21 March 2016

// // Leave a Comment

WELFARE ORGANISER 10-03-2016

WELFARE ORGANISER,ONLINE EXAMINATION
EXAM DATE:10-03-2016
PDF FILE DOWNLOAD     DOC FILE DOWNLOAD

1.Which of the following  is a scalar quantity?
A.Force
B.Work*
C.Acceleration
D.Velocity
Ans:B

2.The colour in the outer arc of a primary rainbow is:
A.Violet
B.Blue
C.Green
D.Red*
Ans:D
3.SI Unit of electric current is:
A.Newton
B.Pascal
C.Ampere*
D.Volt
Ans:C
4.According to Ohm’s law,the relation between resistance(R),current(I)and potential difference(V)is
A.R=V/I*
B.R=VI
C.R=I/V
D.None of these
Ans:A
5.The statement of Newton’s second law is
A.For every action there is equal and opposite reaction
B.The rate of change of momentum of a body is directly proportional to the external force acting on it.*
C.Everybody continues the state of rest or uniform motion in the absence of force
D.Everybody in the universe attract all other bodies with a force which is directly proportional to their masses and inversely proportional to the square  of the distance between them
Ans:B
6.Which of the following device is used to reduce electric current in an ac circuit without reduction in power
A.Capacitor
B.Resistor
C.Inductor*
D.AC generator
Ans:C
7.If a radioactive  nucleus emits an alpha particle,
A.Its atomic number increases by one and mass number decreases by One.
B.Its atomic number increases by one and mass number remains the same
C.Its atomic number decreases by two and mass number decreases by four*
D.Its atomic number decreases by four and mass number decreases by two
Ans:C
8.The reason for the blue colour of the ocean is
A.Scattering*
B.Interference
C.Reflecting
D.Diffraction
Ans:A
9.Which of the following can be used to make rectifier
A.p n p transistor
B.n p n transistor
C.Resistor
D.p n junction diode*
Ans:D
10.The focal length of a convex lens is 25 cm.Then its power is
A.4D*
B.3D
C.2D
D.1D
Ans:A
11.The chemical formula of smelling salt is
A.Sodium carbonate
B.Ammonium carbonate*
C.Ammonium bicarbonate
D.Sodium bicarbonate
Ans:B
12.Which of the following element is most electronegative
A.Oxygen
B.Chlorine
C.Fluorine*
D.Nitrogen
Ans:C
13.The size of weather balloon becomes larger and larger as it ascends up into higher altitude which gas law is applicable here
A.Boyles law*
B.Charles law
C.Avogadrow law
D.Gay Lussac’s law
Ans:A
14.Which one of the following subshell is not possible
A.4d
B.5s
C.3f*
D.2p
Ans:C
15.Bauxite is the ore of
A.Copper
B.Zinc
C.Iron
D.Aluminium*
Ans:D
16.The gas liberate  when Hydrochloric Acid react with water
A.Oxygen
B.Hydrogen*
C.Nitrogen
D. Chlorine
Ans:B
17.The pH of pure water
A.4
B.9
C.7*
D.0
Ans:C
18.The oxidation number of sulphur in sulphuric acid is
A.4
B.2
C.8
D.6*
Ans:D
19.What is meant by MSG
A.Mono Sodium Glutamate*
B.Meta Sodium Glucose
C.Mono Sodium Glucose
D.Meta Sodium Glutamate
Ans:A
20.Organic compounds contain triple bonds between carbon atoms are called
A.Alkene
B.Alkyne*
C.Alkane
D.Benzen
Ans:B
21.The geographical land Galapagos is connected with which of the following scientist
A.Gregor Johann Mendel
B.Charles Darwin*
C.Carolus Linnaeus
D.Lamarck
Ans:B
22.The cell organell concerned with protein synthesis is
A.Ribosome*
B.Lysosome
C.Golgi body
D.Plasma membrane
Ans:A
23.The hormone that enable plants to bent towards the source of light is
A.Cytokinin
B.Auxin*
C.Ethylene
D.Abscissic Acid
Ans:B
24.The Fluid mosaic model on the structure of plasma membrane was given by
A.Camillo Golgi
B.Gregor Johann mendel
C.Watson and Crick
D.Singer and Nicolsen*
Ans:D
25.The crossing over during meiosis occur during which phase
A.Leptotene
B.Anaphase
C.Pachytene*
D.Zygotene
Ans:C
26.The Five Kingdom classification on living organisms was proposed by
A.R.H.Whittaker*
B.Carolus Linnaeus
C.Aristotle
D.Theophrastus
Ans:A
27.The proteinacious pigment that enable plants to light sensitive process like flowering and seed germination
A.Chlorophyll
B.Melanin
C.Phytochrome*
D.Carotenoid
Ans:C
28.The ozone umbrella is located on which layer of earth atmosphere
A.Troposphere
B.Stratosphere*
C.Ionosphere
D.Biosphere
Ans:B
29.The father of Green revolution in India is:
A.JC Bose
B.Norman E.Borlang
C.Dr.M.S.Swaminathan*
D.Dr.Varghese Kurian
Ans:C
30.The reticulate velnation in leaf is an identifying feature of which of the following plant group
A.Mosses
B.Monocotyledons
C.Pteridophytes
D.Dicotyledons*
Ans:D
31.Nervous tissue is made up of----------
A.Nerves
B.Neurons*
C.Myofibrils
D.Myosins
Ans:B
32.Name the pigment present in the cone cells of eye.
A.Iodopsin*
B.Photopsin
C.Rhodopsin
D.Thyropsin
Ans:A
33.Name the male sex hormone in human beings
A.Adrenaline
B.Insulin
C.Estrogen
D.Testosterone*
Ans:D
34.Which is the most common test for identifying the presence of sugar in urine sample
A.Bluret test
B.Benedict’s test*
C.Nitric acid test
D.Vidal test
Ans:B
35.Which are the structural and functional units of human kidney
A.Neurons
B.Dendrons
C.Axons
D.Nephrons*
Ans:D
36.Name a disease which is spreading by direct contact
A.Anaemia
B.AIDS
C.Ringworm*
D.Haemophilia
Ans:C
37.Name the ion which is very essential for blood  clotting
A.K
B.Na
C.Ca*
D.CI
Ans:C
38.Who is considered as the father of Genetics?
A.Gregor Mendel*
B.Charles Darwin
C.Hugo de Vries
D.Tchermack
Ans:A
39.Which is the natural coating of our teeth surface?
A.Dentine
B.Enamel*
C.Pulp
D.Gum
Ans:B
40.Name the membranes which cover and protect our lungs
A.Meninges
B.Pericardium
C.Skin
D.Pleura*
Ans:D
41.Identify the next number in the series 1,5,10,16,23,31,--------
A.38
B.50
C.39
D.40*
Ans:D
42.Identify the missing term KPA,----,MRC,NSD,OTE
A.LOB
B.LQB*
C.LQC
D.CUB
Ans:B
43.Which of the following is not a leap year?
A.1600
B.1200
C.2000
D.1800*
Ans:D
44.How many times the hands of a clock will be in vertically opposite directions from 10 am to 10 pm?
A.24 times
B.10 times
C.12 times*
D.36 times
Ans:C
45.If the following series is written in the reverse order then which will be the 6th letter to the right of the 5th letter from your left?
ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ
A.Q
B.O
C.N
D.P*
Ans:D
46.If EGKPT is coded as 15789 and ALUR is coded as 2346.How is ALGUT coded?
A.23549*
B.23540
C.23458
D.23550
Ans:A
47.’Ancient’is related to ‘Modern’in the same way’often’is related to
A.Frequent
B.Always
C.Seldom*
D.Never
Ans:C
48.IF 53’division’31=2,45’division’27=1,69’division’32=3 then 97’division’26=?
A.1
B.2*
C.3
D.4
Ans:B
49.Identify the odd man out
A.July*
B.April
C.June
D.September
Ans:A
50.A and B started from a fixed place.A moves 4 km to the North and turns right,then walks 6 km.B moves towards West and walks 6 km then turns to right and walks 4 km.How far A is from B?
A.18 km
B.20 km
C.12 km*
D.16 km
Ans:C
51.Ratio of number of male and female workers in a factory is 5:2.If there are 115 male workers.Find the number of female workers.
A.44
B.46*
C.48
D.47
Ans:B
52.50 men can complete a piece of work in 30 days.Five men fell ill before the work was started and they never rejoined.Find the number of days in which remaining men can complete the work.
A.40
B.50
C.60*
D.70
Ans:C
53.Speed of A is three times of B and speed of B is double of C.If C covers a distance in 24 minutes then find the time taken by A to travel the same distance.
A.4 minutes*
B.6 minutes
C.8 minutes
D.2 minutes
Ans:A
54.A train is running at 36 km/hr.If it crosses a tree in 25 seconds,find its length
A.250 metres*
B.200 metres
C.260 metres
D.240 metres
Ans:A
55.The average age of 20 children in a class is 9 years.If the teachers age is included,the average age becomes 10 years.Find the teachers age.
A.40
B.20
C.30*
D.50
Ans:C
56.The sum of money that will give Rs.1 as interest per day at 5% per annum simple interest is:
A.Rs.3650
B.Rs.6400
C.Rs.8200
D.Rs.7300*
Ans:D
57.The loss incurred on selling an article for Rs.360 is as much as the profit made after selling it at 10%
Profit.The cost price of the article is:
A.460
B.450
C.420
D.400*
Ans:D
58.Which of the following fractions is the greatest?
A.’7/8’*
B.’6/7’
C.’4/5’
D.’5/6’
Ans:A
59.The LCM of two numbers is 2310 and their H.C.F.is 30.IF one number is 330,the other is:
A.161
B.220
C.210*
D.147
Ans:C
60.If the length of diagonal of a square is 12 cm the side if the square is:
A.’6sqrt(3)’
B.’6sqrt(2)’*
C.’2sqrt(6)’
D.’3sqrt(6)’
Ans:B
61.Which of the words given below can be used as suffix to form a compound word,Tear------
A.Heart
B.Side
C.Hand
D.Filled*
Ans:D
62.Who is creating this mess?Change the sentence into passive voice.
A.This mess is being created by whom
B.By whom is this mess being created*
C.By whom mess is being created
D.By who this mess is being created
Ans:B
63.Fill in the blanks with suitable tenses.
When we reached the theatre,the film---------(start)
A.Started
B.Had started*
C.Have started
D.Has started
Ans:B
64.Identify the antonym of capitalized word.
Unsettled conditions of the land led to the EXODUS of hundreds of its citizens
A.Expulsion
B.Immigration
C.Invasion
D.Entry*
Ans:D
65.What does the latin word ad lib means?
A.Extempore*
B.Planned
C.Consistence
D.Concerned
Ans:A
66.Question tag
Let’s meet him,----------?
A.Shall we*
B.Will we
C.Don’t we
D.Do we
Ans:A
67.Fill in the blanks with suitable word
Each of the players--------given a prize.
A.Were
B.Was*
C.Has
D.Have
Ans:B
68.Find the correctly spelled word.
A.Bouquette
B.Bouquete
C.Bouquet*
D.Bouquett
Ans:C
69.Use the correct form of the word given  in bracket.
Sita is the (old)girl in the family
A.Eldest*
B.Older
C.Oldest
D.Elder
Ans:A
70.Use suitable article
The cloth is sold by -----------meter.
A.A
B.An
C.The *
D.None of the above
Ans:C
71.Identify the synonym of the capitalized word.
The problem is TEDIOUS to tackle
A.Easy
B.Difficult
C.Troublesome
D.Tiring*
Ans:D
72.Use the suitable adverb form.
She is-----------dressed(pretty)
A.Pretty
B.Prettier
C.Prettily*
D.Prettyfully
Ans:C
73.Fill in the blanks with suitable  prepositions.
Take your hands----------my books
A.Off*
B.From
C.On
D.Away
Ans:A
74.Replace the capitalized word with the right  phrase given below.Gardening and beekeeping OCCUPY a lot of my time
A.Turn up
B.Give up
C.Look up
D.Take up*
Ans:D
75.Correct  the sentence:
The mother lifted the child by his hands
A.The mother lifted the child by hand
B.The mother lifted the child by its hand*
C.The mother lifted the child by the hand
D.The mother lifts the child by his hand
Ans:B
76.Change the sentence into indirect speech.
He said to his father,”Please increase my pocket money”
A.He requested his father to increase his pocket money*
B.He said to his father to increase his pocket money
C.He asked his father to increase his pocket money
D.He asked his father to please increase his pocket money
Ans:A
77.Combine the sentence using’ing’form
Leena is a good teacher All respect her.
A.All respecting Leena as a good teacher
B.Being a good teacher Leena is respected*
C.Leena is being respected as a good teacher
D.None of the above
Ans:B
78.Choose the correct meaning of the idiom.
To end in smoke
A.To make completely understand
B.To excite great applause
C.To overcome someone
D.To ruin oneself*
Ans:D
79.Fill in the blanks with suitable word given below.
Power shortage was----------by drought conditions
A.Exaggerated
B.Extended
C.Exacerbated*
D.Excurciated
Ans:C
80.Replace the underlined words with single word.
The civil war caused absence of government in the country
A.Monarchy
B.Hiearchy
C.Anarchy*
D.Autocracy
Ans:C
81.The Indian state that does not share boundary with Nepal?
A.Uttarakhand
B.Uttar Pradesh
C.Assam*
D.Sikkim
Ans:C
82.The number of districts in Telangana?
A.08
B.09
C.11
D.10*
Ans:D
83.Hirakud Dam is built across the River---------?
A.Mahanadi*
B.Yamuna
C.Godawari
D.Ganga
Ans:A
84.Who is the union minister of state for Environment & forest?
A.Manohar Parikker
B.Prakash Javedekar*
C.Abhishek Singhvi
D.Menaka Gandhi
Ans:B
85.Which among the following is a National Park in Jammu & Kashmir
A.Dachigam National Park*
B.Manas National Park
C.Kanha National Park
D.Rajai National Park
Ans:A
86.Who among the following was not hanged in the famous Kakori conspiracy case?
A.Ramaprasad Bismil
B.Roshan Singh
C.Ashfaqulla Khan
D.Surya Sen*
Ans:D
87.Khudal Khidmatgars,a band of  non-violent revolutionaries was associated with
A.C.Rajagopalachari
B.Khan Abdul Gaffer Khan*
C.Chitharanjan Das
D.SardarVallabhai Patel
Ans:B
88.Who among the following was elected as the President of Indian National Congress in 1938?
A.Jawaharlal Nehru
B.Subhash Chandra Bose*
C.Rajendra Prasad
D.V.D.Savarkkar
Ans:B
89.The National Song Vande Mataram was composed in which language?
A.Marati
B.Bengali
C.Sanskrit*
D.Hindi
Ans:C
90.In 1934,Congress Socialist party was formed at?
A.Lucknow
B.Calcutta
C.Kanpur
D.Bombay*
Ans:D
91.Vaikkam Satyagraha was started in the year?
A.1925
B.1922
C.1923
D.1924*
Ans:D
92.Sahodara Sangham was founded at?
A.Cherai*
B.Thrissur
C.Kottayam
D.Kodungallur
Ans:A
93.Abhinava Keralam was a Journal of
A.Ayyanthan Gopalan
B.Vagbhatananda*
C.Ananda Thirtha
D.T K Madhavan
Ans:B
94.The place where Narayana Guru consecrated a mirror representing the fact that God is present in the self?
A.Karamukku
B.Murukkam Puzha
C.Kalavancode*
D.Aruvipuram
Ans:C
95.Which one of the following is not a work of Chattambi Swamikal?
A.Vivekodayam*
B.Prachina  Malayalam
C.Vedadhikara Nirupanam
D.Adwaita Chintha padhathi
Ans:A
96.The ancient city of Palmyra belongs to
A.Iraq
B.Syria*
C.Iran
D.Afghanistan
Ans:B
97.Who is the author of the novel,The Tin Drum?
A.T S Eliot
B.Salman Rushdie
C.Gunter Grass*
D.Gabriel Garcia Marquez
Ans:C
98.The venue of the 2015 summit of The Americas in which both the Presidents of the U.S.A & Cuba made  a formal dialogue?
A.Washington
B.New York
C.Florida
D.Panama City*
Ans:D
99.Who was the partner of Sania Mirza in the 2015 Wimbledon women’s doubles Tennis tournament?
A.Martina Hingis*
B.Maria Sharapova
C.Elena Vesnina
D.Raquel Kops
Ans:A
100.International Day of Yogrwas observed on?
A.20 June 2015
B.18 June 2015
C.21 June 2015*
D.19 June 2015
Ans:C


Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email