30 April 2016

// // Leave a Comment

LIBRARIAN GRADE IV 12-04-2016 KERALA PSC SOLVED PAPER

LIBRARIAN GRADE IV(STATE CENTRAL LIBRARY)
EXAM DATE:12-04-2016
1.A book printed before 1501 is known as:
A.Old book
B.Out-of print book
C.Manuscript
D.Incunabula*
Ans:D

2.Delhi Library Association is the publisher of:
A.Publishers monthly
B.Journal of Library and Information Science
C.Indian Press Index*
D.Asian Recorder
Ans:C
3.Documentation Research and Training Centre is located at:
A.Delhi
B.Chennai
C.Calcutta
D.Bangalore*
Ans:D
4.In which year the Kerala Granthasia Sangam was formed?
A.1937
B.1943
C.1945*
D.1957
Ans:C
5.International Institute of Bibliography(IIB)was the initial name of:
A.IFLA
B.FID*
C.UNISIST
D.UNESCO
Ans:B
6.Library of Congress was founded in the year:
A.1800*
B.1812
C.1815
D.1897
Ans:A
7.NASSDOC is developed by:
A.INSDOC
B.ICSSR*
C.CSIR
D.National Library of India
Ans:B
8.NISCAIR is the publisher of:
A.IASLIC Bulletin
B.Library and Information Science Abstract
C.Indian Science Abstract*
D.Indian Library Science Abstract
Ans:C
9.Peter Lazer developed:
A.NISSAT*
B.INSDOC
C.DELNET
D.INFONET
Ans:A
10.SENDOC is located at:
A.New Delhi
B.Gwalior
C.Ahmadabad
D.Hyderabad*
Ans:D
11.The Chairman of the Library committee appointed by UGC in 1957 was:
A.C.D.Deshmukh
B.S.R.Ranganathan*
C.R.C.Mehrota
D.R.P.Rastogi
Ans:B
12.The Five Laws of Library Science of S.R.Ranganathan was first published in:
A.1931*
B.1924
C.1933
D.1934
Ans:A
13.’Best reading for the largest number at the least cost’ is the book selection principle suggested by:
A.Dewey*
B.Mccolvin
C.Drury
D.S.R.Ranganathan
Ans:A
14.Bottom card and Top card is used in:
A.Three card system
B.Browney system
C.Kardex*
D.Newwark system
Ans:C
15.Conscience box is used in libraries for collecting:
A.Overdue fine*
B.Complaints
C.Requests for new books
D.Donations
Ans:A
16.GOC stands for
A.Government Officers Committee
B.Government Online Catalogue
C.Good Offices Committee*
D.Goa Online Centre
Ans:C
17.The Raja Rammohan Roy Library Foundation is located at:
A.Ahammedabad
B.New Delhi
C.Lucknow
D.Calcutta*
Ans:D
18.Universal Availability of Publications is a programme of:
A.IFLA*
B.UNESCO
C.LC
D.FID
Ans:A
19.UNESCO Public library manifesto was first published in:
A.1946
B.1948
C.1949*
D.1972
Ans:C
20.Which state enacted public library legislation in India first?
A.Kerala
B.Karnataka
C.Andra Pradesh
D.Tamil Nadu*
Ans:D
21.World Library and Information Congress is regularly organized by:
A.Library of Congress
B.The British Library
C.IFLA*
D.ALA
Ans:C
22.A government grant of exclusive priviledge on a new invention for a term of years is called:
A.Patent*
B.Standard
C.Copyright
D.None of these
Ans:A
23.In which year Trivandrum Public Library(presently the Kerala State Central Library)was established?
A.1829*
B.1861
C.1887
D.1894
Ans:A
24.Job evaluation is the process of:
A.Performance assessment
B.Fix the salary of a job*
C.Identification of a job
D.Analyzing the job
Ans:B
25.Method of Details is a method used in libraries for:
A.Financial estimation*
B.Fund raising
C.Reducing the expenditure
D.Preservation of documents
Ans:A
26.Morrocco leather is made from:
A.Cow
B.Camel
C.Goat*
D.Pig
Ans:C
27.PPBS stands for:
A.Performance Programme Budgeting System
B.Programming Planning Budgeting System
C.Prepare Program and Budgeting System
D.Planning Programming Budgeting System*
Ans:D
28.The acronym POSDCORB is devised by:
A.F.W.Taylor
B.Henry Fayal
C.L.Gulick*
D.Edward Evans
Ans:C
29.The serial number against which the details of the book are recorded in the official register of the library is called:
A.Class Number
B.Book Number
C.Collection Number
D.Accession Number*
Ans:D
30.Three Card System is used for:
A.Registration of periodicals*
B.Circulation of Books
C.Readers Ticket
D.Cataloguing of Books
Ans:A
31.A periodical published in every  three months is called:
A.Three monthly
B.Bi-monthly
C.Quarterly*
D.None of these
Ans:C
32.ARIST stands for:
A.Annual Review in Science and Technology
B.Annual Review of Information Science and Technology*
C.Association of Reporters in Science and Technology
D.Association of Information Scientists and Technologists
Ans:B
33.Asian Recorder is a:
A.News Paper
B.Subject Periodical
C.News Digest*
D.Bibliography
Ans:C
34.CAS stands for:
A.Current Awareness Service*
B.Computer Aided Service
C.Catalogue Assisted Service
D.Campus Area Service
Ans:A
35.UNISIST is a programme sponsored by IFLA and:
A.FID
B.ICSU*
C.NATIS
D.LC
Ans:B
36.Glossary of library terms is published by:
A.Special Library Association
B.Medical Library Association
C.Indian Library Association
D.American Library Association*
Ans:D
37.Guide to Literature is treated as a:
A.Primary source
B.Secondary source
C.Tertiary source*
D.None of these
Ans:C
38.Indicative abstract is:
A.An outline of a document*
B.An abridged form of a document
C.An annotation of a document
D.A detailed representation of a document
Ans:A
39.A website where entries are written in chronological order and displayed in reverse chronological order is called:
A.Google
B.Email
C.Blog*
D.WhatsApp
Ans:C
40.CDS/ISIS is a software developed by:
A.UGC
B.INSDOC
C.FID
D.UNESCO*
Ans:D
41.ENIAC is known as:
A.First generation computer*
B.Second generation computer
C.Third generation computer
D.Fourth generation computer
Ans:A
42.Journal of Documentation is published from:
A.USA
B.UK*
C.India
D.Canada
Ans:B
43.Index India is published by:
A.Indian Library Association
B.Delhi Library Association
C.Rajasthan Library Association*
D.Bengal Library Association
Ans:C
44.The concept of Selective Dissemination of Information(SDI)service was coined by:
A.F.W.Lancaster
B.S.R.Ranganathan
C.S.C.Bradford
D.H.P.Luhn*
Ans:D
45.The term of a patent granted in India is:
A.7 years
B.14 years
C.20 years*
D.21 years
Ans:C
46.Union Catalogue of Scientific Serials in India is compiled by:
A.IIT,Mumbai
B.CSIR
C.DRTC
D.INSDOC*
Ans:D
47.Which one is a geographical source?
A.Gazette
B.Gazetteer*
C.Fodor’s India
D.Year Book
Ans:B
48.Who released the first issue of the Indian National Bibliography(1957)?
A.Jawaharlal Nehru*
B.Dr.S.R.Ranganathan
C.Dr.S.Radhakrishnan
D.Mr.B.S.Kesavan
Ans:A
49.World of Learning is a/an:
A.Dictionary
B.Encyclopedia
C.Biography
D.Directory*
Ans:D
50.The Cumulative Book Index is published by:
A.Library of Congress
B.Wilson Book Publishing Co.*
C.Academic Publishers
D.American Library Association
Ans:B
51.ERNET is implemented by:
A.UGC,Government of India
B.Department of Education,Govt.of India
C.Department of Telecommunication,GOvt.of India
D.Department of Electronics,Government of India*
Ans:D
52.Library and Information Science Abstract(LISA)is published by:
A.The British Library
B.The Library Association*
C.American Library Association
D.Library of Congress
Ans:B
53.International Serial Data System(ISDS)is an information centre developed by:
A.UNISIST*
B.FID
C.IFLA
D.LC
Ans:A
54.LibQual is a tool for measuring library service quality developed by:
A.The British Library
B.Library of Congress
C.American Library Association
D.Association of Research Libraries*
Ans:D
55.LIS Forum is an email discussion forum run by:
A.Indian Institute of Science,Bangalore*
B.SNDT Womens University,Lucknow
C.Indian Institute of Technology,Chennai
D.Indian Institute of Management,Calcutta
Ans:A
56.Ulrich’s International Periodical Directory is published by:
A.Wilson Co.
B.R.R.Bowker*
C.Academic Publishers
D.IFLA
Ans:B
57.A ‘Classification and Subject Index for Cataloguing and arranging the books and pamphlets of a library’was the title of the first edition of:
A.Anglo American Cataloguing Rules
B.Colon Classification
C.Classified Catalogue Code
D.Dewey Decimal Classification*
Ans:D
58.An ordinal number which fixes the position of a document relative to the other documents having the same class is called:
A.Class Number
B.Book Number*
C.Collection Number
D.ISBN
Ans:B
59.Biochemistry is an example of the mode of formation of subjects:
A.Fusion*
B.Fission
C.Lamination
D.Distillation
Ans:A
60.In UDC,equal to(=)sign is used to add:
A.Common auxiliary of form
B.Common auxiliary of language*
C.Common auxiliary of place
D.Common auxiliary of time
Ans:B
61.Thrishna is a CDS/ISIS based software developed by:
A.UGC
B.INSDOC
C.NISSAT*
D.CSIR
Ans:C
62.Universal Decimal Classification(UDC)is an example of:
A.Freely faceted scheme
B.Almost freely faceted scheme
C.Almost enumerative scheme
D.Almost faceted scheme*
Ans:D
63.Which one of the following is an open source library software?
A.Libsys
B.SOUL
C.CDS/ISIS
D.KOHA*
Ans:D
64.Broad System of Ordering is a classification system or switching language developed by:
A.UNESCO
B.UNISIST*
C.UN
D.ISO
Ans:B
65.DDC is presently published by:
A.Wilson Publishing Co.
B.Academic Publishers
C.Forest Press*
D.American Library Association
Ans:C
66.Dictionary Catalogue Code(1946)is developed by:
A.Library of Congress
B.S.R.Ranganathan*
C.C.A.Cutter
D.American Library
Ans:B
67.The Bibliographic Classification(bC)is devised by:
A.H.E.Bliss*
B.S.R.Ranganathan
C.J.D.Brown
D.Paul Otlet
Ans:A
68.The connecting symbol used to add a second level Time isolate number(T2)with a first level Time isolate(T1)number in Colon Classification(cC6)is:
A.Apostrophe
B.Dot*
C.Colon
D.Comma
Ans:B
69.In FID/CCC,CCC stands for:
A.Colon Classification Committee
B.Classified Catalogue Committee
C.Central Classification Committee*
D.Centralized Cataloguing Committee
Ans:C
70.In which indexing system Roleoperator is used:
A.Chain Indexing
B.PRECIS*
C.POPSI
D.Keyword Indexing
Ans:B
71.In ISBD(ER),ER stands for:
A.English Region
B.Every Reader
C.Eastern Russia
D.Electronic Resource*
Ans:D
72.Dublin Core is related to:
A.Greenstone software*
B.Libsys software
C.KOBA software
D.SOUL software
Ans:A
73.The standard size of a catalogue card is:
A.10x15 cm
B.15x20 cm
C.7.5 x 12.5 cm*
D.5 x 7.5 cm
Ans:C
74.The first Thesaurus published in the world is:
A.Roget’s Thesaurus*
B.Chemical Engineering Thesaurus
C.Thesaurus of Engineering and Scientific Terms
D.Engineers Joint Council Thesaurus
Ans:A
75.Which edition of Colon Classification is considered as a freely faceted classification scheme?
A.First edition
B.Fourth edition
C.Sixth edition
D.Seventh edition*
Ans:D
76.The ISSN national centre in India is:
A.National Library of India,Calcutta
B.National Science Library,Delhi*
C.Madras University Library,Chennai
D.DESIDOC,Delhi
Ans:B
77.The latest ISBN number contains:
A.8 digits
B.11 digits
C.12 digits
D.13 digits*
Ans:D
78.The Remington Company of India introduced:
A.Dictinary catalogue
B.Kardex*
C.Microform catalogue
D.Computer catalogue
Ans:B
79.The terms AND,OR,NOT used in advanced information search and retrieval are known as:
A.Keywords
B.Connectives
C.Boolean operators*
D.Search words
Ans:C
80.Science Direct is a database owned by:
A.Academic Publishers
B.Elsevier Publishers*
C.Informatics India Limited
D.Library of Congress
Ans:B
81.Which river is known as Nile of Kerala?
A.Periyar
B.Pamba
C.Chalakkudy River
D.Bharathapuzha*
Ans:D
82.Who established Atmavidya Sangham?
A.Thycaud Ayya
B.Vagbhadanandan*
C.Pandit KP Karuppan
D.Sahodaran Ayyappan
Ans:B
83.Who won the MV Pylee Award 2016?
A.Janey James*
B.K.R.Meera
C.Dr.J.V.Vilanilam
D.Dr.B.Ekbal
Ans:A
84.In which year the Ninth Schedule was added to the Indian Costitution?
A.1953
B.1962
C.1951*
D.1952
Ans:C
85.Identify the field to which Mr.Anil Ganguly is related?
A.Film*
B.Sports
C.Politics
D.Social Service
Ans:A
86.Which of the following was the centre of Salt Satyagraha in Kerala during the Civil Disobedience Movement?
A.Kottayam
B.Alappuzha
C.Vizhinjam
D.Payyannur*
Ans:D
87.Which of the following Fundamental Rights has been deleted by 44th amendment bill?
A.Right to equality
B.Right to freedom of religion
C.Right to property*
D.Right to education
Ans:C
88.Who was the first Harijan member of Srimoolam Prajasabha?
A.Dr.Palpu
B.Ayyankali*
C.C.Krishnan
D.C.Kesavan
Ans:B
89.English is the official language of which of the following state?
A.Punjab
B.Rajastan
C.Haryana
D.Nagaland*
Ans:D
90.Identify the part of the Indian Constitution which reflects the mind and ideals of the framers:
A.Directive Principles
B.Articles
C.Preamble*
D.Fundamental Rights
Ans:C
91.In which state the Flamingo Festival-2016 is organized?
A.Andhra Pradesh*
B.Karnataka
C.Meghalaya
D.Assam
Ans:A
92.He was born in 1852.His real name was Karattu Govinda Menon.He founded the Anandamatham.Who is he?
A.Swami Ananada Theerthan
B.Brahmananda Sivayogi*
C.Chattampi Swamikal
D.Vagbhadananda
Ans:B
93.Our Prime Minister announced ‘Beti Bachao,Beti Padhao Yojana’on 22 January 2015 at:
A.Kolkata
B.Chennai
C.Ahmedabad
D.Pampat*
Ans:D
94.Who is the author of the book”The Country of First Boys”?
A.Amartya Sen*
B.Arundhati Roy
C.Salman Rushdie
D.R.K.Narayan
Ans:A
95.Sarkaria Commission was closely related to which of the following area?
A.Election Reforms
B.Minority Reforms
C.Central State Relations*
D.Women Reforms
Ans:C
96.Who founded Valasamudaya Parishkarani Sabha?
A.Dr.Ayyathan Gopalan
B.Pandit karuppan*
C.C.V.Kunjuraman
D.C.Kesavan
Ans:B
97.Who won the Sree Chithira Tirunal National Award-2015?
A.T.P.Sreenivasan*
B.M.T.Vasudevan Nair
C.Subhash Chandran
D.G.Madhavan Nair
Ans:A
98.From which country India borrowed the scheme of Indian Federation?
A.USSR
B.Germany
C.Canada*
D.UK
Ans:C
99.International Day of the Girl Child is on:
A.September 11
B.November 12
C.December 12
D.October 11*
Ans:D
100.Whose autobiography is’Ente Nadukadathal’?
A.A.K.Gopalan
B.Swadeshabhimani Ramakrishna Pillai*
C.P.Krishna Pillai
D.T.R.Krishnaswami Iyer
Ans:B



Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email