6 April 2016

// // Leave a Comment

CIVIL EXCISE OFFICER,EXCISE GUARD/WOMEN EXCISE GUARD16-08-2014

CIVIL EXCISE OFFICER,EXCISE GUARD/WOMEN EXCISE GUARD
EXAM DATE:16-08-2014
PDF FILE DOWNLOAD     DOC FILE DOWNLOAD
1.The equator is:
A.00Longitude
B.00Latitude*
C.23 ½ S Latitude
D.1800Longitude
Ans:B
2.The Constitution of India was adopted on:
A.January 26,1950
B.January 26,1949
C.November 26,1949*
D.December 28,1949
Ans:C
3.Who is the new Governor of Reserve Bank of India?
A.Dr.D.Subbarao
B.Montek Singh Ahluvalia
C.Dr.Bimal Jalan
D.Dr.Raghuram Rajan*
Ans:D
4.Who wrote ‘Gita Govinda’?
A.Jayadeva*
B.Vallabhacharya
C.Mirabhai
D.Kabir
Ans:A
5.Who is the father of Genetics?
A.Hargobind Khurana
B.Alexander Fleming
C.Gregor Mendel*
D.Amartya Sen
Ans:C
6.Which country hosted G-20 summit meeting in 2013?
A.USA
B.Germany
C.Portugal
D.Russia*
Ans:D
7.Who won women’s single title of the World Badminton Championship,2013?
A.Saina Nehwal
B.Ratchanok Intanon*
C.LiXuerui
D.Sania Mirza
Ans:B
8.Pomology is the study of:
A.Flowers
B.Honeybee
C.Fruits*
D.Fish
Ans:C
9.Nelliampathi,a popular hill station is in the district of:
A.Palakkad*
B.Idukki
C.Wayanadu
D.Ernakulam
Ans:A
10.Bhakranangal Dam is on the river:
A.Sutlej*
B.Ganga
C.Yamuna
D.Jhelum
Ans:A
11.Which of the following books authored by Jhumpa Lahiri?
A.Midnight Children
B.The Lowland*
C.Harvest
D.Ghana Must Go
Ans:B
12.With what is ‘White Revolution’associated?
A.Fishing
B.Pulses
C.Milk*
D.Agriculture
Ans:C
13.The term ‘Chinaman’is used in which game:
A.Squash
B.Tennis
C.Boxing
D.Cricket*
Ans:D
14.Name the first state in India banned black magic,withcraft and other superstitious practices:
A.Maharashtra*
B.West Bengal
C.Kerala
D.Himachal Pradesh
Ans:A
15.Which one of the following books was not written by Brahmananda Swami Sivayogi?
A.Anandasuthram
B.Anandakkummi
C.Anandaganam
D.Anandalahari*
Ans:D
16.Where do Jarawa tribe live?
A.Madhya Pradesh
B.Andaman and Nicobar Islands*
C.Lakshadweep
D.None
Ans:B
17.How many types of emergencies are in the Indian Constitution?
A.4
B.2
C.3*
D.6
Ans:C
18.Who is the chairman of Planning Commission of India?
A.Prime Minister of India*
B.President of India
C.Governor,RBI
D.Finance Minister of India
Ans:A
19.In which year the partition of Bengal was cancelled?
A.1905
B.1909
C.1921
D.1911*
Ans:D
20.What  should be given to an athlete for instant energy?
A.Vitamin
B.Carbohydrates*
C.Protein
D.Fat
Ans:B
21.’Which tree is called’wonder tree?
A.Coconut
B.Mango
C.Neem*
D.Jack Fruit
Ans:C
22.A Terabyte is equal to:
A.1024 kilobytes
B.1014 Megabytes
C.1010 Gigabytes
D.1024 Gigabytes*
Ans:D
23.Venganoor is the birthplace of:
A.Ayya Vaikundar
B.Chattambi Swami
C.Ayyankali*
D.Pandit Karuppan
Ans:C
24.Who won Saraswati Samman 2012?
A.Amrita Pritam
B.Sugathakumari*
C.Dr.M.Leelavathi
D.Dr.Sashi Tharoor
Ans:B
25.Which animal is the mascot of World Wide Fund for Nature(WWF)?
A.Giant Panda*
B.Tiger
C.Bear
D.Lion
Ans:A
26.Name India’s first dedicated navigation satellite:
A.IRS-1A
B.IRS-1B
C.IRNSS-1B
D.IRNSS-1A*
Ans:D
27.Who won Men’s singles in French Open 2013?
A.Rafael Nadal*
B.Spaniard David
C.Pete Sampras
D.Bob Bryan
Ans:A
28.The year in which V.T.Bhattathiripad wrote his play Adukkalyil Ninnum Arangathekku:
A.1919
B.1925
C.1929*
D.1946
Ans:C
29.Which of the following is a major wheat growing State?
A.Himachal Pradesh
B.Uttar Pradesh*
C.West Bengal
D.Bihar
Ans:B
30.Which was the first linguistic State in India?
A.Andhra Pradesh*
B.Kerala
C.Gujarat
D.Rajasthan
Ans:A
31.The members of the Rajya Sabha are elected for:
A.For life
B.Six years*
C.Four years
D.Five years
Ans:B
32.Total number of Nationalized Banks in India:
A.14
B.18
C.20*
D.32
Ans:C
33.The state of a dancing girl excavated from:
A.Lothal
B.Rupar
C.Surkotada
D.None of these*
Ans:D
34.The widely used antibiotic Penicillin,is produced by:
A.Analgae
B.A fungus*
C.A bacterium
D.Synthetic means
Ans:B
35.Who won Dada Saheb Phalke Award 2012?
A.Pran Sikand*
B.Amitabh Bachan
C.Anupam Kher
D.Bhupan Hazarika
Ans:A
36.Malayali Memorial,a memorandum submitted by people to Maharaja Sree Moolam Thirunal in:
A.1909
B.1876
C.1894
D.1891*
Ans:D
37.Which of the following day is celebrated as Kargil Victory day?
A.July 16
B.July 20
C.July 26*
D.July 31
Ans:C
38.Name of the following country is not included in the BRICS:
A.Brazil
B.Chile*
C.India
D.South Africa
Ans:B
39.World Environment Day is celebrated on:
A.April 21
B.May 1
C.June 1
D.June 5*
Ans:D
40.Tajmahal,is on the banks of the river:
A.Yamuna*
B.Kaveri
C.Ganga
D.Alakananda
Ans:A
41.The IC chips used in computers are made of:
A.Chromium
B.Titanium
C.Silicon*
D.Nickel
Ans:C
42.The person who became the first Indian to circumnavigate Globe solo and non-stop sailboat:
A.Rakesh Sharma
B.Lt.Cdr.Abhilash Tomy*
C.Hari Ram Kumar
D.None of these
Ans:B
43.Kalidasa lived at the court of:
A.Chandragupta Maurya
B.Chandragupta I
C.Chandragupta II*
D.Harshavardhana
Ans:C
44.Candela is the measurement of:
A.Luminous intensity*
B.Depth
C.Speed
D.Temperature
Ans:A
45.Amrita Shergil was associated with:
A.Music
B.Dance
C.Space Science
D.Painting*
Ans:D
46.Who started Aligarh School?
A.Maulana Abdul Kalam Azad
B.Sir Sayyid Ahammed Khan*
C.Badruddin Tyabji
D.None of these
Ans:B
47.Who among the following was honoured with the title ‘Bharata Kesari’by the President of India?
A.Mannathu Padmanabhan*
B.Ayyankali
C.Pandit Karuppan
D.Dr.Palpu
Ans:A
48.Banking  Ombudsman is appointed by:
A.Prime Minister
B.Chief Minister
C.Reserve Bank of India*
D.Finance Minister of India
Ans:C
49.Where is Chinnar wild life sanctuary is located?
A.Wayanadu
B.Thrissur
C.Kannur
D.Idukki*
Ans:D
50.Which social media on April 18,2013 unveiled a new music app called # music?
A.Facebook
B.Twitter*
C.Youtube
D.Stumble Upon
Ans:B
51.Raju-----in hospital for two weeks.
A.has lied
B.has been lying*
C.lied
D.had lied
Ans:B
52.Pick out the phrasal verb which means the word underlined:
The officer promised to examine my ear without delay.
A.Turn up
B.Look up
C.Look into*
D.Look out
Ans:C
53.A teenaged boy is informally called as:
A.lad*
B.lord
C.bachlor
D.youth
Ans:A
54.She cried----------for help when attacked by robbers,
A.Frantic
B.Fabricated
C.Frantice
D.Frantically*
Ans:D
55.The rule laid down the by-law are too rigid,to observe.We need more---------ones.
A.Flexible*
B.Unrigid
C.In rigid
D.Common
Ans:A
56.There------------ a new pair of  scissors on the table.
A.Were
B.Are
C.Is*
D.None of these
Ans:C
57.Choose the most acceptable sentence from the brackets:
A.She is greedy although dishonest
B.She is too greedy to dishonest
C.She is such dishonest that greedy
D.She is greedy as well as dishonest*
Ans:D
58.-----Queen Victoria is a famous British Ship
A.A
B.The*
C.An
D.Any
Ans:B
59.A beautiful girl is always----------of other girl’s beauty.
A.Envy
B.Envied
C.Envyful
D.Envious*
Ans:D
60.To be indifferent---------our work is serious offence.
A.To*
B.With
C.For
D.About
Ans:A
61.Choose the word with correct spelling:
A.Monumant
B.Monument*
C.Monumont
D.Mounument
Ans:B
62.Pick out the reported form of the given sentence:”Don’t sit here”,he said to the boy.
A.He said the boy don’t sit there.
B.He advised the boy did not sit there
C.He told the boy not to sit there*
D.He told the boy doesn’t sit there
Ans:C
63.The earth was:
A.Once thought to be flat*
B.Once flat to be
C.Thought once been flat
D.Once think to be flat
Ans:A
64.Pick out the correct tag question:You will come for the party,-----------?
A.Would you
B.Won’t you*
C.Will you
D.Could you
Ans:B
65.Choose the one word for the words underlined:
Bhagath Singh’s death for a noble cause is remembered by all Indian.
A.Death
B.Slaughter
C.Kill
D.Martyrdom*
Ans:D
66.Criticism of other religion---------hatred and violence among Indians:
A.Dead end to
B.One’s conscience pricks one
C.Fan the flame of*
D.Bear fruit
Ans:C
67.If he went there,----------
A.He will meet her
B.He would meet her*
C.He would have meet her
D.None  of these
Ans:B
68.Raghu is -------boy in the class.
A.Taller
B.Not tall
C.One of the tall
D.The tallest*
Ans:D
69.Have you---------------money on you?
A.Any
B.Some*
C.Sum
D.None of these
Ans:B
70.The plural of the word’goose’is:
A.Gooses
B.Goossess
C.Geese*
D.Gease
Ans:C
71.The value of (xa+b)a-b.(xb+c)b-c.(xc+a)c-a:
A.0
B.1*
C.x
D.x2
Ans:B
72.Volume of a sphere is 24 c.c.What is the volume of a sphere having half its radius?
A.4 c.c
B.5 c.c
C.3 c.c*
D.1 c.c
Ans:C
73.How many numbers are there between 100 and 300 which are multiples of 7?
A.28*
B.29
C.27
D.10
Ans:A
74.--------
75.Average height of 10 students in a class is 150 cm.A boy of height 160 cm left the class and a boy of height 148 cm is admitted.Then what is the average height of the students in the class now?
A.152
B.150
C.140
D.148.8*
Ans:D
76.In a class of 30 children 40% are girls.How many more girls coming to this class would make them 50%?
A.6*
B.4
C.3
D.8
Ans:A
77.A man deposited Rs.5,000 in a Bank which gives 12% interest compounded half yearly.How much he get back after one year?
A.Rs.5,300
B.Rs.6,000
C.Rs.5,618*
D.Rs.5,318
Ans:C
78.Sum of a number and its reciprocal is 2.Then what is the number?
A.1*
B.2
C.3
D.4
Ans:A
79.In an examination A obtains 48% of full marks and B obtain 33% of full marks.Together they get 567 marks.Find the full marks:
A.600
B.800
C.700*
D.900
Ans:C
80.If a man sell his horse for Rs.450,he would lose 25%.For what price he would sell his horse if he has to get 15% gain?
A.600
B.690*
C.700
D.800
Ans:B
81.Write down the 6th term of the series Square root of 3+3+3Square root of 3+9+9Square root of 3+-------
A.27*
B.9
C.81
D.27 square root of 3
Ans:A
82.A can do a piece of work in 40 days.He works at it for 8 days and then B finished the work in 16 days.How long will they take to complete the work if they do it together?
A.15 days
B.13 1/3 days*
C.14 days
D.16 days
Ans:B
83.Prabha walks 60 meters in 2 minutes.How many minutes will she take to walk 240 meters?
A.4
B.5
C.7
D.8*
Ans:D
84.In a rectangle length is greater than its breadth by 4 cm.Its perimeter is 20 cm.Then what is its area?
A.3
B.21*
C.20
D.10
Ans:B
85.Nasar invested Rs.3,000 and Narayanan invested Rs.4,000 to set up a partnership.In one year they got Rs.2,000 profit.If they split this in the ratio of their investment,how much would Nasar got?
A.857.1*
B.1144
C.1000
D.800
Ans:A
86.Complete the series:
0,7,26,63,--------
A.125
B.126
C.124*
D.98
Ans:C
87.Complete the series:
3,5,9,17,--------
A.26
B.65
C.33*
D.42
Ans:C
88.--
89.Introducing Aneesh,Sobha said,”The father of his brother is the only son of my grandmother”.How is Sobha related to Aneesh?
A.Mother
B.Sister*
C.Cousin
D.Daughter
Ans:B
90.If P is the brother of Q and R is the sister of Q ,how P is related to R?
A.Uncle
B.Data is inadequate
C.Brother*
D.Sister
Ans:C
91.FOUR is written as GNVQ.Then TIME may be written as:
A.SHLD
B.SHLF
C.UHDN
D.UHND*
Ans:D
92.----
93.Out of the following pairs of words which one is different from the rest?
A.Mother:Father
B.Aunt:Uncle
C.Grandfather:Grandson*
D.Mother in law:Father in law
Ans:C
94.Three words out of the following are same in any way but the rest one is different from three.Find out different words:
A.Printer
B.Publisher
C.Editor
D.Publication*
Ans:D
95.Botanist:Sociologist::Plant:
A.Woman
B.Problems
C.Sociology
D.Society*
Ans:D
96.Find the odd one:
A.Mumbai
B.Chennai
C.New Delhi
D.Meerut*
Ans:D
97.Patient is related to Doctor in the same way as student is related to:
A.School
B.Teacher*
C.Book
D.Classmates
Ans:B
98.Find the Odd one out:
A.Cotton
B.Terelene*
C.Silk
D.Wool
Ans:B
99.Time in the reflection of a clock is 6.10 pm,then what is the original time?
A.5.50 pm*
B.6.50 pm
C.6.10 pm
D.5.40 pm
Ans:A
100.Arjun walks 20 m towards North.Then he turns right and walks 30 ms.Again he turns right and walks 35 ms.Then he turns left and walks 35 ms.Then he turns left and walks 15 ms.How far and in which direction Arjun now from his starting point?
A.45 m North
B.45 m West
C.35m East
D.35m North
Ans:----



Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email