7 April 2016

// // Leave a Comment

DATA ENTRY OPERATOR 27-09-2014

DATA ENTRY OPERATOR,APEX CO-OPERATIVE SOCIETIES/STATE CO-OPERATIVE BANK/DISTRICT COOPERATIVE BANK
EXAM DATE:27-09-2014
1.Which movie won the Golden Elephant Award for the best film for this year in International Children’s Film Festival of India held in Hyderabad?
A.Kauw boy*
B.Lunch box
C.The Good Road
D.Bhaag Milkha Bhaag
Ans:A

2.Which state has emerged as champions in the 26th Junior National Athletic Championship held in Bangalore?
A.Karnataka
B.Maharashtra
C.Kerala*
D.Punjab
Ans:C
3.The name of first talking Robot sent to space:
A.Space Robo
B.Kirobo*
C.Techrobo
D.Frank
Ans:B
4.The State which introduced Panchayati Raj for the first time in India?
A.Kerala
B.Bihar
C.Rajasthan*
D.Gujarat
Ans:C
5.Brass is an alloy of:
A.Copper and zinc*
B.Copper and Aluminium
C.Copper and iron
D.Copper and Tin
Ans:A
6.Who was the President of Indian National Congress at the time of Indian Independence?
A.Rajendra Prasad
B.J.B.Kripalani*
C.Abdul Kalam Azad
D.Rajagopalachari
Ans:B
7.Who was in-charge of Expernal Affairs Interim Government of India in 1946?
A.Jawaharlal Nehru*
B.Vallabhai Patel
C.V.K.Krishna Menon
D.K.M.Panikkar
Ans:A
8.Which among the following Committees was constituted by the British Government to inquire into the relationship between the Indian states and the Paramount Power in economic matters?
A.Simon Commission
B.Butler Committee*
C.Hunter Committee
D.None of these
Ans:B
9.”We have now an open conspiracy  to free the country from the foreign rule and you,comrades,and all our country men and country women are invited to join it”.Who said this?
A.M.N.Roy
B.Subhas Chandra Bose*
C.Bhagat Singh
D.Chandra Shekhar Azad
Ans:B
10.Jallianwalabag Massacre was committed on:
A.13th April 1919*
B.14th April 1919
C.13th May 1919
D.14th May 1919
Ans:A
11.In India the Federal Court was constituted by an Act of:
A.1909
B.1891
C.1935*
D.1919
Ans:C
12.The first President of the All India Trade Union Congress was:
A.Lala Lajpat Rai*
B.S.A.Dange
C.N.M.Joshy
D.V.V.Giri
Ans:A
13.Who was known as”The Mother of Indian Revolutions”?
A.Rani Lakshmi Bai
B.Bina Das
C.Kalpana Datta
D.Madam Cama*
Ans:D
14.Who among the following British Prime Ministers announced Communal Award?
A.Churchil
B.Ramsay Mac Donald*
C.Clement Atlee
D.Wavell
Ans:B
15.Poverty and Unbritish Rule in India is the work of:
A.R.P.Dutt
B.R.C.Dutt
C.Dadabai Naoroji*
D.M.G.Ranade
Ans:C
16.The first session of Indian National Congress was held at:
A.Bombay*
B.Calcutta
C.Madras
D.Delhi
Ans:A
17.Partition of Bengal was cancelled on:
A.1906
B.1912
C.1905
D.1911*
Ans:D
18.The conspiracy case charged against Bhagat Singh,Sukdhev and Rajguru was:
A.Lahore Conspiracy Case*
B.Meerut Conspiracy Case
C.Kakori Conspiracy Case
D.Amritsar Conspiracy Case
Ans:A
19.Who among the following was described by the British as the ‘Father of Indian Unrest’?
A.Surya Sen
B.Balagangadhara Tilak*
C.Subhas Chandra Bose
D.Gandhiji
Ans:B
20.The Royal Procalamation which abolished all restrictions in the matter of covering of the upper parts of body by Shannar women was passed on:
A.June 21st 1858
B.July 26th 1859
C.June 20th 1891*
D.July 26th 1892
Ans:C
21.The Kizhariyur Bomb case in Kerala was related to:
A.Quit India Movement*
B.Civil Disobedience Movement
C.Non Co-operation Movement
D.Revolutionary Terrorists Movement
Ans:A
22.The newspaper edited by C.Krishnan:
A.Deshabhimani
B.Mathrubhumi
C.Mitavati*
D.Kerala Kaumudi
Ans:C
23.Vaikkom Satyagraha had ended in:
A.1924
B.1925*
C.1926
D.1927
Ans:B
24.Who hailed the Temple Entry Proclamation of 1936 as”a miracle of the modern times”?
A.Gandhiji*
B.Nehru
C.Ayyankali
D.Swami Vivekananda
Ans:A
25.Who has been hailed as”Father of Modern Kerala Renaissance”?
A.Sri Sankaracharya
B.Chattampiswamikal
C.Vaikunta Swamikal
D.Sree Narayana Guru*
Ans:D
26.Who wrote the first work on the history of Malayalam literature ‘Malayala Bhasha Charithram’?
A.P.Govinda Pillai*
B.P.Sankaran Nambiar
C.R.Narayan Panikkar
D.Ullur
Ans:A
27.A District Congress Committee was formed at Malabar in:
A.1905
B.1907
C.1906
D.1908*
Ans:D
28.First Women’s magazine weekly in Malayalam was published by:
A.Anna Chandy*
B.Accamma Cherian
C.Kuttimalu Amma
D.Captain Lakshmi
Ans:A
29.In relation with Paliyam Satyagraha who among the following met with tragic death in a police lathi charge?
A.A.G.Velayudhan*
B.T.K.Madhavan
C.T.Subrahmanian
D.P.Krishnan Nair
Ans:A
30.The Credit for having laid the coundation of Western Education in Malabar area goes to:
A.L.M.S
B.C.M.S
C.B.E.M*
D.None of these
Ans:C
31.What are the concentric circles on floppy disks known as?
A.Segments
B.Cylinders
C.Sectors
D.Track*
Ans:D
32.Google chrome is a:
A.Web server
B.Web host
C.Web browser*
D.Web address
Ans:C
33.JPEG is the acronym for:
A.Joint Picture Export Group
B.Jumbled Pictures Expert Group
C.Joint Pictures Expert Graph
D.Joint Pictures Expert Group*
Ans:D
34.Which generation of computers is covered by the period 1964-77?
A.First
B.Second
C.Fourth
D.Third*
Ans:D
35.Main storage in computer is also called:
A.Control Unit
B.Memory*
C.Register Unit
D.None of these
Ans:B
36.Group of instructions that directs a computer is called:
A.Storage
B.Memory
C.Programme*
D.Logic
Ans:C
37.Which of the following is first generation computer?
A.ICL-2900
B.IBM-1401
C.CDC-1604
D.EDSAC*
Ans:D
38.Chief component of first generation computer was:
A.Transistors
B.Vaccum Tubes and Valves*
C.Integrated Circuits
D.None of the above
Ans:B
39.Microprocessors as switching devices are for which generation computers?
A.First Generation
B.Second Generation
C.Third Generation
D.Fourth Generation*
Ans:D
40.FORTRAN is:
A.File Translation
B.Format Translation
C.Formula Translation*
D.Floppy Translation
Ans:C
41.The command used in MS DOS to display all the files in your current drive:
A.Copy
B.Type
C.Dir*
D.CD
Ans:C
42.The output quality of a printer is measured by:
A.Character per inch
B.Dot per sq.inch*
C.Dots printe per unit time
D.All of the above
Ans:B
43.A computer program that translates one program at a time to machine language is called a/an:
A.Interpreter*
B.CPU
C.Compiler
D.Simulator
Ans:A
44.Codes consisting of light and dark lines which may be optically read is known as:
A.Bar code*
B.Decoder
C.Mnemonics
D.All the above
Ans:A
45.The personnel who deals with the computer and its management put together are called:
A.Hardware
B.Firmware
C.Human ware*
D.Software
Ans:C
46.All modern computer operate o:
A.Information
B.Floppies
C.Word
D.Data*
Ans:D
47. A Computer program that converts an entire program into machine language is called a/an:
A.Interpreter
B.Simulator
C.Compiler*
D.Commander
Ans:C
48.Programs designed to perform specific tasks is known as:
A.System software
B.Application software*
C.Utility programs
D.Operating system
Ans:B
49.The instructions for starting the computer are housed on:
A.Random Access Memory
B.Read Only Memory Chip*
C.CD-ROM
D.All the above
Ans:B
50.An error in computer data is called:
A.Chip
B.Bug*
C.CPU
D.Storage device
Ans:B
51.Which of the following memories allows simultaneous read and write operations?
A.RAM*
B.ROM
C.EPROM
D.None of the above
Ans:A
52.Which of the following produces the best quality graphics reproduction?
A.Laser Printer
B.Ink Jet Printer
C.Plotter*
D.Dot Matrix Printer
Ans:C
53.Thesaurus tool in MS Word is used for:
A.Synonyms and Antonyms word*
B.Grammar options
C.Spelling suggestions
D.All the above
Ans:A
54.What is the smallest and largest font size available in Font Size tool in formatting toolbar?
A.8 and 72*
B.8 and 64
C.12 and 72
D.None of the above
Ans:A
55.Instructions and memory addresses are represented by:
A.Character codes
B.Binary codes*
C.Binary words
D.None of these
Ans:B
56.What is the default number of  lines to drop for drop cap?
A.3*
B.10
C.15
D.20
Ans:A
57.The key F12 opens a:
A.Save as dialog box*
B.Open dialog box
C.Save dialog box
D.Close dialog box
Ans:A
58.Which of the following is not available on the Ruler of MS Word screen?
A.Tab stop box
B.Left Indent
C.Right Indent
D.Centre Indent*
Ans:D
59.How many ways you can save a document?
A.3*
B.4
C.5
D.6
Ans:A
60.Portrait and Landscape are:
A.Page Orientation*
B.Paper Size
C.Page layout
D.All the above
Ans:A
61. Which of the following is not a font style?
A.Bold
B.Italics
C.Regular
D.Superscript*
Ans:D
62.If you need to change the type face of a document,which menu will you choose?
A.Edit
B.View
C.Format*
D.Tools
Ans:C
63.What function displays row data in a column or column data in row?
A.Hyperlink
B.Index
C.Rows
D.Transpose*
Ans:D
64.How are data organized in a spreadsheet?
A.Lines and spaces
B.Layers and planes
C.Rows and columns*
D.Height and width
Ans:C
65.A function inside another function is called a ---------function
A.Nested*
B.Round
C.Sum
D.Text
Ans:A
66.Which function calculates you monthly mortgage payment?
A.PMT*
B.NPER
C.PV
D.All the above
Ans:A
67.Which of the following methods cannot be used to enter data in a cell?
A.Pressing an arrow key
B.Pressing the tab key
C.Pressing the Esc Key*
D.Clicking the enter button to the formula bar
Ans:C
68.You can activate a cell by:
A.Pressing the tab key
B.Clicking the cell
C.Pressing an arrow key
D.All the above*
Ans:D
69.Which of the following is an absolute cell reference?
A.!A!1
B.$A$1*
C.#a#1
D.A1
Ans:B
70.A typical worksheet has--------------number of columns.
A.128
B.256*
C.512
D.1024
Ans:B
71.Excel uniquely identifies cells within a worksheet with a cell name:
A.Cell names
B.Column numbers and row letters
C.Column letters and row numbers*
D.Cell locator coordinates
Ans:C
72.The most popular internet service is:
A.Yahoo service
B.Search Engines
C.Electronic mail*
D.None of these
Ans:C
73.The function that is used in MS Excel to find the total value:
A.Total
B.Sum*
C.Value
D.Count
Ans:B
74.DOS command to create a Directory:
A.MD*
B.CD
C.DIR
D.Tree
Ans:A
75.The features in MS Excel which helps to copy data to adjacent cells?
A.Auto fill*
B.Auto sum
C.Copy
D.None of these
Ans:A
76.It makes the 1st letter of a paragraph large enough to span several lines:
A.Word drop
B.Word wrap
C.Word art
D.Drop cap*
Ans:D
77.The Process of converting encrypted data into a human readable format:
A.Encryption
B.Decryption*
C.Encoding
D.None of these
Ans:B
78.Keyboard shortcut to open a previously saved document:
A.Ctrl+N
B.Ctrl+S
C.Ctrl+Z
D.Ctrl+O*
Ans:D
79.A programme designed to detect and remove malicious virus:
A.Virus
B.Malware
C.Spyware
D.Antivirus*
Ans:D
80.The first anti virus programme was:
A.Creeper
B.Norton
C.Reaper*
D.Mc-A-fee
Ans:C
81.The chairman of Board of Governors of NIRDESH:
A.Home Minister
B.Defence Minister*
C.Prime Minister
D.President
Ans:B
82.Which say is observed as World Autism Day?
A.May 2nd
B.April 2nd*
C.June 1st
D.August 1st
Ans:B
83.First Chairman of Planning Commission of India:
A.Vallubhbai Patel
B.Lal Bahadur Shastri
C.Jawaharlal Nehru*
D.None of these
Ans:C
84.Which state is the largest contributor of E-Waste in India?
A.Kerala
B.Andhra Pradesh
C.Maharashtra*
D.Karnataka
Ans:C
85.The process of fermentation was discovered by:
A.Luis Pasteur*
B.Alexander Flemming
C.Edward Jenner
D.Rontengen
Ans:A
86.Which is the Capital of Uttarakhand?
A.Ranchi
B.Raipur
C.Dehradun*
D.Dispur
Ans:C
87.Commonwealth of Independent States(CIS)was created in:
A.January 1991
B.December 1991*
C.October 1992
D.March 1992
Ans:B
88.The first Indian to win Grammy Award:
A.Pandit Ravishankar*
B.Usthad Ali Khan
C.Mrinalini Sarabhai
D.M.S.Subhalakshmi
Ans:A
89.Fathometer is used to messure:
A.Earthquake
B.Rainfall
C.Ocean depth*
D.Sound intensity
Ans:C
90.The most abundant element in earth’s crust:
A.Nitrogen
B.Hydrogen
C.Oxygen*
D.Silicon
Ans:C
91.The author of Crime and Punishment:
A.E.M.Foster
B.Tolstoy
C.Destovsky*
D.Maxim Gorky
Ans:C
92.Entomology is the science that studies:
A.The Formatino of Rocks
B.Behaviour of Human beings
C.Origin of Words
D.Insects*
Ans:D
93.Which article reads ‘The State shall endeavour to protect and improve the environment and to safeguard the forests and wild life of the country?
A.Article 48 A*
B.Article 46 B
C.Article 44 A
D.Article 47 B
Ans:A
94.Which day is observed as ‘Nirbhaya day’?
A.June10
B.September 15
C.December 16*
D.Ocotber 6
Ans:C
95.Who is the Present Chief of Indian Army?
A.Devendrakunar Joshi
B.General Vikram Singh*
C.Nirmalkumar Verma
D.None of these
Ans:B
96.First and only sportsman to achieve Bharath Ratna:
A.Abhinav Binda
B.Kapil Dev
C.Sachin  Tendulkar*
D.None of these
Ans:C
97.Indira Gandhi award for National Integration 2012 was given to:
A.Prof.Yaspal
B.M.S.Swaminathan*
C.Arundathi Roy
D.Latha Mageshkar
Ans:B
98.The official slogan of 2014 FIFA World Cup is:
A.One for all
B.All in one Rhythm*
C.All for One
D.Unite for All
Ans:B
99.The name of Indian Submarine sank on August 2014 at a naval dock Mumbai harbour:
A.I.N.S.Garuda
B.I.N.S.Vikranth
C.I.N.S.Sahyadri
D.I.N.S.Sindhurakshak*
Ans:D
100.The last formed High Court of India is:
A.High Court of Jharkhand
B.High Court of Delhi
C.High Court  of Tripura*
D.High Court of Goa

Ans:C
Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email