15 March 2016

// // Leave a Comment

TRADESMAN-PLUMBER,TECHNICAL EDUCATION 24-02-2016 ANSWER PAPER

TRADESMAN-PLUMBER,TECHNICAL EDUCATION
EXAM DATE:24-02-2016

1.Stand pipes are provided at the distribution system of:
A.Starting point
B.Highest point of distribution system*
C.Lowest point of distribution system
D.Dead end of distribution system
Ans:B

2.Pressure Relief valves are provided in a water line for:
A.Increase the water pressure
B.Relieve high pressure from the line*
C.Regulate the pressure of flow
D.Divert the pressure
Ans:B
3.Hydrant is provided for:
A.Irrigation purpose
B.Drinking purpose
C.Fire fighting purpose*
D.Washing purpose
Ans:C
4.Self-closing water taps are capable for:
A.Wash basin
B.Kitchen sink
C.Public drinking fountain*
D.Batch room
Ans:C
5.Reseating tool is used for:
A.Cleaning of valve
B.Setting of valve
C.Dismantling of valve
D.Levelling and cleaning of valve seat*
Ans:D
6.The name employed for a fitting,having a larger size at one end than on the other:
A.Elbow
B.Reducer*
C.Tee joint
D.Union
Ans:B
7.What should be the minimum distance between the hot and cold-water risers in a plumbing system?
A.150 mm*
B.200 mm
C.250 mm
D.300 mm
Ans:A
8.The size of vent pipe is determined according to:
A.According to the Size of drain and Number of drainpipe*
B.According to the length of drain and Number of drain
C.According to the Number of fittings and Size of fittings
D.According to the Number of traps installed in the line
Ans:A
9.Why bottom of the leaching cesspool made watertight?
A.For store the effluent
B.Effluent get dispersed in to the surrounding soil*
C.To spared effluent to ground
D.For safe deposit
Ans:B
10.Where lime concrete is used?
A.Heavy duty construction
B.Light duty construction
C.Under foundation*
D.Roof concreting
Ans:C
11.Why reinforcement is added in cement concrete?
A.For easy setting
B.For increasing  load capacity*
C.For heavy pressure
D.For water proof
Ans:B
12.Mild steel pipe after galvanization is called:
A.MS Pipe
B.GI Pipe*
C.CI pipe
D.Steel pipe
Ans:B
13.The name of valve which prevents the back flow of water is known as:
A.Gate valve
B.Ball valve
C.Check valve*
D.Stop valve
Ans:C
14.The Height of water meter above the water supply line should be:
A.100 cm
B.50 cm*
C.30 cm
D.20 cm
Ans:B
15.For checking and clearing of house drain,the access is provided by:
A.Inspection chamber*
B.Door tee
C.Manhole
D.Lamp hole
Ans:A
16.The minimum size of a public sewer should be:
A.60 mm
B.60 cm*
C.60 Inch
D.60 Foot
Ans:B
17.The minimum distance between a water source and a septic tank should be:
A.15 m*
B.20 m
C.25 m
D.100 m
Ans:A
18.A structure constructed for drawing water from reservoir is called:
A.Check dam
B.Pool
C.Intake*
D.Cesspool
Ans:C
19.Alum is used as:
A.As disinfent
B.Filter media
C.Coagulant*
D.Water softener
Ans:C
20.The trap which provided at drop man hole is called:
A.Gully trap
B.Intercepting trap*
C.Floor trap
D.Bottle trap
Ans:B
21.An inverted siphon is a:
A.Sanitary fitting
B.Masonry fitting
C.Sewer section*
D.House sewer section
Ans:C
22.Place preferred to fix scour valve is:
A.In the distribution system at dead ends
B.In the distribution system at middle
C.In the distribution system at highest portion
D.In the distribution system at lowest portion*
Ans:D
23.The coal tar coating of CI pipe is done to:
A.Protect against correction*
B.Protect against brittleness
C.Protect against flexibility
D.Protect against fusibility
Ans:A
24.Steel pipes are joined by:
A.Capillary joint
B.Adhesive joint
C.Welded joint*
D.Bell and spigot joint
Ans:C
25.Withstanding pressure capacity of steel pipe is:
A.Higher than CI Pipe*
B.Lower than CI Pipe
C.Lower than AC pipe
D.Lower than SWG pipe
Ans:A
26.Cupper pipe can easily bend but:
A.Can’t cut
B.Do not sag*
C.Can’t reduce
D.Can’t joint
Ans:B
27.Soft solder capillary joints are used for:
A.CI Pipe joint
B.Copper pipes joint*
C.AC pipes joint
D.Led pipes joint
Ans:B
28.PVC pipe can resist:
A.High external load
B.Most inorganic chemicals*
C.High temperature
D.Extra heavy water pressure
Ans:B
29.The layers of Composite pipes are:
A.Polyethylene,Aluminium and Polyethylene respectively*
B.Polyethylene,Fibber and Polyethylene respectively
C.Fibber,Aluminium and Polyethylene respectively
D.Aluminium,Fibber and Polyethylene respectively
Ans:A
30.The mostly used CI pumping main joint are:
A.Adhesive joint
B.Socket and spigot joint
C.Screwed joint
D.Flanged joint*
Ans:D
31.The depth of Hemp used in a Socket and spigot joint are:
A.50 cm
B.30 cm
C.20 cm
D.5 cm*
Ans:D
32.Flanged joint are capable for:
A.Where it maybe lay underground
B.Where it maybe occasionally dismantle or reassembling*
C.Where it maybe bear vibration or deflection of pipe
D.Where it maybe bear high velocity of flow
Ans:B
33.Sand cast CI pipe used in water supply shall conform to:
A.ISI.2526
B.ISI.2625
C.ISI.1536
D.ISI.1729*
Ans:D
34.On a gate valve water flow from around the stuffing box Why?
A.Valve seat worn-out
B.Defective packing in the stuffing box*
C.In a gate valve
D.Valve is old and unserviceable
Ans:B
35.In which valve have an internal partition in it?
A.Gate valve
B.Sluice valve
C.Check valve
D.Glob valve*
Ans:D
36.Where the flush hydrant are insulated?
A.Ground level
B.Underground*
C.Above the ground
D.Upto 90 cm above the ground level
Ans:B
37.The water meter which used for measuring small flow of water is:
A.Venturimeter
B.Positive displacement water meter*
C.Receprocative
D.Turbine type
Ans:B
38.Union joint must be:
A.At every 50 m
B.At every 75 m
C.At every 100 m*
D.At every 200 m
Ans:C
39.Water is mechanically lifted by means of:
A.By pulley
B.By tubs
C.By bucket
D.By pump*
Ans:D
40.What is the function of footvalve?
A.To hold water in delivery
B.To drain out water from delivery
C.To hold water in suction*
D.To drain out water from suction
Ans:C
41.To prevent the water hammer:
A.Valves and taps should be avoid
B.Valves and taps should be closed slowly*
C.Valves and taps should be always open
D.Valves and taps should be always close
Ans:B
42.Water supply is designed for:
A.An estimated population*
B.Quantity of water available
C.The catchment area
D.Quality of water
Ans:A
43.In India which type of supply system is followed?
A.In dual system
B.Direct pumping system
C.In the intermittent supply system of water*
D.Continuous supply system of water
Ans:C
44.The treatment of water is depend upon the:
A.Quantity of water
B.Quality of water*
C.Turbidity of water
D.Hardness of water
Ans:B
45.Permeable hardness of soft water is:
A.0 to 75 mg/lit*
B.0 to 80 mg/lit
C.0 to 85 mg/lit
D.0 to 90 mg/lit
Ans:A
46.Lime soda process is employed for:
A.Sedimentation of water
B.Removal of temporary hardness of water*
C.Removal of permanent hardness
D.Removal of colloidal impurities of water
Ans:B
47.pH value acceptable in public water supply is:
A.9.0 to 10
B.7 to 8.5*
C.6.5 to 9.2
D.5.5 to 8.5
Ans:B
48.Filtration process is removal off?
A.Floating matters
B.Suspended matters
C.Fine Suspended matters
D.Microorganisms and colloidal matters*
Ans:D
49.Intake shall be
A.Near the source of water*
B.Far from the source of water
C.Higher than the source of water
D.No any distraction
Ans:A
50.Slow sand filters are:
A.Gravity type*
B.Pressure type
C.Non pressure type
D.Flow type
Ans:A
51.Clogged  filter media in Rapid sand filter is removed by:
A.Changing media
B.By scraping
C.Back wash*
D.Never to clean
Ans:C
52.Most frequently used fitting in water supply is:
A.Gate valve
B.Float valve
C.Pillar tap
D.Bib cock*
Ans:D
53.Priming is the process of:
A.Removing the trapped water
B.Removing the trapped air*
C.Removing the trapped waste matters
D.Removing the damaged parts
Ans:B
54.To increase the sufficient pressure of distribution system:
A.Jet pump is required
B.Turbine pump is required
C.Stage pump is required
D.Buster pump is required*
Ans:D
55.The valve which installed suction end is:
A.Check valve
B.Non-return valve
C.Foot valve*
D.Pin valve
Ans:C
56.Instant water heaters are:
A.Automatic type
B.Manual type
C.Pressure type
D.Non pressure type*
Ans:D
57.Water heater to be swatch on:
A.After texting
B.After loading water*
C.After drain out
D.Without water
Ans:B
58.One of the benefits of rain water harvesting is:
A.Ground water table raise*
B.Surface source will over flow
C.Sea level will raise
D.Run off will clean the ground
Ans:A
59.The top of the sump shall be 150 mm above the formation of ground level Why?
A.For identification
B.For made a structure over it
C.For  preventing the entry of surface water*
D.For made a office building over it
Ans:C
60.The best and most improved system of sanitary plumping is:
A.One pipe system
B.Two pipe system*
C.Ingle stack system
D.Combined system
Ans:B
61.The second set of pipe in two pipe system is recommended for:
A.Carrying sullage waste*
B.Carrying soil waste
C.Carrying floor water only
D.Carrying sullage and soil waste
Ans:A
62.Lateral fittings are called:
A.Soil fittings*
B.Waste fittings
C.Common fittings
D.Both soil and waste fittings
Ans:A
63.Which one of the following is the method of drawing water  from river bed?
A.Deep well
B.Ground well
C.Intake well*
D.Tub well
Ans:C
64.Water will not available for fire extinguishing from?
A.In dual system
B.Continuous supply system water
C.Direct pumping system
D.In the intermittent supply system of water*
Ans:D
65.Which system of water supply system is suitable for irregularly growing towns?
A.Ring system
B.Tree system*
C.Radial system
D.Grind iron system
Ans:B
66.Dual system is also known as:
A.Gravity system
B.Combined gravity and pumping system*
C.Direct pumping system
D.Radial system
Ans:B
67.In base exchange process:
A.High turbidity water can use
B.Filtration is not required
C.No sludge is formed*
D.Sludge is formed
Ans:C
68.Aeration process is used for removal of:
A.Dissolved gasses tastes and odours*
B.Suspended matters
C.Fine Suspended matters
D.Microorganisms and colloidal matters
Ans:A
69.How to remove scale formation from the water heater?
A.Applying sodium chloride
B.Applying diluted hydrochloric acid*
C.Applying diluted sulphuric acid
D.Applying concentrated nitric acid
Ans:B
70.The water storage tank at elevated position are called:
A.Over head tank*
B.Surface tank
C.Common tank
D.Sump
Ans:A
71.Pipes which carrying silage water from baths are called?
A.Soil pipe
B.Waste pipe*
C.Rain water pipe
D.Siphon pipe
Ans:B
72.The permissible dosage of chlorine in drinking water is:
A.02.5 to 2.10 mg/liter
B.1.05 to 1.10 mg/liter
C.01.10 to 2.10 mg/liter
D.0.05 to 0.10 mg/liter*
Ans:D
73.Fitting which used for connecting service connection to water main is?
A.Union ferrule*
B.Reduce and cupping
C.Reduce and valve
D.Reduce and union
Ans:A
74.On some wooden beam,some where a little part may be come out while cutting or hammering,what is the name of that part?
A.Grain
B.Knot*
C.Shake
D.Planks
Ans:B
75.Where the manholes are provided in straight lengths of pipe lines?
A.At 50 meter intervals
B.40 meter intervals
C.30 meter intervals*
D.20 meter intervals
Ans:C
76.Why water seal is required in a trap?
A.To allow the passage of waste water
B.To prevent the flow of waste water
C.To prevent the passage of foul gases from the drain*
D.To block the soil passage
Ans:C
77.Rotary  pumps are:
A.Centrifugal type
B.Displacement type*
C.Pneumatic type
D.Hand operated type
Ans:B
78.The presence of Minerals caused in water:
A.Hardness*
B.Turbidity
C.Colour
D.Taste
Ans:A
79.The permissible turbidity of domestic water is:
A.5 to 12 p.p.m
B.5 to 10 p.p.m*
C.5 to 8 p.p.m
D.5 to 7 p.p.m
Ans:B
80.The Gravity system of water distribution is depends on:
A.Size of pipe
B.Heights of distribution tank*
C.Size of distribution tank
D.Location of valves
Ans:B
81.Who is the present chairperson of National Commission for women in India?
A.Jayanthi Patnaik
B.Lalitha Kumaramangalam*
C.Mamta Sharma
D.Dr.Girija Vyas
Ans:B
82.The first atheist newspaper in Kerala Yuktivadi was published in the year:
A.1927
B.1928
C.1929
D.1930*
Ans:D
83.To which ruler the Malayali Memorial was submitted?
A.Sree Moolam Tirunal*
B.Sree Chithira Tirunal
C.Swati Tirunal
D.Ayilyam Tirunal
Ans:A
84.Who authored “Kannunirtulli”?
A.Vallathol Narayana Menon
B.Kumaran Asan
C.Nalappat Narayan Menon*
D.Kuttipurath Kesavan Nair
Ans:C
85.Which place was the main venue of salt Satyagraha in Kerala?
A.Vadakara
B.Payannur*
C.Tirur
D.Ponnani
Ans:B
86.Who is the present president of the Purogamana Kala Sahitya Sangham?
A.Kadamanitta Ramakrishnan
B.U.A.Khader
C.Vaishakhan*
D.M.K.Sanu
Ans:C
87.Who hailed Temple Entry Proclamation as “a miracle of modern times”?
A.Sree Chithira Thirunal
B.T.K.Madhavan
C.E.V.Ramaswamy Naicker
D.Mahatma Gandhi*
Ans:D
88.Name the woman activist who won the Kerala Sahithya Academy Award in 1977:
A.M.Leelavathy
B.Balamani Amma
C.Parvathy Manazhi
D.Lalithambika Antharjanam*
Ans:D
89.Who was the first President of the Indian Constituent Assembly?
A.Dr.Sachidanand Sinha*
B.B.R.Ambedkar
C.Rajendra Prasad
D.B.N.Rao
Ans:A
90.Which article of Indian Constitution provides for National Emergency?
A.850
B.351
C.352*
D.353
Ans:C
91.In which Indian state Rup Kanwar was immolated as Sati in 1987?
A.Bihar
B.Rajasthan*
B.Maharashtra
D.Madhya Pradesh
Ans:B
92.Who was the architect of Vidhan Bhavan Bhopal  which brought Agakhan Award to India?
A.Charles Correa*
B.B.V.Doshi
C.Satish Gujral
D.Laurie Baker
Ans:A
93.”Aathmakathakkoru Aamukham”is the autobiography of:
A.Akkamma Cherian
B.Anna Chandy*
C.Kuttimalu Amma
D.Lalitha Prabhu
Ans:B
94.Which commonly of Kerala is represented by the Yogakshema sabha?
A.Ezhavas
B.Muslims
C.Nairs
D.Namboothiris*
Ans:D
95.The winner of Vallathol Award  in 2015:
A.O.N.V.Kurup
B.Kavalam Narayana Paniker
C.P.Narayana Kurup
D.Anand*
Ans:D
96.In which year the First Amendment act of Indian constitution was passed?
A.1950
B.1951*
C.1952
D.1953
Ans:B
97.The Travancore Diwan who permitted the Shannar women to cover their upper parts:
A.Raja Kesava Das
B.Velu Thampi Dalawa
C.Oommini Thampi
D.Col.John Munro*
Ans:D
98.Whose ideas of social reform are represented by “Kerala Kaumudi”?
A.Sreenarayana Guru*
B.Chattambi swamikal
C.Ayyankali
D.K.P.Karuppan
Ans:A
99.Which is the Indian state given autonomous status by the Article 370?
A.Kerala
B.Maharashtra
C.Bihar
D.Jammu and Kashmir*
Ans:D
100.”Rationalism is not a religion .It is an attitude to accept knowledge based upon reason……….”
Whose words are these?
A.Poykayil Yohannan
B.Sahodaran K.Ayyappan*
C.Swadesabhimani Ramakrishna Pillai
D.Vakkam Abdul Khadir Maulavi
Ans:B


Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email