1 April 2016

// // Leave a Comment

HSST MATHEMATICS 18-03-2016 KERALA PSC

HSST MATHEMATICS ONLINE EXAM
EXAM DATE:18-03-2016
1.Who among the following is the winner of Jnanapida award in 2015?
A.Ragveer Chaudary*
B.Leeladhar Mandloi
C.K.V.Chaudary
D.S.Ramanugam
Ans:A

2.Who is selected as the Miss Universe in 2015?
A.Ariyana Guetirus
B.Ohvia Gordan
C.Pia Alonso*
D.Maria Laiguna
Ans:C
3.Who among the following is the winner of Ezhuthachan award in 2015?
A.Sugathakumari
B.K.R.Meera
C.Puthussery Ramachandran*
D.Meloor Vasudevan
Ans:C
4.The French open 2015 Women Championship is won by which of the following player?
A.Venus Williams
B.Serina Williams*
C.Simonia Halep
D.Maria Sharapova
Ans:B
5.Who among the following is the first Chairman of New Development Bank(NDB)?
A.K.V.Kamath*
B.Nirbhay Sharma
C.Dineshkumar Sharma
D.Harshit Saumithra
Ans:A
6.The Scheme “Project Arrow”is related to which among the following term?
A.Medicine
B.Postal Department*
C.Telephone department
D.Infrastructure facility
Ans:B
7.In 2015 which among the following crop in Kerala get the “Baumasuchika”title?
A.Pokkali Rice
B.Vazhakulam Pinapple
C.Wayanad Gadhakasala Rice
D.Changalikodan*
Ans:D
8.In 2015 Which among the following film won the title “Suvarnachakoram”in Kerala International Film Festival?
A.Shadow behind the moon
B.Ottal*
C.Ozhivu Divasathe kali
D.Jalal’s story
Ans:B
9.The American Spacecraft New Horizon is launched to study which among the following planet?
A.Moon
B.Pluto*
C.Mars
D.Venus
Ans:B
10.Which amongt the following Constitutional Amendment Act is related to the Land Boundary Agreement between India and Bangladesh?
A.100*
B.119
C.110
D.112
Ans:A
11.The best teacher is one who is capable of----------
A.Giving a good result
B.Inspiring the students to learn*
C.Completing the topic in time
D.Helping the students in preparing notes
Ans:B
12.’Learning by Doing’principle is reflected in-------
A.Realism
B.Idealism
C.Pragmatism*
D.Naturalism
Ans:C
13.In inductive reasoning,one proceeds from
A.Particular to general*
B.General to particular
C.Rational to empirical
D.None of these
Ans:A
14.Which of the following is a projective aid for teaching?
A.Still model
B.Working model
C.Charts
D.Slides*
Ans:D
15.The most significant system of evaluation is--------
A.Formative evaluation
B.Summative evaluation
C.Continuous and Comprehensive evaluation*
D.Continuous evaluation
Ans:C
16.Characteristics of descriptive  research studies are
A.They do not involve hypothesis formulation and testing
B.They use logical methods of inductive-deductive reasoning to arrive at generalizations*
C.They never employ methods of randomization in sampling
D.The variables and procedures are not described accurately and completely
Ans:B
17.Conditions or characteristics that the experimenter manipulates or controls in his or her attempt to ascertain their relationship to observed phenomena are called------
A.Independent variables*
B.Dependent variables
C.Confounding variables
D.None of these
Ans:A
18.Types of experimental validity are
A.Content and construct validity
B.Statistical validity
C.Internal validity
D.Internal validity,external validity,statistical validity and construct validity*
Ans:D
19.Qualitative research focuses on--------
A.In depth interview only
B.Observations only
C.Document analysis,in-depth interview and observations*
D.Document analysis only
Ans:C
20.Probability based sampling method is---------
A.Stratified sampling*
B.Purposive sampling
C.Random sampling
D.Judgement sampling
Ans:A
21.The case known as’Privy Purse Case’is:
A.R.C.Cooper v.Union of India
B.Ashok Kumar Yadav v.Haryana
C.West Bengal v.Nripendra Nath
D.Madhav Rao Scindia v Uol*
Ans:D
22.In which of the following cases did the Supreme Court declare Salwa Jundum as unconstitutional?
A.Kihoto Hollohan v.Zachillu
B.Pratap Singh v.Jharkhand
C.Nandini Sundar v.Chattisgarh*
D.Pooran v.State of U.P
Ans:C
23.No law made by the Parliament and having extra-territorial operation will be deemed
A.Invalid*
B.Void
C.Constitutional
D.Valid
Ans:A
24.A legislative Bill which contains only provision dealing with giving of a guarantee by the Government of India is
A.Financial Bill
B.A money Bill*
C.Ordinary Bill
D.All of the above
Ans:B
25.The total number of Ministers including the Prime Minister in the Council of Ministers should be not exceed ------------percent of the total members of the House of the People.
A.15*
B.20
C.10
D.None of the above
Ans:A
26.The maximum amount of fine that can be imposed on the respondent who violates a protection order issued under the Protection of Women from Domestic  Violence Act is
A.Ten Thousand Rupees
B.Fifty Thousand Rupees
C.Twenty Thousand Rupees*
D.None of these
Ans:C
27.National Parks are notified under
A.Indian Forests Act
B.Forest Conservation Act
C.Environment Protection Act
D.Wild Life Protection Act*
Ans:D
28.The minimum age of donor of human organ is
A.20 years
B.18 years*
C.21 years
D.25 years
Ans:B
29.Under the Right to Education Act,’elementary education’means education from first class to
A.Fourth class
B.Seventh class
C.Fifth class
D.Eighth class*
Ans:D
30.Under the Right to Information Act,disclosure of an information on an incident concerning the economic interest of the State
A.Is not at all exempted
B.Can made 15 year after the incident
C.Is normally exempted from disclosure but can be released 20 years after the incident*
D.Is normally exempted from disclosure but can be released 15 years after the incident
Ans:C
31.The area of a triangle is equal to that of a square whose side measures 60 m.The side of the triangle whose corresponding altitude is 90 m is
A.60 m
B.40 m
C.80 m*
D.90 m
Ans:C
32.The height of an arc of a circle is 10 cm and its diameter is 12.5 cm.The chord of the arc is of length
A.10 cm*
B.12 cm
C.8 cm
D.11 cm
Ans:A
33.A sphere of radius 4 cm is carved from a homogeneous sphere of radius 8 cm and mass 160 g.The mass of the smaller sphere is
A.80g
B.60g
C.40g
D.20g*
Ans:D
34.A pendulum swings through an angle of 300and describes an arc 8.8 cm in length.The length of the pendulum is(Use Pie=22/7)
A.8.8 cm
B.16.8 cm*
C.12.4 cm
D.10.2 cm
Ans:B
35.A solid cube is cut into two cuboids of equal volumes.The ratio of the total surface area of the given cube to that of one of the cuboids is
A.2:1
B.3:2*
C.4:1
D.4:3
Ans:B
37.21000000mod 7 is
A.5
B.3
C.2*
D.4
Ans:C
38.When x5+x4+5x2-3 is divided by x+2,the remainder is
A.0
B.1*
C.2
D.3
Ans:B
39.A tree with 7 vertices has---------edges.
A.8
B.7
C.5
D.6*
Ans:D
40.The number of distinct spanning tress of K4 is
A.16*
B.12
C.32
D.8
Ans:A
41.If the identity element e?S exists in a semigroup(S,?),then it is a
A.Group
B.Groupoid
C.Monoid*
D.None of the above
Ans:C
42.The number of generators of(Z24,+)is
A.2
B.6
C.8*
D.10
Ans:C
43.A Sylow 3-subgroup of a group of order 12 has order
A.2
B.3*
C.1
D.12
Ans:B
45.Let Q be the field of rational numbers and z2 is a field modulo 2.Then the polynomial f(x)=x3-9x2+9x+3 is
A.Irreducible over Q but reducible over Z2*
B.Irreducible over both Q and Z2
C.Reducible over but irreducible over  Z2
D.Reducible over both Q and Z2
Ans:A
48.Let V be a finite dimensional vector space,I be the identity transformation on V,then the null space of I is
Ans:{0}
49.If V is a vector space with dim V=n,then the dimension of the hyperspace of V is
A.n
B.n-1*
C.n+1
D.0
Ans:B
50.Let V be a vector space of all 2 x 2 matrices over R.Let T be the linear mapping T:v->v such that T(A)=AB-BA where B=[2 1[First row]0 3[Second row]].Then the nullify of T is
A.1*
B.2
C.3
D.4
Ans:A
51.Banach space is a
A.Complete normed vector space *
B.Normed vector space
C.Complete vector space
D.None of the above
Ans:A
52.Which of the following is true?
A.All normed spaces are inner product spaces
B.All inner product spaces are normed spaces*
C.All inner product spaces are Banach spaces
D.All inner product spaces are Hilbert spaces
Ans:B
53.Banach space is a Hilbert space if
A.Pythagorean theorem holds
B.Projection theorem holds
C.Parallelogram law holds*
D.None of the above
Ans:C
54.If T is a bounded linear operator on a Hilbert space H,which of the following is not true?
A.T is normal if T is self-adjoint
B.T is normal if T is unitary
C.T is self-adjoint if T is normal*
D.None of the above
Ans:C
57.(x?y)+(x’+y’)is equal to
Ans:1
58.Let a be any element in a Boolean algebra B.If a+x=1 and ax=0,then
Ans:x=a’
59.Which of the following is reflexive?
A.l2*
B.l1
C.L1[a,b]
Ans:A
61.If S is a non-empty set of real numbers,then
A.Inf S=Sup S
B.Inf S=-Sup(-S)*
C.Inf S=Sup(-S)
D.Inf S=-Sup S
Ans:B
62.Every infinite set has
A.An uncountable subset
B.A countable subset*
C.Both countable and uncountable subsets
D.None of the above
Ans:B
63.A real valued function f has discontinuity of the second kind at x=a if
A.f(a+)exist only
B.f(a-)exist only
C.Neither f(a+)nor f(a-)exist*
D.Both f(a+)and f(a-)exist
Ans:C
65.Every open set of real numbers is the union of
A.Countable collection of disjoint closed intervals
B.Uncountable collection of disjoint closed intervals
C.Countable collection of disjoint open intervals*
D.Uncountable collection of disjoint open intervals
Ans:C
66.A set E is nowhere dense if
A.Closure of E contains non-empty open sets
B.Closure of E contains non-empty open sets*
C.Closure of E contains empty open set
D.None of the above
Ans:B
67.If f1and f2 are two real-valued bounded functions defined on[a,b]then for every partition p on[a,b]
Ans:U(p,f1+f2)lessthan equaltoU(p,f1)+U(p,f2)
68.If f:[a,b]->R is continuous and monotonic function then
Ans:f is Riemann integrable on[a,b]
69.Which of the following is true?
A.The set[0,1]is not countable
B.If E1and E2 are Lebesgue measurable,then E1?E2is Lebesgue measurable
C.The family M of Lebesgue measurable sets is an algebra of sets
D.All of the above*
Ans:D
71.If f satisfies the conditions of Lagrange’s mean value theorem and if f’(x)=0?x?[a,b],then which of the following is true?
Ans:f is constant on[a,b]
72.lim/z->0 z(bar)/z is
A.0
B.1
C.1/2
D.Does not exist*
Ans:D
76.The image of the unit circle |z|=1 under the transformation w=2 z+z2 is
A.Circle
B.Straight line
C.Parabola
D.Cardioid*
Ans:D
77.If X is any set,T is a collection of all subsets of X then(X,T)is
A.Discrete topology*
B.Indiscrete topology
C.Trivial topology
D.None of the above
Ans:A
78.Let X and Y are topological spaces.The function f is a homemorphism if
A.f:X->Y is a bijective function
B.f is continuous
C.f-1:Y->X is continuous
D.All of the above*
Ans:D
79.Every compact subset of a Hausdorff space is
A.Closed set*
B.Open set
C.Null set
D.None of the above
Ans:A
80.The order and degree of the differential equation
d/dx(d2y/dx2)4=0 is
A.1,4
B.2,4
C.3,1*
D.3,4
Ans:C
81.The value of Wronskian W(x,x2,x3)is
A.2x2
B.2x4
C.2x3*
D.x2
Ans:C
84.The orthogonal trajectory of the family of curves x2-y2=k is given by
A.x2+y2=c
B.xy=c*
C.y=c
D.x=0
Ans:B
86.Stirling’s formula is the ---------of Gauss’ forward and backward formulae.
A.Arithmetic mean*
B.Geometric mean
C.Harmonic mean
D.None of the above
Ans:A
87.The interpolating polynomial of the highest degree which corresponds the functional values f(-1)=9,f(0)=5,f(2)=3,f(5)=15 is
Ans:x2-3x+5
89.The minimizing curve must satisfy a differential equation called
A.Lagrange’s equation
B.Euler-Lagrange equation*
C.Gauss equation
D.None of the above
Ans:B
90.A solid figure of revolution,for a given surface area,has maximum volume is in the case of
A.A circle
B.A sphere*
C.An ellipse
D.A parabola
Ans:B
91.A rigid body moving in space with one point fixed  has degree of freedom
A.3*
B.1
C.6
D.9
Ans:A
95.Using Fourier series,representing x in the interval [-pie,pie],the sum of the series
1-1/3+1/5-1/7+……is
A.0
B.1
C.pie/2
D.pie/4*
Ans:D
96.The only idempotent t-conorm is
A.Algebraic sum
B.Drastic union
C.Standard fuzzy union*
D.Bounded sum
Ans:C
97.Using fuzzy arithmetic operations on intervals[4,10]/[1,2]is
A.[4,5]
B.[2,10]*
C.[2,8]
D.[4,20]
Ans:B
100.Let X be a non-empty compact Hausdorff space.If every point of ?? is a limit point of X,then
A.X is disjoint
B.X is countable
C.X is uncountable*
D.None of the above
Ans:C



Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email