18 March 2016

// // Leave a Comment

TRADESMAN COMPUTER 05-03-2016

TRADESMAN COMPUTER TECHNICAL EDUCATION
EXAM DATE:05-03-2016
PDF FILE DOWNLOAD     DOC FILE DOWNLOAD

1.Which command is used to remove a file?
A.Remove
B.Rom
C.Mv
D.Del*
Ans:D

2.Which of the following is considered as DBMS?
A.Foxpro
B.Oracle
C.MS Access
D.All of the above*
Ans:D
3.Which of the following is not a type of constructor?
A.Copy constructor
B.Friend Constructor*
C.Default Constructor
D.Parameterized Constructor
Ans:B
4.Applying De Morgan’s theorem to the expression A+B+C+D(all bar) :
Ans:A(bar)B(bar)C(bar)D(bar)
5.Which of the following System software resides in the main memory always?
A.Text Editor
B.Assembler
C.Linker
D.Loader*
Ans:D
6.When was Apple Macintosh II micro computer introduced in the market?
A.1964
B.1970
C.1983*
D.1986
Ans:C
7.FDDI is a:
A.Ring Network*
B.Mesh Network
C.Star Network
D.Bus Network
Ans:A
8.Which command is used to display the top of the file?
A.Cat
B.Head*
C.More
D.Grep
Ans:B
9.Which of the following device is used to connect two systems,especially if the systems use different protocols?
A.Hub
B.Bridge
C.Gateway*
D.Repeater
Ans:C
10.EBCDIC can code up to how many  different characters:
A.8
B.32
C.64
D.256*
Ans:D
11.Which 32-bit microprocessor is used in IBM’s PS/2 model-80 computer?
A.8088
B.80286
C.80386*
D.80486
Ans:C
12.The Boolean expression X=A+B+C+is logically equivalent to what single gate:
A.NAND*
B.NOR
C.AND
D.OR
Ans:A
13.What php  stands for?
A.Pre Hypertext processor
B.Hyper text processor
C.Pre Hyper processor
D.Pre Hyper text process
Ans:------
14.Which of the following statement is correct?
A.Class is an instance of object
B.Object is an instance of a class*
C.Class is an instance of data type
D.Object is an instance of data type
Ans:B
15.Which of the following is an abstract data type?
A.Int
B.Double
C.String
D.Class*
Ans:D
16.Which of the following is the address of the router?
A.The IP address*
B.The TCP address
C.The subnet mask
D.The default gateway
Ans:A
17.The --------layer is the layer closes to the transmission medium.
A.Transport
B.Network
C.Physical*
D.Datalink
Ans:C
18.ASCII stands for:
A.All purpose Scientific Code for Information Interchange
B.American Standard Code for information Interchange*
C.American Security Code for Information Interchange
D.American Scientific Code for Information Interchange
Ans:B
19.1024 Kilobytes represent a:
A.1 MB*
B.1 GB
C.1 KB
D.None of these
Ans:A
20.The ASCII code for the character J is:
A.10010001
B.1001 1010
C.0100 1010*
D.1010 0001
Ans:C
21.Which of the following is not a function of DBA?
A.Network maintenance*
B.Routine Maintenance
C.Schema Definition
D.Authorisation for data access
Ans:A
22.A system program that combines the separately compiled modules of a program into a form suitable for execution:
A.Assembler
B.Linking Loader*
C.Cross compiler
D.Load and Go
Ans:B
23.The software used to convert source program instructions to object instruction is known as:
A.Compiler
B.Assembler
C.Interpreter
D.Language Processor*
Ans:D
24.To copy the hidden system files of DOS to mother disk you can use the command:
A.Copy
B.Ren
C.Sys
D.Diskcopy*
Ans:D
25.Which of the following is a group of one or more attributes that uniquely identifies a row?
A.Key*
B.Domain
C.Tuple
D.Relation
Ans:A
26.A full binary tree with 2n+1 nodes contain:
A.n leaf nodes
B.n non leaf nodes*
C.n-1 leaf nodes
D.n-1 non leaf nodes
Ans:B
27.What does Belay Anomaly related to?
A.Page Replacement Algorithm*
B.Memory Management Algorithm
C.Deadlock prevention Algorithm
D.Disk scheduling Algorithm
Ans:A
28.In Which year the first operating system was developed:
A.1910
B.1940
C.1950*
D.1980
Ans:C
29.The geostationary satellite used for communication systems:
A.Rotates with the earth
B.Remains stationary relative on the earth
C.Is positioned over equator
D.All of the above*
Ans:D
30.What is the port number of POP3?
A.80
B.110*
C.90
D.49
Ans:B
31.A relation is in this form if it is in BCNF and has no multivalued dependencies:
A.Second normal form
B.Third normal form
C.Fourth normal form*
D.Domain/Key normal form
Ans:C
32.Who programmed the first computer game spacewar in 1962?
A. Steve Russell*
B.Konard Zuse
C.Alan Emtage
D.Tim Berners-lee
Ans:A
33.Which access method is used for obtaining a record from a cassette tap?
A.Direct
B.Sequential*
C.Random
D.All of the above
Ans:B
34.A technique for direct search is:
A.Binary search
B.Linear search
C.Tree search
D.Hashing*
Ans:D
35.The postfix form of the expression:
(A+B)*(C*D-E)*F/G is
A.AB+CD*E-FG/**
B.AB+CD*E-F**G/
C.AB+CD*E-*F*G/
D.AB+CDE*-*F*G/
Ans:------
36.What does PPTP stands for?
A.Point to Point Transmission  Protocol
B.Point to Point Transfer Protocol
C.Point to Point Tunneling Protocol*
D.Point to Point Traffic Protocol
Ans:C
37.Which of the following statement is correct
A.C++ allows static type checking
B.C++ allows dynamic type checking
C.C++ allows static member function be of type const
D.Both A and B*
Ans:D
38.Which is a reserved word in the Java Programming language?
A.Method
B.Native*
C.Reference
D.Subclass
Ans:B
39.The communication mode that supports two-way traffic but only one direction at time is:
A.Simplex
B.Duplex
C.Half duplex*
D.Multiplex
Ans:C
40.What is thrashing?
A.A high paging activity is called thrashing*
B.A high executing  activity is called thrashing
C.A extremely long process is called thrashing
D.A extremely long virtual memory is called thrashing
Ans:A
41.Linux Torvalds develop which operating system:
A.Windows
B.Mac OS
C.UNIX
D.Linux*
Ans:D
42.Which operating system is developed and used by Apple Inc?
A.Windows
B.Android
C.Ios*
D.UNIX
Ans:C
43.Which one is the current fastest super computer in India?
A.Param Padma
B.SAGA-220
C.PARAM YUVA II*
D.EKA
Ans:C
44.Which of the following concepts means wrapping up of data and functions together?
A.Abstraction
B.Encapsulation*
C.Inheritance
D.Polymorphism
Ans:B
45.One solution to the multivalued dependency constraint problem is to:
A.Split the relation into two relations each with a single theme*
B.Change the theme
C.Create a new theme
D.Add a composite key
Ans:A
46.Which of the following algorithm solves the all pair shortest path problem?
A.Floyd’s algorithm
B.Warshall’s algorithm
C.Prim’s algorithm
D.Dijkstra’s algorithm
Ans:----------
47.Which of the following is an invalid visibility label while inheriting a class?
A.Public
B.Private
C.Protected
D.Friend*
Ans:D
48.What does SSL stands for?
A.System Socket Layer
B.Secure System Login
C.Secure Socket Layer *                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      
D.Secure System Layer
Ans:C
49.What hardware architectures are not supported by Red Hat?
A.SPARC
B.IBM-COMPATIBLE
C.Alpha
D.Macintosh*
Ans:D
50.How many types of Polymorphism are supported by C++?
A.1
B.2*
C.3
D.4
Ans:B
51.Which address is the loop back address?
A.0.0.0.1
B.127.0.0.0
C.127.0.0.1*
D.255.255.255.255
Ans:C
52.Process are classified into different group in:
A.Multilevel queue scheduling algorithm*
B.Priority scheduling algorithm
C.Round Robin scheduling algorithm
D.Shortest job scheduling algorithm
Ans:A
53.Which keys can be used to pressed quit without saving in DOS?
A.Ctrl+A
B.Ctrl+B
C.Ctrl+D
D.Ctrl+C*
Ans:D
54.The OS of a computer may periodically collect all the free memory space to form continuous block of free space.This is called:
A.Garbage collection*
B.Concatenation
C.Collision
D.Dynamic Memory Allocation
Ans:A
55.Who was the father of Punched Card Processing?
A.J.Prosper Eckert
B.Charles Babbage
C.Dr.Herman Hollerith*
D.Blaise Pascal
Ans:C
56.What is the usual number of bits transmitted simultaneously in parallel data transmission used by microcomputers?
A.16
B.9*
C.8
D.4
Ans:B
57.India’s first super computer param 8000 was installed in:
A.1988
B.1982
C.1995
D.1991*
Ans:D
58.The number of interchanges required to sort 5,1,6,2,4 in asceding order using Bubble  sort is:
A.6
B.5*
C.7
D.8
Ans:B
59.Modem is used data transmission when was it invented and in which country:
A.1963,USA
B.1965,Germany
C.1950,USA*
D.1950,Japan
Ans:C
60.In Php variable name starts with:
A.!
B.&
C.#
D.$*
Ans:D
61.The person contributes the idea of the stored program was:
A.Charles Babbage
B.Howard Aiken
C.Jon Von Neuman*
D.Winton Cerf
Ans:C
62.Father of Java Programming language
A.Dennis Richi
B.James Goslin*
C.Simer Crey
D.James Russel
Ans:B
63.A semaphore:
A.Is a binary mutex
B.Must be accessed from only one process
C.Can be accessed from mulitiple process
D.None of these*
Ans:D
64.In OSI Model,which of the following layer provides error-free delivery of data
A.Data link
B.Network
C.Transport*
D.Session
Ans:C
65.Which of the following is not a level 0 data abstraction?
A.Physical layer
B.Critical layer*
C.Logical layer
D.View level
Ans:B
66.ISP exchanges internet traffic between their networks by:
A.Internet exchange point*
B.Subscriber end point
C.ISP end point
D.None of the above
Ans:A
67.What are the most commonly used transmission speeds in BPS used in data communication
A.300
B.1200
C.2400
D.9600*
Ans:D
68.The average successful search time or sequential search on ‘n’ items is:
A.n/2*
B.(n-1)/2
C.(n+2)/2
D.log(n)+1
Ans:A
69.Which of the following is a data model?
A.Entity-Relationship model
B.Relational data model
C.Object Based data model
D.All of the above*
Ans:D
70.What is the default subnet mask for a class is  A network?
A.127.0.0.1
B.255.0.0.0*
C.255.255.255.0.0
D.255.255.255.0
Ans:B
71.How many instances of an abstract class can be created?
A.1
B.4
C.10
D.0*
Ans:D
72.Which of the following is the 2’s compliment of 1011?
A.1010
B.0101*
C.1100
D.0111
Ans:B
73.Which of the following commands is used to update access and modification?
A.Grep
B.We
C.Touch*
D.Cat
Ans:C
74.A high speed device used in CPU for temporary storage during processing is called:
A.A Register*
B.A Bus
C.A Data bus
D.All of the above
Ans:A
75.Which of the following statement is correct?
A.Base class pointer cannot point to derived class
B.Derived class pointer cannot point to base class*
C.Pointer to derived class cannot be created
D.Pointer to base class cannot be created
Ans:B
76.Bottom up parshing involves:
A.Shift reduce
B.Handle Pruning
C.Operator check
D.A and B*
Ans:D
77.Which of the following cannot be friend?
A.Function
B.Class
C.Object*
D.Operator Function
Ans:C
78.Which is a valid keyword in Java?
A.Interface*
B.String
C.Float
D.Unsigned
Ans:A
79.The Average time necessary for the correct sector of a disk to arrive at the read write head is:
A.Down time
B.Seek time
C.Latency time*
D.Access time
Ans:C
80.Type checking is normally done during
A.Lexical analysis
B.Syntax Analysis
C.Code Generation
D.Syntax direct translation*
Ans:D
81.”Yachana Yathra”to enable the poor children to get educated was led by:
A.A.K.Gopalan
B.V.T.Bhattathirippad*
C.K.Kelappan
D.T.K.Madhavan
Ans:B
82.Who is known as the Jhansi of Travancore?
A.Arya Pallam
B.Anna Chandi
C.Lalitha Prabhu
D.Akkamma Cheriyan*
Ans:D
83.Which organization led Kalpathi Revolts?
A.Sahodrasangham
B.SNDP
C.Aryasamaj*
D.Yogakshemasabha
Ans:C
84.The prefix “Mahakavi”awarded to Kumaranasan by Madras University in the year:
A.1922*
B.1918
C.1924
D.1920
Ans:A
85.In which temple Sree Narayana Guru installed mirror?
A.Aruvippuram
B.Karamukku
C.Sivagiri
D.Kalavamkodam*
Ans:D
86.Who won the Nobel Prize in literature in 2015?
A.Patric Modiano
B.Svetlana Alexievich*
C.Alice Munro
D.Mo Yan
Ans:B
87.India’s first space research observatory ,ASTROSAT successfully launched in to the orbit from Sreeharikota:
A.2015 September 25
B.2015 September 30
C.2015 September 28*
D.2015 September 27
Ans:C
88.Who is the brand ambassador of the programme”Pradhan Mantri Jan-Dhan Yojana?”
A.Shahrukh Khan
B.Amitabh Bachchan*
C.Shilpa Shetty
D.Ankit Fadia
Ans:B
89.Who painted “The Potato Eaters”?
A.Piccaso
B.Leonardo da vinci
C.Vincent Van Gogh*
D.Raja Ravi Varma
Ans:C
90.Gandhiji learned about civil disobedience movement from:
A.Hermann Kallenbach
B.Henry David Thoreau*
C.Martine Luther King
D.Leo Tolstoy
Ans:B
91.From where have been Indian constitution inspired the idea of federal government with a strong centre and a different State government?
A.Constitution of Canada*
B.Constitution of USA
C.Constitution of Britain
D.Constitution of Australia
Ans:A
92.Out of 543 elected Loksabha members,how many members represented the Union Territories?
A.8
B.10
C.15
D.20*
Ans:D
93.In which year NOTA (None of the above)implemented in India?
A.2010
B.2012
C.2013*
D.2014
Ans:C
94.”The spirit of democracy is not a mechanical think to be adjusted by abolition of form.I required change of heart “-Who says this?
A.Abraham Lincoln
B.Mahatma Gandhi*
C.Rabindranath Tagore
D.Subhas Chandra Bose
Ans:B
95.Which parliamentary committee in India is normally chaired by a prominent member of the opposition?
A.Privileges Committee
B.Estimates Committee
C.Public Accounts Committee*
D.Committee on Government Assurances
Ans:C
96.National Food Security Mission(NFSM)launched in the year:
A.2008*
B.2005
C.2010
D.2007
Ans:A
97.Which of the following is the scheme for prevention of Trafficking and Rescue,Rehabilitation and Re-integration of Victims of Trafficking for Commercial Sexual exploitation?
A.Ujjawala*
B.Swadhar
C.Kishori Sakthi Yojana
D.Integrated Child Development Services
Ans:A
98.Right to Information Act(RTI)passed in the year:
A.2004
B.2005*
C.2007
D.2008
Ans:B
99.Which of the following award is given for individual’s working for child welfare?
A.Kishori Shakthi Yojana
B.Vayoshreshtha Samman Award
C.Rajeev Gandhi Manav Seva Award*
D.None of the above
Ans:C
100.The Food for work programme was renamed as:
A.Rural Landless Employment
B.Integrated Rural Development Programme(IRDP)
C.Jawahar Rozgar Yojana(JRY)
D.National Rural Employment Programme(NREP)*
Ans:D


Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email