya Sheraton,Delhi
C.Rambagh Palace,Jaipur*
D.ITC Sonar,Kolkata
Ans:C
23.The housemaid always performs:
A.Light cleaning jobs and linen arrangements*
B.Heavy cleaning jobs
C.Lobby cleaning on the each floor of the hotel
D.None of these
Ans:A
24.Average Room Rate:
A.(Number of Rooms Sold/Number of Rooms Available for Sale)x 100
B.(Number of Beds Sold/Number of Beds Available for Sale)x100*
C.(Number of Beds Sold/Number of Rooms Available for Sale)x100
D.(Number of Rooms Sold/Number of Beds Available for Sale)x100
Ans:B
25.A Duplex room is a room with
A.Air conditioner
B.Room service facility
C.An extra bed
D.Two storeys connected by stairs*
Ans:D
26.Modified American Plan(MAP):
A.A billing arrangement under which room charges include the guestroom and three meals.Also called as full board/full pension
B.A billing arrangement under which the daily rate is including room and two meals,generally Breakfast and dinner.*
C.A billing arrangement under which meals are priced separately or room only plan
D.A billing arrangement which includes room and continental breakfast
Ans:B
27.Skipper:
A.A guest who leaves with no intention of paying for the room*
B.A guest who checks in to the hotel with very less or no luggage
C.A guest who arrives at a hotel without a reservation
D.Turning away a guest who has a reservation because of a lack of room availability
Ans:A
28.No-Show:
A.A guest who checks in to the hotel with very less or no luggage
B.A guest who arrives at a hotel without a reservation
C.A guest who made a room reservation but did not registered or Check in*
D.Turning away a guest who has a reservation because of a lack of room availability
Ans:C
29.The size of the bed in a king room is:
A.60’x80’
B.45’x60’
C.60’x60’
D.80’x72’*
Ans:D
30.The minimum carpet area for a five star resort hotel (Double room)is
A.200 sq.ft*
B.120 sq.ft
C.412 sq.ft
D.212 sq.ft
Ans:A
31.One would find boatels in
A.Manali
B.Loktak
C.Darjeeling
D.Srinagar*
Ans:D
32.Which one of the following organization is operating youth hostels around the world?
A.CARE
B.YMCA*
C.UNESCO
D.WTO
Ans:B
33.Master Key:
A.A Key which opens all guest rooms and doors even when they are double locked
B.A Key which opens all guest room doors which are not double locked*
C.A Key which opens on one guest room when it is not double locked
D.A Key  which opens all doors of food and beverage outlets
Ans:B
34.Which one of the following is inflammable organic solvent?
A.Benzene
B.White Spirit
C.Turpentine
D.Carbon tetra chloride*
Ans:D
35.Lanai:
A.It is a twin bedded room with a common headboard
B.It is a room with good view*
C.It is a room that is situated beside the swimming pool
D.It is a room with two king  size beds
Ans:B
36.Studio room:
A.It is a room that is situated beside the swimming pool
B.It is a room that is used only by residential guests to entertain their guests
C.It is a room with a bed that can be turned into a sofa when not in use*
D.It is a room with good view
Ans:C
37.Which one of the following is used for removing blood stain?
A.Oxalic acid*
B.Hot water
C.Methylated spirit
D.Potassium permanganate
Ans:A
38.Which one of the following flower arrangements is done based on angle?
A.Horizontal shape
B.Hogarth shape
C.Triangular shape
D.Facing arrangement*
Ans:D
39.Which one of the following equipment is manual equipment in HouseKeeping?A
A.High-pressure jet
B.Hany vacuum
C.Squeeze*
D.Wet extraction machine
Ans:C
40.Which one of the following is warm colour?
A.Red*
B.Violet
C.White
D.Green
Ans:A
41.Who is the in-charge of food production department?
A.Sous Chef
B.Chef De Cuisine*
C.Chef De Parties
D.Demi Chef De Parties
Ans:B
42.An Italian term used to denote commodity which has been cooked to a degree where it still is slightly firm to eat known as:
A.AI Dente*
B.Brassica
C.Au bleu
D.Agar
Ans:A
43.Chiffonade:
A.Vegetable cut into slant shape
B.A leafy vegetable cut into shred*
C.Vegetable cuts into baton shape
D.Vegetable cut into strips
Ans:B
44.Gazpacho is an example of:
A.Cream Soup
B.Broth
C.Cold Soup*
D.Chowder
Ans:C
45.Which one of the following is derivative of béchamel sauce?
A.Choron
B.Mornay*
C.Diable
D.Supreme
Ans:B
46.Which one of the following is cold mother sauce?
A.Mayonnaise sauce*
B.Hollandaise sauce
C.Bechamel sauce
D.Espagnole sauce
Ans:A
47.Which one of the following cut is culled from the loin of the lamb?
A.Spare ribs
B.Silverside
C.Lamb chop
D.Sirloin chop*
Ans:D
48.Which one of the following is game?
A.Chicken
B.Rabbit*
C.Pork
D.Ducks
Ans:B
49.Which one of the following is moist heat cooking method?
A.Stewing*
B.Stir-frying
C.Grilling
D.Baking
Ans:A
50.A dish prepared with a Bechamel sauce containing mushrooms,green peppers,and red or pimento peppers known as:
A.A la Carte
B.A la Diable
C.A la Lyonnaise
D.A la King*
Ans:D
51.Small cakes made from yeast dough containing raisins or currants Known as:
A.Scone
B.Bagel
C.Baba*
D.Baguette
Ans:C
52.Which one of the following is hard cheese?
A.Gorgonzola
B.Parmesan*
C.Roquefort
D.Gorgonzola
Ans:B
53.A mixture of beaten eggs,(either whole eggs,yolks,or whites)and a liquid,such as milk or water,that is used to coat baked goods before or during baking to give them a sheen is known as:
A.Egg wash*
B.Eggs Sardou
C.Eggplant
D.Eggnog
Ans:A
54.The French term for goose liver paste is:
A.Chaud Froid
B.Pate De Foie Gras*
C.Fudge
D.Chateaubriand
Ans:B
55.The French term for lobster is:
A.Calamari
B.Langoustine
C.Langouste
D.Hommard*
Ans:D
56.Liason:
A.A mixture of egg and flour
B.A mixture of raw flour and butter
C.A mixture of egg and cream*
D.A mixture of cooked flour and butter
Ans:C
57.Which one of the following proteins is found in wheat and other cereal flours that forms the structure of the bread dough?
A.Actin
B.Coronin
C.Collagen
D.Gluten*
Ans:D
58.The patty of the hamburger is made of:
A.Ground beef*
B.Ground lamb
C.Ground pork
D.Ground chicken
Ans:A
59.Which one of the following is example of savaries?
A.Welsh rarebit*
B.Poulet roti
C.Spaghetti bolognaise
D.Chop de pore
Ans:A
60.Which one of the following is example of hors-doeuvre?
A.Caviar*
B.Bortsch
C.Gnochhi romaine
D.Crepes suzette
Ans:A
61.Which one of the following is fermented alcoholic beverage?
A.Rum
B.Gin
C.Beer*
D.Whisky
Ans:C
62.The base of Rusty Nail cocktail is:
A.Irish whiskey
B.American whiskey
C.Scotch whisky*
D.Canadian whisky
Ans:C
63.The base of Pink lady is:
A.Bacardi
B.Vodka
C.Gin*
D.Tequila
Ans:C
64.Guinness is beer from:
A.Ireland*
B.UK
C.Australia
D.Germany
Ans:A
65.Morgan Spice is:
A.Spiced tequila
B.Spiced rum*
C.Spiced vodka
D.Spiced gin
Ans:B
66.Glenfidich is:
A.Blended Scotch
B.American whiskey
C.Single malt Scotch*
D.Canadian whiskey
Ans:C
67.The wine governing body of France is:
A.DOC
B.DOCG
C.VDP
D.AOC*
Ans:D
68.’Starka’vodka is:
A.Diluted thrice
B.Flavoured with lemon
C.A sweet flavoured vodka
D.Made from rye and is matured*
Ans:D
69.Mirabelle:
A.Cherry brandy
B.Yellow plum brandy*
C.Raspberry brandy
D.Pear brandy
Ans:B
70.Which one of the following is red grape?
A.Sauvignon Blanc
B.Chardonnay
C.Rieling
D.Cabernet Sauvignon*
Ans:D
71.Which one of the following is red wine from Bordeaux region of France?
A.Beaujolais Domaine sandar
B.Bourgogne Pinot Noir
C.Chateau Lafite Rothschild*
D.Chateau de Mercy
Ans:C
72.Corona is:
A.90long cigar*
B.50 long cigar
C.4 1/20 long cigar
D.3 ¾0 long cigar
Ans:A
73.The flavouring agent and base of Benedictine are:
A.Honey and Brandy
B.Orange and Brandy
C.Herbs and Brandy*
D.Apple and Brandy
Ans:C
74.Which one of the following is the base of Calypso coffee?
A.Tia-Maria*
B.Jameson whisky
C.Vodka
D.Benedictine
Ans:A
75.The base of Black Russian cocktail is:
A.Tequila
B.Bacardi
C.Vodka*
D.Gin
Ans:C
76.Vintage champagne is matured with the lees for at least:
A.6 years
B.5 years
C.3 years*
D.4 years
Ans:C
77.Which one of the following sparkling wine is from Italy?
A.Cap Classique
B.Asti*
C.Cava
D.Espumante
Ans:B
78.VSOP cognac is matured for:
A.10-20 years
B.70 to 80 years
C.25 to 40 years*
D.5-10 years
Ans:C
79.Which one of the following is fortified wine?
A.White wine
B.Champagne
C.Red wine
D.Port wine*
Ans:D
80.Which one of the following is vermouth?
A.Martini Dry*
B.Drambuie
C.Sherry
D.Cointreau
Ans:A
81.Find the odd word from the given response:
A.Audition*
B.Press
C.Edition
D.Newspaper
Ans:A
82.Find the odd letter from the given response:
A.CEFD
B.UWXV
C.PRSQ
D.LONM*
Ans:D
83.The second largest linguistics unit in India is----------
A.English
B.Tamil
C.Telegu*
D.Hindi
Ans:C
84.Which of the following is called the ‘Gateway  to the Pacific’?
A.Gulf of Alaska
B.Panama*
C.Bering Sea
C.Suez Canal
Ans:B
85.Which of the following is not a rabi crop?
A.Gram
B.Maize*
C.Wheat
D.Mustard
Ans:B
86.What do you mean by’reserved forest’?
A.Reserved for local use
B.Reserved for commercial exploitation
C.Reserved for growing medicinal herbs*
D.Reserved for hunting
Ans:C
87.Which one the following is a leap year?
A.2003
B.2001
C.1704*
D.1982
Ans:C
88.Find out the most suitable answer.
People wear goggles because:
A.They protect their eyes from  dazzling light.*
B.They see better by it
C.They conceal their eyes
D.By it they look handsome
Ans:A
89.Find out the most suitable answer.Policeman wears a uniform because:
A.It seares the criminals
B.It keeps him smart
C.He can be easily recognized*
D.It is provided by the government at free of cost
Ans:C
90.Find out the most suitable answer.
A deaf is always dumb because:
A.He is born so
B.Speaking is learnt by hearing from others*
C.Deaf and dumb are synonyms
D.Ear is internally connected to throat
Ans:B
91.Find out the most suitable answer
Farmers use manure in their fields because:
A.It is their traditional practice
B.It kills the germs of the soil
C.The government advices to do so
D.It helps in maintaining the fertility of the soil*
Ans:D
92.Find out the most suitable answer.Children should avoid smoking because:
A.It is injurious for health*
B.It is a bad habit
C.It is an unnecessary expenditure
D.Elders advice them not to do so
Ans:A
93.Vikash is taller than Shyam but shorter than Umesh.Umesh is taller than Rajat.If shyam is taller than Rajat who is shortest among all?
A.Rajat*
B.Shyam
C.Umesh
D.Vikash
Ans:A
94.A base ball team has lost 7 games and has won 13 games.What percent of the games played did they win?
A.30
B.50
C.45
D.65*
Ans:D
95.If 1 out of every 50 people who play a certain games win a prize,what percent of people loose?
A.1
B.2
C.99
D.98*
Ans:D
96.A car costs a dealer Rs.50,000.The dealer raised the price by Rs.13,000 and then deducted 1/7 of the new price.What percentage of the original cost was the car sold for?
A.105%
B.107%
C.108%*
D.110%
Ans:C
97.In 21 cows eat  as much as 15 oxen,how many cows will eat as much as 25 oxen?
A.40
B.45
C.35*
D.50
Ans:C
98.Which one of the following places is not situated on the eastern cost of India?
A.Pondicherry
B.Cochin*
C.Visakhapatanam
D.Mahabalipuram
Ans:B
99.Asia’s first sky city is proposed to be set up at:
A.Hyderabad
B.Kochi*
C.Mumbai
D.Delhi
Ans:B
100.Which country is known as’Land of Thousand Lakes’?
A.Finland*
B.Nepal
C.Canada
D.Norway
Ans:A






Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email