7 April 2016

// // Leave a Comment

REPORTER GRADE-II ENGLISH LEGISLATURE SECRETARIAT 01-10-2014

REPORTER GRADE-II ENGLISH LEGISLATURE SECRETARIAT
EXAM DATE:01-10-2014
1.Sixth largest nation in the world is:
A.USA
B.Australia*
C.India
D.None of the above
Ans:B

2.Gir forest famous for lions is in:
A.Gujarath*
B.Tamilnadu
C.Kerala
D.Assam
Ans:A
3.Swaraj Party formed in the year:
A.1923*
B.1936
C.1924
D.None of the above
Ans:A
4.Kalibengan is in----------state
A.Gujarath
B.Rajasthan*
C.Punjab
D.Madhyapradesh
Ans:B
5.Megalithic means:
A.Relating to stone
B.Huge stone*
C.Small stone
D.None of the above
Ans:B
6.Wealth of Nations is a book by:
A.Adam smith*
B.Ricardo
C.Alfred Marshal
D.None of the above
Ans:A
7.Who is known as the father of scientific history?
A.Herodotus
B.Thucydides*
C.Leopoid Von Ranke
D.None of the above
Ans:B
8.Who is the founder of ‘Whatsapp’?
A.Jan Koum*
B.Marc Sukkenburg
C.Bill Gates
D.None of the above
Ans:A
9.Which company from the following has been taken over by Microsoft?
A.Nokia*
B.Motorola
C.IBM
D.None of the above
Ans:A
10.Marc Sukenburg is the founder of:
A.Facebook*
B.Google
C.Samsung
D.LG
Ans:A
11.Manmohan Singh elected from Assam for Rajyasabha for----------term
A.3rd
B.4th
C.5th*
D.6th
Ans:C
12.Who is the Chairman of Air Asia India?
A.Ratan Tata
B.C.N.Annadurai
C.Indra Nooyi
D.None of the above*
Ans:D
13.S.K.Roy is the Chairman of:
A.SBI
B.LIC*
C.SEBI
D.None
Ans:B
14.Muhammed Hassan is popularly known as:
A.Amir Khusru*
B.Abul Fasal
C.Abul Faizy
D.Birbal
Ans:A
15.Who won the best actor in the Academy Awards of 2013?
A.Daniel Day Lewis*
B.Leonardo de Caprio
C.Brad Pit
D.None
Ans:A
16.Recently Motorola was brought by which company?
A.Yahoo
B.Google
C.IBM
D.None of the above*
Ans:D
17.Ashes Cup is associated with:
A.England  and Scotland
B.Australia and England*
C.West Indies and England
D.None of the above
Ans:B
18.Davis Cup is associated with:
A.Lawn Tennis*
B.Badminton
C.Football
D.Cricket
Ans:A
19.Udayabhoomi is the Samadhi of:
A.Rajiv Gandhi
B.Charan Singh
C.Narasimha Rao
D.None of the above*
Ans:D
20.The first Prime Minister to resign from office:
A.Indira Gandhi
B.Morarji Desai*
C.Jawahar Lal Nehru
D.Rajiv Gandhi
Ans:B
21.Under whose prime ministership FERA was passed?
A.Rajiv Gandhi
B.Indira Gandhi*
C.Deva Gowda
D.None
Ans:B
22.Which company launched Flying Spur in India:
A.Bently*
B.Audi
C.BMW
D.Lamborghini
Ans:A
23.Which cricketer recently completed 50,000 in all forms of cricket?
A.Sachin Tendulkar*
B.Ponting
C.Alan Border
D.Ian Boathem
Ans:A
24.Who started railway in India?
A.Ripon
B.Dalhousie*
C.Bentik
D.None
Ans:B
25.Who is the author of Malabar Manuel?
A.Logan*
B.Max Muller
C.Inns
D.Fr.Arnos
Ans:A
26.Kundara Proclamation took place in:
A.1809*
B.1812
C.1909
D.1839
Ans:A
27.Ezhava Memorial as in the year:
A.1889
B.1882
C.1921
D.None of the above*
Ans:D
28.-------Participated in the Vaikkom Satyagraha
A.EVR*
B.Annadurai
C.A.K.Gopalan
D.None
Ans:A
29.First Education minister of Kerala was:
A.Joseph Mundasseri*
B.M.A.Baby
C.E.T.Muhammed Basheer
D.None of the above
Ans:A
30.Who is known as’Pulayaraja’?
A.Ayyankali*
B.Kelappan
C.Mannathu Padmanabhan
D.C.K.Madhavan
Ans:A
31.Goa was liberated from Portuguese in the ----------year.
A.1961*
B.1962
C.1978
D.1947
Ans:A
32.What is the new limit of expenditure in Loksabha election?
A.70 lakh*
B.50 lakh
C.40 lakh
D.25 lakh
Ans:A
33.The Navy Chief resigned due to submarine accidents is:
A.D.K.Joshi*
B.V.Bhagvath
C.V.K.Singh
D.None
Ans:A
34.E-Wallet,scheme is introduced by:
A.IRCTC*
B.SEBI
C.RBI
D.LIC
Ans:A
35.Which movie won the best picture award in the Oscar awards 2014?
A.12 years Slave*
B.Helium
C.20 Feet from Stardom
D.None of the above
Ans:A
36.Krishna Choudhari is the Director General of:
A.RPF*
B.ITBP
C.CRPF
D.BSF
Ans:A
37.Hyderabad will be the capital of Andhra and Telungana for ------years.
A.10*
B.5
C.12
D.None of the above
Ans:A
38.Which of the following metals forms an amalgam with other metals?
A.Tin
B.Mercury*
C.Led
D.None
Ans:B
39.Which of these gases not belong to green house gases in the atmosphere?
A.Carbon dioxide
B.Hydrogen*
C.Methane
D.None
Ans:B
40.Numismatics is the study of:
A.Ancient artifacts
B.Coins*
C.Fishes
D.Birds
Ans:B
41.Philology is the study of:
A.Languages*
B.Mountains
C.Inscriptions
D.Glacier
Ans:A
42.The Origin of Species is the book by:
A.Earnest Hemingway
B.Arnold Toynbee
C.Winston Churchill
D.None of the above*
Ans:D
43.Using General principles to analyze specific cases is called:
A.Deductive reasoning*
B.Inductive reasoning
C.Natural selection
D.Artificial selection
Ans:A
44.What does Angstrom measures?
A.Quantity of Liquid
B.Light waves*
C.Speed of Rocket
D.None of the above
Ans:B
45.First elected President of Indian National Congress was:
A.Subhash Chandra Bose*
B.Mahatma Gandhi
C.Indira Gandhi
D.Rajendra Prasad
Ans:A
46.India wins freedom is a book by:
A.Maulana Abul Kalam Azad*
B.Jawahar Lal Nehru
C.Rabindra Nath Tagore
D.None of the above
Ans:A
47.Nehru’s biography is written by
A.S.Gopal*
B.S.Radhakrishnan
C.Arnold Toynbee
D.Vijaya Lakshmi Pandit
Ans:A
48.Who was the first chairman of Indian Planning Commission?
A.Rajendraprasad
B.J.L.Nehru*
C.Vallabhai Patel
D.None of the above
Ans:B
49.Usain Bolt set the 100 Meter world record in ------time.
A.9.58*
B.9.92
C.9.89
D.9.48
Ans:A
50.As per Human Development Index,which country occupies the first rank?
A.Norway*
B.Australia
C.India
D.USA
Ans:A
51.Starting process of a computer is known as:
A.Booting
B.Programming
C.Switch on*
D.Protecting
Ans:C
52.The term ‘directory’is equalent to:
A.Files
B.Loons
C.Folder*
D.Windows
Ans:C
53.The picture which represents programs on the Desk Top is called:
A.Pictures
B.Workbook
C.Icons*
D.Cell
Ans:C
54.Floppy is a ---------storage device.
A.Primary
B.Secondary*
C.Permanent
D.None of these
Ans:B
55.Which of the following operating system is produced by IBM?
A.Dos
B.Linux
C.OS-2*
D.Windows
Ans:C
56.The smallest unit of memory is known as:
A.Byte
B.Bit*
C.MG
D.GB
Ans:B
57.Which of the following is not a computer language?
A.Low Level language
B.High level language
C.Medium level language*
D.All of the above
Ans:C
58.Which of the following is not required for mail merge?
A.Macros*
B.Merge fields
C.Main Document
D.Data Source
Ans:A
59.Calculator is in---------menu.
A.Insert
B.Accessories*
C.Review
D.Format
Ans:B
60.Which of the following will you  opt for saving a file?
A.Save option from file menu
B.Ctrl+S
C.Save button on standard toolbar
D.Any of the above*
Ans:D
61.Short cut key used to cut the selected text:
A.Ctrl+V
B.Ctrl+Z
C.Ctrl+C
D.Ctrl+X*
Ans:D
62.What is PDF stand for?
A.Pre Described  File
B.Portable Document Format*
C.Portable Document File
D.None of the above
Ans:B
63.The short cut key used to Redo the last action performed is:
A.Ctrl+K
B.Ctrl+Home
C.Ctrl+Z
D.Ctrl+Y*
Ans:D
64.Browsers are used for seeing:
A.Blogspot
B.Website*
C.UTube
D.Twitter
Ans:B
65.Who is known as the first computer programmer?
A.Tim Burners Le
B.Lady Augusta Adam Lovelace*
C.Wintonsurf
D.Alien Turing
Ans:B
66.----------is free software
A.Windows
B.Linux*
C.MS Word
D.None of the above
Ans:B
67.-----------Megabytes=1 Gigabytes
A.1204 MB
B.1004 MB
C.1024 MB*
D.8 MB
Ans:C
68.Clicking the left mouse button twice simultaneously is called:
A.Selection
B.Double-Click*
C.Tic-tic
D.Any of these
Ans:B
69.For enlarging a window you can also double-click on it’s ---------bar
A.Minimize
B.Maximize
C.Print Preview
D.None of the above*
Ans:D
70.Spelling and grammar button is present on the ------------tool bar
A.Formatting
B.Inserting
C.Review*
D.Page Layout
Ans:C
71.The ----------Bar is located at the bottom of Microsoft Excel window
A.Staus Bar*
B.Title Bar
C.Scroll Bar
D.Formaula Bar
Ans:A
72.The ---------icon lets you store deleted files and recover them if required
A.My computer
B.My document
C.Recycle Bin*
D.All of the above
Ans:C
73.------------is basically a quick link to a program,a file or a folder
A.Mouse
B.Icon
C.Shortcut*
D.Any of these
Ans:C
74.L in Roman letters means:
A.100
B.5
C.50*
D.25
Ans:C
75.In a word document page number is inserted into:
A.Spell check
B.Format
C.Line spacing
D.Header and Footer*
Ans:D
76.Which spread sheet software is most suitable for preparing Balance Sheet?
A.Ms Office
B.Ms Excel
C.Application Software
D.Tally accounting*
Ans:D
77.Who invented mouse?
A.Douglus Carl Engelbert*
B.Allen Turing
C.Glen Record
D.None of these
Ans:A
78.Which of the following is not a cursor control input device?
A.Joystick
B.Keyboard
C.MICR*
D.Mouse
Ans:C
79.-------Key is used to present column position of text:
A.Ctrl
B.Alt
C.Tab Stops
D.None of these
Ans:-----
80.ALU stands for:
A.Arithmetic and Logical Unit*
B.Aptitude Logical Usage
C.Abstract Language Unit
D.Arithmetic Language Unit
Ans:A
81.The upper portion of the machine which moves while typing is called:
A.Main Spring
B.Carriage*
C.Type basket
D.Type bar
Ans:B
82.The hard cylinder is used for:
A.Typing
B.Taking carbon copied
C.Stencil cutting*
D.None of the above
Ans:C
83.Carriage rack travels on the ------------wheel.
A.Pinion wheel*
B.Escapement wheel
C.Mainspring
D.Ratchet wheel
Ans:A
84.There are---------character keys in Haida Typewriter:
A.40
B.44*
C.54
D.34
Ans:B
85.The shift key is used for getting ----------character on the paper.
A.Lower case
B.Upper case*
C.Numbers
D.Any of the above
Ans:B
86.The space bar is directly connected to the:
A.Pinion wheel
B.Type basket
C.Dog block*
D.Character keys
Ans:C
87.When pressing --------key the carriage moved step by step towards right.
A.Shift key
B.Spacebar
C.Backspace*
D.None of these
Ans:C
88.--------developed Touch Method
A.Frank Mc Gurrin*
B.William Henry Mill
C.Christopher Sholes
D.None of these
Ans:A
89.While sending letters from the Govt.Offices we can see at the top of the envelope:
A.Registered
B.Confidential
C.On IGS*
D.Very Urgent
Ans:C
90.---------used before the name of the Governor
A.His Excellency*
B.Honorable
C.Sri
D.Messes
Ans:A
91.---------is used to get blank spaces between words and letters
A.Types
B.Spacebar*
C.Shift
D.All of the above
Ans:B
92.There are ---------------Scales in the Typewriter.
A.3
B.4*
C.2
D.1
Ans:B
93.Over tension of Main spring caused:
A.Jumping
B.Jerking*
C.Justifying
D.Stopping
Ans:B
94.Another name of variable line spacer is:
A.Fractional spacer*
B.Segment
C.Irregular line spacer
D.None of these
Ans:A
95.Sketches can also be drawn by
A.Sketch pen
B.Stylus pen*
C.Hard pencil
D.Ink pen
Ans:B
96.When the Typewriter is in rest ----------dog catch hold of the escapement wheel.
A.Shift
B.Pinion
C.Rigid
D.Loose*
Ans:D
97.Gap between lines equal to letter is called:
A.Alignment
B.Rhythm
C.Space*
D.All of these
Ans:C
98.Expansion of PIN Number:
A.Postal Identification Number
B.Postal Index Number*
C.Pan Index Number
D.None of these
Ans:B
99.Government orders published by the order of the :
A.Minister
B.Govt.Secretary
C.Governor*
D.None of these
Ans:C
100.To save time and labor-----------envelop is used
A.Card
B.Cover
C.Window*
D.All of these

Ans:C
Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email