27 April 2016

// // Leave a Comment

BEAT FOREST OFFICER,FOREST 23-04-2016 PSC ANSWER KEY

BEAT FOREST OFFICER,FOREST
EXAM DATE:23-04-2016
1.’Life itself,its origin and nature’is a scientific book written by
A.Robert Cock
B.Alexander Flemming
C.Francis Krik*
D.Karl Worn Frish
Ans:C

2.Columbidae colombiformes is a scientific name of
A.Owl
B.Pigeon*
C.Eagle
D.Duck
Ans:B
3.Who was called the father of Taxonomy?
A.Paul Ehrlich
B.Joseph Lister
C.Marcello Malpiji
D.Carl Linius*
Ans:D
4.Allpicha Mollakka is a character of the Malayalam Novel of
A.Khasakkinte Ithihasam*
B.Marubhumikal Undakunnathu
C.Daivathinte Vikrithikal
D.Iruttinte Athmavu
Ans:A
5.Hagupit,the most dangerous tropical cyclone affected the country in 2014
A.U.S.A
B.Australia
C.South Korea
D.Philippines*
Ans:D
6.Who is the Present Lok Sabha Deputy Speaker of India?
A.Karia Munda
B.Sumitra Mahajan
C.M.Thambidurai*
D.P.M.Sayeed
Ans:C
7.Which Constitution Amendments provides for the formation of National Judicial Appointment Commission in 2013?
A.94
B.98
C.96
D.92
Ans:----
8.Headquarters of Medicins Sans Frontieres(MSF),an International Humanitarian Aid Non Governmental Organization
A.Newyork
B.Paris
C.London
D.Geneva*
Ans:D
9.The famous painting’Relief of Lucknow’painted by
A.Thomas Johnes Berker*
B.Joseph Noyal
C.Patton
D.Miss Wheeler
Ans:A
10.The name of 24 hour classical music both Carnatic and Hindustani audio channel launched by All India Radio recently
A.Ganam
B.Thalam
C.Raagam*
D.None of these
Ans:C
11.Jean Dreze,the Belgian Economist is associated with the programme of
A.Indira Awas Yojana
B.Jawaharlal Rosgar Yojana
C.Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Scheme*
D.Prime Ministers Rosgar Yojana
Ans:C
12.The Queen’s Step well,a monument in medieval India constructed by Udayamathi for the memory of her husband Bimdev.It discovered by Archaeological Survey of India in
A.1966
B.1980*
C.2000
D.2016
Ans:B
13.Which among the Indian state formed on 1st May 1960?
A.Maharashtra*
B.Haryana
C.Karnataka
D.Madhya Pradesh
Ans:A
14.Bernama is the National News Agency of
A.South Korea
B.Iran
C.Sri Lanka
D.Malaysia*
Ans:D
15.Hugo Divries published the Mutation Theory in
A.1935
B.1848
C.1901*
D.None of these
Ans:C
16.The famous Merdekka Stadium or Independence Stadium situated in
A.Bhutan
B.Vietnam
C.South Korea
D.Malaysia*
Ans:D
17.The train Mythri Express or Moitree Express runs between
A.Attari-Waga
B.Jaipur-Karachi
C.Calcutta-Dhakka*
D.None of these
Ans:C
18.US Military operation against the Islamic State of Iraql and Levant(ISIL)is known as
A.Operation Iraqi Freedom
B.Operation Inherent Resolve*
C.Operation Air Born Dragon
D.Operation Soda Mountain
Ans:B
19.Who did Patronize and protect Sanchi Stupa?
A.Shajahan Begum
B.HHColl*
C.Fergusan
D.Ashoka
Ans:B
20.United Nations International Female Peacekeeper Award winner of 2014
A.Nadia
B.Sakthi Devi*
C.Kiran Bedi
D.None of these
Ans:B
21.Who is the Chancellor of the National University of Advanced Legal Studies of Kerala(NUALS)?
A.Governor
B.Education Minister
C.Chief Minister
D.Chief Justice of High Court*
Ans:D
22.Lord Mayo,the British Viceroy of India was assassinated by Shere Ali in 1872 at
A.Bombay
B.Lahore
C.Port Blair*
D.Calcutta
Ans:C
23.Who  criticized the Catherine Mayo’s work Mother India as “report of a drain inspector sent out with the one purpose of opening and examining the drains of the country to be reported upon”?
A.Motilal Nehru
B.Gandhiji*
C.Jawaharlal Nehru
D.Balagangadhara Tilak
Ans:B
24.The following are the Presidents of Indian National Congress except
A.Nellie Sen Gupta
B.Sarojini Naidu
C.Annie Besant
D.None of these*
Ans:D
25.The National fruit of Pakistan is
A.Mango*
B.Pineapple
C.Banana
D.Apple
Ans:A
26.The first Bank in India got ISO certificate
A.State Bank of India
B.Bank of Baroda
C.Canara Bank*
D.Axis Bank
Ans:C
27.Which is the largest Women Empowering Project in kerala?
A.Mahila Samriddhi Yojana
B.Kudumbasree*
C.Ashraya
D.None of these
Ans:B
28.Which is the Headquarters of the Central Institute of Agriculture Engineering?
A.Ahmedabad
B.Bhuvaneshwar
C.Bhopal*
D.Simla
Ans:C
29.The first planet to be discovered with a telescope was
A.Uranus*
B.Pluto
C.Neptune
D.Mars
Ans:A
30.”Navodhanathinte Suryathejus”is the biography of
A.Kurumban Daivathan
B.Pandit Karuppan*
C.Thycaud Ayya
D.None of these
Ans:B
31.Which organization raised slogan”Land to Tillers”?
A.Socialist Party
B.Boodhan Movement
C.Abhinav Bharath
D.All India Kisan Sabha*
Ans:D
32.The northern most river in Kerala is
A.Manjeswaram Puzha*
B.Kanjirapuzha
C.Kunthipuzha
D.Bharathapuzha
Ans:A
33.”A heart shaped lake”is one of the major tourist attractive place in Kerala.It situated in
A.Thenmala
B.Iravikulam
C.Meppady*
D.Wagmann
Ans:C
34.The helpdesk and short stay homes project of Kudumbasree Mission launched in 2013 titled as
A.Snehitha*
B.Nirbhaya
C.Snehasparsam
D.Thalolam
Ans:A
35.Who inaugurated the First Mega Food Park in Jharkhand on 15th Feb 2016?
A.H.Ananthakumar
B.Harsimrat Kaur Badal*
C.AnandGeethe
D.Narendra Singh Thomar
Ans:B
36.The World Radio Day is observed on
A.August 20
B.February 12
C.April26
D.February 13*
Ans:D
37.Which country will host the FINA World Aquatics Championship 2017?
A.Japan
B.Hungary*
C.Doha
D.Spain
Ans:B
38.Which state in India celebrate the ‘Raja Rani Musical Festival’?
A.Jammu and Kashmir
B.Orissa*
C.Mizoram
D.Nagaland
Ans:B
39.Which is the first fully Solar Powered Educational Institute in India?
A.Sir Aurobindo International Centre for Education*
B.Indian Institute of Space Science and Technology
C.All India Institute  of Medical Science
D.None of these
Ans:A
40.Who scores 1000 runs in HT Banduri Cup Inter School Cricket Tournament conducted by Mumbai Cricket Association?
A.Prithvi Shaw
B.Sarfaraz Khan
C.Arman Jaffer
D.Pranav Dhanawade*
Ans:D
41.The first royal order issued by Rani Gowri Lakshmibai to abolish slave trade in Travancore on
A.5th Dec.1812*
B.5th Nov.1812
C.25th Dec.1812
D.25th Nov.1812
Ans:A
42.In the Census of 2011 the female literacy rate in Kerala
A.87.72
B.94.01
C.96.11
D.92.07*
Ans:D
43.Athula’s Mushakavamsakavya is a semi legendary accounts of the rulers of
A.Ays
B.Kolathunadu
C.Ezhimala*
D.Perumals
Ans:C
44.Tharisapally Copper plate is considered as the first dated inscriptions in Kerala epigraphy.It was issued by Ayyanadikal Thiruvadikal in
A.1000 A.D
B.849 A.D.*
C.1225 A.D.
D.None of these
Ans:B
45.The Danish fort ‘Dansborg’constructed in 1620 at
A.Serampur
B.Tranquebar*
C.Mahe
D.Daman
Ans:B
46.In which state Amul launches country’s first milk ATM on 24th Jan.2014?
A.Kerala
B.Tamil Nadu
C.Gujarath*
D.Haryana
Ans:C
47.Who among the following are not the Chairperson of National Human Rights Commission of India?
A.Ranganath Misra
B.M.N.Venkita Chellah
C.J.S.Varma
D.None of these*
Ans:D
48.Right to Information Act passed by the Parliament in 2005.It came into force on
A.15th June 2005
B.12th Oct 2005*
C.22nd June 2005
D.15th Nov.2005
Ans:B
49.Worlds largest concentrated solar power plant opened on 4th Feb 2016 in
A.Morocco*
B.Brazil
C.France
D.Japan
Ans:A
50.In which state in India the tribal festival ‘Medaram Jatara’is celebrated?
A.Orissa
B.Gujarath
C.Telengana*
D.Tamil Nadu
Ans:C
51.A person who works for the good of others:
A.Egoist
B.Altruist*
C.Antagonist
D.Anarchist
Ans:B
52.My brother lives in Europe.So I see him once in once in a blue moon.The underlined pharase means
A.Often
B.Everyday
C.Not at all
D.Very rarely*
Ans:D
53.The opposite of ‘decline’ is
A.Refuse
B.Agree
C.Accept*
D.Syncline
Ans:C
54.Yasin----on his journey last Friday
A.Set out*
B.Set in
C.Set up
D.Set down
Ans:A
55.They rarely speak English,----------
A.A didn’t they?
B.Did they?
C.Do they?
D.Don’t they?*
Ans:D
56.---------I would have bought a Ferrari
A.If I had enough money*
B.If I had had enough money
C.If I would have enough money
D.If I would had enough money
Ans:A
57.None of the students----------their assignments
A.Had done*
B.Does do
C.Have done?
D.Was done
Ans:A
58.Find out the wrongly spelt word
A.Camouflage
B.Guillotine
C.Jewelry
D.Etiquete*
Ans:D
59.Does her name begin with-----------‘F’?
A.a
B.the
C.an*
D.None of these
Ans:C
60.Lata has trouble ------------remembering people’s names.
A.With*
B.To
C.For
D.On
Ans:A
61.A man travels 4 km to the North and turns East and travels 7 km.Then he turns North and travels 1 km and again turns to East and travels 5 km.How far is he from the starting point?
A.17
B.10
C.13*
D.12
Ans:C
62.What is the angle subtended by minute hand of a clock at its centre when it runs from 10.10 am to 10.30 am?
A.600
B.1200*
C.900
D.200
Ans:B
63.How many days are there between 21-2-2012 and 8.03.2012?
A.16
B.15*
C.12
D.14
Ans:B
64.In a class A ranks seventh.Rank of  B is sixth form the last.If C is fourth after A and just in middle of A and B,how many students are there in class?
A.20*
B.24
C.18
D.22
Ans:A
65.If’ SISTER’is related to’QGQRCP’in the same way as’Brother’is related to
A.ZPNRFCP
B.ASPUFFS
C.ZPMRFCP*
D.APMUFCP
Ans:C
66.Find odd one out
A.Circle
B.Point*
C.Square
D.Line
Ans:B
67.If ‘CAT’ is coded as 48,’DOG’is coded as 52,then code for’COW’is
A.82*
B.60
C.41
D.56
Ans:A
68.Pointing to a man Geetha said,’he is the son of my grandfather’s only son’.How is Geetha related to that man?
A.Brother*
B.Aunt
C.Mother
D.Sister
Ans:A
69.24-6x3-18/6
A.3*
B.6
C.2
D.1
Ans:A
70.3 1/2+4 1/3-5 1/5
A.3 1/30
B.2 1/5
C.2 19/30*
D.3 ½
Ans:C
71.56% of 9+44% of 4=x% of 34,then value of x is
A.100
B.20*
C.10
D.50
Ans:B
72. A loss of 20% was suffered by selling a watch for Rs.560.If it was sold for Rs.805 what was the profit percent?
A.20
B.10
C.5
D.15*
Ans:D
73.(0.01)2 is equal to
A.0.0001*
B.0.010
C.0.0101
D.0.001
Ans:A
74.Perimeter of a rectangle is 90 cm.One side is 20 cm.What is its area in square cm?
A.400
B.600
C.500*
D.200
Ans:C
75.If ‘CHAIR’is coded as 381918 how will you code ‘TABLE’?
A.201125
B.2112115
C.2012125*
D.2112115
Ans:C
76.If+ means division,division means -,- means x and x means +,then 38 x6+4/6-2 is
A.28
B.55
C.14
D.30*
Ans:D
77.5:8=x:24,then value of x is
A.12
B.15*
C.10
D.16
Ans:B
78.A car is running at a speed of 45 km/hr for 3 hours.Then it runs at a speed of 55 km/hr for 6 hours.What is the average speed of car?
A.51 2/9
B.51 1/3*
C.51
D.51 2/3
Ans:B
79.5 men and 8 women can finish a job in 10 days.While 3 men and 7 women can finish it in 12 days.In how many days can 11 men finish it?
A.30*
B.10
C.20
D.12
Ans:A
80.Average age of 7 girls is 12.When age of a boy is included the average becomes 13 years.Find the age of boy
A.15
B.18
C.16
D.20*
Ans:D
81.Endemic plants are defined as the plants growing in
A.Tissue of other plants
B.Shady places
C.Fresh water lakes
D.Geographically limited areas*
Ans:D
82.Rhinos are exploited for its
A.Tusks
B.Bones
C.Horn*
D.Skin
Ans:C
83.Fall of a Sparrow is the autobiography of
A.Salim Ali*
B.Romulus Gandhi
C.Maneka Bahuguna
D.Sunderlal Bahuguna
Ans:A
84.The National Park declared for the protection of Nilgiri Tahr
A.Silent Valley National Park
B.Eravikulam National Park*
C.Pambadum Shola National Park
D.Anamudi  Shola National Park
Ans:B
85.The adaptation sunken stomata are found in
A.Xerophytes*
B.Mesophytes
C.Hydrophytes
D.Halophytes
Ans:A
86.The plant community that grow in a marshy saline habitat are called
A.Xerophytes
B.Hydrophytes
C.Mesophytes
D.Mangroves*
Ans:D
87.The ecologically odd one among the plant listed
A.Euphorbia
B.Aloe
C.Acacia
D.Rhizophora*
Ans:D
88.The abbreviation MAB stands for
A.Mammals and Biosphere Programme
B.Man and Biosphere Programme*
C.Man and Biology Programme
D.Mammals and Biology Programme
Ans:B
89.The population of the critically endangered Great Indian Bustard has been declining  due to
A.Habitat loss
B.Frequent poaching
C.Construction of windmills
D.All the above*
Ans:D
90.In ecology the term’carrying capacity’of a species means
A.Resources that it consumes
B.The highest amount of stress it can withstand
C.Its population size that the environment  can sustain indefinitely *
D.None of the above
Ans:C
91.Which of the following regions in India is a biodiversity hotspot?
A.Western Ghats*
B.Eastern Ghats
C.Satpura Mountains
D.None of the above
Ans:A
92.As per Wildlife Protection Act,1972 following is not a protected area category
A.National Parks
B.Wildlife Sanctuaries
C.Biosphere Reserve*
D.Tiger Reserves
Ans:C
93.A symbiotic association where both the partners benefited and neither can survive without the other is called
A.Mutualism*
B.Commensalism
C.Parasitism
D.None of these
Ans:A
94.Mycorrhizal association is present in
A.Fruit
B.Leaves
C.Roots*
D.Trunk
Ans:C
95.A symbiotic association between a fungus and an alga is
A.Lichen*
B.Mycorrhiza
C.Mutualism
D.None of these
Ans:A
96.The term Edaphic factor refers to
A.Man
B.Soil*
C.Temperature
D.Herbivores
Ans:B
97.The term Ecotone is defined as
A.The most extensive ecosystem unit which is convenient to designate
B.Transition area between two biomes*
C.The vegetation community developed at the last stage of biotic succession
D.None of the above
Ans:B
98.The bacteria found in the root nodules of leguminous plants are
A.Clostridium
B.Azotobacter
C.Nitrobacter
D.Rhizobium*
Ans:D
99.National Animal of India is designated by the Scientific name of
A.Caprafalconeri
B.Antelop carvicapra
C.Panthera tigris*
D.None of these
Ans:C
100.’Lac’is obtained from the secretion of
A.Trees
B.Insects*
C.Animals
D.None of these
Ans:B


Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email